خندیدن در خواب (هیپنوجلی): دلایل خندیدن نوزادان و بزرگسالان در خواب

خندیدن در خواب (هیپنوجلی): دلایل خندیدن نوزادان و بزرگسالان در خواب خندیدن در حین خواب که هیپنوجلی نامیده می شود، رویدادی بسیار مرسوم است. اما در مواردی نادر، این وضعیت می تواند نشانه ای از یک مشکل عصبی باشد. در ادامه دلایل خندیدن در خواب بیان شده است.

درک خواب وقتی به بررسی خندیدن در هنگام خواب می پردازید، بسیار مهم می باشد. این پدیده در نوزادان و برخی مواقع در بزرگسالان نیز رخ می دهد. در این مقاله درباره علل خندیدن در خواب و چرخه خواب صحبت کرده ایم.

پدیده خندیدن در خواب (هیپنوجلی)

خندیدن در حین خواب که هیپنوجلی نامیده می شود، رویدادی بسیار مرسوم است. این پدیده معمولاً در نوزادان مشاهده می شود و والدین را ترغیب می کند تا از اولین خنده کودکشان در حین خواب تصویر تهیه کنند! به طور کلی، خندیدن در خواب بی خطر می باشد. در مواردی نادر، این وضعیت می تواند نشانه ای از یک مشکل عصبی باشد.

درک چرخه های REM

درک خواب وقتی به بررسی خندیدن در هنگام خواب می پردازید، بسیار مهم می باشد. دو نوع خواب اصلی وجود دارد: خواب با حرکات سریع چشمی (REM) و خواب بدون حرکات سریع چشمی. در طول شب، شما وارد چندین چرخه خواب REM و غیر REM می شوید.

مراحل خواب غیر REM 

  • مرحله 1: این مرحله ای است که شما از وضعیت بیداری به وضعیت خواب می روید. این مرحله بسیار کوتاه می باشد. تنفس کند شده، ماهیچه ها بتدریج آرام گردیده و امواج مغزی شما کند می شوند.
  • مرحله 2: این مرحله خواب سبک قبل از رسیدن به مرحله خواب عمیق است. ضربان قلب و تنفس شما باز هم کندتر شده و ماهیچه های شما باز هم آرام تر و شل تر می شوند. حرکت چشم ها در زیر پلک ها متوقف شده و فعالیت مغز نیز به صورت دوره های متناوب فعالیت الکتریکی کند می شود.
  • مرحله 3: برای داشتن حس شادابی به این مرحله آخر خواب نیاز دارید. این مرحله معمولاً در اولین بخش شب روی می دهد. در طول این زمان، ضربان قلب، میزان تنفس و امواج مغزی در پایین ترین حد خود می باشند.

خواب REM زمانی است که بخش عمده خواب و رویا در آن روی می دهد. این وضعیت معمولاً بعد از گذشت یک ساعت و نیم از خوابیدن روی می دهد. همانطور که از اسم این مرحله پیداست، چشم ها در این وضعیت به سرعت به اطراف در زیر پلک ها حرکت می کنند. امواج مغزی در این دوره متغیر بوده اما تقریباً شبیه وضعیت بیداری می باشند. در حالی که روند تنفس نامنظم بوده و ضربان قلب و فشار خون شبیه وضعیت بیداری می باشد، دست ها و پاهای فرد به طور موقت فلج می شوند. به همین دلیل است که شما اعمالی که در رویاهایتان انجام می دهید را با دستها و پاهایتان در هنگام خواب اجرا نمی کنید. خندیدن در هنگام خواب معمولاً در هنگام خواب REM روی می دهد هر چند شواهدی از وقوع آن در هنگام خواب غیر REM نیز مشاهده شده است. گاهی اوقات این وضعیت را پاراسومنیا یا ناهنجاری خواب (نوعی اختلال خواب که باعث ایجاد حرکات، برداشت ها یا احساسات غیر عادی در هنگام خواب می شود) می نامند.

مراحل خواب غیر REM 

علت های خندیدن افراد در هنگام خواب چیست؟

خندیدن در هنگام خواب اتفاق نگران کننده ای نیست. یک بررسی کوچک در سال 2013 دریافته است که این یک پدیده فیزیولوژیک بی ضرر است که در خواب REM و زمان دیدن رویا روی می دهد. در حالی که این اتفاق ممکن است در خواب غیر REM نیز بوقوع بپیوندد، اما احتمال آن در این وضعیت بسیار کمتر است. 

1. اختلالات رفتاری خواب رِم (REM)

به ندرت، خندیدن در هنگام خواب می تواند نشانه مساله ای جدی مانند اختلال رفتاری خواب REM باشد. در این اختلال، فلج اندام های حرکتی در خواب REM روی نداده و شما به صورت فیزیکی به رویاهایتان واکنش نشان می دهید. این وضعیت ممکن است شامل حرف زدن، خندیدن و داد زدن بوده و اگر در این وضعیت از خواب بیدار شوید، رویای خود را بخاطر خواهید آورد. اختلال رفتاری خواب REM ممکن است با سایر اختلالات مانند زوال عقلی با اجسام لویی و بیماری پارکینسون نیز در ارتباط باشد.

2. ناهنجاری خواب (پاراسومنیا)

خندیدن در هنگام خواب همچنین می تواند با ناهنجاری های خواب در هنگام خواب غیر REM نیز در ارتباط باشد که به نوعی شبیه وضعیت نیمه خواب و بیداری است. این گونه ناهنجاری ها شامل خواب گردی و هراس در خواب نیز می باشد. این رویدادها معمولاً کوتاه مدت بوده و کمتر از یک ساعت به طول می انجامند. این وضعیت معمولاً در کودکان شایع بوده اما در بالغین نیز احتمال وقوع دارد. عوامل زیر می تواند ریسک بروز این ناهنجاری های خواب را افزایش دهند:

  • ژنتیک
  • استفاده از آرام بخش
  • کم خوابی یا محرومیت از خواب مناسب
  • ایجاد تغییر در زمان بندی خواب
  • استرس

دلایل پدیده خندیدن در خواب (هیپنوجلی)

چه چیزی باعث می شود نوزادان در هنگام خواب بخندند؟

دلیل خندیدن نوزادان در هنگام خواب کاملاً مشخص نمی باشد. ما به طور دقیق نمی دانیم که آیا نوزادان نیز رویا می بینند یا خیر. هر چند آنها نیز یک خواب REM مشابه با نام خواب فعال را تجربه می نمایند. بدلیل اینکه نمی توان با قطعیت اعلام کرد که کودکان نیز رویا می بینند یا خیر، باور بر این است که خندیدن نوزاد در هنگام خواب بیشتر نوعی واکنش و عکس العمل غیر ارادی باشد تا نوعی پاسخ در قبال دیدن یک رویا. به عنوان مثال، بسیاری از محققین اشاره کرده اند که نوزادان ممکن است در هنگام خواب فعال شان، خنده یا حرکات ناگهانی داشته باشند.

وقتی نوزادان وارد این نوع خواب می شوند، بدن آنها می تواند حرکات ناخودآگاه داشته باشد. این حرکات ناخودآگاه ممکن است در طول این زمان با خندیدن نیز همراه باشد. در موارد بسیار نادر، بعضی انواع تشنج ها در نوزادان می توانند باعث ایجاد خنده های بدون کنترل شوند که تشنج های ژلاستیک نام دارند. این نوع تشنج ها معمولاً کوتاه مدت بوده و بین 10 تا 20 ثانیه به طول می انجامند. این وضعیت ممکن است در حدود 10 ماهگی شروع شده و ممکن است در حین خوابیدن نوزاد روی داده و یا در زمان خواب، باعث بیداری وی شود.

اگر متوجه وقوع این وضعیت به دفعات (چندین بار در طول روز) همراه با نگاه خیره نوزاد شدید و یا این وضعیت همراه با حرکات بدنی غیر عادی یا ناله کردن بود، موضوع را به متخصص اطفال اطلاع دهید. تشخیص این وضعیت می تواند دشوار بوده و پزشک احتمالاً به اطلاعات بیشتری درباره وضعیت نوزاد نیاز خواهد داشت.ممکن است لازم باشد یک سری آزمایشات تشخیصی برای اطمینان خاطر درباره این موضوع صورت پذیرند.

چه چیزی باعث می شود نوزادان در هنگام خواب بخندند؟

نتیجه گیری

در حالی که بعضی از موارد خندیدن در هنگام خواب نشان دهنده وجود یک سری اختلال می باشند، به طور کلی، این مساله معمولاً بی خطر بوده و نگرانی خاصی ایجاد نمی کند. برای نوزادان و کودکان خردسال، خندیدن در حین خواب امری معمول بوده و نگران کننده نمی باشد. این مساله بویژه اگر همراه با رفتارهای غیر عادی نباشد، می تواند امری عادی تلقی شود. اگر با اختلالات خواب یا مشکلات در خوابیدن درگیر هستید، بهتر است در این خصوص با پزشک تان صحبت کنید. وی ممکن است شما را به یک متخصص خواب به منظور انجام آزمایشات بیشتر در این خصوص ارجاع دهد.

منبع: healthline

از
2
رای