علت جوش صورت و بدن چیست + درمان خانگی و پیشگیری از جوش زدن

علت جوش صورت و بدن چیست + درمان خانگی و پیشگیری از جوش زدن جوش صورت زمانی که فولیکول یک غده پوستی مسدود می شود، بروز می کند. علت جوش صورت مختلف است. علت جوش صورت و بدن، به همراه درمان های خانگی جوش صورت و راه جلوگیری از جوش زدن را در سلام دنیا مشاهده کنید.

جوش بیماری است که غدد چربی پوست را درگیر می کند. اگر می خواهید بدانید جوش چیست، آکنه و جوش چه تفاوتی با هم دارند؟ و علت جوش صورت و بدن چیست، درمان خانگی جوش صورت چیست، چگونه می توانیم از جوش زدن جلوگیری کنیم، این مطالب را تا انتها بخوانید. ما در این پست سایت سلام دنیا، به تمام این سوالات پاسخ کامل دادیم. با ما همراه باشید.

جوش چیست؟

جوش بیماری است که غدد چربی پوست را درگیر می کند. منافذ ریز و کوچکی که زیر پوست قرار دارند، از طریق کانالی که فولیکول نام دارد با این غده چربی ارتباط دارند. این غده چربی ماده ای به نام سبوم تولید می کند که وظیفه انتقال سلول های مرده پوست به سطح پوست را برعهده دارد. زمانی که فولیکول یک غده پوستی مسدود می شود، و یا زمانی که مو، سبوم و سلول های پوستی در یک پلاک قرار می گیرند.باکتری های موجود در پلاک منجر به تورم شده و بعد از تجزیه پلاک، جوش ایجاد می شود.

غده چربی چیست؟

غده چربی پایه هر فولیکول مویی چسبیده است. در دوران بلوغ جنسی و ابتدای جوانی ، سلول های پوست فولیکول مویی محافظ با سرعت بیشتر و به طور زیادتری پوست اندازی می کنند و چسبناک می شوند که خود این مسئله، عامل مهم و اساسی در مسدود کردن منافذ پوست به شمار می رود. جوش ها معمولاً  بر روی صورت، گردن، کمر، سینه و شانه ها دیده می شود.

آکنه و جوش چه تفاوتی با هم دارند؟

بیشتر مردم از کلمه جوش و آکنه به صورت مترادف استفاده می کنند، در حالی این دو تا حدودی با هم متفاوت هستند.

  • آکنه ها یا جوش جوانی  برجستگی های قرمز کوچکی هستند که روی پوست ایجاد می شوند. آکنه ها بیشتر در دوران نوجوانی و بر اثر تغییرات هورمونی که دربدن رخ می دهد به وجود می آید.
  • اما جوش به علت التهاب رشته های چربی اطراف ریشه مو به وجود می آید و می توان آن را در همه سنین مشاهده نمود.

انواع آکنه 

آکنه باعث بروز شکل های مختلفی از ضایعات پوستی می شود، که این ضایعات به دو دسته کلی التهابی و غیر التهابی تقسیم می شوند.

  • اولین ضایعاتی که در آکنه های غیر التهابی ایجاد می شود «کومدون» است که بیشتر مردم آنها را به نام جوش های زیر پوستی می شناسند. کومدون ها یا سرسیاه (باز) یا سر سفید (بسته) هستند.
  • اما ضایعات آکنه التهابی قرمز رنگ و گاهی چرکی هستند.

«توصیه کلی که در مورد آکنه ها وجود دارد «پرهیز از دستکاری کردن جوش ها» است. به دلیل اینکه دستکاری جوش به ویژه اگر  آکنه از نوع التهابی باشد باعث ایجاد جای جوش یا همان اسکار می شود.»

انواع جوش های صورت کدامند؟

جوش های صورت دارای انواع مختلفی هست  و به دو بخش  جوش های غیر التهابی و جوش های التهابی تقسیم می شوند،که در این بخش شما را با آنها آشنا می کنیم.

انواع جوش های صورت

الف : جوشهای غیر التهابی  و انواع آن

جوش های غیر التهابی، جوش هایی هستند که معمولا ورم ندارند و دردناک نیستند و بعد از بهبودی و درمان ردی از خود به جا نمی گذارند. انواع مختلف جوشهای غیر التهابی شامل: 

1. جوش های سرسیاه

جوش های سرسیاه، جوش های زیر پوستی هستند که به گفته متخصصان قابل درمان هستند و بعد از درمان ردّ و نشانی از آنها باقی نمی ماند.این جوش ها زمانی ایجاد می شوند که منافذ پوستی با سبوم و سلول های مرده پوست مسدود می شوند. تفاوتی که جوش سرسیاه با جوش های دیگر صورت دارد، تنها در باز و بسته بودن منافذ پوستی است.

زمانی که منافذ پوست باز هستند، سلول های مرده پوست و سبوم درمعرض اکسیژن هوا قرار می گیرند، اکسید می شوند و به همین دلیل رنگشان سیاه می شود.به جوش های سرسیاه کومدون های باز گفته می شوند.


حتما بخوانید: 21 روش خانگی برای درمان جوش سرسیاه


 2. جوش سر سفید

پزشکان معمولا از عبارت کومدون های بسته به جای جوش های سرسفید استفاده می کنند. جوش سرسفید نقاط یا برآمدگی های کوچک سفید یا گوشتی رنگ هستند و مرکز آنها سفید و اطراف آنها هاله ای قرمز رنگ تشکیل می شوند. این جوش ها زمانی که جوش بزرگ یا خیلی برآمده باشد، معمولا پوست اطراف جوش سرسفید ممکن است سفت یا چروک به نظر آید. این نوع جوش ها بعد از درمان و بهبودی ردی از خود به جا نمی گذارند.

ب: جوش های التهابی و انواع آن

جوش های التهابی وخیم تر و و دردناک تر از جوش های غیر التهابی هستند و احتمال بیشتری دارند که این نوع جوش ها باعث ایجاد جای جوش و اسکار شوند. و خود این جوش ها از نظر ظاهر و تورم به جوش های خفیف ، متوسط و شدید تقسیم می شوند.  

3. پاپولها از جوش های التهابی

این نوع جوش ها، برآمدگی های زیر سطح پوست هستند. آنها معمولا به شکل سفت، حساس، صورتی و برآمده هستند. پوست اطراف پاپول ها کمی متورم و قرمز است. و برعکس جوش های سرسفید، پاپول ها مرکز قابل رویتی ندارند. و منافذ باز هم ندارند. پاپول ها جز جوش های خفیف هستند. زمانی که جوش های غیر التهابی یعنی جوش های سرسیاه و سر سفید، باعث ناراحتی و تحریک شوند و به پوست اطراف خود آسیب بزنند، باعث ایجاد جوش هایی از نوع پاپول ها می شوند.

4. پاسچول از جوش های التهابی

جوش های که به صورت برآمدگی های بزرگ تر و حساس تر هستند  برعکس پاپول ها یک مرکز مشخص دایره ای شکل دارند.این مرکز با چرک سفید یا زرد پرشده است و برآمدگی یک پایه صورتی یا قرمز دارد، این نوع جوش ها به پاسچول معروف هستند. این نوع جوش ها نظر از نظر میزان تورم و التهاب جز جوش های خفیف قرار میگیرد.

5. ندول از جوش های التهابی

ندول ها از نظر میران التهاب جز جوش های متوسط طبقه بندی می شوند. ندول ها توده های سفت، درناک و ملتهب هستند و در اعماق پوست قرار دارند. از نظر شکل ظاهری مثل پاپول ها بزرگ و عمیق که هیچ سر یا مرکز قابل رویتی ندارند، می باشند.

6. کیست ها از جوش های التهابی

کیست ها جز جوش های التهابی با درجه شدید هستند. شکل ظاهری آنها به صورت برآمدگی های بزرگ ، نرم و دردناک ، هستند و از نظر رنگ به رنگ سفید و قرمز هستند.کیست ها در اعماق پوست قرار دارند و پر از چرک هستند، نسبت به جوش ندول ، این نوع جوش های در عمق بیشتری از پوست قرار دارند.و به همین دلیل از بدترین و شدیدترین انواع جوش ها محسوب می شوند.کیست ها می توانند باعث ایجاد مشکلات پوستی مانند اسکار شوند.

علت جوش صورت چیست و راه های رفع آنها

علت جوش صورت می تواند مختلف باشد، برخی از عوامل اصلی شامل، تولید بیش از حد چربی در پوست، رشد باکتری داخل فولیکول مو و همچنین فولیکول هایی که به علت مسدود شدن باعث بسته شدن منافذ پوست و در نتیجه مانع از بیرون آمدن چربی می شود. ژنتیک و نوع واکنش بدن تان نسبت به هورمون ها نیز از دیگر علت های بروز جوش صورت می باشد.

1. علت جوش صورت: مصرف غذاهای تند و لبنیات

از آنجایی که غذاهای تند از فلفل و گوجه فرنگی که دارای ماده ای به نام لیکوپن است، درست می شود، در بدن برخی افراد با کاهش سطح ph پوست، باعث جوش صورت می شود. برخی دیگر نیز با خوردن لبنیات مانند شیر، یا غذاهای شیرین جوش می زنند، به همین دلیل نمی توان گفت تنها مواد غذایی تند علت جوش صورت است.


حتما بخوانید: آیا خوردن لبنیات باعث آکنه می شود؟


برای رفع جوش صورت ناشی از مصرف غذای تند چه اقدامی باید انجام داد؟

برای اینکه جوش صورت ناشی از مصرف غذاهای تند یا لبنیات را درمان کنید، به مدت یک ماه از خوردن این مواد غذایی یا هر ماده غذایی که باعث تحریک پوست می شود، اجتناب کنید.

غذاهای حساسیت زا برای جوش صورت

2. از علت جوش صورت: زیاده‌ روی در استفاده از داروهای بدون نسخه

استفاده زیاد از داروهای فاقد نسخه که دارای موادی مانند بنزویل پرواکسید یا سولفور  یا سالیسیلیک اسید، هستند به علت خشک کردن پوست باعث بروز لک و چربی و در نتیجه تغییر ظاهر جوش صورت می شود. و التهاب و قرمزی پوست را افزایش می دهد.

چطور از داروی بدن نسخه استفاده کنیم؟

به جای اینکه میزان مصرف داروهای بدون نسخه را زیاد کنید تا التهاب و قرمزی پوست را کاهش دهید، بهتر است که 2 الی 3 بار در طول روز به اندازه کم از کرم هیدروکورتیزون 1 درصد استفاده کنید، و قرمزی پوست را با کانسیلر بپوشانید.

مواد ارایشی حساسیت زا برای جوش صورت

3. علت جوش صورت: استفاده از شامپوها و نرم‌کننده‌ های نامناسب

مواد تشکیل دهنده شامپوها و نرم کننده ها مانند سولفات و سیلیکون  باعث مسدود شدن منافذ پوست و در نتیجه بروز جوش و آکنه در قسمت های سینه، کتف، خط رویش مو می شود.

چطور از شامپوها و نرم کننده ها استفاده کنیم ؟

برای جلوگیری از جوش صورت ناشی از شامپو یا نرم کننده، بدن خود را خوب آبکشی کنید و زمانی که موهایتان را می شویید، سر خود را کمی به طرفین خم کنید تا مواد باقی مانده شیمیایی کاملا پاک شود.

4. از علت جوش صورت: سیگار کشیدن

سیگار کشیدن نیر می تواند یکی از علت های جوش صورت باشد. مضرات سیگار به سرطان، چروک شدن پوست ناشی از، از بین رفتن کلاژن و الاستین پوست ختم نمیشود، سیگار به دلیل داشتن ماده ای به نام کارسینوژن باعث بسته شدن منافذ پوست و در نتیجه بروز جوش و اکنه می شود.

چه اقدامی باید کرد؟

تنها کاری که باید انجام دهید این است که سیگار نکشید؛ با این کار هم عمرتان زیادتر می‌شود و هم پوست‌ تان بهتر و زیباتر می شود.


حتما بخوانید: آیا سیگار کشیدن منجر به آکنه می شود؟


تاثیر سیگار بر روی جوش صورت

5. علت جوش صورت: درگیری با استرس‌

یکی دیگر از علت های جوش صورت، استرس است، برعکس این نیز صادق است یعنی جوش صورت باعث بروز استرس می شود. زمانی که از نظر روحی تحت فشا هستید، پوست هورمون کورتیزول که مربوط به استرس است، تولید می کند، که با تحریک تستوسترون باعث افزایش چربی و در نتیجه بروز جوش و آکنه می شود.

چه اقدامی برای کاهش استرس می تواند انجام داد؟

برای رفع این مشکل ورزش منظم، یوگا، مدیتیشن و روش های کسب آرامش را انجام دهید تا از تنش و استرس دور شوید.

تاثیر استرس بر روی جوش صورت

6. هورمون ها علت جوش صورت در خانم ها 

علت جوش صورت در خانم ها ، اکثرا هورمونی است. زمانی که خانم ها به دوره قاعدگی شان نزدیک می شوند، نسبت به بقیه روزهای ماه، جوش های چرکی بیشتری می زنند. در برخی مواقع بارداری هم می تواند باعث ایجاد جوش صورت شود.

7. علت جوش صورت: ژنتیک 

یکی دیگر از عواملی که ممکن باعث شود تا شما جوش بزنید، ژنتیک است، افرادی که والدینشان در بیشتر زندگی خود با جوش های صورت و بدن مواجه و درگیر بوده اند، احتمال اینکه شما نیز دچار این مشکل شوید و جوش بزنید نیز وجود دارد، البته ذکر این نکته لازم است که حتی اگر پدر و مادر شما هر دو دارای پوست صافی باشند، احتمال اینکه شما دچار عارضه جوش شوید وجود دارد.

8. لمس کردن مداوم پوست و استفاده از کلاه 
9. قرار گرفتن در معرض نور خوشید 

حتما بخوانید: هر آن چه را که باد درباره SPF در ضد آفتاب بدانید


راه های کلی درمان جوش و آکنه صورت

 1. برای درمان جوش صورت: از خوردن غذای های مضر خودداری کنید

بعضی از افراد با مصرف غذاهای چرب و یا شکلات جوش می زنند بنابراین پرهیز از این نوع غذاها به داشتن پوست صاف و عاری از جوش کمک می کند.

2. برای درمان جوش صورت: آب فراوان بنوشید

تاثیر نوشیدن آب برای از بین بردن جوش صورت

3. برای درمان جوش صورت: از صابون های فاقد چربی استفاده نمایید

صابون های ضد جوش و فاقد چربی از بروز جوش های سرسیاه و سر سفید جلوگیری می کنند. بهتر است صابون ر ابا نوک انگشتان دست و به آرامی به روی صورت خود بزنید و از استفاده از لیف ، اسفنج به دلیل تحریک پوست خودداری نمایید.

4. برای درمان جوش صورت: به پوست صورت خود دست نزنید

از تماس دست با صورت یا مالش صورت و یا حتی تکیه دادن صورت برروی دست به دلیل اینکه باعث انتقال میکروب از دست به صورت می شود پرهیز کنید به دلیل اینکه اینکار وضعیت جوش ها را وخیم می کند. همچنین عرق کردن هم می تواند جوش صورت را بدتر کند.پس بهتر است که بعد از عرق دست و صورت خودتون را بشویید.

5. برای درمان جوش صورت: جوش های را دستکاری نکنید

جوش صورت

دستکاری کردن جوش ها علاوه بر اینکه وضعیت جوش ها را بدتر می کند باعث می شود که روند بهبود به تاخیر بیفتد و در برخی موارد موجب ایجاد جای زخم و اسکار شود.

6. برای درمان جوش صورت: از کرم های مرطوب کننده فاقد چربی استفاده کنید

استفاده از کرم های مرطوب کننده علاوه بر اینکه پوست را مرطوب نگه می دارد باعث آرامش پوست و جلوگیری از بروز آکنه می شود.

7. برای درمان جوش صورت، موهای سر از روی صورت کنار بزنید

به دلیل اینکه موها دارای چربی هستند و چوبی باعث بسته شدن منافذ پوست صورت می شود و همین امر موجب جوش زدن صورت می شود.

8. برای درمان جوش صورت از برنزه کردن پرهیز کنید

قرار گرفتن در معرض اشعه (یو وی) ماورای بنفش خورشید یا نور مصنوعی (سولاریوم) شما را در معرض ابتلا به سرطان پوست قرار می دهد.

تاثیر برنزه کردن بر جوش زدن صورت

9. درمان جوش صورت با پرهیز از شست و شوی بیش از حد صورت با آب و صابون

شستن زیاد صورت باعث تحریک آن می شود و وضعیت جوش ها را بدتر می کند. برای اینکه پوست کمتر تحریک شود، قسمت هایی که جوش دارد ، را روزی 2 بار با یک ماده پاک کننده ملایم و آب گرم بشویید.

10. درمان جوش صورت با استفاده از کرم های ضد آفتاب فاقد چربی 

11. درمان جوش صورت با استفاده از داروی ضدجوش زیر نظر پزشک

از داروهایی مثل اسید سالیسیلیک، بنزویل پرواکسید یا سولفور با دز مناسب خود استفاده کنید.

12. درمان جوش صورت با هر روز حمام کنید


حتما بخوانید: کاربرد بنزوئیل پروکساید در درمان جوش


ماسک های خانگی برای درمان جوش صورت

رفع جوش صورت با استفاده از آبلیمو تازه:

  • اول صورت خودتان را بشویید و خشک کنید
  • مقداری آبلیمو تازه را با استفاده از پنبه به محل جوش ها بمالید.
  • 15 دقیقه صبر کنید و بعد صورت خود را با آب گرم بشویید
  • بعد از 2 ساعت از کرم مرطوب کننده استفاده نمایید.

درست کردن ماسک صورت برای از بین بردن جوش

رفع جوش صورت با استفاده از ماسک سیب زمینی

  • سیب زمینی را بشویید و رنده کنید
  • این ماسک را به مدت 30 دقیقه روی صورت خود قرار دهید.

رفع جوش با استفاده از سفیده تخم مرغ

یک عدد سفیده تخم مرغ را هم زده و به مدت یک ساعت روی صورت خود قرار بدهید و بعد از آن صورت خودتون را با آب ولرم بشویید.

رفع جوش صورت با استفاده از سرکه سیب

مواد لازم : 
  • یک قاشق چای خوری سرکه سیب
  • نصف فنجان آب 
  • دو الی سه قطره روغن درخت چای
طرز تهیه:
  • تمام مواد را با هم ترکیب کرده و درون ظرف یا قوطی اسپری نگه دارید
  • با استفاده از یک پنبه یا پارچه این ترکیب را روی قسمت های مورد نظر بمالید.

رفع جوش صورت با استفاده از سرکه سیب

 از بین بردن جوش با استفاده از ماسک عسل

مواد لازم :
  • یک چهارم فنجان عسل طبیعی 
  •  نصف لیمو
طرز تهیه:
  • صورت خودتون را بخور دهید (تا منافذ پوست تان باز شود)
  • عسل و آبلیمو را با هم ترکیب کرده و روی صورت خود بمالید
  • بعد از خشک شدن ماسک صورت خودتون را اول با آب گرم و بعد با آب سرد بشویید تا منافذ پوست بسته شود.

توجه کنید: لطفا قبل از استفاده از راه های ارایه شده با پزشک متخصص پوست مشورت کنید.


حتما بخوانید: درمان جوش صورت با طب سنتی و داروهای گیاهی


راه های پیشگیری از جوش زدن

درست است که راه های قطعی برای جلوگیری از جوش زدن وجود ندارد اما استفاده از راه های زیر می تواند تا حدودی میزان جوش ها را کم کند و در برخی مواقع به عدم بروز جوش و آکنه کمک کند. در اینجا شما را با چند مورد از این راه ها آشنا می کنیم.  

1. پیشگیری از بروز جوش صورت با کنترل چربی پوست

از محصولات فاقد چربی یا کنترل کننده چربی به ویژه اگر دارای پوست چرب هستید؛ استفاده نمایید ، بسیاری از کرم پودرهای آرایشی و ضدآفتاب های مخصوص پوست چرب این ویژگی را دارند. 

2. پیشگیری از بروز جوش صورت با شست و شوی مداوم پوست

شست و شوی به موقع و صحیح ، آلودگی‌ها و چربی‌ها را از پوستتان پاک و رشد باکتری‌های مضر را غیرممکن می‌کند. توصیه می کنیم که هرگز با آرایش به تخت‌خواب نروید ! به دلیل اینکه کرم پودر برای ساعات طولانی منافذ پوست را مسدود و پوست را مستعد بروز جوش می‌کند . از یک شوینده‌ی مناسب که پی اچ نسبتا خنثی دارد و فاقد الکل و صابون است استفاده کنید. اگر به هر دلیلی مجبور به استفاده از صابون شدید، پس از شست و شو حتما از تونر مناسب پوستتان استفاده کنید تا پی اچ آن تا حدی متعادل شود

3. پیشگیری از بروز جوش صورت با عدم استفاده از کرم‌‌ پودرهایی با پوشانندگی بالا 

کرم پودرهای کاور بالا (پوشانندگی بالا)، منافذ پوست را کاملا می‌پوشانند و برای استفاده‌ی روزانه به هیچ وجه مناسب نیستند. اگر پوست چربی دارید از کرم هایی که پوشانندگی متوسطی دارند مثل بی‌بی ‌کرم‌ها یا سی‌سی کرم‌ها استفاده کنید. کرم‌پودرهای کاور بالا برای استفاده‌ی خاص طراحی شده‌اند مثل مجالس و مهمانی‌ها

4. پیشگیری از بروز جوش صورت با استفاده از آبرسان های بدون چربی

خیلی ها تصور می کنند که استفاده از آبرسان ها مخصوص پوست های خشک است در حالی این تصور کاملا اشتباه است به دلیل اینکه انواع پوست ها به آبرسانی احتیاج دارند.بنابراین بعد از هر بار شست وشو حتما از آبرسان که مناسب پوست شما باشد استفاده کنید.استفاده از آبرسان ها در پوست چرب باعت کاهش چربی و در نتیجه کم شدن بروز آکنه می شود.

5. پیشگیری از بروز جوش صورت با شستن مرتب روبالشی

رخت خواب محیطی ایده‌آل برای رشد باکتری هاست. بالشت شما در طول شب در تماس مستقیم با نقاط زیادی از پوستتان قرار دارد برای همین برای  پیشگیری از بروز جوش  باید باکتری‌های مضری که در ارتباط با پوست صورتتان هستند را از بین ببرید. پس بهتر است مرتبا روبالشی خود را بشویید.

6. پیشگیری از بروز جوش صورت با شستن هر روز موهای چرب 

اگر شما هم جز کسانی هستید که دارای موهای چرب هستید، بهتر است که هر روز آنها را بشویید تا چربی اضافی آنها از بین برود و پوست سر شما تمیز بماند زیرا چربی مو باعث بروز جوش می شود.

سخن آخر

جوش صورت زمانی که فولیکول یک غده پوستی مسدود می شود، بروز می کند. جوش صورت می تواند علل مختلفی از مصرف غذاهای تند و چرب گرفته تا سیگار کشیدن و استرس داشته باشد. با راهکارهای خانگی و روش های درمان کلی آکنه و همچنین راه های پیشگیری از جوش زدن که در این پست سلام دنیا، خواندید می توانید، به درمان جوش صورت اقدام کنید. می توانید این مطلب را با دوستان خود از طریق شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید.


مقالات مرتبط:

توصیه های طب سنتی برای داشتن پوست سالم و شفاف بدون جوش و لک

ماسک خانگی عسل و دارچین برای درمان جوش صورت + طرز تهیه

از
14
رای