محصولات ضد آفتاب در شکل های مختلفی مانند لوسیون، اسپری و کرم های ضد آفتاب ارایه می شوند. تنوع کرم های ضد آفتاب هم مانند سایر اقلام بسیار زیاد است. خرید کردن زمانی سخت می شود که دقیقا نمی دانیم چه چیزی می خواهیم؟ چرا به آن نیاز داریم و ... . یکی از دغدغه های امروزه انتخاب یک کرم ضد آفتاب مناسب برای افراد مختلف است. برای جواب دادن به این گونه سولات: (یه ضد آفتاب خوب می خوام، معرفی ضد آفتاب خوب، ضد آفتاب ایرانی چه مارکی خوبه؟ کرم ضد آفتاب خوب خارجی چه مارکیه؟ و ...) باید فاکتور های مهم یک ضد آفتاب خوب را بررسی کنیم، در غیر این صورت فقط نوعی تبلیغ برای شرکت های مختلف آرایشی و بهداشتی است. پس با ما باشید تا این فاکتور ها و شاخص ها را با هم بررسی کنیم.
نکاتی برای انتخاب یک کرم ضد آفتاب خوب
آیا SPF تمام ویژگی های یک کرم ضد آفتاب را بیان می کند؟
SPF مخفف «sun protection factor» است. به معنی عوامل محافظتی در برابر نور های مضر خورشید. این معیار را معمولا با اعداد 30 تا 100 بیان می کنند که نشان دهنده مدت زمان ماندگاری این عوامل محافظتی نیز است. برای درک عمل اثر فاکتور های محافظت در مقابل نور، به مثال زیر توجه نمایید؛
اگر شما پوست معمولی داشته باشید بعد از 20 دقیقه قرار گرفتن در زیر نور خورشید دچار آفتاب سوختگی خواهید شد ولی اگر از یک کرم ضد آفتاب با SPF 30 استفاده نمایید پوست شما تا 10 ساعت در مقابل آفتاب مقاومت خواهد کرد. البته باید این نکته را در نظر داشته باشید که میزان کرم استفاده شده و همچنین زمان استفاده (مدت زمان استعمال کرم قبل از قرار گرفتن در نور خورشید) از آن نیز در میزان محافظت تاثیر دارد.
قدرت محافظتی SPF در کرم های ضد آفتاب چقدر است؟
هیچ کدام از محصولات ضد آفتاب (کرم، لوسیون و اسپری) نمی توانند صد در صد در مقابل امواج UV از پوست محافظت کنند. توانایی محافظت ضد آفتاب ها در مقابل امواج نور خورشید:
- SPF 30 تا 97درصد
- SPF 50 تا 98درصد
- SPF 100 تا 99درصد
ضد آب بودن کرم ضد آفتاب چقدر مهم است؟
بهتر است از کرم های ضد آفتابی که خاصیت ضد آب دارند استفاده کنید، حتی اگر قرار نیست صورت خود را بشویید یا شنا بکنید! وقتی در مقابل آفتاب قرار می گیریم، بدن برای خنک کردن، شروع به عرق می کند. اگر کرم ضد آفتاب، خاصیت ضد آبی نداشته باشد از پوست شسته می شود و دیگر فاکتور های محافظتی به درد شما نمی خورد! خاصیت ضد آبی کرم های ضد آفتاب را با اعداد بین 40 تا 80 روی جعبه های کرم های ضد آفتاب حک می کنند.
برای آفتاب گرفتن و برنزه شدن از کدام محصولات ضد آفتاب استفاده کنیم؟
اگر اهل آفتاب گرفتن و برنزه کردن هستید بهتر است به جای استفاده از روغن های برنز از کرم های ضد آفتاب یا لوسیون های ضد آفتاب استفاده نمایید زیرا آسیب کم تری به پوست بدن می رسد.
چرا باید از کرم های ضد آفتاب استفاده کنیم؟
یک دلیل واضح و عینی ضرورت استفاده از کرم ضد آفتاب؛ مقایسه پوست افراد که در شدت نور های مختلف زندگی کردن است؛ شما پوست یک فرد کهن سال یا میان سال یک شخص روستایی با شهری را مقایسه کنید! چه تفاوت هایی بین پوست های این دو فرد مشاهده می کنید؟ شاید بگویید، خوب، پس افراد شهری نیازی به ضد آفتاب ندارند زیرا زیاد در زیر نور خورشید قرار نمی گیرند!
اما این نتیجه گیری غلط است، زیرا در شهر ها آلودگی هوا بیشتر است و علاوه بر مواد شیمیایی مضر برای پوست، اشعه های خورشید نیز توان تخریب بیشتری پیدا می کنند. بنابراین برای جلوگیری از پیری زودرس پوست و جلوگیری از چین و چروک و در یک کلام برای حفظ سلامتی پوست استفاده از کرم ضد آفتاب ضروری است.
اشعه های فرابنفش (UVA ،UVB و UVC) چه تاثیری بر روی پوست می گذارند؟
نور خورشید برای بدن ما لازم است. یکی از مهم ترین فواید نور خورشید برای بدن ساخته شدن ویتامین D به کمک نور خورشید است. ویتامین D یکی از اجزای مهم برای حفظ سلامتی و استحکام استخوان ها است از دو منبع تأمین می شود.
برخی از مواد غذایی حاوی ویتامین D هستند و ما با مصرف آنها ویتامین D لازم را به بدن می رسانیم. اما در صورت تامین نشدن ویتامین D از مواد غذایی خود بدن قادر به ساخت این ویتامین از پیش ساز های آن در حضور نور خورشید است. بنابراین تابش نور خورشید به بدن باعث استحکام استخوان ها خواهد شد.
نور خورشید طیف وسیعی از امواج نوری را در بردارد که همه آن ها برای ما مضر نیست. دسته ای از امواج پر انرژی خورشید را اشعه های فرابنفش می خوانند (ultra violet) و آن را با علامت اختصاری (UV) نمایش می دهند. این امواج برای پوست مضر است و به آن آسیب می رساند. اشعه های فرابنفش خورشید به 3 دسته تقسیم می شوند. UVA، UVB و UVC. امواج UVC از لایه اتمسفر زمین عبور نمیکند پس ما باید فقط مراقب امواج UVA و UVB باشیم.
مضرات امواج UVA برای پوست
قرار گرفتن مداوم پوست در مقابل امواج UVA یکی از دلایل اصلی پیری پوست است. این امواج با کاهش خاصیت کشسانی پوست باعث ایجاد چروک در پوست می شود. علاوه بر چروک شدن، پوست زمخت و چرم مانند می شود. ایجاد لکه های قهوه ای ناشی از آفتاب (کک و مک) نیز از اثرات این موج بر پوست است. امواج UVA از امواج UVB قوی تر هستند و به لایه های عمیق پوست نفوذ می کنند. این اشعه ها توانایی عبور از شیشه را دارند.
کرم های ضد آفتاب حاوی فاکتور های محافظتی در مقابل امواج UVA پوست را در مقابل امواج UVA محافظت می کنند و علاوه بر جلوگیری از چین و چروک از سرطان پوست نیز جلوگیری می نماید.
مضرات امواج UVB برای پوست
محافظت نکردن در مقابل امواج UVB دلیل آفتاب سوختگی است. این امواج علاوه بر ایجاد آفتاب سوختگی علت برخی سرطان های پوست نیز است. کرم های ضد آفتاب با SPF بالا پوست را در مقابل این امواج محافظت می کنند.
دیدگاه ها