ما در دنیایی زندگی می کنیم که به فن آوری اهمیت زیادی داده می شود و اساسا زندگی انسان ها بر حسب آن شکل می گیرد. بسیاری از مردم بخش زیادی از زندگی روزمره شان را با تماشای صفحه نمایش تلویزیون، گوشی های هوشمند، تبلت ها و کامپیوترها می گذرانند. با تکامل سریع گوشی های هوشمند و تکنولوژی بی سیم ما به شدت این صفحه نمایش ها و توانایی آن ها وابسته شده ایم. مطالعه سال 2014 با موضوع زمان تماشای صفحه نمایش مشخص کرد که بزرگسالان در ایالات متحده میانگین بیش تر از 7 ساعت در روز را به تماشای این صفحه نمایش ها گذارنده بودند. در انگلستان و استرالیا نیز این ارقام وضعیت بهتری نداشتند و میانگین بزرگ سالان آن ها بیش تر از 6 ساعت بوده است. می توان این گونه استدلال کرد که به تکنولوژی نسبت به سایر موارد ارزش بیش تری داده می شود. چند زوج را در رستوران می بینید که به جای صحبت کردن با هم به گوشی های شان خیره شده اند؟ و چه تعداد از والدین می توانند صادقانه بگویند زمانی که فرزندان شان در کنار آن ها هستند و با گوشی وقت می گذارنند عذاب وجدان نمی گیرند؟
ما با افراد زیادی در نقاط مختلف کره زمین در ارتباط هستیم در حالی که ممکن است تا به حال آن جا نبوده باشیم، اما با افرادی که در نزدیکی ما هستند ارتباطی نداریم و از آن ها جدا هستیم. وای فای در خانه ها، مدارس، کتابخانه ها، مراکز خرید، رستوران ها و اکثر مکان های عمومی جهان یک پدیده معمول است. در حال حاظر بسیاری از ما بدون توجه به پیامد های تغییری که وای فای در زندگی واقعی مان ایجاد کرده آن را پذیرفته ایم. اما آیا از اثرات بالقوه وای فای بر روی جنین آگاه هستید؟
آیا وای فای بر روی نوزادان و کودکان تازه متولد شده اثر می گذارد؟
سوالی که باید از خودمان بپرسیم این است که وای فای چگونه می تواند بر روی کودکان اثر بگذارد؟ مطالعه ای که در سال 2014 در مجله microscopy & ultrastructure منتشر شد، مشخص کرد که کودکان بیش تر در معرض خطر اشعه ی ریز موج ها قرار دارند. کودکان، بافت مغزی جاذب تر و جمجمه نازک تری دارند، و این باعث می شود که کودکان نسبت به بزرگسالان در معرض خطر بیش تری نسبت به اشعه ریز موج ها قرار بگیرند. در حال حاظر، اشعه های ریز موج ناشی از دستگاه بی سیم به عنوان یک عامل بالقوه سرطان زا در گروه 2B دسته بندی می شوند. همچنین سرب و آفت کش ددت (یکی از معروف ترین عامل شیمیایی دفع آفات) هم به عنوان گروه 2B دسته بندی می شوند. زمان بروز اولیه و رشد بالقوه تومور می تواند یک دهه باشد، از این رو هنوز مشخص نیست که رواج وای فای در جامعه می تواند چه تاثیری بر مغز کودکان داشته باشد. متاسفانه هر چه وای فای در جامعه ما رواج بیش تری پیدا می کند، کودکان هم بیش تر با اسباب بازی هایی که از این تکنولوژی استفاده می کنند، بازی می کنند. آن ها از تبلت های مخصوص کودکان گرفته تا بازی های سخت افزاری کامپیوتری را در حال حاظر با اتکا به تکنولوژی وای فای در اختیار دارند. تا زمانی که در رابطه با بی خطر بودن وای فای اطلاعات بیش تری به دست آید، این اسباب بازی ها باید توسط دولت ها به دقت نظارت شوند، که متاسفانه اغلب این کار انجام نمی شود.
اخیرا فرانسه محدودیت هایی برای استفاده از تکنولوژی وای فای در شیرخوار گاه ها و پیش دبستانی هایی که از کودکان 3 و زیر 3 سال نگه داری می کنند، وضع کرده است. همچنین قانونی ملزم کرده است که در مدارس ابتدایی، هنگامی که از تکنولوژی وای فای استفاده نمی شود، باید خاموش شود.
تاثیر قرار گرفتن در معرض اشعه وای فای در زمان بارداری
محققان متوجه شدند که حتی جنین ها هم در معرض خطر بیش تری نسبت به ریز موج ها قرار دارند. این نتایج بر اساس مطالعه ای بود که بر روی تعداد کوچکی از حیوانات در آزمایشگاه ها انجام شد. محققان نتیجه گرفتند که زنان باردار باید از حمل کردن گوشی های هوشمند در لباس های شان خودداری کنند.
انتقادات صورت گرفته در رابطه با این تحقیق
محققان نتیجه گیری کردند که کودکان بیش تر در معرض خطر جذب اشعه های ریز موج هستند، اما هنوز مشخص نیست که وای فای چه تاثیری بر روی آن ها خواهد داشت. سیگنال های رادیویی که از دستگاه وای فای ارسال می شود بسیار کم هستند. در حال حاظر بسیاری از دانشمندان معتقدند که اشعه وای فای بی خطر است. سازمان بهداشت جهانی در مورد استفاده از تکنولوژی وای فای گفته است، "با توجه به سطوح کم اشعه ها و نتایج جمع آوری شده از داده های تحقیقات هیچ شواهد علمی متقاعد کننده ای وجود ندارد که سیگنال های ضعیف RF از ایستگاه پایه و شبکه های بی سیم اثرات ناخوشایند برای سلامتی ایجاد می کنند. یکی از مهم ترین انتقادات به این بررسی این است که داده کافی در دسترس نیست. مطلبی که ما در مورد اثری که وای فای بر روی مغز کودکان می گذارد، می دانیم کاملا محدود است و قبل از انجام نتیجه گیری قطعی تحقیقات بیش تری لازم است. در زمان استفاده از تبلت ها و لپ تاپ ها، این وسایل باید 20 سانتی متر دور تر از بدن قرار گرفته شوند، و هنوز هم بسیاری از افراد به این توصیه عمل نمی کنند.
والدین برای کاهش اثرات وای فای چه کاری می توانند انجام بدهند؟
دکتر Blyth معتقد است که والدین باید اقداماتی را در جهت مراقبت از کودکان خود در مقابل آسیب های بالقوه وای فای انجام دهند. او والدین را به انجام کارهای زیر توصیه می کند:
- تکنولوژی وای فای در خانه را با اینترنت همراه با سیم عوض کنید.
- قبل از این که گوشی را به به کودک بدهید، آن را در حالت پرواز قرار بدهید. این کار به کودک اجازه می دهد بدون قرار گرفتن در معرض اشعه ریز موج ها با تبلت یا لپ تاپ بازی کند.
- با مدرسه کودک تان در مورد جا به جایی وای فای با اینترنت همراه با سیم صحبت کنید یا به آن ها پیشنهاد دهید که زمانی که از وای فای استفاده نمی کنند آن را خاموش کنند.
- تکنولوژی خیلی سریع تر از سیاست در حال حرکت است و این موضوع می تواند مشکل بزرگی باشد. بسیاری از دولت ها در به روز رسانی راهنمایی ها و محدودیت های تشعشات وای فای ضعیف هستند درحالی که وای فای در حال رواج بیش تری در زندگی روزمره ما است.
منبع: bellybelly