11 درمان مؤثر و قطعی سوزش سر دل (رفلاکس معده) در دوران بارداری

11 درمان مؤثر و قطعی سوزش سر دل (رفلاکس معده) در دوران بارداری بیش از 45 درصد از زنان حامله سوزش سر دل را تجربه می کنند. اما اگر شما سوزش سر دل یا رفلاکس معده را قبل از حاملگی نیز داشته اید، احتمالاً حالت شدیدتری را در این دوران خواهید داشت.

شما در طول دوران بارداری انتظار مسائلی مانند ورم پاها، رشد سینه ها و بیماری صبحگاهی را دارید. اما این احساس سوزش سر دل در دوران بارداری چه علتی دارد؟ همانطور که از نام آن پیداست، سوزش سر دل (همچنین به نام رفلاکس یا بازگشت اسید معده نیز شناخته می شود) احساسی مانند سوزش است که از پشت سینه شروع می شود و تا مری ادامه دارد، مری لوله ای است که گلو شما را به معده وصل می کند. این اسیدها می تواند حتی در گلو هم حس شود. علاوه بر احساس سوزش، که می تواند بین چند دقیقه تا چند ساعت طول بکشد، ممکن است موارد زیر را تجربه کنید:

  • احساس نفخ
  • آروغ زیاد
  • احساس طعم ترش در دهان
  • گلو درد
  • سرفه مکرر

با وجود اینکه خوردن غذاهای تند می تواند احساس سوزش را بدتر کند، اما سوزشی که شما حس می کنید بیشتر به هورمون ها مربوط است تا به فلفلی که غذا را تند کرده است. بنابراین اگر فلفل باعث این احساس سوزش نمی شود، علت آن چیست؟

علت های سوزش سر دل یا ریفلاکس معده در دوران بارداری چیست؟

اگر احساس سورش در سینه خود می کنید، باید بدانید که تنها نیستید و افراد زیادی به آن دچار هستند. بر طبق یک مطالعه مشخص شد که بیش از 45 درصد از زنان حامله سوزش سر دل را تجربه می کنند. و اگر شما سوزش سر دل را قبل از حاملگی نیز داشته اید، احتمالاً حالت شدیدتری را در این دوران خواهید داشت.

سوزش معده در بارداری از کی شروع میشود؟

سوزش سر دل می تواند در هر زمانی از حاملگی شروع شود، اما در طول سه ماهه دوم و سوم شایع تر است. کارشناسان هنوز درباره دلیل آن مطمئن نیستند، اما گمان می کنند سه عامل در این زمینه وجود دارد.

سوزش معده در بارداری از کی شروع میشود؟

1. نقش هورمون ها

پروژسترون، که به عنوان هورمون بارداری نیز شناخته می شود، زیرا از رحم شما و کودک درون آن حمایت می کند، در سوزش سر دل مربوط به بارداری مقصر شناخته می شود. پروژسترون مانند یک آرام کننده یا شل کننده برای عضله عمل می کند. در مورد سوزش سر دل، این هورمون می تواند عضله تنگی (به نام دریچه تحتانی مری) را شل کند که معده را از مری جدا می کند.

وقتی شما غذا میخورید یا چیزی می نوشید، این ماهیچه به طور طبیعی باز می شود تا به محتویات اجازه بدهد قبل از بسته شدن مجدد وارد معده بشوند. اما بالا رفتن سطح پروژسترون که در طول بارداری رخ می دهد می تواند باعث کند شدن بسته شدن این عضله شده و به اسیده معده اجازه بدهد به مری و حتی گلوی شما برگردد.  

2. رشد کودک و رفلاکس معده

با بزرگ شدن رحم به خاطر بزرگ شدن کودک درون آن، این اندام برای بدست آوردن فضا با اندام های دیگر رقابت می کند. مانند لوله خمیر دندان که در حال فشرده شدن است، رحم در حال رشد به معده شما فشار می آورد و باعث می شود که اسیدهای معده به قسمت های بالایی تراوش کند، به خصوص اگر معده شما پر باشد. هر چقدر رحم شما بیشتر رشد کند، احتمال فشرده شدن معده بیشتر می شود. این امر ممکن است مشخص کند که چرا سوزش دل در طی ادامه بارداری بیشتر می شود.

3. هضم آهسته

به خاطر پروژسترون، محتویات معده زمان طولانی تری در آن باقی می مانند. همچنانکه هضم کندتر می شود و معده برای مدت طولانی تر پر باقی می ماند، احتمال سوزش سر دل بیشتر می شود.

روش های ثابت شده برای بهبود سوزش سر دل

روش های ثابت شده برای بهبود سوزش سر دل

سوزش سر دل ممکن است ناراحت کننده باشد، اما در اینجا نحوه کنترل آن را بیان می کنیم:

1. مراقب غذایی که می خورید باشید

جای تعجب نیست که غذاهای اسیدی و تند، اسید معده بیشتری نسبت به غذاهای معمولی ایجاد می کند. از مرکبات، گوجه، پیاز، سیر، کافئین، شکلات، سودا و دیگر غذاهای اسیدی اجتناب کنید. همچنین از غذاهای سرخ شده که باعث کند شدن هضم می شود نیز خودداری کنید.

2. به جای اینکه سه بار در روز غذا بخورید، چندین وعده کوچک بخورید

این کار به شما کمک می کند تا از فشار آوردن به معده خودداری کنید و به آن اجازه بدهید سریع تر تخلیه بشود.

3. وقتی غذا می خورید بنشینید

مادر شما در این مورد درست می گوید. جاذبه به تکان نخوردن غذا از جایش کمک می کند.

4. سه ساعت قبل از خواب غذا نخورید

به غذا فرصت هضم شدن بدهید، این کار باعث تخلیه شکم شما می شود و به کنترل سوزش سر دل در شب کمک می کند.

5. سیگار نکشید

دلایل زیادی وجود دارد که چرا نباید در دوران بارداری سیگار بکشید و سوزش سر دل یکی از آنهاست. مواد شیمیایی موجود در سیگار باعث می شود دریچه ای که محتویات معده را جدا نگه می دارد، شل بشود. این حالت اجازه می دهد که اسیدها و غذاهای هضم نشده به سمت بالا ترشح شود و باعث ایجاد سوزش شود.

سوزش معده در بارداری از کی شروع میشه؟

6. هنگام خواب سر خود را 15 تا 23 سانتی متر نسبت به بدن بالاتر قرار دهید

ساده ترین راه برای دستیابی به این هدف، قرار دادن بالش در زیر شانه ها، بالا بردن سر نسبت به بدن با بلندتر کردن پایه های سر تختخواب یا استفاده از بالش های مخصوص است. خوابیدن رو به جلو نیز یک راه دیگر است که جاذبه به شما کمک می کند.

7. لباس گشاد بپوشید

از هر لباسی که باعث ایجاد فشار روی شکم شما می شود دوری کنید. بهتر است از شلوارهای آزاد و راحت استفاده کنید.

8. بعد از غذا آب بنوشید، نه همراه با آن

نوشیدن آب همراه با غذا باعث می شود معده شما بیش از حد پر بشود و محیطی فراهم آید که منجر به سوزش سر دل بشود.

9. طب سوزنی را امتحان کنید

در مطالعه انجام شده در سال 2015، زنان بارداری که تحت طب سوزنی قرار گرفته بودند، نسبت به افرادی که روی آنها طب سوزنی انجام نشده بود، وضعیت خواب و غذا خوردن بهتری داشتند.

10. الکل ننوشید

علاوه بر اینکه نوشیدن الکل می تواند مشکلات زیادی برای کودک در حال رشد شما بوجود بیاورد، یعنی مشکلاتی مانند تولد نوزاد کم وزن یا ناتوانی در یادگیری، الکل همچنین می تواند باعث باز شدن دریچه ای شود که محتویات معده را نگه می دارد.

برای درمان ریفلاکس معده در بارداری الکل ننوشید

11. در مورد داروهای مصرفی برای سوزش سر دل با پزشک صحبت کنید

این شامل داروهای بدون نسخه است، بعضی از آنها در طول حاملگی بی خطر هستند. آنتی اسیدها به خنثی کردن اسید موجود در معده شما کمک کرده و باعث کاهش احساس سوزش می شود. آنتی اسیدهای بدون نسخه حاوی کربنات کلسیم (مانند Tums) برای استفاده در حاملگی بی خطر هستند.

اگر نتوانستید سوزش سر دل خود را با تغییرات در سبک زندگی تسکین دهید، پزشک ممکن است داروهایی مانند Prilosec، Tagamet و Zantac را تجویز کند که به طور کلی برای دوران حاملگی بی خطر محسوب می شوند. اگرچه این داروها بدون نسخه پزشک نیز در دسترس است، اگر پزشک تجویز آن را لازم بداند ممکن دوز قوی تری بدهد.

اما برای درمان رفلاکس معده در دوران بارداری این کار را نکنید

وقتی باردار هستید، باید درباره ایمنی همه چیزهایی که به بدن خود وارد می کنید فکر کنید. برخی از داروهایی که مربوط به سوزش سر دل است ممکن است برای افرادی که باردار نیستند مناسب باشد نه شما، از جمله:

  • آنتی اسیدهای حاوی بی کربنات که می تواند ورم شما را افزایش بدهد.
  • آنتی اسید حاوی آسپرین که می تواند برای جنین شما سمی باشد. مصرف آسپرین در دوران بارداری می تواند با خطر سقط، نارسایی قلب و خونریزی روی مغز نوزاد نارس مرتبط باشد. (در برخی موارد، پزشک ممکن است برای شما آسپرین توصیه کند به عنوان دارویی برای درمان یا پیشگیری از سایر عوارض حاملگی ماننده پره اکلامپسی است)
  • آنتی اسیدها حاوی منیزیم تری سیلیکات هستند که بی خطر بودن مصرف آن در طول بارداری ثابت نشده است.

سخن پایانی

در حالیکه سوزش سر دل در بارداری رایج و ناراحت کننده است، پس از زایمان و بازگشت سطح هورمون به حالت عادی باید فروکش کند. ممکن است نتوانید از سوزش سر دل جلوگیری کنید، اما می توانید با ایجاد تغییرات کوچک در سبک زندگی، مانند خوردن وعده های غذایی کوچک، پرهیز از غذاهای چرب و قرار دادن بالاتر سر نسبت به بدن حین خواب، به تسکین آن کمک کنید. اگر این اقدامات به اندازه کافی مؤثر نیستند، از پزشک مشورت بگیرید تا داروی بی خطر برای استفاده در طول بارداری را تجویز کند.

منبع: healthline

از
6
رای