به لطف روش های پیشگری از بارداری و دسترسی گسترده به فناوری های باروری، امروزه زوج ها کنترل بیشتری برای زمان شروع خانواده خود نسبت به گذشته دارند. انتظار برای تشکیل خانواده امکان پذیر است، اگرچه این کار می تواند بارداری را کمی مشکل تر کند. قدرت باروری به طور طبیعی با افزایش سن، کاهش می یابد و داشتن نوزاد در سنین بالاتر می تواند خطر عوارض بارداری را افزایش دهد. گفته می شود که هیچ «بهترین سنی» برای بارداری وجود ندارد. تصمیم برای داشتن یک خانواده به عوامل بسیاری بستگی دارد که از جمله این عوامل سن و آمادگی برای والد شدن است. تنها به خاطر اینکه بیش از 30 یا 40 سال سن دارید، به این معنا نیست که نمی توانید یک کودک سالم داشته باشید. به خواندن این متن ادامه دهید تا در مورد بارداری در هر مرحله از زندگی خود اطلاعات کسب کنید.
بهترین سن بارداری
بارداری در سنین 20 تا 30 سالگی
امکان باروری زنان در این بازه در اوج خود قرار دارد و بر اساس یک منبع قابل اعتماد، بهترین شانس زنان برای بارداری در سنین 20 تا 30 سالگی می باشد. این دوران زمانی است که بیشترین تخمک های با کیفیت را در بدن دارید و خطر بارداری در کمترین حد خود است. در سن 25 سالگی، احتمال شکست در باروری بعد از 3 ماه تلاش بر اساس یک منبع قابل اعتماد، کمتر از 20 درصد است.
در سنین 30 تا 40 سالگی
قدرت باروری به تدریج از سن 32 سالگی کاسته می شود و سرعت این کاهش بعد از سن 35 سالگی بیشتر می شود. تمام تخمک هایی که زنان از زمان تولد تا کنون داشته اند، در حدود یک میلیون است. تعداد این تخمک ها به تدریج کاهش می یابد. بعد از سن 37 سالگی، تخمین زده می شود که تنها 25000 تخمک باقی مانده است. در سن 35 سالگی، احتمال بارداری پس از 3 ماه تلاش طبق یک منبع قابل اعتماد کمتر از 12 درصد است. خطر سقط جنین و اختلالات ژنتیکی نیز بعد از سن 35 سالگی افزایش می یابد. در دوران بارداری یا در حین زایمان، ممکن است با عوارض بیشتری روبه رو شده و یا کودک دیرتر در زندگی خود با مشکلاتی مواجه شود. به همین دلیل پزشک ممکن است از شما و کودک شما آزمایش و عکس برداری انجام دهد.
در سنین 40 تا 50 سالگی
کاهش توانایی زنان در باردار شدن در سنین 40 تا 50 سالگی نیز همچنان ادامه می یابد. در سن 40 سالگی، احتمال باروری بعد از سه ماه تلاش بر اساس یک منبع قابل اعتماد، کمتر از 7 درصد است. با گذشت زمان کمیت و کیفیت تخمک ها کاهش می یابد. تخمک های پیرتر می توانند مشکلات کروموزومی بیشتری داشته باشند، که باعث افزایش احتمال تولد یک نوزاد با بیماری مادرزادی می شود. اکثر زنان 40 ساله هنوز می توانند حاملگی سالم و کودک داشته باشند، اما در این زمان خطرها به طور قابل توجهی افزایش می یابد. این خطرات عبارتند از:
- عمل سزارین
- تولد نوزاد زودرس
- وزن کم نوزاد هنگام تولد
- نوزاد با بیماری مادرزادی
- تولد نوزاد مرده
شرایط پزشکی مانند دیابت و فشار خون بالا در زنان بعد از 35 سال رایج است. این می تواند به عوارض حاملگی مانند دیابت بارداری و پره اکلامپسی منجر شود. پس از سن 40 سالگی، پزشک شما ممکن است آزمایشات و نظارت بیشتری انجام دهد تا عوارض احتمالی را جستجو کند.
گزینه های باروری
اگر شما بیش از 35 سال سن دارید و بیش از 6 ماه است که برای بارداری تلاش می کنید، ممکن است به مشکلات باروری دچار شده باشید. پزشک یا متخصص می تواند به تعیین اینکه چرا هنوز باردار نشده اید، کمک کند و در مرحله بعد توصیه هایی برای باردار شدن ارائه نماید. فناوری کمک باروری (ART)، می تواند به شما در باروری کمک کند، اما آن نمی تواند مساله مربوط به کاهش قدرت باروی به علت سن را جبران کند.
پزشکان مسائل باروری را در زنان با داروهایی که باعث تولید تخمک شده و تکنیک هایی مانند لقاح مصنوعی (IVF)، درمان می کنند. اما شانس رسیدن به بارداری موفق در این روش ها، با افزایش سن کاهش می یابد. روش دیگر استفاده از تخمک فرد اهدا کننده سالم است. این تخمک با اسپرم شریک شما بارور شده و سپس به رحم شما منتقل می شود.
انجماد تخمک
در حال حاضر برای تشکیل خانواده آماده نیستید، اما می دانید که در آینده می خواهید تشکیل خانواده دهید. بنابراین ممکن است بخواهید در زمان اوج قدرت باروری خود، تخمک های خود را منجمد کنید. در ابتدا، شما هورمون هایی را برای تحریک تخمک مصرف می کنید، سپس تخمک ها یخ زده و منجمد می شوند. آنها می توانند برای چند سال منجمد بمانند.
هنگامی که برای استفاده از آنها آماده شوید، تخمک ها را از حالت انجماد خارج کرده و آنها را برای باروری به اسپرم تزریق می کنند. جنین های حاصل از آن وارد رحم شما می شوند. انجماد تخمک، بارداری را تضمین نمی کند. در نظر بگیرید که حتی با وجود تخمک های جوان تر، احتمال بارداری بین سنین 30 تا 40 سالگی و سنین 40 تا 50 سالگی دشوار است. اما می توانید از وجود تخمک های سالم، اطمینان حاصل کنید.
باروری مردان
قدرت باروی مردان نیز با گذشت زمان کاهش می یابد. اما این فرآیند دیرتر اتفاق می افتد و معمولا از سن 40 سالگی آغاز می شود. بعد از این سن، مرد میزان و حجم اسپرم کمتری دارد. اسپرم هایی که به خوبی به سمت تخمک ها حرکت نمی کنند. احتمال اختلالات ژنتیکی سلول های اسپرم مرد مسن تر بیشتر از سلول های اسپرم مرد جوان تر است. هر چه مرد مسن تر باشد، زمان بیشتری طول می کشد تا شریک زندگی او باردار شود. و شریک زندگی او طبق یک منبع قابل اعتماد، صرفنظر از سنش، در خطر بیشتر سقط جنین قرار دارد. اما این بدان معنا نیست که مرد بعد از سن 40 یا بیشتر، نمی تواند پدر شود. اما پدر شدن او مقداری نسبت به زمان های جوانی مشکل تر است.
فواید دیرتر فرزند داشتن
علاوه بر اینکه زمان خود را صرف بررسی شغل و روابط خود می کنید، انتظار برای بارداری مزایای دیگری نیز برای شما و کودک شما خواهد داشت. یک مطالعه در سال 2016 نشان داد که زنان مسن تر، صبورتر هستند و تمایل کمتری برای فریاد زدن بر سر کودک و یا مجازات او دارند. بچه های آنها نیز در مدرسه ابتدایی مشکلات اجتماعی، عاطفی و رفتاری کمتری دارند.
تحقیقات همچنین نشان داده است که کودکان متولد شده از مادران مسن معمولا سالم هستند و تحصیلات بیشتری نسبت به همسالان خود با مادران جوان دارند. در انتظار بارداری بودن حتی ممکن است به شما کمک کند تا عمر طولانی تری داشته باشید. یک مطالعه دیگر در سال 2016 نشان داد که شانس زنده ماندن تا سن 90 سالگی در زنانی که دیرتر بچه دار شده اند، بیشتر است. هیچ مدرکی وجود ندارد که تأخیر در تولد باعث ایجاد هر یک از این اثرات شود. ممکن است عوامل دیگری به غیر از سن آنها نیز در این مساله تاثیرگذار باشد. اما این یافته ها نشان می دهد که انتظار، این مزایا را دارد.
چه زمانی کمک بخواهید
اگر سعی در باردار شدن داشته اید اما موفق نشده اید، وقت آن است که یک متخصص باروری را ببینید. در این قسمت نکاتی درباره زمان مراجعه به متخصص باروری ارائه شده است:
- اگر شما کمتر از 35 سال سن داشته و بیش از یک سال است که برای بارداری تلاش می کنید.
- اگر شما بیش از 35 سال سن داشته و به مدت شش ماه است که برای بارداری تلاش می کنید.
- زوج هایی که بیماری های ژنتیکی شناخته شده دارند یا افرادی که سقط جنین های متعدد داشته اند نیز باید با پزشک یا متخصص باروری مشورت کنند.
نکات
- گذشت سال ها می تواند بارداری را با چالش های بیشتری مواجه کند. با این وجود هنوز هم ممکن است که در دهه های 30 و 40 سالگی زندگی خود، کودک سالم داشته باشید.
- در نهایت، زمان مناسب بارداری زمانی است که شما احساس کنید مناسب است.
- این غیر منطقی نیست که برای تشکیل خانواده خود، منتظر بمانید تا زمانی که احساس اعتماد به نفس بیشتری در کار و امور مالی خود داشته باشید.
- اگر قصد منتظر ماندن دارید، ممکن است بخواهید با پزشک یا متخصص باروری خود بررسی کنید تا مطمئن شوید که هیچگونه مشکل سلامتی در این مسیر وجود نخواهد داشت.
منبع: healthline