با نزدیک شدن به روز عرفه و برکات معنوی این روز، در این پست از سلام دنیا ، گزیدهای از مطالب مربوط به اعمال روز و شب عرفه، نحوه خواندن نماز روز عرفه و فضلیت روز عرفه را برای شما همراهان عزیز گردآوری کردهایم. با ما همراه باشید.
روز عرفه چه روزی است
روز نهم ذی الحجه روز عرفه است. این روز با وجود اینکه به عنوان عید نامگذاری نشده است، اما از اعیاد عظیم در بین مسلمانان است، در این روز است که زائرین بیت الله الحرام در حوالی سپیده دم راهی عرفات میشوند تا در فضایی آکنده از ایمان و بندگی به درگاه پروردگار استغفار کرده و مراسم حج را برگزار کنند.
در روز عرفه صدها هزار زائر به زیر آسمان عرفات میروند و به اعمال و ادعیه این روز میپردازند و نزد خدای خود به گناهان اعتراف کنند تا سعادتمند شوند و گناهان آنها آمرزیده شوند. زائران پس از ادای نماز ظهر و عصر طبق سنت پیغمبر (ص) رو به قبله ایستاده و هنگام غروب خورشید در این حالت مانده و خواندن دعا و تامل در اعمال خود مشغول میشوند.
متن کامل دعای روز عرفه با ترجمه فارسی
اعمال شب عرفه
شب نهم ذیحجه از شبهای متبرک است که توبه در آن مورد قبول پروردگار واقع شده و دعاها مستجاب میگردند. عباداتی که در این شب انجام شود، به اندازه صد و هفتاد سال عبادت اجر خواهد داشت. از جمله این اعمال:
1. خواندن دعای "اَللّهُمَّ یا شاهِدَ كُلِّ نَجْوى وَ مَوْضِعَ كُلِّ شَكْوى وَ عالِمَ كُلِّ خَفِیَّةٍ وَ مُنْتَهى كُلِّ حاجَةٍ یا مُبْتَدِئاً ..." . در روایت آمده است که هر که این دعا را در شبهای جمعه یا شب عرفه بخواند، خداوند از تقصیرات او میگذرد.
2. ذکر تسبیحات عشر (تسبیحات حضرت رسول (ص)) برای هزار مرتبه، که از اعمال روز عرفه است.
3. خواندن دعای "اللّهُمَّ مَنْ تَعَبَّاَ وَ تَهَیَّاَ" که در روز عرفه و شب و روز جمعه نیز به خواندن آن سفارش شده است.
4. خواندن زیارت امام حسین علیه السلام
اعمال روز عرفه
برای روز عرفه نیز اعمال مشخصی توصیه شده است که انجام آن فضیلت بسیاری برای مومن خواهد داشت، از جمله:
1. غسل پیش از زمان زوال تا غروب آفتاب انجام شود.
2. زیارت امام حسین (ع) خوانده شود
خواندن این زیارت ثوابی بالاتر از هزار حج و هزار عمره و هزار جهاد دارد و اگر کسی توفیق خواندن این زیارت را در مرقد آن حضرت پیدا کند، ثوابش کمتر از کسی که در عرفات است، نخواهد بود.
حتما بخوانید: متن زیارت امام حسین در روز عرفه
3. خواندن دو رکعت نماز و اقرار به گناهان و توبه
4. روزه گرفتن در روز عرفه به آن شرط که فرد دچار ضعف نشود و این مانع دعا خواندن دعا او نگردد.
5. ذکر تسبیحات عشر یا همان تسبیحات حضرت رسول (ص) در روز عرفه:
«سُبْحانَ الَّذى فِى السَّمآءِ عَرْشُهُ سُبْحانَ الَّذى فِى الاَْرْضِ حُكْمُهُ سُبْحانَ الَّذى فِى الْقُبوُرِ قَضآؤُهُ سُبْحانَ الَّذى فِى الْبَحْرِ سَبیلُهُ سُبْحانَ الَّذى فِى النّارِ سُلْطانُهُ سُبْحانَ الَّذى فِى الْجَنَّةِ رَحْمَتُهُ سُبْحانَ الَّذى فِى الْقِیمَةِ عَدْلُهُ سُبْحانَ الَّذى رَفَعَ السَّمآءَ سُبْحانَ الَّذى بَسَطَ الاْرْضَ سُبْحانَ الَّذى لا مَلْجَاَ وَلا مَنْجا مِنْهُ اِلاّ اِلَیْهِ»
سپس صد مرتبه بگو:
- «سُبْحانَ اللّهِ وَالْحَمْدُ لِلّهِ وَلا اِلهَ اِلا اللّهُ وَاللّهُ اَكْبَرُ»
6. خواندن توحید صد مرتبه و آیه الکرسی صد مرتبه و صلوات بر محمد و آل محمد صد مرتبه
- و بگو: «لاَ إِلَهَ إِلاَّ اللَّهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِیکَ لَهُ لَهُ الْمُلْکُ وَ لَهُ الْحَمْدُ یُحْیِی وَ یُمِیتُ وَ یُمِیتُ وَ یُحْیِی وَ هُوَ حَیٌّ لاَ یَمُوتُ بِیَدِهِ الْخَیْرُ وَ هُوَ عَلَى کُلِّ شَیْءٍ قَدِیرٌ»
- ده مرتبه : «أَسْتَغْفِرُ اللَّهَ الَّذِی لاَ إِلَهَ إِلاَّ هُوَ الْحَیُّ الْقَیُّومُ وَ أَتُوبُ إِلَیْهِ»
هر کدام از این ذکر ها ده مرتبه
- یَا اللَّهُ
- یَا رَحْمَانُ
- یَا رَحِیمُ
- یَا بَدِیعَ السَّمَاوَاتِ وَ الْأَرْضِ یَا ذَا الْجَلاَلِ وَ الْإِکْرَامِ
- یَا حَیُّ یَا قَیُّومُ
- یَا حَنَّانُ یَا مَنَّانُ
- یَا لاَ إِلَهَ إِلاَّ أَنْتَ
- آمِینَ
- آمین
7. ذکر صلوات از امام صادق علیه السلام در روز عرفه
«اللَّهُمَّ إِنِّی أَسْأَلُکَ یَا مَنْ هُوَ أَقْرَبُ إِلَیَّ مِنْ حَبْلِ الْوَرِیدِ یَا مَنْ یَحُولُ بَیْنَ الْمَرْءِ وَ قَلْبِهِ یَا مَنْ هُوَ بِالْمَنْظَرِ الْأَعْلَى وَ بِالْأُفُقِ الْمُبِینِ یَا مَنْ هُوَ الرَّحْمَنُ عَلَى الْعَرْشِ اسْتَوَى یَا مَنْ لَیْسَ کَمِثْلِهِ شَیْءٌ وَ هُوَ السَّمِیعُ الْبَصِیرُ أَسْأَلُکَ أَنْ تُصَلِّیَ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ»
و بخواه حاجت خود را که إن شاء الله تعالى بر آورده خواهد شد.
8. خواندن دعای امام حسین (ع) در روز عرفه
دانلود متن دعای امام حسین (ع) در روز عرفه pdf
نماز روز عرفه
نماز روز عرفه به این صورت است که:
پس از خواندن نماز عصر، پیش از آنکه به خواندن دعای عرفه مشغول شود، زیر آسمان دو رکعت نماز به جا آورده و به درگاه پروردگار اقرار به گناهان کند تا به ثواب عرفات در این روز رستگار شود. پس چون وقت زوال شد زیر آسمان رفته و نماز ظهر و عصر را با رکوع و سجود عمل آورد و پس از پایان دو رکعت نماز به جا آورد.
حتما بخوانید: دعاي ذبح قربانی و نماز عید قربان
به این صورت که در رکعت اول بعد از حمد، توحید و در رکعت دوم بعد از حمد سوره کافرون خوانده شود. پس از آن چهار رکعت نماز خوانده که در هر رکعت بعد از حمد، پنجاه مرتبه توحید خوانده شود. این همان نماز امیرالمومنین (ع) است.
فضیلت روز عرفه
عرفه یکی از روزهای مورد توجه نزد پروردگار است که درهای رحمت خود را به روی مردم باز میکند. عرفات نیز سرزمینی مورد برکت خداوند که در آن گناه انجام نشده و جایگاه تمام انبیاء و متقین بوده است.
درباره فضیلت روز عرفه روایتی از امام سجاد (ع) آمده است که در این روز سائلی را دید که از مردم تقاضای کمک داشت، حضرت به او فرمودند: "وای بر تو که در چنین روزی از غیر خدا درخواست میکنی، حال آن که در این روز فضل خداوند حتی شامل بچههایی میشود که در شکم مادران هستند."
همچنین به نقل از ابراهیم بن هاشم، یکی از برزگان شیعه اینطور نقل شده است که "عبدالله بن جندب" را در عرفات دیدم که غرق در دعا و نیایش بود زیرا او از امام موسی کاظم شنیده بود که فرمودند: هر کس در این روز برای برادر مومن خود دعا کند، از عرش صدا میرسد که صد هزار برابر آن به خودش برمیگردد و این دعای فرشتگان به حتم مستجاب خواهد شد.
دعای آخر روز عرفه
خواندن دعای یا رَبِّ اِنَّ ذُنُوبی در آخر روز عرفه
«یا رَبِّ اِنَّ ذُنُوبی لا تَضُرُّکَ وَاِنَّ مَغْفِرَتَکَ لی لا تَنْقُصُکَ فَاَعْطِنی ما لا یَنْقُصُکَ وَاغْفِرْ لی ما لایَضُرُّکَ و ایضا بخوان: اَللّهُمَّ لا تَحْرِمْنی خَیْرَ ما عِنْدَکَ لِشَرِّ ما عِنْدی فَاِنْ اَنْتَ لَمْ تَرْحَمْنی بِتَعَبی وَ نَصَبی فَلا تَحْرِمْنی اَجْرَ الْمُصابِ عَلی مُصیبَتِهِ.»
سخن آخر
روز عرفه از اعیاد بزرگ اسلامی است، این روز اعمال و دعاهای فراوانی دارد. انجام اعمال روز و شب عرفه، نماز روز عرفه و دعای آخر روز عرفه از امور سفارش شده ای است که ثواب بسیاری برای مومن خواهد داشت. در این پست سلام دنیا، این اعمال را تشریح کردیم تا از برکات معنوی آن حداکثر بهره را ببرید.