هنگامی که شما کلمه "دیابت" را می شنوید، اولین فکری که به ذهن می رسد میزان قند خون بالاست. قند خون موضوع مهمی است که اغلب به اندازه کافی مورد توجه قرار نمی گیرد و وقتی که در مدت زمان طولانی از سطح نرمال خارج می شود، می تواند به دیابت منجر شود. دیابت بر توانایی بدن برای تولید یا استفاده از انسولین، اثر می گذارد. در صورت ابتلا به دیابت، علائم زیر ممکن است به بدن شما برسد.
هنگامی که زود متوجه شوید، دیابت می تواند به طور موثر مدیریت شود. با این حال، هنگامی که درمان نشده باقی بماند، می تواند منجر به عوارض بالقوه ای شامل بیماری قلبی، سکته مغزی، آسیب کلیه و آسیب عصبی شود.
به طور معمول پس از خوردن یا نوشیدن، بدن شما قندهای خود را از غذا جدا کرده و از انرژی آنها در سلول هایتان استفاده می کند. برای انجام این کار، پانکراس شما نیاز به تولید یک هورمون به نام انسولین دارد. انسولین چیزی است که فرآیند کشیدن قند از خون و قرار دادن آن در سلول ها برای استفاده بواسطه انرژی را تسهیل می بخشد.
.اگر دچار دیابت هستید، پانکراس شما یا انسولین را کم تولید می کند و یا اصلا تولید نمی کند. این باعث می شود سطح قند خون افزایش یابد در حالیکه بقیه سلول های شما از انرژی مورد نیاز محروم هستند.
این می تواند منجر به طیف گسترده ای از مشکلات که تقریبا در هر سیستم عمده بدن رخ می دهد، شود.
انواع دیابت چیست؟
اثرات دیابت بر بدن نیز بستگی به نوع دیابت شما دارد. دو نوع اصلی دیابت وجود دارد: نوع 1 و نوع 2.
دیابت نوع 1 :
همچنین به نام دیابت نوجوان یا دیابت وابسته به انسولین نامیده می شود، یک اختلال سیستم ایمنی است. سیستم ایمنی بدن شما به سلول های تولید کننده انسولین در پانکراس حمله می کند و توانایی بدن شما برای ایجاد انسولین را از بین می برد. با دیابت نوع 1، شما باید انسولین را برای ادامه زندگی به صورت دارو تزریق کنید. اکثرا در افراد کودک یا جوان تشخیص داده می شوند.
دیابت نوع 2 :
دیابت نوع 2 مربوط به مقاومت به انسولین است. این بیماری در افراد مسن رخ می دهد، اما در حال حاضر بیشتر جمعیت جوانتر به دیابت نوع 2 تشخیص داده می شوند. دیابت نوع 2 نتیجه ضعف در عادات غذایی، رژیم غذایی و ورزش است.
دیابت نوع 2، پانکراس را به طور موثر متوقف می کند. این مسئله سبب می شود که قادر به کشیدن قند از خون و قرار دادن آن در سلول ها برای انرژی نباشد. در نهایت جهت درمان به داروهای انسولین منجر می شود.
مراحل اولیه پیش دیابت ممکن است به طور موثر با رژیم غذایی، ورزش و نظارت دقیق قند خون رفع شود. این همچنین می تواند از رشد کامل دیابت نوع 2 جلوگیری کند. دیابت را می توان کنترل کرد. در برخی موارد حتی اگر تغییرات شیوه زندگی مناسب ایجاد شود، می توان به بهبودی رسید.
دیابت حاملگی
دیابت حاملگی ، قند خون بالا است که در دوران بارداری ایجاد می شود. اغلب اوقات شما می توانید دیابت حاملگی را از طریق رژیم غذایی و ورزش کنترل کنید. این نیز معمولا پس از زایمان کودک حل می شود. دیابت بارداری می تواند خطر ابتلا به عوارض در دوران بارداری را افزایش دهد. همچنین می تواند خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را در زندگی مادر و کودک افزایش دهد.
سیستم غدد درون ریز، دفع ادرار و دستگاه گوارش
اگر پانکراس شما انسولین کم تولید کند و یا تولید نکند هورمون های جایگزین برای تبدیل چربی به انرژی استفاده می شود. این می تواند سطوح بالای مواد شیمیایی سمی، از جمله اسیدها و کتون ها را ایجاد کند، که ممکن است منجر به ایجاد بیماری به نام کتوکایدوز دیابتی شود. این عوارض جدی بیماری است. علائم عبارتند از افسردگی شدید، ادرار بیش از حد و خستگی.
تنفس شما ممکن است یک عطر شیرینی داشته باشد که ناشی از افزایش سطح کتون بدن در خون می باشد. سطح قند خون بالا و کتون های بیش از حد در ادرار می توانند کتواسیدوز دیابتی را تایید کنند. در صورت عدم درمان، این بیماری می تواند منجر به از دست دادن هوشیاری یا حتی مرگ شود.
دیابت (Hyperglycemic hyperosmolar syndrome) (HHS)
دیابت (HHS) در دیابت نوع 2 اتفاق می افتد. این شامل سطوح قند خون بسیار بالا است اما هیچ کتونی وجود ندارد. با این شرایط ممکن است دچار کمبود آب شوید. شما حتی ممکن است هوشیاری را از دست بدهید. HHS بیشتر در افرادی شایع است که دیابت تشخیص داده نشده دارند یا قادر به کنترل دیابت خود نیست. همچنین می تواند توسط یک حمله قلبی، سکته مغزی یا عفونت ایجاد شود.
سطح قند خون بالا ممکن است سبب ایجاد فلج معده شود - زمانی که معده شما کاملا خالی باشد. - این تاخیر باعث افزایش سطح قند خون می شود. در نتیجه، ممکن است شما نیز تهوع، استفراغ، نفخ و سوزش سر دل را تجربه کنید.
دیابت و آسیب به کلیه ها
دیابت همچنین می تواند به کلیه ها آسیب برساند و بر توانایی آنها در فیلتر کردن مواد زائد از خون شما اثر بگذارد. اگر پزشک شما میکروآلبومینوری یا مقادیر بالای پروتئین را در ادرار تشخیص دهد، می تواند نشانه ای از این باشد که کلیه های شما به درستی کار نمی کنند.
بیماری کلیوی مربوط به دیابت، نفروپاتی دیابتی نامیده می شود. این وضعیت علائم را تا مرحله های بعدی نشان نمی دهد. اگر دچار دیابت هستید، پزشک شما را برای نفروپاتی ارزیابی می کند تا به جلوگیری از آسیب کلیوی برگشت ناپذیر یا نارسایی کلیه کمک کند.
سیستم گردش خون و دیابت
دیابت خطر ابتلا به فشار خون بالا را افزایش می دهد که موجب فشار بیشتر به قلب شما می شود. هنگامی که سطح قند خون بالا می رود، این می تواند منجر به تشکیل رسوبات چربی در دیواره های خون شود. با گذشت زمان، می تواند جریان خون را محدود و خطر ابتلا به تصلب شرایین یا سخت شدن عروق خونی را افزایش دهد.
با توجه به موسسه ملی دیابت و بیماری های گوارشی و کلیه، دیابت خطر ابتلا به بیماری های قلبی و سکته شما را دو برابر می کند. علاوه بر نظارت و کنترل قند خون شما، عادات غذایی مناسب و ورزش منظم می تواند به کاهش خطر ابتلا به فشار خون بالا و میزان کلسترول بالا کمک کند.
اگر در معرض خطر ابتلا به دیابت باشید، باید ترک سیگار را نیز در نظر بگیرید. دیابت و سیگار کشیدن یک ترکیب بسیار بد است. این موضوع خطر ابتلا را برای مشکلات قلبی عروقی افزایش می دهد و جریان خون را محدود می کند.
فقدان جریان خون در نهایت بر روی دستها و پاها شما تاثیر می گذارد و در حین راه رفتن باعث درد می شود. رگ های خونی تنگ شده در پاها و دست ها ممکن است در این مناطق نیز مشکلات ایجاد کنند. به عنوان مثال، پاهای شما ممکن است سرد شود یا ممکن است نتوانید گرما را به دلیل کمبود عصب حسی احساس کنید. این بیماری به عنوان نوروپاتی محیطی شناخته می شود، که نوعی نوروپاتی دیابتی است که موجب احساس خستگی در اندام می شود. این به خصوص به دلیل آزار و اذیت و یا عفونت در بدن بسیار خطرناک است.
دیابت همچنین خطر ابتلا به عفونت یا زخم های پا را افزایش می دهد. ضعف جریان خون و آسیب عصبی احتمال قطع پا را افزایش می دهد. اگر دیابت دارید، مهم است که از پاهای خود مراقبت خوبی داشته باشید و آنها را اغلب بررسی کنید.
دیابت و پوست
دیابت همچنین می تواند روی پوست، که بزرگترین ارگان بدن است تأثیر بگذارد. علاوه بر کمبود آب بدن، کمبود رطوبت بدن به علت قند خون بالا می تواند پوست را خشک و خراشیده کند. پس از حمام کردن یا شنا کردن، پاها را کاملا خشک کنید. همچنین می توانید از روغن یا کرم های ملایم استفاده کنید، اما از مرطوب نگاه داشتن این مناطق اجتناب کنید.
رطوبت موجب افزایش احتمال عفونتهای قارچی یا باکتریایی می شود. این باکتری ها تمایل دارند بین انگشتان دست و پا، کشاله ران، زیر بغل و یا گوشه های دهان رشد کنند. علائم شامل قرمزی، ضعف و خارش است.
دیابت غیرمنتظره همچنین می تواند به سه وضعیت پوستی منجر شود:
- زانتوما فوران کننده، که باعث ایجاد زخم های زرد سخت با حلقه قرمز می شود.
- اسکلروز دیجیتال، که باعث پوست ضخیم، اغلب بر روی دست یا پا می شود.
- Dermopathy دیابتی، که می تواند تکه های قهوه ای روی پوست ایجاد کند، هیچ دلیلی برای نگرانی وجود ندارد و درمان لازم نیست.
این وضعیت پوست وقتی که قند خون خود را تحت کنترل قرار می دهید، مشخص می شود.
سیستم عصبی مرکزی
دیابت باعث نوروپاتی دیابتی یا آسیب اعصاب میشود. این می تواند درک گرما، سرما و درد را تحت تأثیر قرار دهد. همچنین می تواند باعث آسیب بیشتر به شما شود. شانس این که شما این آسیب ها را متوجه نشوید و اجازه دهید آنها به عفونت ها یا شرایط جدی تبدیل شوند نیز افزایش می یابد.
دیابت همچنین می تواند منجر به تورم و ایجاد رگ های خونی در چشم شود که به نام رتینوپاتی دیابتی شناخته می شود. این می تواند به دید شما آسیب برساند. این ممکن است حتی به نابینایی منجر شود. علائم مشکلات چشم در ابتدا می تواند خفیف باشد، بنابراین مهم است که پزشک چشم شما را به طور مرتب ببیند.
سیستم تناسلی
هورمون های در حال تغییر در دوران بارداری می توانند دیابت بارداری را ایجاد کنند و به نوبه خود باعث افزایش فشار خون شما شوند. دو نوع فشار خون بالا برای زنان حامله وجود دارد:
پره اکلامپسی یا اکلامپسی (Eclampsia) (عوارض دوران بارداری)
در اغلب موارد، دیابت بارداری به راحتی کنترل می شود و بعد از تولد نوزاد گلوکز به حالت طبیعی باز می گردد. علائم مشابه سایر انواع دیابت هستند، اما ممکن است شامل عفونت های مکرر مؤثر بر واژن و مثانه باشد.
اگر مبتلا به دیابت حاملگی شوید، ممکن است نوزاد شما وزن بیشتری داشته باشد. این امر می تواند زایمان را پیچیده تر کند. همچنین در معرض خطر ابتلا به دیابت نوع 2 حتی چندین سال پس از زایمان نوزاد خود هستید.
منبع: healthline