اگر تعداد پلاکت های خونی شما در دوران بارداری از حد طبیعی پایین تر بیاید، به احتمال زیاد شما یک بیماری بارداری مشترک به نام ترومبوسیتوپنی حاملگی دارید. این بیماری از هر 10 زن باردار یک زن را تحتتاثیر قرار میدهد و معمولاً از اواسط تا اواخر بارداری بروز می کند.
پلاکت های خون سلولهایی هستند که به خون شما در هنگام نیاز به لخته شدن کمک میکنند. به طور متوسط ، بزرگسالان بین 150 تا 400 میلیون پلاکت در هر میلی لیتر خون (ml) دارند. بارداری میتواند تعداد پلاکت های خون را بین 100 و 150 میلیون در هر میلیلیتر از خون کاهش دهد. این زمانی است که ترومبوسیتوپنی حاملگی خفیف, که معمولاً با یک آزمایش معمول خون در آزمایشهای پیش از بارداری تشخیص داده می شود.
اگر تعداد پلاکت های شما کمی پایین تر از حد نرمال باشد، نباید مشکلی برای شما یا کودک شما ایجاد کند و به هیچ درمانی نیاز نخواهید داشت. ماما یا متخصص زایمان در صورت کاهش بیشتر سطح پلاکت به نظارت بر تعداد پلاکت در طول دوران بارداری ادامه خواهند داد. پس از تولد نوزاد، سطح پلاکت به حالت عادی باز خواهد گشت.
عوامل بروز پلاکت خون پایین (ترومبوسیتوپنی)
پزشکان مطمئن نیستند که چرا ترومبوسیتوپنی حاملگی رخ می دهد، اما دو عامل ممکن است نقش داشته باشند:
بدن شما مقدار بیشتری از قسمت مایع خون (پلاسما) را در حالی که باردار هستید، تولید میکند. این بدان معنی است که پلاکت ها رقیق تر هستند، بنابراین تعداد آنها در هر میلی لیتر خون کمتر است. این مسئله تاثیری در عملکرد پلاکت ها ندارد.
بدن شما به طور طبیعی در صورت عدم استفاده از پلاکت ها, آنها را از بین می برد و با موارد جدید جایگزین می کند. در بارداری، این روند سرعت می یابد. نتیجه این است که پلاکت های کمتر اما جوان تر و بزرگتر در خون دارید.
اگر تعداد پلاکت ها به زیر 100 میلیون در هر میلیلیتر از خون کاهش یابد باید آزمایشهای بیشتری انجام دهید. پزشک این مرحله را به عنوان ترومبوسیتوپنی حاملگی متوسط طبقه بندی می کند. ترومبوسیتوپنی شدید وقتی تشخیص داده می شود که تعداد پلاکتها کمتر از 50 میلیون در هر میلی لیتر از خون باشد.
اگر کمبود پلاکت خون متوسط یا شدید داشته باشید، به احتمال زیاد ناشی از شرایطی است که پیش از این دارید، مانند لوپوس. این زمانی است که سیستم ایمنی بدن به سلولهای سالم حمله می کند.
بعضی از خانمهای باردار قبلاً نوعی ترومبوسیتوپنی ناشی از بارداری به نام پورپورای ترومبوسیتوپنی ایمنی (ITP) دارند. علائم آن کبودی و لکه های بنفش روی پوست است که در اثر خونریزی خود به خود ایجاد می شود. اگر این علائم را دارید پزشک از قبل می داند که پلاکت شما ممکن است کم باشدو مراقبت های قبل و بعد از زایمان را با توجه به این موضوع برنامه ریزی می کند.
راه های درمان پلاکت پایین در دوران بارداری
اگر به ترومبوسیتوپنی حاملگی متوسط تا شدید مبتلا هستید، پزشک توصیه می کند که در طول دوران بارداری برای تثبیت شرایط و ایمن نگه داشتن کودک، تحت درمان قرار بگیرید. برخی از داروها مانند هپارین داروی رقیق کننده خون نیز می توانند بر تعداد پلاکت ها تاثیر بگذارند. ممکن است مجبور شوید قرص استروئیدی مصرف کرده یا یک پروتئین خونی به نام گلوبولین (ایمونوگلوبولین وریدی) تزریق کنید. از طرف دیگر، پزشک ممکن است توصیه کند که برای افزایش سطح پلاکت در خون، تزریق پلاکت یا پلاسما داشته باشید.
گاهی اوقات، تعداد پلاکت خون بسیار کم می تواند نشانه مشکلی در بارداری شما باشد. این می تواند یک عارضه نادر از پره اکلامپسی در اواخر بارداری به نام سندرم هلپ باشد که موجب علائم زیر میشود:
علائم پره اکلامپسی
- مانند فشار خون بالا و پروتئین در ادرار
- درد هنگام استنشاق عمیق
- سردرد شدید
- حالت تهوع
- افزایش ناگهانی تورم پاها، مچ پا، دست و صورت
- اگر همه این علائم را دارید، سریعاً با واحد زایمان تماس بگیرید.