والدین همیشه از اینکه کودکان آنها برای ساعت های طولانی به تلویزیون چسبیده اند، شکایت دارند. آیا دلیلی برای نگرانی وجود دارد؟ به عنوان والدین، ممکن است سوالاتی در مورد تاثیر تلویزیون بر روی فرزندان خود داشته باشید. آیا تلویزیون برای کودکان خوب است یا بد؟ بچه ها هر روز چه مدت باید تلویزیون تماشا کنند؟ کودکان چه نوع برنامه های تلویزیونی را می توانند تماشا کنند؟ اگر اینها برخی از سوالات شما است، به خواندن این متن ادامه دهید. انجمن MomJunction، به شما بینشی در مورد تاثیرات خوب و بد تلویزیون در کودکان و چگونگی برخورد والدین با آنها خواهد داد.
نقش تلویزیون در زندگی کودک
بیایید با این حقیقت روبه رو شویم که تلویزیون به این زودی ها از زندگی حذف نخواهد شد. بنابراین، نخریدن تلویزیون برای «ایمن» نگه داشتن کودک، تضمین کننده عدم قرار گرفتن کودک در معرض تلویزیون نیست. کودک می تواند تلویزیون را در مدرسه، خانه دوست خود و یا هر مکان دیگری تماشا کند. اما این بدان معنا نیست که نمی توانید تاثیر تلویزیون بر فرزند خود را کنترل کنید. به عنوان یک والد، شما قادر به تصمیم گیری در مورد میزان تماشا تلویزیون توسط فرزند خود هستید.
اثرات مثبت و منفی تلویزیون بر کودکان
الف: اثرات مثبت تلویزیون بر کودکان
تلویزیون بد نیست. هنگامی که کودک برنامه های خوب و صحیحی را تماشا کند، می تواند چیزهای خوب بیاموزد. تحقیقات نشان داده است که تلویزیون می تواند اثرات مثبتی بر روی کودکان داشته باشد. تلویزیون می تواند کمک کند که کودکان رفتار و نگرش خود را به خوبی تغییر دهند. در اینجا چند روش دیگر ارائه شده است که از طریق آن تلویزیون می تواند تأثیر مثبتی بر کودکان داشته باشد.
1. محتوای آموزشی
چند کانال تلویزیونی به منظور ایجاد محتوای آموزشی و آموزنده برای مخاطب، به ویژه کودکان اختصاص داده شده است. چند کانال وجود دارد که فقط محتوای آموزشی را پوشش می دهند که موضوعاتی مانند هنر و صنعت، تاریخ، جغرافیا و ریاضی را در بر می گیرد. تلویزیون همچنین یک رسانه فوق العاده است که کودکان را در معرض زبان های مختلف در سراسر جهان قرار می دهد. اجازه به فرزندان خود برای تماشا شبکه خبر به همراه مقدار کمی راهنمایی، به آنها کمک می کند تا با امور جاری و نام افراد مشهور جهان آشنا شوند.
2. سرگرمی
تلویزیون یکی از منابع اصلی سرگرمی برای کودکان است. صداها و تصاویر رنگارنگ روی صفحه نمایش کودکان را جذب می کند و همچنین توجه آنها را جلب می کند. از فیلم گرفته تا نمایش های کارتونی، برنامه های مختلفی برای مشغول کردن کودک به خود وجود دارد. با این وجود، توجه داشته باشید که این محتوا متناسب با سن و سطح درک کودک شما باشد.
3. ورزش
بهترین راه برای قرار دادن کودک در معرض ورزش از راه تلویزیون است. با همراهی با کودکان، آنها را به تماشای ورزش های مختلف مانند تنیس، فوتبال، بیس بال و بسکتبال تشویق کنید. در مورد گیم پلی، قوانین و سایر حقایق جالب یک ورزش خاص صحبت کنید. اگر آنها علاقه ای به آن نشان دادند، آنها را به انجام آن بازی یا ورزش ترغیب کنید.
4. قرار گرفتن در معرض فرهنگ های مختلف
تلویزیون این امکان را می دهد که بدون بیرون گذاشتن یک قدم از خانه خود، به سرتاسر دنیا سفر کنید. تلویزیون کودک را به کشورهای مختلف می برد و به آنها فرهنگ های مختلف در دنیا را می آموزد. با انتخاب صحیح برنامه ها، کودک می تواند در مورد افراد و سنت ها، شیوه زندگی و نگرش دیگران بیاموزد.
5. تلویزیون می تواند الهام بخش باشد
برنامه های تلویزیونی که مخاطب آنها کودکان خردسال و بزرگسالان هستند، نه تنها آموزشی بلکه الهام بخش نیز هستند. برنامه های تلویزیونی آموزشی کودکان را ترغیب می کند تا چیزهای جدید را امتحان کنند. به عنوان مثال، یک نمایش تلویزیونی در مورد سرگرمی خلاق می تواند به کودک القا کند که چیز جدیدی را با خشت، رنگ و کاغذ امتحان کند. به همین ترتیب، مستندی درباره دانشمندان، هنرمندان و دیگر مشاهیر نیز می تواند الهام بخش آنها باشد تا کارهای نیک انجام دهند یا به چیزی بزرگ در زندگی برسند.
6. تلویزیون های سه بعدی و برنامه ها
فناوری سه بعدی نحوه تجربه تلویزیون را تغییر داده است. برنامه ها و فیلم های تلویزیونی سه بعدی تجربه پیشرفته را به کودکان ارائه می دهند. اگرچه محبوبیت تلویزیون سه بعدی اخیرا کاهش یافته است، اما هنوز هم شبکه های محدودی هستند که برنامه های آموزشی را به صورت سه بعدی ارائه می دهند. انجمن اپتومتریک آمریکا تایید کرده است که اکثر برنامه های سه بعدی برای کودکان قابل مشاهده است.. اگر فرزند شما مشکل دارد، با یک متخصص پزشکی مشورت کنید.
ب: تاثیرات منفی تلویزیون بر روی کودکان
تلویزیون بر روی کودکان اثرات منفی نیز دارد. متاسفانه به نظر می رسد که اثرات منفی تلویزیون از تاثیرات مثبت آن بیشتر باشد. در این قسمت به چند نکته در مورد اینکه تلویزیون می تواند تاثیر منفی بر کودک داشته باشد، اشاره شده است.
1. محدود کردن فعالیت های بدنی
اصطلاح «معتاد به تلویزیون» پس از ورود تلویزیون به اتاق های نشیمن هر خانه ای به وجود آمد. اعتیاد به برنامه های تلویزیونی باعث کاهش میزان فعالیت بدنی در کودکان می شود. گاهی اوقات، آنها از انجام هر کار دیگری امتناع می ورزند، اما تمام روز تلویزیون تماشا می کنند. فقدان فعالیت بدنی مناسب و صرف زمان بیش از حد جلوی صفحه نمایش می تواند منجر به مشکلات بینایی شود. تحقیقات همچنین نشان می دهد که رابطه مستقیمی بین مدت زمان تماشا تلویزیون و چاقی در کودکان وجود دارد.
2. تاثیر بر رشد اجتماعی
چه کسی هنگامی که تلویزیون وجود دارد، نیاز به همراه دارد؟ کودکانی که مدت زیادی تلویزیون تماشا می کنند، زمان زیادی برای بازی یا ارتباط اجتماعی ندارند. تعامل کمتر و یا عدم ارتباط با همسالان می تواند بر رشد اجتماعی آنها تأثیر بگذارد. تلویزیون زمان تعامل با سایر فرزندان در حلقه اجتماعی را می گیرد، که این ممکن است بر دانش و درک آنها از تعامل و رفتارهای اجتماعی تأثیر بگذارد.
تاثیر تلویزیون بر مغز کودکان
3. بر رشد مغز و رفتار آنها تاثیر می گذارد
طبق مطالعات، تلویزیون ممکن است محتوای آموزشی داشته باشد، اما تماشای بیش از حد آن می تواند بر رشد مغزی کودک شما تأثیر بگذارد. دو سال اول زندگی فرزند برای رشد مغز بسیار مهم است. محققان در ژاپن دریافتند که تماشای بیش از حد تلویزیون می تواند ساختار مغز را تغییر دهد. مطالعه دیگری که توسط دانشگاه جان هاپکینز انجام شده، نشان داد کودکان نوپا که بیش از دو ساعت در روز تلویزیون تماشا می کنند، می توانند دارای مشکلات رفتاری باشند.
4. قرار گرفتن در معرض فساد
شما همیشه نمی توانید آنچه را که در تلویزیون نمایش داده می شود، کنترل کنید. همچنین ممکن است همیشه نتوانید آنچه کودک در تلویزیون تماشا می کند را کنترل کنید. قرار گرفتن در معرض زودهنگام برنامه هایی با محتوای نامناسب که نشان دهنده رابطه جنسی، الکل و مواد مخدر است، می تواند در کودکان سؤالاتی ایجاد کند، و جواب هایی که ممکن است درک آن برای کودکان بسیار پیچیده باشد. بدترین قسمت این است که قرار گرفتن در معرض زودرس برنامه های خاص حتی می تواند یک نمای تحریف شده از این عناصر ایجاد کند.
خشونت هایی که در فیلم های ابرقهرمانی با دید «مثبت» به تصویر کشیده شده و نظریه های مشابه، این ایده را به آنها می دهند که خشونت «خوب» است. بنابراین کودکانی که برنامه های تلویزیونی با محتوای ابرقهرمانان تماشا می کنند، ممکن است باور کنند که خشونت بد نیست. حتی ممکن است رفتار خشونت آمیز و پرخاشگری را در بعضی از کودکان ترغیب کند، که می تواند برای رشد اجتماعی آنها مضر باشد. در بعضی از کودکان، ممکن است این رفتار بلافاصله در زندگی آنها بروز داده شود، در حالی که در برخی دیگر بروز این رفتار در سال های بعد اتفاق می افتد.
5. نشان دادن منظره ای تحریف شده از جهان
تلویزیون ممکن است منجر به «سندرم جهان ترسناک» در کودکان شود. فیلم ها و سایر نمایش های تلویزیونی ممکن است واقعیت را اغراق کنند و صحنه های بسیار خشن را به صورت آنلاین به نمایش بگذارند، که ممکن است برای بچه ها وحشتناک باشد. میزان خشونت و اسلحه های به کار رفته در تلویزیون ممکن است این تصور را به وجود آورد که جهان مکانی ناامن برای آنها است. در عین حال، نمایش انیمیشن و کارتون هایی که تاثیرات خشونت را نشان می دهند، ممکن است کودکان را نبست به وقایع دنیای واقعی بی تفاوت کنند.
6. مصرف گرایی
یکی دیگر از موانع تلویزیون، مصرف گرایی است. تبلیغات بسیاری که کودک در تلویزیون می بیند، او را در معرض انواع مارک ها و محصولاتی قرار می دهد که ممکن است نیازی به آن نداشته باشد. تبلیغات تلویزیونی کودکان را به مصرف غذاها و نوشیدنی های ناسالم تشویق می کند. کودکان به این مساله اعتقاد پیدا می کنند که مصرف فست فود، بستنی و نوشیدنی های گازدار مناسب است. والدین قربانی مصرف گرایی می شوند؛ زیرا بچه ها اصرار دارند چیزی را که در تلویزیون دیده اند، خریداری کنند. آنها مجبور می شوند برای چیزهایی که فرزندانشان می خواهند اما به آنها احتیاج ندارند، پول خرج کنند.
چطور می توانید فرزندان خود را از اثرات مضر تلویزیون محافظت کنید؟
والدین می توانند چه کاری انجام دهند؟
والدین هنگام صحبت از تلویزیون باید موضع گیری کنند. اگر می خواهید فرزندان خود را از اثرات مضر تلویزیون محافظت کنید، کارهای زیر را باید انجام دهید.
1. برنامه تلویزیونی مناسب را انتخاب کنید
اولین قدم این است که بفهمیم چه نمایش هایی برای کودکان مناسب است. برای درک محتوا و پیامی که این برنامه برای مخاطبان دارد، باید برخی تحقیقات انجام دهید. یک برنامه را فقط به این منظور که برای کودکان طراحی شده، انتخاب نکنید. قبل از تصمیم گیری در مورد تماشای برنامه توسط بچه ها، عوامل زیر را در نظر داشته باشید:
- محتوای برنامه باید متناسب با سن کودک شما باشد.
- برنامه هایی با مدت زمان کوتاه تر را انتخاب کنید. هر چه مدت تماشای آنها طولانی تر باشد، احتمال معتاد شدن کودک بیشتر می شود.
- لحن و سرعت این برنامه را بررسی کنید؛ زیرا نمی خواهید بچه های شما قبل از خواب یک برنامه پر انرژی را تماشا کنند.
- اجازه ندهید که آنها تبلیغات را تماشا کنند. بچه ها ساده لوح هستند و تبلیغات می تواند فریبکارانه باشد؛ زیرا هدف اصلی آنها فروش محصولات با متقاعد کردن مخاطبان تحت تاثیر آنها است.
- با تماشا تلویزیون همراه با کودکان، آنها را به تماشای برنامه های آموزشی تشویق کنید.
2. زمان تماشا تلویزیون برای کودکان را محدود کنید
کودکان بین 2 تا 5 سال هر هفته به طور متوسط 32 ساعت تلویزیون تماشا می کنند، در حالی که کودکان بین 6 تا 11 سال به مدت 28 ساعت در هفته تلویزیون تماشا می کنند. ساعت تماشای تلویزیون با نرخ هشدار دهنده ای رو به افزایش است. اگرچه ممکن است نتوانید مدت زمانی که کودکان در بیرون از خانه تلویزیون تماشا می کنند را کنترل کنید، اما مطمئناً می توانید آنها را در خانه محدود کنید. در اینجا چگونگی این کار توضیح داده شده است.
الف: در طول وعده های غذایی هیچ برنامه تلویزیونی نباید تماشا کرد
به بچه های خود در هنگام غذا خوردن اجازه تماشا تلویزیون ندهید. در صورت امکان، اطمینان حاصل کنید که با هم شام می خورید و در هنگام شام، هیچ تلویزیونی تماشا نشود.
ب: تلویزیون را از اتاق خواب خارج کنید
قرار دادن تلویزیون در اتاق خواب یک ایده بد است، به خصوص برای بچه ها، زیرا قرار گرفتن به مدت طولانی در معرض صفحه نمایش می تواند روی عادتهای خواب آنها تأثیر بگذارد.
ج: تلویزیون نگهدار کودک نیست
شایع است زمانی که والدین می خواهند کاری را بدون مزاحمت کودکان انجام دهند، از تلویزیون برای سرگرمی و نگهداری کودک استفاده می کنند. وقتی مشغول کار هستید، ممکن است نتوانید بر محتوای آنچه کودکان تماشا می کنند، نظارت کنید و این می تواند آنها را در معرض محتوای نامناسب قرار دهد.
د: روشن بودن تلویزیون تمام مدت در خانه
معمولا شایع است که در هنگام کار در آشپزخانه، شستن لباس ها یا کار در خانه، تلویزیون را روشن بگذارید. این کار تنها توجه کودک را به تلویزیون جلب می کند. تلویزیون را روشن نکنید، مگر اینکه بخواهید برنامه خاصی را تماشا کنید.
ه: قوانین تماشا تلویزیون را بر اساس روزهای مدرسه رفتن کودکان تعیین کنید
زمان خاص تماشا تلویزیون را برای کودکان در روزهای هفته و آخر هفته ها مشخص کنید و دقیقا از این برنامه تبعیت نمایید. این امر مانع از تماشای بیش از حد تلویزیون توسط آنها در هر روز خاص می شود.
3. تماشا تلویزیون را به یک فعالیت خانوادگی تبدیل کنید
به جای وسیله ای برای گذر زمان، تماشای تلویزیون را یک فعالیت خانوادگی سرگرم کننده تبدیل کنید. این باعث می شود فرزندان از تماشای آن در هنگام بی حوصلگی یا تنهایی در خانه دلسرد شوند.
سوالات متداول
1. تلویزیون چگونه می تواند بر رشد کودک تاثیرگذار باشد؟
همانطور که قبلاً ذکر شد، تلویزیون می تواند بر رشد مغزی کودک و بر رفتار آنها تأثیر بگذارد. این امر در برخی موارد می تواند مانع از فعالیت بدنی، تعامل اجتماعی و همچنین رشد شناختی آنها شود.
2. آیا نوزادان و کودکان نوپا می توانند تلویزیون تماشا کنند؟
کارشناسان توصیه می کنند که کودکان زیر دو سال نباید تلویزیون تماشا کنند، زیرا این می تواند برای رشد شناختی، اجتماعی و جسمی آنها مضر باشد. طبق آکادمی اطفال آمریکا، والدین به بیش از 40٪ از نوزادان و اطفال اجازه تماشای تلویزیون را می دهند. فقط به این دلیل که آن برنامه برای نوزادان و کودکان نوپا طراحی شده، به این معنا نیست که مناسب آنها است.
3. خشونت رسانه ای چیست؟
خشونت رسانه ای به تصویر کشیدن رفتارهای خشونت آمیز و پرخاشگرانه روی صفحه نمایش به منظور سرگرمی است. این پرخاشگری معمولاً توسط انسان یا شخصیتی شبیه به انسان روی صفحه به نمایش گذاشته می شود. تلویزیون می تواند برای فرزندان شما خوب و بد باشد. به یاد داشته باشید که تلویزیون شرور نیست. اما اگر احتیاط را هنگام تماشا برنامه های تلویزیونی توسط کودکان رعایت نکنید، می تواند شرور شود.
منبع: momjunction