در دوران بارداری، با افزایش خون رسانی به پوست، خارش خفیف بسیار رایج است. همچنین ممکن است با کشیدگی پوست روی شکم، خارش را تجربه کنید.
علائم و دلایل خارش کل بدن در دوران بارداری
در حالی که خارش بیشتر در دوران بارداری بسیار طبیعی است و دلیلی برای نگرانی نیست، ممکن است خارش شدیدتر حاکی از بیماری زمینه ای کبدی باشد که به نام کلستاز درون کبدی دوران بارداری (ICP) یا کلستاز بارداری (OC) شناخته می شود.
1. کلستاز بارداری
کلستاز بارداری یک بیماری کبدی است که جریان صفرا در بدن را در دوران بارداری مختل می کند. نمک های صفراوی به طور کلی از کبد به دستگاه گوارش سرایت می کنند تا به هضم غذا کمک کنند. با کلستاز بارداری، جریان صفرا مختل می شود و باعث ایجاد صفرا در بدن می شود. این می تواند باعث خارش شدید در سراسر بدن شود، اگرچه برای برخی از خانم ها، خارش در درجه اول روی دست و پا رخ می دهد.
چنین خارشی ممکن است در شب بدتر شود اما به طور معمول با بثورات همراه نیست. علائم دیگر ممکن است شامل ادرار تیره، حرکات روده خاکستری رنگ و زردی (زرد شدن پوست و سفیدی چشم ها) باشد. کلستاز بارداری معمولاً در سه ماهه سوم رخ می دهد، گرچه می تواند زودتر ایجاد شود. خبر خوب این است که به طور کلی ظرف چند روز پس از زایمان فروکش می کند. در حالی که کلستاز بارداری کمتر از 1٪ از زنان باردار را تحت تأثیر قرار می دهد، این یک وضعیت بالقوه جدی است که باید توسط پزشک تحت نظر گرفته شود، به خصوص اینکه خطر عوارض بارداری مانند زایمان زودرس و زایمان جنین مرده را افزایش می دهد.
2. پروریگو
یک بیماری جانبی که ممکن است باعث خارش شود، پروریگو بارداری (بثورات خارش دار و ناراحت کننده) است. این بیماری با برآمدگی های کوچک و خارش دار روی پوست مشخص می شود که ممکن است با گزش حشرات اشتباه گرفته شود. پروریگو در هر مرحله در دوران بارداری ممکن است رخ دهد و ممکن است بعد از زایمان نیز ادامه یابد. بسیاری بر این باورند که این امر در اثر تغییر در عملکرد سیستم ایمنی در دوران بارداری ایجاد می شود. خوشبختانه پروریگو هیچ خطری برای کودک شما ایجاد نمی کند.
چگونه می توان به طور طبیعی خارش کل بدن در دوران بارداری را درمان کرد؟
اگر در دوران بارداری دچار خارش خفیف هستید، در اینجا چندین روش طبیعی وجود دارد که میتوانید برای تسکین علائم به کار برید.
- به طور مرتب از لوسیون بی رنگ و بی بو یا مرطوب کننده استفاده کنید.
- لباس هایی بپوشید که گشاد باشد بنابراین کمتر باعث تحریک پوست می شوند.
- سعی کنید لباس هایی از جنس الیاف طبیعی مانند پنبه بپوشید که قابل تنفس تر از مواد مصنوعی هستند.
اگر دچار خارش شدیدتر هستید، مهم است که با پزشک خود مشورت کنید. پزشک شما ممکن است مجموعه ای از آزمایشات عملکرد کبد (LFT) را انجام دهد تا تشخیص دهد که آیا شما مبتلا به کلستاز مزمن هستید یا نه. اگر مبتلا به کلستاز بارداری تشخیص داده شده باشید, پزشک برای نظارت بر سلامتی شما و نوزاد باید به طور مرتب آزمایشات عملکرد کبد را در طول دوران بارداری انجام دهد.
در حالی که در حال حاضر درمانی برای کلستاز بارداری وجود ندارد، برخی از گزینه های کاهش علائم شامل حمام گرم یا استفاده از یخ در ناحیه خارش پوست است. از آنجا که کلستاز بارداری می تواند در جذب ویتامین K، که برای درست لخته شدن خون ضروری است، اختلال ایجاد کند، همچنین ممکن است پزشک توصیه کند که از مکمل ویتامین K استفاده کنید. و نیز ممکن است برای کاهش خارش, لوسیون مفید کالامین را پیدا کنید. البته بخاطر داشته باشید, که بی خطر بودن استفاده از لوسیون کالامین در دوران بارداری و شیردهی نامعلوم است، بنابراین قبل از استفاده از آن حتماً با پزشک خود مشورت کنید.
نحوه درمان خارش پوست در دوران بارداری هنگامی که روش های طبیعی عمل نمی کند
- اگر گزینه های طبیعی عمل نمی کنند، میتوانید دارو مصرف کنید. برای درمان پروریگو، پزشک ممکن است تسکین دهنده های موضعی یا استروئیدها بهمراه آنتی هیستامین های خوراکی تجویز کند.
- برای کلستاز بارداری، استفاده از آنتی هیستامین ها یا کرم های کورتیکواستروئیدی در دوران بارداری توصیه نمی شود زیرا ممکن است برای کودک شما مضر باشند. با این حال، داروهایی مانند اورسو, می توانند به کاهش صفرا در خون مادر کمک کنند.
- این داروها همچنین باعث کاهش خارش و کاهش خطر عوارض برای جنین می شوند. مصرف داروی اورسو در دوران بارداری بی خطر است، اگرچه هنگام استفاده از این دارو در زمان شیردهی، احتیاط لازم است.
- در حالی که چنین دارویی ممکن است به درمان کلستاز بارداری کمک کند، پزشک ممکن است برای جلوگیری از عوارضی مانند زایمان جنین مرده، بخواهد که کار را زودتر از موعد انجام دهد. اگر کلستاز بارداری دارید، حتما در مورد گزینه های جایگزین با پزشک یا ماما صحبت کنید.