برخی از زنان ممکن است در دوران بارداری درخشندگی پوست را تجربه کنند، در حالی که تعدادی دیگر دچار قرمزی یا جوش پوستی می شوند. برخی دیگر ممکن است احساس کنند که پوستشان کرخت شده است.
در هر صورت، بیشتر تغییرات پوستی در دوران بارداری مضر نیست و معمولا تا پایان دوره بارداری فروکش می کند. با این وجود، برخی از تغییرات ممکن است باعث ناراحتی شوند، اما با درمان و تغییر شیوه زندگی به راحتی قابل کنترل هستند.
سلام دنیا در این مقاله، در مورد بیماری ها و مشکلات پوستی در دوران بارداری و علائم و درمان های آن، اطلاعاتی به شما می دهد.
خارش و مشکلات پوستی بانوان در دوران حاملگی
چه نوع بیماری های پوستی در دوران بارداری اتفاق می افتد؟
مشکلات پوستی که زنان در دوران بارداری به آن دچار می شوند را می توان به سه گروه تقسیم بندی کرد:
- بیماری های پوستی که از قبل وجود داشتند: اگر هم اکنون به یک بیماری پوستی مبتلا هستید، ممکن است در دوره بارداری بهتر شده و یا وخیم تر شود.
- اختلالات پوستی مربوط به هورمون ها: تغییرات هورمونی که در بدن اتفاق می افتد، می تواند باعث ایجاد برخی از بیماری های پوستی خوش خیم (خفیف) شود.
- بیماری های پوستی خاص بارداری: برخی از تغییرات پوستی در دوران بارداری، به دلیل تغییرات فیزیولوژیکی مختلفی رخ می دهد که شما تجربه می کنید.
برخی از زنان ممکن است چند مورد از مشکلات ذکر شده در بالا را با هم تجربه کنند. اکثر بیماری های پوستی را می توان با داروهای طبیعی یا مصرف داروهای تجویز شده توسط پزشک درمان کرد. به همین دلیل، باید قادر باشید بیماری پوستی را به طور صحیح تشخیص دهید.
بیماری ها و مشکلات پوستی در دوران بارداری
اگرچه برخی از تغییرات پوستی شایع هستند و ممکن است بعد از زایمان برطرف شوند، اما برخی از آنها حتی بعد از زایمان نیز ممکن است به درمان نیاز داشته باشند.
1. آکنه (جوش)
تغییرات پوستی، تولید چربی و افزایش جریان خون در دوران بارداری ممکن است منجر به تاول یا آکنه شود. اگر هم اکنون مشکل آکنه دارید، در هنگام بارداری این مساله وخیم تر می شود. اگرچه آکنه در طول بارداری هیچ خطری ایجاد نمی کند، اما باید در استفاده از داروها یا سایر محصولات مراقب باشید تا از بروز آکنه جلوگیری کنید. برای سالم ماندن، قبل از انجام هر گونه اقدامات درمانی، با پزشک خود مشورت کنید.
درمان ها
- از هیچ کدام از محصولات زبر پوستی استفاده نکنید که می توانند باعث تحریک پوست شما شوند.
- استفاده از برخی داروهای ضد آکنه در دوران بارداری ممکن است بی خطر نباشند و باید از مصرف آنها اجتناب کرد. قبل از استفاده از این داروها، با پزشک خود مشورت کنید.
- می توان از محصولات ملایم شست و شو صورت برای تمیز کردن صورت استفاده کرد، اما قبل از استفاده، ترکیبات آن را بررسی کنید.
2. منگوله پوستی یا آکروکوردون (Skin tags)
منگوله پوستی، رشد پوستی کوچک و شل است که در دوران بارداری رخ می دهد. اگر هم اکنون به آکروکوردون مبتلا هستید، در هنگام بارداری می تواند چندین برابر شود. آنها معمولا در ناحیه گردن، کشاله ران و در زیر بغل ظاهر می شوند. آنها بی خطر هستند و خطری برای بارداری ایجاد نمی کنند.
درمان ها
- می توانید به متخصص پوست مراجعه کرده و آنها را از روی پوست جدا کنید. یک روش ساده و سریع است که حتی ممکن است نیاز به بیهوشی نداشته باشد.
3. ترک های پوستی
ترک های پوستی می توانند در اثر تغییرات هورمونی یا کشیدگی پوست در دوران بارداری رخ دهند. همچنین استریا (Stretch marks) نیز نامیده می شوند. ترک های پوستی را می توان بر روی شکم، باسن، ران و سینه ها مشاهده کرد. این ترک ها در اثر کشیدگی الیاف الاستیک پوست ایجاد می شود. این علائم در دوران بارداری شایع است و بعد از زایمان محو می شوند.
درمان ها
- مرطوب کردن پوست با کره کاکائو، روغن زیتون، کرم ویتامین E یا آلوئه ورا ممکن است به بهبود علائم ترک پوستی کمک کند.
- چندین درمان وجود دارد که می تواند بعد از زایمان نیز صورت گیرد. این موارد شامل درمان ترتینوئین خوراکی و لیزر درمانی است، اما شواهد محدودی برای اثر بخشی این روش های درمانی وجود دارد. بنابراین، نیاز است که با یک متخصص مشورت کنید.
- همچنین ممکن است از برخی داروهای گیاهی و کرم های درمان ترک های پوستی استفاده کنید که برای پوست بی خطر تر محسوب می شوند. اما قبل از امتحان کردن هر کدام، ابتدا با پزشک مشورت کنید.
4. هیپرپیگمانتاسیون (Hyperpigmentation)
این معمولا یک اختلال پوستی مرتبط به هورمون ها است. حدود 90 درصد از زنان باردار بیماری هیپرپیگمانتاسیون را بر روی یک نقاط خاص از پوست خود تجربه می کنند؛ مانند زیربغل، ناحیه تناسلی و نوک سینه ها. این مساله معمولا به این دلیل اتفاق می افتد که هومورن های حاملگی باعث تولید رنگدانه ها می شوند. «ملاسما» (Melasma) و «خط سیاه» (Linea nigra) دو نوع شایع از هیپرپیگمانتاسیون هستند که زنان باردار تجربه می کنند.
درمان ها
- ممکن است هنگام بیرون رفتن از ضد آفتاب استفاده کنید، زیرا اشعه ماوراء بنفش می تواند بیماری هیپرپیگمانتاسیون را وخیم تر کند. همچنین باید چندین اقدام ساده مانند پوشاندن پوست و پوشیدن کلاه در هنگام بیرون رفتن انجام دهید، زیرا تیرگی پوست در هنگام بارداری و بعد از بارداری را کاهش می دهد.
- دارو مصرفی برای این بیماری، رتین-آ (ترتینوئین) است. بعد از زایمان، پزشکان ممکن است داروهایی را برای محو شدن لکه های تیره تجویز کنند.
5. پاپول و پلاک های کهیری خارش دار حاملگی (Pruritic Urticarial Papules and Plaques of Pregnancy (PUPPP))
این اختلال پوستی خاص در دوران بارداری، باعث ایجاد جوش قرمز یا برآمدگی کوچک می شود که با خارش همراه است. به عنوان یک جوش یا برآمدگی کوچک در ناحیه شکم شروع شده و بعدا ممکن است به یک لکه بزرگ تر تبدیل شود. این جوش ها ممکن است در سینه ها، باسن و ران نیز پخش شوند. اگرچه هیچ عارضه جانبی در دوران بارداری ایجاد نمی کند، اما درمان آن به برطرف شدن خارش و ناراحتی همراه با آن کمک می کند.
درمان ها
- کورتیکواستروئیدهای موضعی، آنتی هیستامینهای خوراکی و گلوکوکورتیکوئیدهای سیستمیک بر اساس شدت این جوش ها تجویز می شوند.
- حمام با بلغور جو دوسر، کمپرس های مرطوب و سرد نیز ممکن است باعث تسکین این خارش ها شوند.
6. خارش پوست بارداری (Prurigo of Pregnancy)
یک اختلال خاص پوستی در دوران بارداری است که منجر به برآمدگی های کوچک پوست می شود، به شکل نیش حشرات بر روی پوست به نظر می رسد. این برآمدگی ها با خارش همراه بوده و در اثر تغییرات سیستم ایمنی بدن ایجاد می شوند. این برآمدگی ها تا ماه ها بعد از زایمان نیز بر روی پوست باقی می مانند، اما مشخص نیست که آیا خطراتی برای جنین ایجاد می کنند.
درمان ها
- حمام با آب خنک می تواند این خارش ها را تسکین دهد.
- پزشکان آنتی هیستامین های خوراکی و کرم های موضعی استروئیدی ملایم را برای درمان تجویز می کنند.
- کرم آکوئوس که حاوی منتول (1 تا 2 درصد) است، در صورت تجویز پزشک، قابل اعمال بر روی پوست است.
7. کلستاز درون کبدی دوران بارداری ((Intrahepatic Cholestasis of Pregnancy (ICP)
این اختلال ممکن است در حالتی اتفاق بیافتد که در دوران بارداری، جریان طبیعی صفرا کند شده و یا متوقف می شود. این اختلال می تواند باعث خارش و گاهی اوقات باعث زردی شود. ICP معمولا به ندرت در سه ماهه آخر بارداری رخ می دهد. این بیماری با خطراتی از جمله تولد نوزاد مرده، زایمان زودرس، یا مشکلات جنین همراه است. از این رو، خارش شدید را نباید نادیده گرفت.
درمان ها
- برنامه های کنترل بیماری ICP، شامل داروها، زودتر زایمان کردن و نظارت بر جنین است.
- داروها بر اساس شدت بیماری، سلامت جنین و سن حاملگی تجویز می شوند.
8. سایر بیماری ها
چند مورد نادر بیماری خاص پوستی وجود دارند که به شرح زیر است:
- یکی از هر 50000 زن باردار ممکن است بیماری «پمفیگوئید حاملگی» (pemphigoid gestationis) را تجربه کند. این بیماری بسیار نادر است و می تواند منجر به زایمان زودرس شود. در غیر این صورت، از طریق داروها قابل درمان است.
- زرد زخم هرپتی فرم (Impetigo herpetiformis)، یک اختلال نادر بارداری است. در مورد این اختلال تحقیقات زیادی صورت نگرفته است. برای درمان ضایعات ایجاد شده، می توان از داروهایی استفاده کرد؛ اما میزان خطر این بیماری برای جنین ناشناخته است.
- فولیکولیت خارش بارداری (Pruritic folliculitis of pregnancy) که علت این بیماری نامشخص است.
آیا می توان از تغییرات و بیماری های پوستی در دوران بارداری جلوگیری کرد؟
نمی توان از آن اجتناب کرد، اما با مداخله پزشکی و گاهی اوقات داروهای طبیعی یا خانگی یا کرم های موضعی می توان آنها را کنترل کرد. در صورت امکان، اقدامات درمانی برای کنترل جوش و خارش نیز صورت می گیرد.
اکثر تغییرات پوستی در دوران بارداری را تجربه می کنید، بعد از زایمان ناپدید می شوند و معمولا دلیلی برای نگرانی وجود ندارد. ممکن است برای درمان این اختلالات، اقدامات درمانی ساده و بی خطر را جهت تسکین ناراحتی انجام دهید؛ اما اگر تصور می کنید که اختلال پوستی برای شما مشکل ساز شده است، باید توسط پزشک معاینه شوید تا از بروز عوارض جلوگیری شود.
امیدواریم سلام دنیا توانسته باشد به سوالات شما درباره بیماری های شایع پوستی در دوران بارداری جواب داده باشد.
منبع: momjunction