مسافرت هوایی در دوران بارداری و خطرهای پرواز برای خانم های باردار

مسافرت هوایی در دوران بارداری و خطرهای پرواز برای خانم های باردار زنان معمولاً از پرواز در دوران بارداری پرهیز میکنند، اما گاهی انجام این کار ضروری و اجتناب ناپذیر است. حتماً خطرات مربوط به این کار را مد نظر قرار داده و با پزشک مشورت کنید.

پزشکان معتقدند تا زمانی که مشکل خاصی وجود نداشته باشد، مسافرت هوایی در دوران بارداری باعث نگرانی نخواهد بود. زمان ایده آل برای مسافرت، در طول دومین سه ماهه بارداری می باشد که شما از دوران بیماری صبحگاهی در طول سه ماهه اول رها شده اید و چندین هفته نیز تا سه ماهه سوم که بایستی دقت بیشتری در فعالیت های بدنی داشته باشید، فاصله دارید.

آیا مسافرت با هواپیما در دوران بارداری بی خطر می باشد؟

آیا زنان باردار می توانند با هواپیما پرواز کنند؟ بله، تا زمانی که زنان در بارداری های قبلی مشکل نداشته باشند، می توانند تا هفته 36 در دوران بارداری با هواپیما سفر نمایند. با این وجود وضعیت هایی وجود دارند که ممکن است بر اثر سفر هوایی تشدید شوند و زنانی که قبلاً مشکلات زایمان، سقط جنین یا زایمان زودرس داشته اند بایستی از پرواز خودداری نمایند. مشکلات سلامتی خاصی مانند فشار خون بالا، دیابت بارداری، لکه بینی و پارگی جفت وجود دارند که می توانند زنان را در هنگام پرواز با ریسک بالایی مواجه نمایند و بهتر است قبل از پرواز در دوران بارداری، بی خطر بودن این کار توسط پزشک بررسی شود.

آیا مسافرت با هواپیما برای زنان باردار خطرناک است؟

آیا مسافرت با هواپیما برای زنان باردار خطرناک است؟

چه موقع در دوران بارداری پرواز با هواپیما مناسب است؟

بهترین زمان برای پرواز با هواپیما در دوران بارداری در سه ماهه دوم یعنی بین هفته های 14 تا 27 می باشد. در این دوران از بارداری معمولاً زنان حال بهتری دارند. سطوح انرژی در آنان بالا بوده و ریسک سقط جنین یا زایمان زودرس در این زمان در پایین ترین سطح خود قرار دارد. سه ماهه اول زمانی است که زنان بیماری صبحگاهی را تجربه کرده و بالاترین ریسک سقط جنین را دارند؛ بنابراین پزشکان توصیه می کنند که در این دوران حد الامکان از فعالیت های سفری غیر ضروری پرهیز شود.

سه ماهه سوم تا زمانی که بارداری بدون مشکل باشد، ریسک بالایی ندارد. بسیاری از شرکت های هوایی به زنان باردار اجازه می دهند تا هفته 28، بدون هرگونه سوالی از خدمات پرواز استفاده نمایند. برای پرواز در طول ماهه هفتم بارداری ممکن است نیازمند تاییدیه پزشک باشید که تضمین نماید شما در طول پرواز احتمال بروز زایمان زودرس را نخواهید داشت.

ریسک های مربوط به پرواز برای زنان باردار کدامند؟

اگر در دوران بارداری پرواز می کنید، در اینجا بعضی از ریسک های احتمالی را که بایستی از آنها آگاه باشید، آورده ایم:

ترومبوز وریدی (سیاهرگی) عمقی

ریسک های مربوط به پرواز برای زنان باردار

پرواز برای ساعات طولانی به صورت نشسته بر روی صندلی هواپیما باعث کندی گردش خون در پاها و ناحیه لگن می شود. این مساله ریسک شکل گیری لخته های خونی در رگ ها را افزایش می دهد که این یکی از خطرات اساسی پرواز برای زنان باردار محسوب می شود. اگر این لخته ها به ارگانهای حیاتی مانند ریه ها یا قلب منتقل شود، می توانند خطر آفرین باشند. زنان باردار ریسک بالایی برای بروز این وضعیت که ترومبوز وریدی عمقی نامیده می شود دارند؛ بویژه وقتی اضافه وزن داشته یا سابقه DVT (ترومبوز سیاهرگی عمقی) داشته باشند.

مشکلات گرفتگی گوش ها و بینی

اگر شما معمولاً دچار گرفتگی بینی میشوید یا به تغییرات فشار حساس هستید، وضعیت تهویه هوا در کابین هواپیما همراه با تغییرات فشار می توانند باعث گرفتگی گوش ها و بینی شود.

چاله هوایی

جبهه های ناهمگن و متلاطم هوا در ارتفاعات بالا می توانند باعث تکان های شدید در هواپیما شوند. چون چاله های هوایی شدید قابل پیش بینی نمی باشند، میتوانند برای افرادی که در صندلی خود کمربند نبسته اند باعث بروز خطرات و مصدومیت شود. این مساله بویژه برای زنان بارداری که در طول سه ماهه سوم بارداری سفر می نمایند می تواند خطرناک بوده و آسیب های بدنی شدید را به همراه داشته باشد.

سندروم مسمومیت هوایی

یکی از ریسک های مسافرت هوایی از استنشاق هوای آلوده در کابین هواپیما ایجاد می شود. هوای موجود در کابین هواپیما از کمپرسورهای موتور جت تامین میشود. اگر مشکلی در این سیستم وجود داشته باشد (مانند نشتی در عایق ها)، گازهای سمی می تواند وارد کابین هواپیما شود. هرچند این مساله باعث بروز تاثیرات فوری نمی شود اما این مواد سمی می توانند برای جنین خطر آفرین باشند.

ناراحتی عمومی

پروازهای طولانی می توانند باعث ورم پاها به دلیل ماندن مایعات در آنها شوند که به این وضعیت oedema گفته می شود. زنانی که کماکان با بیماری بارداری دست و پنجه نرم می کنند یا در معرض ناخوشی به دلیل حرکت می باشند، ممکن است اوقت ناخوشایندی را در حین پرواز تجربه نمایند، زیرا تغییرات فشار و حرکات هواپیما می تواند وضعیت آنها را تشدید کرده و باعث حالت تهوع در آنها شود.

سفر با هواپیما در دوران بارداری

مشکلات سلامتی که نیازمند تاییدیه پرواز برای سفر هوایی زنان باردار می باشند

یک سری مشکلات سلامتی وجود دارند که زنان باردار باید مراقب آنها در حین پرواز باشند. مشورت با پزشک قبل از پرواز در صورت وجود یک یا تعدادی از این شرایط اجباری می باشد:

  • دیابت بارداری، فشار خون بالا و پره اکلامپسی
  • علائم سقط جنین مانند دل پیچه، درد و خونریزی
  • اگر برای زایمان زودرس تحت نظر می باشید
  • نارسایی دهانه رحم
  • محدودیت رشد درون رحمی
  • حاملگی خارج رحمی یا سابقه سقط جنین
  • سابقه ترومبوز وریدی (سیاهرگی) عمقی (DVT)، لخته های خونی یا واریکوز وریدها
  • پارگی پیش از هنگام غشای رحمی (PROM)

چگونه در طول پرواز در دوران بارداری وضعیت راحت تری داشته باشید؟

چندین روال ساده می تواند تضمین نماید که سفر هوایی شما تجربه ملایمی خواهد بود. در اینجا چندین نکته که می توانند سفر هوایی در دوران بارداری را تسهیل نمایند، ارائه می دهیم:

  • در هنگام دریافت بلیط، صندلی نزدیک به بال را انتخاب نمایید چون این پایدارترین قسمت هواپیما با حداقل حرکات می باشد. صندلی نزدیک راهرو را انتخاب نمایید که فضای بیشتری برای اینکه بتوانید پاهایتان را در طول پرواز حرکت دهید و راحت تر به دستشویی دسترسی داشته باشید. شما همچنین می توانید از صندلی های قسمت کلاس کاری یا درجه یک برای راحتی بیشتر استفاده نمایید.
  • غذای سبکی قبل از اقدام به سفر هوایی میل نمایید. از مصرف هر چیزی که احساس می کنید باعث ایجاد گاز و نفخ می شود، قبل از پرواز خودداری نمایید.
  • وسایل لازم برای راحتی در سفر مانند بالشت گردنی، کیسه آبگرم، بطری آب و هر چیزی که شما را آرام می کند، همراه داشته باشید.
  • خوردن غذاهای مختصر، میان وعده های سبک، کلوچه های کوچک یا آب نبات نعنایی می تواند احساس ناراحتی شما در طول پرواز را کاهش دهد.
  • نشستن در یک مکان ثابت برای مدت طولانی می تواند باعث گرفتگی ماهیچه های بدن و ورم پاها شود. در نتیجه هر یک ساعت یک بار از جای خود بلند شده و در راهرو هواپیما کمی قدم زده و در بدن خود کشش ایجاد نمایید. اگر در کنار شما صندلی خالی وجود دارد، پای خود را بر روی آن قرار داده و در آن کشش و حرکت ایجاد نمایید. شما همچنین می توانید قوزک های پای خود را حرکت داده و انگشتان پای خود را تکان دهید تا گردش خون در آنها بهبود یابد.
  • از جوراب های مناسب در طول پرواز استفاده کنید. بعضی جورابهای طبی می توانند گردش خون در پاها را حفظ کرده و به تسکین تورم رگهای پا و کاهش ریسک بروز ترومبوز کمک نمایند.
  • سیستم تهویه هوای کابین هواپیما می تواند رطوبت را جذب کرده و شما را دچار کمبود آب نماید؛ بنابراین به اندازه کافی آب و مایعات بنوشید.
  • به دلیل احتمال بروز چاله هوایی بهتر است در طول پرواز کمربند ایمنی خود را بسته نگه دارید. حتماً کمربند را از قسمت زیر شکم خود و پایین باسن رد کنید.

سفر هوایی در دوران بارداری

نکاتی برای برنامه ریزی سفر هوایی در هنگام بارداری

با استفاده از نکات زیر خودتان را برای سفر هوایی آماده کنید:

قبل از پرواز با پزشک تان مشورت نمایید

اولین قدم این است که از پزشکتان بپرسید آیا پرواز برای شما بی خطر است یا خیر. بویژه در شرایط پروازهای بین المللی در هنگام بارداری، عوامل خطرآفرینی وجود دارند که بایستی آنها را درک کرده و به آنها توجه نمایید. بسته به دوره بارداری که در آن قرار دارید و مشکلات سلامتی احتمالی شما، پزشک بررسی می نماید که آیا پرواز برای شما بی خطر است یا خیر. گرفتن تاییدیه مکتوب از پزشک می تواند برای راحتی کار شما در قبال سیاست های خطوط هوایی در مورد زنان باردار مفید باشد.

به دنبال خطوط هوایی با شرایط ویژه برای زنان باردار باشید

بعضی از خطوط هوایی امکانات خاصی برای زنان باردار دارند. لیستی از آنها تهیه کرده و بهترین مورد را بر اساس شرایط تان انتخاب نمایید. اطلاع رسانی به شرکت هواپیمایی درباره باردار بودن قبل از پرواز می تواند به شما این امکان را بدهد که بهترین گزینه ها را برای نشستن در هواپیما، خدمات صرف غذا، استفاده از ویلچیر، کمک به حمل وسایل و بار همراه و خدمات اضافی که ویژه زنان باردار ارائه می شوند، در اختیار داشته باشید. بسیاری از خطوط هوایی نیازمند تاییدیه پزشک برای پرواز زنان باردار پس از هفته 28 بارداری می باشند و پس از هفته 36 به هیچ عنوان به شما اجازه پرواز نمی دهند؛ بنابراین از قبل درباره سیاست ها و محدودیت های موجود اطلاعات کسب نمایید. 

تمامی وسایل لازم را به همراه داشته و اقدامات احتیاطی را فراموش نکنید

حتماً تمامی نیازهای اولیه خود مانند بالشت گردنی، داروهای تجویزی، میان وعده های سالم، مقدار کافی مایعات و لباس راحت را به همراه داشته باشید. صندلی مناسبی را رزرو نموده و سعی کنید دسترسی آسانی به دستشویی هواپیما داشته باشید. بجز مواقعی که نیاز دارید کمی حرکت کرده و در هواپیما قدم بزنید، کمربند ایمنی خود را همواره بسته نگه دارید.

به همراه داشتن برگه تماس اضطراری در هنگام پرواز در دوران بارداری

در مواقع اضطراری، بهتر است فردی که قصد کمک به شما را دارد، اطلاعات ضروری مانند شماره های تماس پزشک یا خانواده و سابقه پزشکی شما را در اختیار داشته باشد. بعضی از اطلاعاتی که بایستی به همراه داشته باشید عبارتند از:

  • نام و شماره تماس پزشک تان
  • نام و شماره تماس های اضطراری
  • اطلاعات محلی مانند آدرس و شماره تلفن
  • سابقه پزشکی که اطلاعاتی درباره زمان زایمان، تازه ترین آزمایشات در مورد آلرژی، سابقه واکسیناسیون، زایمان های قبلی و نقطه نظرات پزشکی که تحت نظر وی قرار دارید، در آن وجود داشته باشد.
  • نام شرکت بیمه و تلفن تماس آن

مسافرت با هواپیما در دوران بارداری

سئوالات پر استفاده در رایطه با مسافرت هوایی در دوران بارداری

در اینجا بعضی از مرسوم ترین سوالاتی که توسط زنان بارداری که نیازمند سفر هوایی می باشند، پرسیده اند، آورده شده است:

1. آیا زنان باردار اجازه پرواز در این دوران را دارند؟

بله، زنانی که بارداری سالمی دارند می توانند تا هفته 36، بدون داشتن نگرانی خاصی از هواپیما استفاده نمایند. همچنین بسیاری از خطوط هوایی نیازمند ارائه تاییدیه مکتوب از جانب پزشک پس از هفته 28 برای پرواز زنان باردار می باشند. 

2. آیا ریسک سقط جنین وجود دارد؟

ریسک سقط جنین به دلیل پرواز در سه ماهه اول بارداری بیشتر است و اگر شما سابقه این مشکل را دارید، توصیه می شود از پرواز پرهیز نمایید. زنان با سابقه بارداری های سالم می توانند در طول دوران بارداری بدون داشتن مشکل خاصی در این زمینه، پرواز نمایند.

3. آیا عبور از دستگاه نظارتی فرودگاه بی خطر است؟

بله، عبور از دستگاه نظارتی و کنترلی فرودگاه بی خطر است. دستگاههای کشف اشیاء فلزی دارای میدان مغناطیسی ضعیفی می باشند تا بتوانند اشیا فلزی را پیدا کنند و بنابراین تاثیر خاصی بر بدن ندارند. سایر انواع اسکنرها یا از امواج رادیویی یا اشعه X با قدرت کم استفاده می کنند. میزان دوز پرتوها در حالت عبور از این دستگاه، بسیار کم و در حد میکروزیورت (microsieverts) می باشد. این دستگاهها معمولاً در سطوح معادل یک میکروزیورت کار می کنند، در حالی که برای آسیب به بدن جنین به حداقل سطح 500,000 میکروزیورت نیاز است. 

4. آیا فشار کابین هواپیما می تواند برای جنین خطرآفرین باشد؟

شواهدی وجود ندارد که نشان دهد فشار هوای کابین هواپیما می تواند بر جنین تاثیر گذارد. فشار کابین هواپیما به نحوی تنظیم شده است که بتواند فشار پایین جوی در ارتفاع بالا را جبران نماید. با این وجود، در هواپیماهای کوچک و غیرتجاری ممکن است این تنظیم فشار کابین وجود نداشته باشد. کاهش فشار و سطح اکسیژن در ارتفاع بالا در این هواپیماها می تواند باعث کاهش میزان اکسیژن در بافت های بدن و سرگیجه شود.

5. آیا تشعشعات در هواپیما می تواند برای جنین مضر باشد؟

تشعشعات مربوط به پرواز در ارتفاعات بالا بسیار کم بوده و بیشتر به دلیل امواج کیهانی ساطع شده از خورشید و فضا می باشد. در حالت سطوح، این تشعشعات قابل چشم پوشی بوده و تهدیدی به حساب نمی آید. با این وجود در هنگام بعضی رویدادهای نادر مانند طوفانهای خورشیدی شدید که ارتفاعات بالا و پایین را تحت تاثیر قرار می دهد، سطح تشعشعات می تواند به طور قابل توجهی افزایش یابد. سازمان نظارت اقیانوسی و جوی در این شرایط هشدارهایی را در وب سایت خود از چندین روز قبل اعلام می نماید. زنان باردار بهتر است در طول این دوره، برای چندین روز سفر خود را به تعویق بیندازند زیرا تاثیر تشعشعات بویژه در پروازهای سه ماهه اول بارداری می تواند بسیار زیاد باشد.

6. آیا تغییر ارتفاع می تواند میزان بیماری صبحگاهی زنان باردار را افزایش دهد؟

ممکن است تغییرات ناگهانی در ارتفاع و به تبع آن تغییر در فشار و درجه حرارت بتواند فعال یا تشدید کننده حالت تهوع باشد. اما پس از این که بدن به این شرایط عادت نمود، این گونه حالات معمولاً برطرف می شوند.

نتیجه گیری مقاله "مسافرت با هواپیما برای زنان باردار"

در حالی که افراد معمولاً از پرواز در دوران بارداری پرهیز می کنند، اما گاهی مواقع انجام این کار ضروری و اجتناب ناپذیر می باشد. حتماً خطرات مربوط به این کار را مد نظر قرار داده، با پزشک مشورت نموده و تمامی اقدامات احتیاطی لازم را برای پرواز در دوران بارداری انجام دهید.

منبع: firstcry

از
1
رای