بسیاری از خانم حداقل یکبار به این موضوع فکر کرده اند: چرا عادت ماهیانه ام عقب افتاده است؟ عقب افتادن پریود یکی از ناخوشایندترین مسائلی است که برای خانم ها اتفاق می افتد! باعث می شود دائماً نگران این باشند که چه زمانی پریود خواهند شد، و چه اتفاقی می افتد اگر در آن لحظه آمادگی و وسایل بهداشتی مورد نیاز را بهمراه نداشته باشند. حتی فراتر از این، برای زوج هایی که روابط جنسی منظم دارند، عقب افتادن پریود می تواند پر استرس ترین تجربه زندگی باشد، چون ممکن است نشان دهنده یک بارداری غیر منتظره باشد و به این معنی است که باید تست بارداری بدهند. اما اگر روابط جنسی ندارید یا اگر مطمئن هستید که حامله نیستید، دلایل دیگری برای به تاخیر افتادن قاعدگی ماهانه وجود دارد.
بسیاری از زنان جوان، دوره های پریود نامنظم دارند. بعد از گذشت چندین سال پریود به شکل منظم در می آید.
عقب افتادن پریود در نوجوانان می تواند به دلایل زیادی اتفاق بیفتد، از جمله بیماری، سفر، نگرانی، استرس، دو ماراتن، باله، ژیمناستیک، پیاده روی طولانی و یا دیگر فعالیت ها و ورزش های سنگین.
اگر دوره ماهیانه شما به تاخیر افتاده است و احتمال بارداری مردود است، علل دیگری وجود دارد که در اینجا به آن اشاره می کنیم.
1. عقب افتادن پریود به دلیل استرس
استرس یا نگرانی، بیماری، تغییر وزن یا تغذیه، یا تمرینات شدید می تواند بر چرخه قاعدگی اثر بگذارد. اگر نگران تاخیر در عادت ماهیانه هستید می توانید یک تست بارداری از داروخانه تهیه کنید یا برای انجام تست بارداری به پزشک مراجعه کنید تا به شما بگوید به چه دلیل این تاخیر اتفاق افتاده است.
2. تاخیر در عادت ماهانه به دلیل عدم تعادل تیروئید
هر دو تیروئید پر کار یا کم کار می تواند روی عادت ماهیانه شما تاثیر بگذارد. پزشک شما باید یک آزمایش (معمولاً آزمایش خون) تجویز کند تا مشخص شود که مشکل تیروئید دارید یا نه.
3. تاخیر در پریود به علت سندروم تخمدان پلی کیستیک (PCOS)
سندروم تخمدان پلی کیستیک متداول تر از چیزی است که مردم فکرش را می کنند، و قطعاً روی عقب افتادن پریود تاثیر دارد. PCOS می تواند باعث دوره قاعدگی نامنظم، ناباروری، چاقی و رشد بیش از حد موهای صورت، سینه، شکم یا بالای ران شود. سندروم تخمدان پلی کیستیک همچنین می تواند باعث پوست بیش از حد چرب، آکنه زیاد، کسیت های فراوان در تخمدان، پوست تیره مخملی که آکانتوز نیگریکانس نام دارد و مقاومت به انسولین (اگر بدتر شود منجر به دیابت می شود) شود. اگر این مسئله برای سالها درمان نشود، زنان مسن تر مبتلا به PCOS ممکن است دچار سرطان رحم، دیابت و بیماری های قلبی شوند، همه این بیماری در صورت عدم درمان یا کنترل، می تواند برای زندگی خطرناک باشد.
4. لایم، سلیاک یا دیگر بیماری های مزمن
مهم است توجه داشته باشید که بیماری هایی مانند لایم یا سلیاک می تواند از دلایل عقب افتادن پریود باشد.
هر بیماری مزمنی که کنترل نشود ممکن است بر روی پریود منظم شما یا مقدار خونی که در طول عادت ماهیانه دفع می کنید تاثیر بگذارد. اگر نگران تغییرات پریود ماهیانه خود هستید، به پزشک متخصص مراجعه کنید تا درمان لازم را دریافت کنید.
5. عقب افتادن پریود به دلیل جلوگیری از بارداری
تمام روش های جلوگیری از بارداری که هورمون ها را افزایش می دهد می تواند بر روی زمان و نظم پریود شما تاثیر بگذارد (از جمله IUD هورمونی، قرص، ایمپلنت جلوگیری، آمپول، پچ و حلقه). در حقیقت، بسیاری از افرادی که دوره های ماهیانه نامنظم و دردناکی دارند از روش های جلوگیری هورمونی استفاده می کنند تا دوره های منظم تر و قابل کنترل تر داشته باشند. IUD مسی هم می تواند روی پریود شما تاثیر بگذارد. روش های جلوگیری مانند استفاده از کاندوم ها، به هیچ عنوان تاثیری روی پریود شما نخواهد گذاشت.
در حالتی که پریود شما تنها یک ماه دچار تاخیر شد و در نهایت اتفاق افتاد، احتمالاً جای نگرانی وجود ندارد. اما اگر به طور دنباله دار تاخیر در قاعدگی را مشاهده کردید، بهتر است به پزشک مراجعه کنید.
اگر باردار نباشید، باید چند روز صبر کنید تا ببینید عادت ماهیانه می شوید یا نه، اگر پریودی انجام گرفت، جای نگرانی نیست (البته، اگر از روش های خوبی برای پیشگیری استفاده نمی کنید، با یک متخصص مشورت کنید و درباره روش های مناسب جلوگیری از بارداری با هم صحبت کنید). با فرض به اینکه در ماه بعد، پریود شما به طور منظم و در زمان پیش بینی شده اتفاق افتاد، نتیجه می گیریم مشکلی وجود ندارد! اما اگر به طور مداوم با پریودهای نامنظم مواجه می شوید، به پزشک متخصص مراجعه کنید تا اقدام به پیدا کردن علت کند.
چنانچه به نتیجه رسیدید که باردار هستید (با استفاده از تست های حاملگی)، مراحلی وجود دارد که باید به آن بپردازید.
در صورتیکه باردار هستید، از یک متخصص زنان بخواهید شما را معاینه کند. اگر به دلایلی (مثل بیماری) امکان بدنیا آوردن فرزندتان وجود نداشته باشد باید با مشورت پزشک و خانواده برای مراحل بعدی اقدام کرد. هنگامیکه بارداری شما بدون هیچ مشکلی ادامه پیدا می کند، باید شروع به مصرف ویتامین های بارداری و اسید فولیک کنید. سعی کنید روش های زندگی سالم را پیاده کنید زیرا روی بارداری شما تاثیر می گذارد: از مصرف دخانیات، الکل و مصرف داروهای مضر اجتناب کنید.