بسیار رایج است که گهگاهی خارش به وجود آید. اگر این احساس ادامه داشته باشد، گاهی این خارش میتواند علامت یک مشکل جدی باشد. به عبارت دیگر، حتی یک گزش کنه کوچک نیز میتواند به عفونت جدی تبدیل شود که در نهایت میتواند باعث مشکلات سلامتی بزرگتری شود. به همین دلیل، بررسی بدن اهمیت دارد تا تشخیص داده شود چه زمانی خارش نیاز به مراقبت پزشکی بیشتری نیاز دارد.
خارش بدن ممکن است نشان دهنده چه بیماری هایی باشد؟
یک متخصص پوست میگوید: "خارش میتواند مشکلی به شدت جدی باشد و یا اینکه اصلا جدی نباشد، که این بستگی به علت خارش دارد". خارش بدن میتواند از یک خشکی ساده بوجود آید و یا مسائلی به پیچیدگی لیمفوما (یک سرطان که در سلولهای سیستم ایمنی شما بوجود میآید) باشد. اگرچه این متخصص پوست میگوید که این عامل به شدت نادر است و از هر 200000 مورد ایفومایی که در هر سال در امریکا تشخیص داده میشود حداکثر تا 30 درصد از بیماران خارش را تجربه میکنند.
توجه داشته باشید که نباید از هر خارشی ترسید، زیرا همه خارشها نشانه چنین مشکلی نیستند، اما سعی کنید از علائم به وجود آمده چشمپوشی نکنید. اگر خارش بعد از چند روز از بین نرفت باید به پزشک مراجعه کنید. آنگاه آنها میتوانند مسأله را ارزیابی کنند و تصمیم بگیرند که آیا مساله حائز اهمیت ویژه است یا خیر و آیا نیاز به شروع درمان هست یا نه.
در اینجا براساس نظر متخصصان، چند نمونه از علائم خارشی که ممکن است نشانه یک مشکل سلامتی بزرگتر باشد و اغلب مورد غفلت میگیرند ذکر میشود.
1. خارش در یک نقطه است
خارش میتواند نتیجه شرایط مختلفی از جمله شرایط بیولوژیکی یا غیربیولوژیکی باشد. برای مثال اگر خارش محلی است یا محدود به یک ناحیه از بدن است اغلب نتیجه عفونت توسط باکتری یا قارچ است.
برای درمان عفونت ناشی از خارش، معمولا از درمان با نور فرابنفش B استفاده می شود، که میتواند به کاهش التهاب کمک کند. روی هم رفته، مهم است که به ریشه به وجود آمدن خارش برسیم تا دکتر بتواند به شما کمک کند.
2. خارش در لگن، بازوها و یا پاها
اگر شما بازوها، پاها یا لگن خود را می خارانید و خراش ایجاد می کنید ممکن است نشانه یک مشکل کبدی باشد. براساس گفته های یک متخصص پوست به نام آنا گوانچه، "بیماری کبدی و رایج ترین آن PBC یا سیروز اولیه صفراوی، باعث میشود که صفرا در بدن به صورت طبیعی پردازش نشود و سطح بالای صفرا باعث خارش در همه جا میشود." دکتر گوانچه همچنین میگوید خارش میتواند خیلی شدید و ناراحت کننده باشد اما خارش نمیتواند میزان جدیت بیماری کبدی را مشخص کند. مهم است که توجه شود سیروز اولیه صفراوی نسبتا نادر است (براساس آمار بنیاد کبدی امریکا، تقریبا 65 نفر از هر 10000 خانم از سیروز اولیه صفراوی رنج میبرند و شرایط برای 45-65 سال بیشتر ظاهر میشود. دکتر گوانچه میگوید بیشتر بیماران خارش در لگن، بازوها یا پاها دارند اما هیچ محل خارشی که در آن پوست تحریک شده باشد ندارند.
3. خارش در چشم شماست
دکتر مینگ ونگ از مرکز لیزیک و آب مروارید، میگوید: اگر متوجه شدید که چشم خود را خیلی می خارانید، بهتر است به پزشک مراجعه کنید. خارش چشم اگر بدون درمان بماند، میتواند منجر به عفونت و تحریک مزمن شود.
دکتر ونگ میگوید "عادتهای بد مثل مالیدن چشم میتواند منجر به مشکلات قرنیهای دردناکی شود، مثل خراشی که در اثر مالیدن شدید بوجود میآید". این مشکلات اگر درمان نشوند، متأسفانه میتوانند منجر به ناراحتی ها و مشکلات بینایی شوند که میتوانند روی زندگی روزمره تاثیر بگذارند.
4. خارش شما را در شب بیدار نگه دارد و موجب بی خوابی می شود
دکتر گاتمن میگوید اگر خارش بدن، شما را در طول شب بیدار نگه میدارد، ممکن است شما اگزما داشته باشید که میتواند باعث التهاب پوست یا لکه های قرمز شود. دکتر گاتمن میگوید "درماتیک اتوپیک (یا اگزما) شامل خارشی است که خواب را مختل میکند. اگزما خارشی است که کل کیفیت زندگی بیمار را تحت تاثیر قرار میدهد."
تنها راه توقف خارش کاهش التهاب پوست است. برای این منظور، با متخصص پوست یا پزشک خود صحبت کنید تا ببینید چه درمانی برای شما مناسب است.
5. خارش در دست و پا
براساس گفتههای دکتر گوانچه، خارش میتواند ناشی از کمبود ویتامین B12 باشد که عموما مربوط به یک شرایطی است که کمخونی مزمن نامیده میشود. دکتر گوانچه میگوید فرد با این مشکل ممکن است مشکل جذب B12 در سطح روده داشته باشد. آنهایی که از کم خونی مزمن رنج میبرند اغلب خارش عمومی را تجربه میکنند اما نواحی با انتهای عصبی بیشتر، بیشتر تحت تاثیر قرار میگیرند، مثل مچ دست و پاها. اگرچه دکتر گوانچه میگوید که کمبود ویتامین B12 در امریکا نادر است و بیشتر در کشورهای در حال توسعه رایج است.
6. احساس مستمر خارش در پشت، بازوها، سر یا شکم
خارش همچنین میتواند به بیماری کلیوی مربوط باشد و مهم است که برای جلوگیری از آن به دنبال مراقبت پزشکی باشید. یک متخصص پوست میگوید که خارش (بخاطر بیماری کلیوی) عموما بخشهای بزرگی از پوست را مورد تأثیر قرار میدهد و بیشتر بر روی پشت و بازوها اثر دارد. برخی افراد همچنین این اثر را روی سر یا شکم خود تجربه کردهاند. در طول زمان، خارش میتواند به قسمتهای دیگر بدن منتقل شود.
براساس نظرات این متخصص، الگوهای رایج خاش که بیماران مبتلا به بیماران کلیوی با آن روبرو میشوند شامل خارش روزانه است و این حقیقت است که خارش در شب با تغییر دما، ورزش و دوش گرفتن نیز بدتر میشود.
7. خارش در کف دست و پا
مشکلات کبد ممکن است موجب خارش در سایر قسمتهای بدن شود.
دکتر فرانسسکو سرینو (رئیس انجمن متخصصان پوست ایتالیا) میگوید: "دلیل رایج دیگر خارش، کولاستاتیک نامیده میشود و روی کسانی که بیماری کبدی دارند بخاطر اختلال در ترشح صفرا اثر میگذارد".
اگر احساس میکنید که چیز دیگری همراه خارش شما وجود دارد، یا اینکه خارش شما به راحتی از بین نمیرود، با متخصص پوست خود تماس بگیرید یا به مراکز مراقبت فوری محل خود مراجعه کنید تا از سایر مشکلات سلامتی جلوگیری کنید و درمان شوید. به نشانهها و علایم ظریف دقت کنید و اگر مسأله ادامه پیدا کرد همه علائم را به پزشک خود اعلام کنید.