وقتی مشکلی در بدن بوجود می آید، علائم به شما هشدار می دهند. رنگ و وضعیت ناخن ها می تواند شما را از چیزی که درون بدن اتفاق می افتد مطلع کند. گاهی اوقات این مشکلات می تواند کمبود ویتامین باشد و برخی موارد نیز مسائل جدی تر.
این تغییرات می تواند نامحسوس یا بارز باشد، مهم است که به هر نوع تغییری توجه کنید زیرا بسیاری از بیماری بر روی ناخن های شما تاثیر می گذارند. با اینکه همیشه این نشانه ها هشدار دهنده هستند، اما مهم است که برای چک کردن سلامتی خود تنها به آنها تکیه نکنید. با یک متخصص که علائم دیگر را بررسی می کند و آزمایش خون انجام می دهد نیز مشورت کنید.
علائم و نشانه های هشدار دهنده ناخن ها
1- ناخن های قرمز
اگر ناخن ها از یک سایه صورتی به قرمز تیره تر برسد، ممکن است بیماری قلبی داشته باشید. اگر قرمزی به طرف کناره های ناخن ها و کوتیکول پیش برود، ممکن است نشانه ای از بیماری خود ایمنی لوپوس باشد. توضیحات دیگری نیز برای این قرمزی وجود دارد، اما بهتر است با پرشک خود مشورت کنید چون می تواند آزمایش های لازم را انجام دهد.
2- سفید بودن غیر عادی ناخن ها
این پدیده اغلب “ناخن تری” نامیده می شود و دارای سه توضیح احتمالی است. یکی اینکه شما یک عفونت قارچی ناخن دارید، این عارضه اغلب با قرمزی یا کبودی نوک انگشتان همراه است. دلیل دیگر می تواند این باشد که ناخن های شما از پوست جدا شده اند و خون رسانی به آنها قطع شده است. سومین دلیل، عارضه جانبی شیمی درمانی است. همچنین ناخن تری ممکن است نشان دهنده بیماری جدی تری مانند کم خونی، کمبود آهن، سیروز کبدی، ناتوانی اندام یا پرکاری تیروئید باشد.
3- ناخن های ضخیم یا بیش از حد رشد کرده
اگر ناخن های شما ضخیم تر و سریع تر از حالت معمول رشد می کنند، ممکن است از یک عفونت قارچی جدی در ناخن رنج ببرید. همچنین ممکن است متوجه بشوید که ناخن ها تغییر رنگ داده اند. این علائم نتایج متداول ابتلا به پسوزیازیس یا آرتریت است.
4- جدا شدن ناخن از بستر زیرین
هنگامی که ناخن ها بدون اعمال فشار از انگشت جدا می شوند، ممکن است دچار اختلالات هورمونی باشید. به همین شکل اگر ناخن های شما از بستر خود جدا شود، ممکن است از پرکاری تیروئید رنج ببرید، شرایطی که غدد تیروئید شما هورمون های زیادی در بدن آزاد می کند. برای هر دو سناریو، پزشک می تواند معکوس کردن شرایط پیش آمده را توصیه کند.
5- خطوط عمیق تیره
بسیاری از مردم مشکلات روی ناخن را ندیده می گیرند زیرا باعث درد نمی شود، با این حال برخی علائم می تواند نشانه بیماری های جدی ای باشد. خطوط تیره عمودی ایجاد شده روی ناخن به نام ملانونیچیا شناخته می شود. این می تواند نشانه ملانوم سابونگوال (Subungal Melanoma) باشد، یک نوع سرطان پوستی که تنها در بستر ناخن تاثیر می گذارد.
6- ناخن آبی
اگر متوجه شدید که ناخن های شما به طور ناگهانی آبی یا بنفش می شوند، احتمالا شما مبتلا به هیپوکسی هستید، فقدان اکسیژن که اغلب ناشی از گردش خون ضعیف در پاها، گوش ها و دست های شما است. گردش خون غیر طبیعی به راحتی برگشت پذیر است و یک مشکل جدی سلامتی نیست، مگر اینکه درمان نشود.
7- تو رفتگی یا گود شدگی
اگر متوجه تو رفتگی و گودی روی سطح ناخن های خود شدید، این ممکن است یکی از نشانه های اگزما، پسوریازیس یا آرتریت واکنشی باشد که نوعی از آرتریت مانند لوپوس، که سیستم ایمنی بدن شما به مفاصل حمله می کند. بیش از نیمی از مبتلایان به پسوریازیس دچار فرورفتگی ناخن می شوند، پس در صورت مشاهده با متخصص پوست تماس بگیرید.
8- تغییر نگ ناخن ها
ناخن ها باید به طور طبیعی به رنگ صورتی باشند، زمانی که متوجه تغییر رنگ آنها شدید باید برای یافتن علت اقدام کنید. اگر به رنگ قهوه ای درآمدند، می تواند نشانه بیماری تیروئید یا سوء تغذیه باشد. ناخن های سبز نشانه عفونت قارچی ناخن، پسوریازیس ناخن، زردی، سل، سینوزیت یا لنفوئیدم است. اگر داروهای تجویزی مثل قرص های ضد مالاریا می خورید، ممکن است ناخن های شما به رنگ خاکستری شود.
9- ناخن قاشقی
در پزشکی به نام کویلونشیا (Koilonychia) شناخته می شود، شرایطی که در آن ناخن ها بیش از حد نرم می شود و به شکل قاشق درمی آیند. این علامت معمولاً نشان دهنده هموکروماتیوز است، یه مشکل کبدی که مقدار زیادی آهن در بدن شما تولید می شود. ناخن های قاشقی همچنین نشان دهنده کم کاری تیروئید است. بیماری های دیگر مثل بیماری قلبی، کم خونی و اختلال جریان خون نیز با این پدیده همراه است.
10- ناخن های شکننده
مشخصه هایی مثل ناخن های نازک، ضعیف و آسیب دیده اغلب نشانه رایج کمبود ویتامین است، بخصوص ویتامین B7. به راحتی با یک مکمل مولتی ویتامین می توان با این مشکل مقابله کرد. ناخن های نازک اغلب با پسوریازیس ناخن، اختلالات تیروئید یا عفونت های قارچی ناخن مرتبط است.
11- خطوط سفید
در حالی که خطوط تیره روی ناخن معمولا نشان دهنده پیشرفت سرطان است، خطوط سفید معمولا نشان دهنده نوعی اختلال است. این اختلال معمولا نشانه های رژیم غذایی نامتعادل یا غیر مغذی است که پروتئین آن کم است. این مشکل می تواند به راحتی با افزایش مواد غذایی غنی از پروتئین مانند ماهی، آجیل ها، دانه ها و گوشت برطرف شود.
12- ناخن های منحنی
این حالت گاهی کلابینگ ناخن نامیده می شود و شامل بزرگ شدن غیر طبیعی بستر ناخن و منحنی شدن سر ناخن ها به سمت انگشتان است. این مسئله یک شبه بوجود نمی آید و ممکن است چند سال طول بکشد. اغلب علت هیپوکسی، کمبود اکسیژن است. نمی توان این علائم را ندیده گرفت، زیرا می تواند با بیماری های جدی مثل سندروم روده تحریک پذیر، بیماری کبد، مشکلات ریه، ایدز و بیماری های قلبی عروقی همراه باشد.
13- ناخن های لق
اگر لق بودن ناخن ها بخاطر آسیب نباشد، ممکن است نشانه های عفونت قارچی ناخن، پسوریازیس ناخن، آمیلوئیدوز (پروتئین بیش از حد در خون)، پرکاری تیروئید، سارکوئیدوز یا بیماری رینود باشد. در موارد نادر، آلرژی شدید به بعضی از آنتی بیوتیک ها به عنوان علت جدا شدن ناخن از بسترش شناخته می شود.
14- آبی شدن پایه ناخن
اگر متوجه شدید ناخن های شما دارای یک سایه سفید روی ناخن آبی است، ممکن است نشان از کمبود مواد مغذی مانند کمبود آهن باشد. هنگامی که ناخن ها بسیار سفید با پایه ای آبی یا بنفش باشند، می تواند نشان از مشکل کبد یا پانکراس باشد. همچنین یک نشانه متداول از مراحل اولیه دیابت است، زمانی که بدن شما به درستی قند را متابولیز نمی کند.
15- ناخن های زرد
معمولا ناخن های زرد نشانه ای از عفونت های قارچی ناجور هستند و توصیه می شود قرص ضد قارچ یا کرم موضعی برای درمان آن خریداری کنید. همچنین می توانید از مواد طبیعی مانند عصاره گیاهان استفاده کنید. ناخن های زرد می توانند نشان دهنده بیماری های جدی تر یعنی مشکل ریه، مانند تجمع مایع در اطراف غشای ریه یا آمفیزم باشد.