شیردهی و قاعدگی؛ چه زمانی چرخه قاعدگی باز می گردد و آیا بر نوزاد و شیر مادر تاثیرگذار است؟

شیردهی و قاعدگی؛ چه زمانی چرخه قاعدگی باز می گردد و آیا بر نوزاد و شیر مادر تاثیرگذار است؟ چگونه قاعدگی بر شیردهی و کودک اثر می گذارد؟ بازگشت قاعدگی ممکن است هیچ تاثیری بر کودک و میزان شیر مادر نداشته باشد. ممکن است در دوران قاعدگی میزان شیر کاهش یابد و باعث ایرادگیر شدن نوزاد شود.

چه زمانی چرخه قاعدگی باز می گردد و آیا قاعدگی بر نوزاد و شیر مادر تاثیرگذار است؟ چرخه قاعدگی به باروری، بارداری و حتی شیردهی مرتبط است. قطع دوران قاعدگی یکی از نشانه های اولیه بارداری است و تا زمانی که باردار هستید، هورمون های موجود در بدن قاعدگی را به تاخیر می اندازند. پس از آن، اگر تصمیم به شیردهی کودک گرفتید، چرخه قاعدگی شما می تواند برای هفته ها، ماه ها و حتی بیشتر تاخیر داشته باشد. بنابراین، چه زمانی باید انتظار داشته باشید که چرخه قاعدگی بازگردد و این چرخه قاعدگی چگونه بر شیردهی و کودک شما اثر می گذارد؟ شما ممکن است سوالات بسیاری در مورد آنچه که پس از تولد کودک باید انتظار داشت، در ذهن داشته باشید. در این مقاله آنچه که شما باید در مورد شیردهی و دوره قاعدگی بدانید؛ ارائه شده است.

خونریزی پس از زایمان

خونریزی که پس از زایمان رخ می دهد ممکن است شبیه به قاعدگی به نظر برسد؛ اما این دو یکی نیستند. این خونریزی، زچگی نامیده می شود و ترکیبی از خون، مخاط و بافت پوشش رحم شما است. زچگی با یک خونریزی قرمز روشن شروع می شود. این خونریزی می تواند بسیار زیاد و همراه با لخته خون باشد. پس از چند روز، شروع به کاهش و تغییر رنگ به رنگ صورتی یا روشن تر خواهد کرد. با گذشت زمان، قهوه ای و در نهایت زرد یا سفید می شود. زچگی و لکه بینی ممکن است تا شش هفته طول بکشد.

اولین قاعدگی پس از تولد کودک

اولین دوره قاعدگی می تواند شش هفته بعد از تولد کودک رخ دهد. اگر کودک از شیر شما تغذیه نمی کند؛ انتظار داشته باشید که قاعدگی شما بعد از سه ماه بازگردد. با این وجود، در هر شخص متفاوت است. بنابراین، انتظار می رود که زمان بندی آن برای هر زن متفاوت باشد. شیردهی می تواند بازگشت قاعدگی شما را طولانی مدت تر نماید. با این وجود، اگر کودک از شیر شما تغذیه می کند، باز هم قاعدگی می تواند سریعا بازگردد.

انتظار می رود که قاعدگی زودتر برگردد؛ در صورتی که:

  • کودک از شیر شما تغذیه نکند.
  • شما به کودک خود شیر می دهید، اما نه دائما (هر دو یا سه ساعت)
  • برای تغذیه کودک از شیشه شیر استفاده می کنید.
  • کودک در طول شب می خوابد.
  • کودک شروع به خوردن غذاهای جامد کند.
  • شما شروع به از شیر گرفتن کودک نمایید.

شیردهی و قاعدگی

آیا در دوران قاعدگی می توانید به کودک شیر دهید؟

هنگامی که قاعدگی باز می گردد؛ به آن معنا نیست که کودک نمی تواند از شیر شما تغذیه کند. شیردهی به کودک در دوران قاعدگی کاملا ایمن است. به هیچ وجه برای شما و یا کودکتان ضرری ندارد. شیر شما هنوز برای کودک سالم و مغذی است. با این وجود، تغییرات هورمونی به علت قاعدگی در طی روزها می تواند بر شیر و الگوی شیردهی کودک شما برای چند روز تاثیر گذار باشد.

چگونه قاعدگی شما بر شیردهی تاثیر می گذارد؟

ممکن است متوجه تغییرات شیردهی در زمان بازگشت قاعدگی نشوید. و حتی اگر تغییراتی وجود داشته باشد، ممکن است کودک شما به آن اهمیتی ندهد و مطابق با برنامه همیشگی از شیر تغذیه کند. با این وجود، این امکان وجود دارد که بازگشت قاعدگی منجر به موارد زیر شود.

  • حساسیت نوک پستان
  • کاهش میزان شیر مادر
  • تغییرات طعم شیر مادر

تحقیقات نشان می دهد که ترکیب شیر مادر در دوران تخمک گذاری (اواسط دوره) تغییر می کند. سطح سدیم و کلرید در شیر افزایش می یابد؛ در حالی که لاکتوز (شکر شیر) و پتاسیم کاهش می یابد. بنابراین، شیر مادر در این مدت با نمک بیشتر و شیرینی کمتر همراه است. همچنین در دوران تخمک گذاری و درست قبل از شروع قاعدگی، میزان استروژن و پروژسترون تغییر می کند که می تواند بر روی سینه ها و شیر مادر تاثیر بگذارد. هنگامی که سطح استروژن و پروژسترون بالا می رود، می تواند سینه ها را حساس و لطیف کند. سطح بالاتر استروژن همچنین می تواند در تولید شیر مداخله کند. مطالعات همچنین نشان می دهد که سطح کلسیم در خون پس از تخمک گذاری کاهش می یابد. سطح پایین کلسیم نیز ممکن است منجر به درد نوک پستان و کاهش تولید شیر شود.

چگونه قاعدگی شما بر شیردهی تاثیر می گذارد؟

رویارویی با نوک پستان حساس

  • هنگام قاعدگی، حساسیت پستان ها غیر معمول نیست. بنابراین، چند روز قبل از آغاز قاعدگی، شیردهی ممکن است کمی ناراحت کننده باشد. در اینجا چند نکته برای کمک به شما در برخورد با حساسیت نوک پستان وجود دارد.
  • در صورت امکان، اجازه ندهید که این درد مانع از شیردهی شود. ادامه شیردهی به نوزاد می تواند میزان شیر شما را حفظ کرده و مانع از مشکلات شیردهی از جمله تراکم خون در سینه، تاول در پستان، اتصال به مجرای شیر و ورم پستان ها شود.
  • از کرم پستان برای رهایی از درد استفاده نکنید. این محصولات می تواند دهان کودک شما را بی حس کرده و باعث کاهش شیر مادر شوند.
  • اگر برای شما ایمن است که از مسکن بدون دردسر استفاده کنید، از پزشک خود درخواست تجویز مسکن نمایید. اگر درد بسیار زیاد است و شما قادر به شیردهی نیستید، می توانید از پمپ شیر مادر استفاده نمایید. اگرچه شما منتظر برطرف شدن حساسیت هستید؛ اما پمپ کردن به حفظ شیردهی شما کمک می کند.

کاهش میزان شیر مادران در دوران قاعدگی

کاهش شیری که به دوران قاعدگی مرتبط باشد، معمولا موقتی است. ممکن است از چند روز قبل از شروع دوره قاعدگی آغاز شود. سپس، هنگام شروع قاعدگی، شیر مادر شروع به افزایش کند؛ زیرا در هورمون ها تعادل ایجاد می شود. برای مبارزه با میزان شیر کم در دوران قاعدگی می توانید:

  • سعی کنید تا شیر مادر را به صورت طبیعی تهیه کنید.
  • استفاده از چای گیاهی و یا دیگر گیاهان دارویی برای شیردهی تا میزان شیر تولید شده افزایش یابد.
  • رژیم غذایی متعادل با غذاهای سرشار از آهن (گوشت قرمز، سبزیجات پر برگ) و ابر غذا تولید کننده شیر (بلغور جو دوسر، بادام، رازیانه)
  • مایعات فراوان بنوشید.
  • از مکمل های غذایی کلسیم و منیزیم استفاده نمایید. به عنوان مثال، قبل از شروع قاعدگی، 1000 میلی گرم کلسیم را با 500 میلی گرم منیزیم مصرف کنید.

برای اطلاعات بیشتر و مشاوره های مفید، با پزشک خود، مشاور تغذیه ای یا گروه مادران شیرده محل خود صحبت کنید. اگر شیر مادر خیلی کم شود، ممکن است برای کودک خطرناک باشد. بنابراین، شما همچنین باید:

  • توجه کنید که کودک به اندازه کافی شیر دریافت کرده باشد.
  • به طور منظم به کودک خود توجه کنید تا مطمئن شوید که کودک در حال رشد است و وزن او افزایش می یابد.
  • اگر میزان شیر مادر به حدی برسد که مقدار آن برای کودک کافی نباشد؛ پزشک متخصص ممکن است به شما مکمل های غذایی تجویز نماید.

رابطه شیردهی با پریود

قاعدگی و کودک شما

بازگشت قاعدگی ممکن است هیچ تأثیری بر کودک و میزان شیر مادر نداشته باشد. برخی از نوزادان بدون هیچ مشکلی همچنان از شیر مادر تغذیه می کنند. از سوی دیگر، برخی از نوزادان ممکن است طعم شیر را دوست نداشته باشند و یا میزان شیر ممکن است در دوران قاعدگی کم شود. کودک شما ممکن است:

  • ایراد گیر شود.
  • شیر بیشتری بخواهد که به دلیل کم شدن شیر مادر است.
  • از شیر مادر کمتر تغذیه کند؛ زیرا شیر کمتری موجود است و طعم آن متفاوت است.
  • از خوردن شیر مادر خودداری کند.

این تغییرات در نوزاد شما فقط باید چند روز طول بکشد. سپس، کودک شما باید به دوره تغذیه شیر طبیعی خود بازگردد. اگر در طی چند روز هیچ بهبودی حاصل نشد؛ باید با پزشک خود مشورت نمایید.

رابطه قاعدگی و کودک و میزان شیرمادر

قطع قاعدگی در دوران شیردهی

شیردهی می تواند قاعدگی شما را برای چند ماه، یک سال و حتی بیشتر قطع کند. این به کودک شما، تعداد دفعات شیردهی و مدت زمان شیردهی بستگی دارد. تاخیر در قاعدگی شما ممکن است بیش از این طول بکشد؛ در صورتی که:

  • دائما به کودک شیر بدهید.
  • در صبح و در شب به کودک شیر بدهید.
  • کودک را قنداق کرده و کنار خود بخوابانید.
  • اجتناب از دادن شیشه شیر و پستانک به کودک
  • از مکمل های غذایی با فرمول و آب استفاده نکنید.
  • اجتناب از دادن غذاهای جامد به کودک تا زمانی که 4 تا 6 ماهه شود.

هنگامی که به کودک کمتر شیر می دهید، مانند زمانی که کودک در طول شب خوابیده یا زمانی که شروع به از شیر گرفتن کودک می کنید؛ احتمال بیشتری وجود دارد که قاعدگی آغاز شود. اگرچه در برخی از زنان تا چند ماه بعد از پایان دوران شیردهی نیز قاعدگی آغاز نمی شود. هنگامی که در نهایت قاعدگی آنها آغاز می شود؛ شیردهی بیشتر از حد معمول هم آن را متوقف نخواهد کرد. پمپاژ یا خارج کردن شیر مادر با دست تاثیر مشابه با شیردهی را نخواهد داشت. اگر شیر را پمپ می کنید و با استفاده از شیشه شیر به کودک خود شیر می دهید؛ قاعدگی شما متوقف نخواهد شد.

قاعدگی و باروری 

هنگامی که قاعدگی باز می گردد؛ باید در نظر بگیرید که باروری بازگشته است. اگر آمادگی داشتن یک کودک دیگر را ندارید؛ ممکن است بخواهید از روش های ضد بارداری استفاده نمایید. پزشک به احتمال زیاد در اولین مراجعه، در مورد اولین گزینه های کنترل بارداری بعد از تولد اولین کودک که تقریبا 4 تا 6 هفته بعد از زایمان است، صحبت خواهد کرد. اگر اینگونه نشد؛ با پزشک خود صحبت کنید و به پزشک در مورد شیردهی کودک بگویید؛ زیرا برخی از روش های ضدبارداری می توانند در میزان تولید شیر مادر تداخل ایجاد کنند.

تاثیر قاعدگی بر شیردهی و کودک چگونه است؟

بارداری قبل از بازگشت قاعدگی

یک تخمک می تواند از تخمدان قبل از شروع دوره قاعدگی خارج شود. بنابراین، این احتمال وجود دارد که در دوران شیردهی و قبل از بازگشت چرخه قاعدگی، باردار شوید. بنابراین، اگر رابطه جنسی داشته و از روش های پیشگیری از بارداری استفاده نکرده اید؛ انتظار مجددا باردار شدن را بدون بازگشت دوره قاعدگی خود داشته باشید.

در نتیجه

شیردهی می تواند بر قاعدگی تأثیر گذاشته و قاعدگی شما نیز می تواند بر شیردهی، میزان شیر و کودک شما تاثیر بگذارد. اگرچه بسیاری از زنان متوجه هیچ تغییری پس از بازگشت چرخه قاعدگی خود نمی شوند؛ اما برخی از زنان از ناراحتی و مشکلات نگران کننده رنج می برند. خوشبختانه، شایع ترین مشکل شیردهی مادران در اثر بازگشت دوره قاعدگی بوده که موقتی است. حساسیت پستان ممکن است شما را ناراحت کرده و میزان شیر را کاهش دهد که ممکن است باعث بهانه گیری نوزاد و شیردهی کمتر شود. اما اگر قادر به تحمل آن باشید؛ این وضعیت تنها چند روز طول کشیده و برطرف می شود. حداقل تا شروع دوره بعدی قاعدگی برطرف می شود.

البته ممکن است تصمیم بگیرید که حساسیت پستان ها و کار بیشتر برای حفظ میزان شیر بسیار دشوار است. اگرچه در دوران بارداری، شیردهی به کودک ایمن و مفید است؛ برخی از مادران از تغذیه کودک با شیر خود در زمان قاعدگی جلوگیری می کنند. این کار ممکن است به علت کاهش میزان شیر در این دوران و تغییر طعم شیر، ساده تر باشد. این حقیقت دارد که هر چه بیشتر کودک از شیر تغذیه کند؛ برای کودک و بهتر خواهد بود. اما، این انتخاب به شما و اینکه چه چیزی برای خانواده مفید است، بستگی دارد.

منبع: verywellfamily

از
11
رای