فتق در نوزادان: علائم، دلایل، تشخیص و درمان فتق ناف و کشاله ران در کودکان

فتق در نوزادان: علائم، دلایل، تشخیص و درمان فتق ناف و کشاله ران در کودکان فتق اختلالی است که در آن، یک بافت چربی یا اندام از دیواره عضلانی اطراف آن بیرون می آید، فتق ها معمولاً وقتی رخ می دهند که عضلات شکمی کودک به طور کامل رشد نمی یابد. انواع فتق شامل: فتق ناف و فتق کشاله ران می باشد.

فتق یک توده در زیر شکم یا کشاله ران است و در اندازه های مختلف دیده می شود. فتق عمدتا در ناحیه شکم ظاهر می شود، اما در قسمت های فوقانی ران، ناف و کشاله ران نیز قابل مشاهده است. بطور کلی ماهیچه ها در ناحیه شکم و ناحیه لگن دیواره ای تشکیل می دهند که اندام هایی مانند دل و روده را در ناحیه خود نگه می دارد.

علل فتق ناف نوزادان چیست و راه های درمان آن

فتق در نوزادان چیست؟

نوزادان در بافت شکم خود یک منفذ کوچک دارند که بند ناف از آن عبور می کند. هنگامی که کودک در داخل رحم مادر قرار دارد، کودک از این طریق به مادر متصل است؛ در هنگام تولد یا دیرتر، زمانی که کودک بالغ می شود، این منفذ در عضلات بسته می شود. در برخی موارد، ماهیچه ها به هم متصل نشده و به رشد خود ادامه می دهند، شکاف کوچکی در این ناحیه ایجاد می شود. اگر لوپ روده از طریق این منفذ فشرده شود، منجر به فتق می شود.

انواع فتق در نوزادان یا خردسالان

فتق اختلالی است که در آن، یک بافت چربی یا اندام از دیواره عضلانی اطراف آن بیرون می آید. اغلب، نوزادان با یک منفذ کوچک خاص در بدن خود متولد می شوند، اما در بعضی از موارد بسته می شود. به این ترتیب، اگر بافت همبند در نزدیکی این دهانه ها فشرده شوند، منجر به فتق می شود. دو نوع متداول فتق كه در نوزادان و خردسالان مشاهده مي شود، عبارتند از:

1. فتق ناف در نوزادان

این نوع از فتق در اطراف ناف اتفاق می افتد، و گاهی اوقات، نوزادان با یک منفذ در عضلات شکمی دور ناف در درون پوست متولد می شوند. ممکن است غشاء شکم یا روده کوچک از یک نقطه ضعیف بیرون زده و باعث ایجاد برآمدگی نرم شود که به عنوان فتق ناف شناخته می شود. اندازه آن محدوده ای بین 2 سانتی متر تا بیش از 6 سانتی متر است. معمولاً فتق ناف در نوزادان تازه متولد شده باعث ناراحتی نمی شود و به راحتی توسط پزشک قابل درمان است. بیشتر فتق های ناف به خودی خود برطرف می شوند؛ زیرا شکاف دیواره عضله تا دو سالگی بسته می شود.

فتق در نوزادان

2. فتق کشاله ران در نوزادان

علت اصلی بروز فتق کشاله ران در نوزادان، به جنسیت نوزاد بستگی دارد. بیرون زدگی بخشی از روده یا غشای شکم علت بروز فتق کشاله ران در پسران است. این فتق ممکن است فراتر از کشاله ران، در داخل کیسه بیضه رخ دهد- غده ای که بیضه ها را در داخل خود نگه می دارد. برای دختران، این برآمدگی از تخمدان یا لوله فالوپ از طریق منفذی در داخل کشاله ران رخ دهد و ممکن است تا یکی از لبه های بیرونی اطراف واژن گسترش یابد.

دلایل فتق در نوزادان چیست؟

فتق ها معمولاً وقتی رخ می دهد که عضلات شکمی کودک به طور کامل رشد نمی یابد. در مواردی مانند نوزاد نارس، منفذ در کشاله ران ممکن است به این دلیل باشد که ماهیچه های کودک به اندازه کافی رشد نکرده و یا قادر به تحمل فشار شکم نیستند.

1. علل فتق ناف در کودکان

در بدو تولد، نوزادان با حلقه ای از بافت های عضلانی اطراف بند ناف متولد می شوند. این حلقه معمولاً قبل از تولد بسته می شود. در مواردی که بسته نشود، چنین شکافی به نقطه ضعفی تبدیل می شود که منجر به فتق ناف می شود.

2. علل فتق کشاله ران در نوزادان

علت اصلی آن ساک (کیسه ای) است که در دوران زندگی جنینی، در حلقه کشاله ران باز مانده است. این کیسه باید به خودی خود در هنگام تولد بسته شود. اما اگر بسته نشد، این کیسه به عضلات شکمی اجازه فشرده شدن از طریق این حلقه در داخل کشاله ران را می دهد. در مورد پسران، اندام به دام افتاده ممکن است حلقه روده باشد، در حالی که در مورد دختران، ممکن است بخشی از روده یا تخمدان باشد.

دلایل فتق در نوزادان و کودکان

علائم و نشانه های فتق در نوزادان

در دوران نوزادی و خردسالی، بافت ها فقط در صورت اعمال فشار جسمی یا فشار به خود بیرون می زنند. این موارد به عنوان مثال، شامل گریه، سرفه یا عطسه است. در این موارد، برآمدگی قابل مشاهده معمولاً به خودی خود جمع می شود یا از بین می رود. فتق در این حالت بی ضرر است و می تواند کوچک شود.

1. علائم فتق ناف در نوزادان

فتق ناف عمدتا با بالغ شدن کودک برطرف می شود، مگر در مواردی که گیر افتاده باشد. علائم این بیماری شامل تب، یبوست، درد شدید شکم، استفراغ، قرمزی، تغییر رنگ و تورم یا برآمدگی شکم است.

2. علائم فتق کشاله ران در نوزادان و کودکان

در فتق کشاله ران، توده از بین نمی رود، بلکه در عوض در منفذ گیر کرده و تمام مدت در همان قسمت باقی می ماند. به عنوان علائم این بیماری، همانطور که توده سفت و دردناک می شود، گریه کودک متوقف نمی شود. علائم فتق کشاله ران در کودکان به شرح زیر است: ناحیه کشاله ران ناگهان شروع به تورم می کند. در مورد فتق های تقلیل پذیر (کوچک شونده)، برآمدگی هنگامی پدید می آید که کودک به آن فشار وارد می کند، اما در غیر این صورت مشخص نیست (ناپدید می شود). در مورد فتق خفه یا محبوس، کودک ممکن است دچار درد شده، بهانه گیر شود، حالت تهوع داشته و گریه غیر قابل کنترل داشته باشد.

علائم و نشانه های فتق در نوزادان و کودکان

روش تشخیص فتق در نوزادان

تشخیص فتق یک کار ساده برای پزشک است. در هنگام معاینه، او شکم کودک، ناحیه بین شکم و قسمت داخلی ران، هر دو سمت کشاله ران و کیسه بیضه در پسران را بررسی می کند. او بررسی می کند که وقتی کودک سرفه یا گریه می کند، یا ناحیه را فشار می دهد، این برآمدگی بزرگتر می شود یا خیر، و اینکه تصمیم می گیرد آیا نیاز به جراحی دارد. او می تواند در صورتی که برآمدگی فتق فرو می رود یا اینکه گیر کرده و یا بزرگتر می شود را تشخیص دهد. وی ممکن است برای بررسی عوارض، تصویر برداری اشعه ایکس و سونوگرافی روی شکم انجام دهد و ممکن است آزمایش خون را برای بررسی عفونت تجویز کند.

راه های درمان فتق در نوزادان

نیاز به عمل جراحی فتق در نوزادان بستگی به شدت آن دارد. برای برخی، فتق ممکن است به سادگی به داخل فرو رود، در حالی که برای برخی، جراحی لازم است. جراحی یک ساعت طول می کشد و تحت اثر بی حسی عمومی انجام می شود.

1. درمان فتق ناف کودکان

برای فتق ناف، جراحی فقط برای جلوگیری از بروز بیشتر عوارض انجام می شود. قبل از عمل جراحی، پزشک مواردی را بررسی می کند که: آیا فتق دردناک است؟ آیا بعد از یک سال کوچک نمی شود؟ تا زمانی که کودک 3 یا 4 ساله شود، برطرف نشده یا به دام نمی افتد؟ عمل جراحی شامل برشی است که در ناف یا در محل برآمدگی انجام می شود، جایی که بافت روده از طریق دیواره شکم به عقب رانده می شود (فرو می رود)، و سپس منفذ با بخیه بسته می شود.

روش تشخیص و درمان فتق در کودکان

2. درمان فتق کشاله ران در کودکان

نوزادانی که فتق کشاله ران دارند، بیشتر از کودکان بزرگتر در معرض خطر خفه شدن هستند. از این رو، عمل جراحی فتق کشاله ران در نوزادان بهتر است که به تاخیر نیافتد. این جراحی به این صورت است که جراح برش کوچک 2 یا 3 سانتی متری در پوست کشاله ران ایجاد می کند، سپس روده را به محل اول خود باز می گرداند. سپس دیواره عضله بخیه زده می شود تا از فتق دیگر جلوگیری شود.

خطرات و عوارض جانبی فتق در نوزادان

فتق می تواند بدون دلیل خاصی رخ دهد. فشار وارد شده به شکم می تواند باعث فتق شود و با برطرف شدن فشار، ممکن است ناپدید شود. فتق کشاله ران عمدتا در نوزادان نارس دیده می شود. این بیماری در یک تا دو درصد از کودکان مشاهده می شود و در پسران بیشتر از دختران مشاهده می شود. بیماری فتق ناف در 10 درصد از کودکان رخ می دهد. این نوع فتق در دختران و نوزادان نارس شایع تر است. فتق کشاله ران ممکن است برخی عوارض را شامل شود و لازم است تحت نظارت دقیق قرار بگیرد. روده ممکن است گیر کرده و به یک فتق خفه یا محبوس تبدیل می شود. این قسمت از روده در صورتی که نتواند فرو رفته و به دیواره شکم بازگردد، ممکن است خون کافی دریافت نکند. در چنین مواردی، پزشکان برای ترمیم فتق و جلوگیری از وخیم تر شدن وضعیت، جراحی فوری را توصیه می کنند.

بهبود بعد از جراحی فتق کودک

معمولاً عمل جراحی ترمیم فتق ناف در کودک طی یک ساعت انجام می شود. اکثر نوزادان را می توان در طی چند ساعت بعد از عمل جراحی فتق ناف به خانه برد. هنگامی که کودک در خانه است، برای استراحت کافی باید در خانه بماند و برای چند روز به مهد کودک و مدرسه نرود. همچنین ممکن است برای چند روز مسکن برای تسکین درد کودک تجویز شود. بهبودی از جراحی فتق کودک 2 تا 3 روز طول می کشد تا کودک احساس عادی کند. نوزاد باید 2 روز بعد از عمل، حمام با اسفنج کند تا بخیه ها بهبود یابد. كودک ممكن است هنگام حركت، احساس ناخوشی یا اثر كشیدگی در ناحیه کشاله ران داشته باشد.

بهبود بعد از جراحی فتق کودک

آیا داروهای خانگی برای درمان فتق در نوزادان و کودکان وجود دارد؟

هنگامی که کودک از فتق رنج می برد، جدا از درمان های طبیعی، می توانید به کودک خود با درمان های خاص کمک کنید. برخی از داروهای خانگی برای درمان فتق ناف در زیر ذکر شده است:

  • آب: بعد از هر وعده غذایی، مقدار کافی آب به کودک دهید. آب به عنوان تمیز کننده بدن شناخته می شود و می تواند مشکل فتق ناف را تسکین دهد. باعث بهبود گردش خون می شود و می تواند فشار حین حرکت روده را کاهش دهد.
  • آلوئه ورا: اگر او بالای 6 ماه سن دارد، می توانید آب آلوئه ورا را عصاره کرده و آن را به غذای تهیه شده برای کودک خود اضافه کنید. اگر او کوچک تر است، ممکن است بعد از مشاوره با پزشک، چند قاشق غذاخوری آب عصاره را به او بدهید.
  • روغن نارگیل و روغن زیتون: روغن نارگیل و روغن زیتون برای کاهش بروز فتق ناف در نوزادان بسیار مؤثر تلقی می شوند. توصیه می شود به طور مرتب 5 تا 6 بار در روز شکم کودک را با روغن نارگیل یا روغن زیتون ماساژ دهید.
  • انواع توت: انواع توت یکی از بهترین درمان های طبیعی فتق ناف محسوب می شوند، زیرا سرشار از آنتی اکسیدان هستند و فیبر زیادی دارند که باعث بهبود سیستم ایمنی بدن می شوند.
  • سبزیجات سبز: سبزیجات سبز تازه مانند کلم بروکلی، فلفل دلمه، خیار و اسفناج دارای مقادیر زیادی فیبر، ویتامین ها و مواد معدنی هستند که می تواند به محافظت در برابر بیماری فتق کمک کند.

درمان های خانگی فتق در کودکان و نوزادان

حتی اگر فتق بسیار دردناک نباشد، ممکن است برای کودکتان کمی دردناک باشد. بهتر است علائم را زود هنگام شناسایی کنید و قبل از خطرناک شدن، آن را مورد بررسی قرار دهید.

منبع: firstcry

از
4
رای