داروی کلاریترومایسین (Clarithromycin) یا بیاکسین (Biaxin) چیست و چه موارد مصرف و عوارض جانبی دارد؟

داروی کلاریترومایسین (Clarithromycin) یا بیاکسین (Biaxin) چیست و چه موارد مصرف و عوارض جانبی دارد؟ قرص کلاریترومایسین که برند معروف تولید کننده آن بیاکسین (Biaxin) است، برای درمان طیف گسترده ای از عفونت های باکتریایی و همچنین نوع خاصی از زخم معده استفاده میشود.

کاربردها

کلاریترومایسین (بیاکسین) برای درمان طیف گسترده ای از عفونت های باکتریایی بکار می رود. این دارو همچنین می تواند در ترکیب با داروهای آنتی اولسر برای درمان انواع خاصی از زخم معده استفاده شود. به علاوه ممکن است برای جلوگیری از برخی عفونت های باکتریایی نیز مصرف شود. کلاریترومایسین به عنوان آنتی بیوتیک ماکرولید نیز شناخته می شود. این دارو باعث متوقف کردن رشد باکتری ها می شود. این آنتی بیوتیک فقط عفونت های باکتریایی را درمان می کند. برای عفونت های ویروسی (مانند سرماخوردگی، آنفولانزا) موثر نخواهد بود. استفاده از هر نوع آنتی بیوتیک در مواردی که لازم نیست، می تواند باعث شود که دارو در درمان عفونت های بعدی اثری نداشته باشد.

نحوه استفاده کلاریترومایسین

این دارو به صورت خوراکی و طبق دستور پزشک همراه غذا یا بدون آن در هر 12 ساعت مصرف می شود. اگر دچار ناراحتی معده می شوید، دارو را با غذا یا شیر میل کنید. برای نتیجه بهتر، این آنتی بیوتیک را در فاصله زمانی یکسان مصرف کنید. برای کمک به یاد آوری، آن را در یک ساعت مشخص از روز استفاده کنید. دوز دارو و مدت استفاده از آن بستگی به بیماری شما و واکنش بدن به درمان دارد. در کودکان، ممکن است دوز دارو بر اساس وزن آنها تعیین شود. اگر از این دارو برای درمان عفونت استفاده می کنید، باید تا اتمام کامل مقدار تجویز شده آن را مصرف کنید، حتی اگر پس از چند روز علائم بیماری از بین برود. قطع زود هنگام دارو ممکن است منجر به بازگشت عفونت شود. در صورت تداوم یا بدتر شدن بیماری، به پزشک اطلاع بدهید. اگر دارو برای جلوگیری از عفونت باکتریایی مشخصی تجویز شده است، باید آن را دقیقاً مطابق دستور پزشک مصرف کنید. آن را تا زمانیکه پزشک اجازه نداده است، متوقف نکنید. در صورت بروز علائم عفونت یا عرق شبانه پزشک را مطلع کنید.

معرفی قرص کلاریترومایسین (بیاکسین)، موارد مصرف و عوارض جانبی این دارو

داروی کلاریترومایسین (Clarithromycin) یا بیاکسین (Biaxin)

عوارض جانبی کلاریترومایسین 

ممکن است اسهال، حالت تهوع، استفراغ، سردرد و تغییر در ذائقه ایجاد شود. اگر هر یک از این عوارض ادامه پیدا کرد یا بدتر شد، به پزشک خود بگویید. باید بدانید که پزشک مزایای این دارو را برای درمان بیماری شما، بیشتر از عوارض جانبی آن تشخیص داده و دارو را تجویز کرده است. در افراد بسیاری هیچ عوارض جانبی با مصرف دارو دیده نمی شود. در صورت بروز عوارض جانبی جدی، به پزشک خود اطلاع بدهید، از جمله: کاهش شنوایی، تغییرات خلقی، ضعف عضلانی، مشکلات چشم (مانند افتادگی پلک، تاری دید)، مشکلات تکلم، حالت تهوع، استفراغ مداوم، درد شدید معده و شکم، تیرگی ادرار، زرد شدن پوست یا چشم. این دارو به ندرت ممکن است بخاطر نوعی باکتری مقاوم، موجب نوعی بیماری روده ای شدید (اسهال مربوط به کلستریدیوم دیفیسیل) شود. این بیماری ممکن است در طول درمان یا هفته ها تا ماه ها بعد از متوقف کردن درمان اتفاق بیفتد. در صورت ابتلا به این مشکلات، فوراً به پزشک اطلاع بدهید: اسهال مداوم، درد و گرفتگی شکم یا معده، خون یا مخاط در مدفوع. اگر هر یک از این علائم را دارید مصرف دارو را قطع کنید، زیرا ممکن است مشکلات شما را شدیدتر کند.

استفاده از این دارو برای مدت طولانی یا تکرار آن ممکن است باعث برفک دهان یا عفونت مخمری جدید شود. اگر متوجه لکه های سفید در دهان، ترشحات غیر معمول واژنی یا سایر علائم شده اید به پزشک مراجعه کنید. در صورت بروز عوارض جانبی بسیار جدی، سریعاً به پزشک خود اطلاع بدهید، از جمله: سرگیجه شدید، ضعف، ضربان قلب سریع و نا منظم. واکنش آلرژیک شدید به این دارو نادر است. اما در صورت مشاهده حساسیت شدید، فوراً باید کمک پزشکی دریافت کنید، این موارد عبارتند از: تبی که برطرف نمی شود، تورم یا بدتر شدن غدد لنفاوی، بثورات، خارش یا تورم (به خصوص در صورت، زبان، گلو)، سرگیجه شدید، مشکلات تنفسی.

موارد ذکر شده، لیست کاملی از عوارض جانبی احتمالی نیستند. اگر متوجه عوارض جانبی دیگری شدید که در بالا گفته نشده است، با پزشک خود تماس بگیرید.

معرفی قرص کلاریترومایسین (بیاکسین)، موارد مصرف و عوارض جانبی

اقدامات احتیاطی هنگام مصرف کلاریترومایسین 

قبل از مصرف کلاریترومایسین یا همان بیاکسین، در صورت حساسیت به این دارو یا دیگر آنتی بیوتیک های ماکرولید (مانند اریترومایسین، آزیترومایسین)، یا سایر آلرژی هایی که دارید، پزشک را مطلع کنید. این محصول ممکن است دارای مواد غیر فعال باشد که می تواند باعث بروز واکنش های آلرژیک یا سایر مشکلات شود. برای اطلاعات بیشتر از پزشک یا متصدی داروخانه کمک بگیرید. قبل از مصرف دارو سابقه پزشکی خود را به پزشک یا داروساز خود بگویید، به ویژه در مورد: بیماری کبد (از جمله مشکلات کبدی با مصرف قبلی کلاریترومایسین)، بیماری کلیوی، بیماری قلبی (بیماری عروق کرونر، حمله قلبی)، نوع خاصی از بیماری های عضلانی (میاستنی گراویس).

کلاریترومایسین ممکن است موجب یک بیماری شود که روی ریتم قلبی (طولانی شدن QT) تاثیر می گذارد. طولانی شدن QT به ندرت می تواند منجر به بیماری ضربان قلب تند و نامظم (به ندرت کشنده) و دیگر علائم (مانند سرگیجه شدید، ضعف) جدی، که فوراً نیاز به مراقبت پزشکی دارد شود. در صورتیکه بیماری خاصی دارید یا داروهای دیگری مصرف می کنید که ممکن است باعث طولانی شدن QT شود، خطر بروز سندروم طولانی شدن QT، افزایش می یابد. پیش از مصرف کلاریترومایسین، لیستی از تمام داروهایی که استفاده می کنید را به اطلاع پزشک برسانید، همچنین اگر هر یک از این بیماری ها را دارید، با پزشک مشورت کنید: مشکلات قلبی خاص (نارسایی قلبی، ضربان قلبی آهسته، طولانی شدن QT)، سابقه خانوادگی مشکلات قلبی خاص (طولانی شدن QT، مرگ ناگهانی قلبی). مقادیر کم پتاسیم یا منیزیم در خون نیز ممکن است خطر طولانی شدن QT را افزایش دهد. در صورت استفاده از داروهای خاص (مانند دیورتیک ها) یا اگر مشکلاتی مانند تعریق شدید، اسهال یا استفراع دارید، ممکن است این خطر افزایش یابد. در مورد استفاده ایمن از کلاریترومایسین با پزشک مشورت کنید.

کلاریترومایسین ممکن است موجب شود تا واکسن های باکتریایی زنده (مانند واکسن حصبه) نیز اثر نکند. در طول استفاده از این دارو، واکسیناسیون انجام ندهید مگر اینکه پزشک به شما بگویید. قبل از مصرف، در مورد کلیه داروهایی که استفاده می کنید (از جمله داروهای بدون نسخه، داروهای تجویزی و محصولات گیاهی) به پزشک یا دندانپزشک اطلاع بدهید. افراد مسن ممکن است نسبت به عوارض جانبی این دارو، مخصوصاً کم شنوایی یا طولانی شدن QT حساس تر باشند. این دارو در طول حاملگی فقط باید در موارد ضروری مصرف شود. در مورد مزایا و عوارض آن با پزشک مشورت کنید. بیاکسین یا کلاریترومایسین به شیر مادر منتقل می شود. قبل از شیردهی با پزشک صحبت کنید.

قرص کلاریترومایسین یا بیاکسین چیست

تداخلات دارویی

تداخلات دارویی ممکن است نحوه عملکرد داروها را تغییر دهد یا خطر ابتلا به عوارض جانبی را بالا ببرد. تمام تداخلات دارویی احتمالی، در این مقاله بیان نشده است. لیستی از تمامی داروهای مصرفی (داروی با نسخه، بدون نسخه و داروهای گیاهی) را به اطلاع پزشک برسانید. بدون تایید پزشک دارو را شروع، متوقف یا دوز آن را تغییر ندهید. علاوه بر کلاریترومایسین، بسیاری از داروها ممکن است بر ضربان قلب (طولانی شدن QT) تاثیر بگذارد، از جمله آمیودارون، دیسوپیرامید، دوفتیلید، پیموزاید، پروکائین آمید، کینیدین، سوتالول و سایر موارد.    سایر داروها می توانند روی حذف کلاریترومایسین از بدن شما اثر بگذارند که در نتیجه، ممکن است بر نحوه عملکرد این دارو تاثیر گذار باشد. از جمله این موارد می توان به ریفامایسین ها (ریفابوتین)، افاویرنز، نویراپی و ساکویناویر اشاره کرد.

کلاریترومایسین می تواند بر حذف سایر داروها از بدن شما تاثیر بگذارد که ممکن است روی نحوه عملکرد آنها نقش داشته باشد. نمونه هایی از داروهایی که می تواند تحت تاثیر قرار بگیرند عبارتند از، کلشی سین، دیگوکسین، برخی داروهای استفاده شده در درمان اختلال نعوظ، فشار خون بالای ریوی (مانند سیلدنافیل، تادالافیل)، آلکالوئیدهای ارگوت (مانند ارگوتامین، دی هیدروارگوتامین)، برخی داروهای استاتین (مانند لوواستاتین، سیمواستاتین)، تامسولوسین، تولواپتان، تیکاگرلور و سایر داروها. اگرچه بعید است اغلب آنتی بیوتیک ها روی روش های هورمونی پیشگیری از بارداری مانند قرص، پچ یا حلقه تاثیر بگذارد، اما تعدادی از آنتی بیوتیک ها مانند (ریفامپین، ریفابوتین) می تواند اثر بخشی آنها را کاهش دهد و منجر به بارداری شود. اگر از روش های هورمونی برای پیشگیری از بارداری استفاده می کنید، بهتر است برای اطلاعات بیشتر با پزشک خود مشورت کنید.

آنتی بیوتیک کلاریترومایسین یا بیاکسین

مصرف بیش از حد

اگر فردی در اثر مصرف بیش از حد دارو دچار علائم جدی مانند مشکل در تنفس شد، فوراً با اورژانس تماس بگیرید یا به پزشک مراجعه کنید.

نکات

  • این دارو را با دیگران به اشتراک نگذارید.
  • این دارو فقط برای بیماری فعلی شما تجویز شده است. برای عفونت های بعدی خود از آن استفاده نکنید مگر اینکه به تجویز پزشک باشد.
  • ممکن است لازم باشد تست های آزمایشگاهی، مانند بررسی عملکرد کبد یا کلیه به طور دوره ای انجام شود تا پیشرفت درمان یا عوارض جانبی احتمالی بررسی شود.

عدم مصرف یک نوبت از دارو

در صورتیکه مصرف یک نوبت از دارو را فراموش کردید، به محض یادآوری آن را استفاده کنید. اگر نزدیک به نوبت بعدی دارو است، طبق برنامه معمول پیش بروید. دوز بعدی را مصرف کنید.

نحوه نگهداری دارو

دارو را در دمای اتاق و به دور از نور و رطوبت نگهداری کنید. داروها را باید به دور از دسترس اطفال و حیوانات خانگی قرار گیرد. داروهایی که دیگر به هر دلیلی مصرف نمی کنید را درون توالت نریزید و پس از مشورت با داروخانه روش صحیح دفع آن را پیدا کنید.

منبع: webmd

از
1
رای