چرا زخم ها و بریدگی ها در دهان نسبت به نقاط دیگر بدن خیلی زود خوب می شوند؟

چرا زخم ها و بریدگی ها در دهان نسبت به نقاط دیگر بدن خیلی زود خوب می شوند؟ دلیل سرعت زیاد بهبود زخم ها و بریدگی ها در دهان و سطح زبان مرتبط با قدرت درمان کنندگی بزاق است. آما آیا می توان از بزاق برای درمان بریدگی ها و زخم های سایر نقاط بدن نیز استفاده کرد؟

چرا بریدگی روی دست برای چند روز باقی می ماند اما زخم دهان معمولاً از شب تا صبح خوب می شود؟ عوامل زیادی برای آن وجود دارند، اما تحقیقات انجام شده در سال 2017 یک جواب جالب برای این سوال پیدا کرده است که می توان دلیل آن را به آب دهان نسبت داد. مولکول هایی در بزاق وجود دارد می تواند به رشد سلول های جدید کمک کند.

دلیل سرعت بالای بهبود زخم و بریدگی دهان با نگاهی علمی به آب دهان

دانشمندان از قبل می دانستند که بزاق حاوی پپتیدی است که هیستاتین-1 نامیده می شود که با باکتری ها مبارزه می کند و به بهبود زخم کمک می کند. در مطالعه منتشر شده در سال 2017 توسط مجله FASEB، محققان کشف کردند که چطور این مولکول های کوچک به بهبود زخم ها کمک می کنند. آنها هیستاتین-1 را به سلول های جنین مرغ و چندین نوع از سلول های عروق خونی انسان اضافه کرد و به نتیجه را مشاهده کردند.

مراحل بسیاری وجود دارد که باید اتفاق بیفتد تا زخم دهان بهبود یابد. سلول های پوستی جدید باید شکل بگیرند و از کناره های زخم کم کم منتقل شوند تا جای زخم را بازسازی کنند. سلول های فعال به نام فیبروبلاست نیز به تولید کلاژن، الاستین و پروتئین های دیگری کمک می کنند که پوست جدید نیاز خواهد داشت. بدن همچنین شروع به رشد مجدد رگ های خونی می کند که باعث افزایش خون رسانی به زخم و بهبود سریعتر آن می شود.

به نظر می رسد هیستاتین-1 همه این کارها را انجام می دهد. نه تنها باعث انتقال و اتصال سلول های پوستی جدید می شود، بلکه در واقع به رشد رگ های خونی جدید نیز کمک می کند.

چرا زخم دهان سریع خوب می شود؟

آیا آب دهان زخم را بهتر می کند؟ پس اگر بزاق می تواند زخم را بهبود بخشد، باید زخم خود را با آب دهان خیس کنیم؟

احتمالاً نه. بخاطر اینکه دهان پر از میکروب است؛ برخی تخمین ها می گویند 650 گونه مختلف از باکتری ها در دهان وجود دارند و بهتر است از روش های معمول استفاده کنید. زخم را با یک محلول ملایم تمیز کنید و آن را با بانداژ ببندید. (بوسیدن یا همان خیس کردن زخم با دهان راه بهتری نیست. بوسه مادرانه تأثیری در کاهش صدمات جزئی کودکان ندارد). تحقیق صورت گرفته در سال 2016 این موضوع را نشان داده است.

مهمترین چیزی که از این تحقیق درباره قدرت درمان کنندگی بزاق بدست آمده، در دنیای بیوتکنولوژی است. محققان امیدوارند که از مولکول های هیستاتین-1 برای ایجاد مواد و ایمپلنت های جدید استفاده کنند که می تواند به تسریع در بهبود زخم کمک کند.  نتیجه روشن مطالعه موجود، درهای گسترده ای را برای پیشرفت درمان باز می کند.

آیا آب دهان زخم را بهتر می کند؟

منبع: curiosity

از
2
رای