لکه های تیره روی پوست یا هیپرپیگمانتاسیون هنگامی اتفاق می افتد که برخی از نقاط روی پوست ملانین بیشتری نسبت به حد معمول تولید می کنند. ملانین به چشم ها، پوست و مو رنگ می دهد. دلیلی برای نگرانی لکه های سیاه روی پوست وجود نداشته و نیازی به درمان ندارند، اگرچه افراد ممکن است به دلایل زیبایی از بین بردن آنها را انتخاب نمایند. بسته به علت آن، ممکن است افراد برخی از نقاط با لکه تیره پوست را لکه های سالخوردگی پوست یا لکه های آفتاب بنامند. در این مقاله، ما بررسی می کنیم که چه عواملی باعث ایجاد لکه های قهوه ای روی پوست می شود و چگونه افراد می توانند با استفاده از درمان های پوستی و داروهای خانگی آنها را برطرف کنند.
علائم لکه های تیره و قهوه ای روی پوست
لکه های تیره روی پوست می توانند از قهوه ای تیره تا قهوه ای روشن باشند. رنگ لکه های تیره ممکن است به رنگ پوست افراد بستگی داشته باشد. لکه ها همان بافت پوست بوده و دردناک نیستند. لکه های تیره از نظر اندازه متفاوت بوده و می توانند در هر قسمت از بدن ایجاد شوند، اما بیشتر در نواحی که در مجاورت آفتاب هستند ظاهر می شوند. لکه های تیره در نواحی زیر از بدن شایع است:
- پشت دست ها
- صورت
- کمر
- شانه ها
در افرادی که پوست تیره تری دارند، لکه ای که چند سایه تیره تر از پوست آنها است، معمولاً طی 6 تا 12 ماه از بین می رود. محو شدن لکه های عمیق تر سال ها طول می کشد. تغییرات رنگی عمیق، اغلب به رنگ آبی یا خاکستری به نظر می رسد، اگرچه ممکن است لکه قهوه ای، تیره تر از رنگ پوست طبیعی فرد باشد.
علل لکه های تیره روی پوست
همانطور که در اینجا شرح می دهیم، چندین علل مختلف از لکه های سیاه وجود دارد:
1. آسیب آفتاب
همچنین با نام های لکه های آفتاب، لکه های خورشیدی یا لکه های کبدی شناخته می شوند، افراد می توانند پس از قرار گرفتن در معرض آفتاب یا حمام آفتاب گرفتن (برنزه کردن)، دچار لکه های تیره روی پوست شوند. نواحی از بدن که بیشترین میزان قرار گرفتن در معرض نور خورشید را دارند، مانند صورت، دست ها، یا بازوها، به احتمال زیاد لکه های خورشیدی در آنها ایجاد می شود.
2. تغییرات هورمونی
ملاسما یک بیماری پوستی است که منجر به لکه های کوچکی از تغییر رنگ پوست می شود. این بیماری در خانم ها به ویژه در دوران بارداری شایع تر است. طبق گفته های آکادمی پوست آمریکا، هورمون ها ممکن است باعث تحریک ملاسما شوند.
3. عوارض جانبی دارو
برخی از داروهای خاص می توانند رنگدانه های پوستی را افزایش داده و منجر به لکه های تیره شوند. شایع ترین مقصر این لکه ها، داروها ضد التهاب غیر استروئیدی (NSAIDs)، تتراسایکلین ها و داروهای روان گردان است.
4. التهاب
لکه های تیره می توانند پس از یک دوره التهاب روی پوست ایجاد شوند. التهاب ممکن است به دلایل مختلفی از جمله اگزما، پسوریازیس، آسیب به پوست و آکنه ایجاد شود.
5. التیام زخم
لکه های تیره ممکن است بعد از نیش حشرات، سوختگی یا بریدگی های بهبود یافته باقی بماند. این ها ممکن است با گذشت زمان ناپدید شوند.
6. تحریک
محصولات آرایشی پوست و مو می توانند پوست را تحریک کنند و باعث ایجاد لکه های تیره شوند.
7. دیابت
دیابت ممکن است باعث تیره تر شدن نواحی از پوست شود. شرایط مرتبط با دیابت شامل آکانتوز نیگریکانس است که باعث ایجاد تیرگی، مخملی شدن پوست و لکه های براق و یا لکه های پوستی دیابتی می شود که ممکن است افراد با لکه های سالخوردگی اشتباه بگیرند.
عوامل خطر لکه های تیره و قهوه ای روی پوست
لکه های تیره می تواند بر روی پوست هر شخصی ایجاد شود. به نظر می رسد برخی عوامل خطر این احتمال را در فرد افزایش می دهند:
- قرار گرفتن در معرض آفتاب
- بارداری
- بیماری های پوستی مانند آکنه، اگزما یا پسوریازیس
- تروما یا آسیب دیدگی پوستی
- داروهایی که باعث افزایش رنگدانه پوست می شوند
- بیماری کبد
- دیابت
روش تشخیص لکه های تیره روی پوست
پزشک یا متخصص پوست می توانند با بررسی آنها و بررسی سابقه پزشکی، علت لکه های تیره روی پوست را تشخیص دهند. در طی معاینه فیزیکی، متخصص بهداشت ممکن است معاینه پوست وود لامپ را انجام دهد، که در آن نقاط را از طریق دستگاه مخصوصی که نور سیاه ساطع کرده، مشاهده می کند. در برخی موارد، ویژگی های خاص یک لکه ممکن است به آزمایش های بیشتری نیاز داشته باشد تا مطمئن شوید ایجاد لکه ها به علت سرطان پوست نیست.
روش های درمان لکه های تیره روی پوست
لکه های تیره روی پوست نیازی به درمان ندارد، اما ممکن است برخی از افراد به دلایل زیبایی بخواهند لکه ها را از بین ببرند. یک متخصص پوست می تواند کرم یا روش های درمانی را برای روشن شدن لکه های تیره ارائه دهد یا در بعضی موارد آنها را از بین ببرد. روش های درمانی از کرم گران تر هستند و احتمالاً عوارض جانبی ایجاد می کنند، اما سریع تر اثر می کنند. بهترین گزینه درمانی ممکن است به علت، اندازه لکه تیره و ناحیه بدن بستگی داشته باشد. متخصص پوست ممکن است یکی از روش های زیر را برای لکه های تیره روی پوست توصیه کند:
1. درمان با لیزر
انواع مختلفی از لیزر موجود است. رایج ترین لیزر برای درمان لکه های تیره روی پوست، از لیزر شدید نور پالس استفاده می کند. نور ملانین را هدف قرار داده و لکه های تیره را از بین می برد.
2. میکرودرمابراسیون
در حین میکرودرمابراسیون، متخصص پوست از دستگاه مخصوصی استفاده می کند که دارای سطح ساینده ای برای از بین بردن لایه بیرونی پوست است. این درمان، باعث افزایش رشد کلاژن جدید می شود که ممکن است به کاهش لکه ها کمک کند.
3. لایه برداری شیمیایی
لایه برداری شیمیایی شامل استفاده از محلول برای پوست است که سطح آن را پوسته پوسته کرده و باعث رشد پوست جدید می شود. ممکن است به تدریج لکه های تیره روی پوست را محو کند.
4. کرایوتراپی
کرایوتراپی روشی است که شامل به کار بردن نیتروژن مایع برای لکه های تیره جهت منجمد کردن آنهاست که به سلول های پوستی آسیب می رساند. پوست معمولاً بعد از آن روشن تر می شود.
5. تجویز کرم های روشن کننده پوست
کرم های روشن کننده پوست تجویز شده با سفید کردن پوست عمل می کند. معمولا تاثیرگذاری آن زمان می برد و چند ماه طول می کشد تا ظهور لکه های تیره، کاهش یابد. هیدروکینون که ماده اصلی موجود در کرم ها است، از تولید ملانین در پوست جلوگیری می کند. محصولات تجویزی تمایل به اثربخشی 3-4 درصدی دارند.
درمان های خانگی لکه های تیره و قهوه ای روی پوست
علاوه بر روش های درمانی پوستی و داروهای تجویزی، افراد ممکن است دریابند که برخی از داروهای خانگی، همانطور که در بخش های بعدی بحث شده است، ممکن است لکه های تیره روی پوست را محو کنند.
1. کرم های بدون نسخه
کرم های بدون نسخه برای روشن شدن پوست به اندازه داروهای تجویزی قوی نیستند، اما ممکن است موثر واقع شوند. کرم ها و سرم ها حاوی مواد مختلفی از جمله رتینول یا آلفا هیدروکسی اسید هستند که ممکن است باعث تسریع در پوسته پوسته شدن و رشد پوست جدید شوند. هنگام جست و جوی کرم روشن کننده پوست، همیشه کرم توصیه شده توسط متخصص پوست را انتخاب کنید، زیرا برخی محصولات می توانند مضر باشند.
2. داروهای طبیعی
محصولاتی که مواد طبیعی خاصی دارند، ممکن است به درمان لکه های تیره روی پوست کمک کنند. محققان یک بررسی منظم از مطالعات بالینی منتشر کردند که از محصولات طبیعی برای درمان لکه های تیره روی پوست استفاده می کنند. آنها چندین ماده از جمله نیاسین آمید (نوعی ویتامین B-3)، سویا، عصاره شیرین بیان و توت سفید را بررسی کردند. اگرچه این مطالعات محدود بودند، اما محققان بیان می کنند که این روش های درمانی طبیعی در روشن کردن لکه های تیره پوست اثربخش بوده اند. نتایج یک مطالعه در مقیاس کوچک در سال 2017 نشان داد که استفاده از ژل آلوئه ورا روی پوست می تواند بعد از 5 هفته به کاهش ملاسما در دوران بارداری کمک کند.
3. لوازم آرایشی
اگرچه لوازم آرایشی لکه های تیره را روشن نمی کنند، اما ممکن است آنها را بپوشانند. افراد می توانند برای کاهش دیده شدن لکه ها از یک کانسیلر کرم مانند استفاده کنند.
درمان های خانگی که باید از آنها اجتناب کرد
ممکن است افراد بخاطر داشته باشند که بسیاری از داروهای خانگی که در صفحات وب توصیه می شود، عوارض جانبی دارند و یا اثبات اثربخشی ندارند. نمونه هایی از آن شامل، سرکه سیب و لیمو است. هیچ مطالعه ای مبتنی بر اینکه این درمان ها کارساز هستند، وجود ندارد. در برخی موارد، درمان های غیر قابل اطمینان ممکن است باعث وخامت پوست شود. به عنوان مثال، انجمن جراحی پوست آمریکا، آب لیمو یا اسکراب های ساینده را توصیه نمی کند، زیرا این روش ها می توانند لکه های تیره را بدتر کنند.
برخی از محصولات روشن کننده پوست ممکن است ضرر بیشتری نسبت به فواید خود داشته باشند. بسیاری از آنها حاوی مواد تشکیل دهنده ای هستند که می توانند به پوست یا سلامت کلی آن آسیب وارد کنند، مانند جیوه یا استروئیدها. استفاده از این موارد با گذشت زمان می تواند باعث ایجاد جوش، زخم و شکنندگی پوست شود.
جلوگیری از بروز لکه های تیره روی پوست
ممکن است همیشه نتوان از بروز لکه های پوستی جلوگیری کرد. به عنوان مثال، تغییرات هورمونی در دوران بارداری ممکن است منجر به ملاسما شود که قابل پیشگیری نیست. با این وجود چند راه وجود دارد که افراد می توانند برای کاهش احتمال به وجود آمدن لکه های تیره و جلوگیری از تیره شدن آنها انجام دهند:
- از کرم های ضد آفتاب که حداقل SPF 30 هستند، به طور روزانه حتی هنگامی که خورشید روشن نیست، استفاده نمایید.
- از کلاه های لبه پهن و عینک آفتابی استفاده کنید. بیماری های پوستی مانند آکنه را درمان کنید که ممکن است منجر به التهاب شود.
- از ساعت 10 صبح تا 4 بعد ازظهر، وقتی که نور خورشید شدیدتر می تابد، از قرار گرفتن در معرض خورشید خودداری کنید.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنید
در بیشتر موارد، لکه های تیره روی پوست مضر نیست. اما در برخی موارد، ممکن است تفاوت بین یک لکه تیره و سایر تغییرات پوستی، مانند ملانوما، که نوعی از سرطان پوست است، دشوار باشد. افرادی که مطمئن نیستند یک لکه تیره چیست یا نتوانسته اند از شر آن خلاص شوند، می توانند به پزشک مراجعه کنند تا اطلاعات بیشتری کسب نمایند. اگر لکه های تیره روی پوست هر یک از شرایط زیر را داشت، صحبت با پزشک مهم است:
- به طور ناگهانی ظاهر شوند
- خارش داشته باشند
- حس سوزن سوزن شدن دارند
- خونریزی می کند
- تغییر در رنگ و اندازه آنها ایجاد می شود
نتیجه
لکه های تیره روی پوست یا هیپرپیگمانتاسیون می توانند علل مختلفی داشته باشند. آنها معمولاً بی ضرر هستند و نیازی به درمان ندارند. اگر فردی بخواهد از لکه های تیره خلاص شود، می تواند طیف وسیعی از درمان ها را امتحان کند، از جمله این درمان ها، رویکردهای پزشک متخصص پوست برای اقدامات زیبایی و یا استفاده از محصولات بدون نسخه است. تاثیر درمان ممکن است به علت لکه های تیره و وسعت آنها بستگی داشته باشد. لکه های تیره روی پوست ممکن است کاملاً محو نشوند. ممکن است دیدن تفاوتی در آنها با شروع درمان کمی طول بکشد. اما درمان اغلب لکه ها را روشن می کند.
منبع: medicalnewstoday