حسادت احساسی است که می تواند به صورت هوشمندانه وارد زندگی فرزند شما بشود. این حسادت می تواند نسبت به خواهر و برادر، دوستان یا همکلاسی ها باشد. یک چیز کوچک مانند یک دوچرخه تازه برای دوستش می تواند باعث ایجاد حسادت در فرزند شما بشود. مسلماً می خواهید هر کاری که می توانید را انجام دهید تا این احساسات منفی را قبل از اینکه شدت بگیرد، از کودک خود دور کنید. در اینجا درباره حسادت در کودکان و نحوه مقابله با آن توضیحاتی ارائه می کنیم.
کدام اشتباهات والدین باعث بروز حسادت در کودکان می شود
حسادت در کودکی می تواند ناشی از رفتار والدین باشد و موجب رقابت بین فرزندان شود. در اینجا بعضی از بدترین اشتباهات والدینی که ممکن است موجود حسادت شود آورده شده است.
1. لوس کردن کودک
اگر با زیادی ناز پرورده کردن کودک او را لوس بار بیاورید، او در خانه احساس شکست ناپذیری می کند. وقتی که کودک تازه ای به خانواده شما اضافه می شود یا وقتی او با دوستانش که از او قوی تر هستند برخورد می کند، احساس عدم امنیت خواهد داشت. او کودک تازه بدنیا آمده یا دوستش را دلیل این مسئله می داند. زمانی که کودک به چیزهایی که می خواهد نمی رسد و احساس می کند چون بزرگ شده است دیگر در اولویت توجه نیست، دچار افسردگی خواهد شد.
2. حمایت بیش از حد
حمایت بیش از حد از کودک و سپس رها کردن یکباره او، می تواند شبیه به این باشد که شما ناگهان او را در یک سرزمین رام نشده رها کنید. او ممکن است کم حرف، ترسو و خجالتی شود و وقتی او کودکان بی پروا و با اعتماد به نفس بالاتر را می بیند منجر به حسادت می شود.
3. رفتار مستبدانه والدین
کنترل بیش از حد یکی دیگر از اشتباهات بزرگی است که والدین مرتکب می شوند، از این طریق حسادت کودکان را افزایش می دهند. تنظیم قوانین و مقررات سختگیرانه بدون توضیح، روی کودکان اثر خواهد گذاشت. کودک با کمبود اعتماد به نفس بزرگ می شود و احساس ارزش کمتری نسبت به خواهر و بردار یا دوستان خود می کند.
4. مقایسه با دیگران
یکی دیگر از اشتباهات خطرناک والدین، مقایسه فرزندان با یکدیگر است. مقایسه فقط می تواند منجر به حسادت، رقابت و عدم اعتماد به نفس در آنها شود.
5. ایجاد رقابت ناسالم
وادار کردن فرزندان برای انجام فعالیت مشابه و سپس مقایسه آنها، باعث بوجود آمدن یک رقابت ناسالم بین فرزندان می شود. یکی از کودکان ممکن است با استعدادتر از دیگری باشد اما اصرار برای انجام فعالیت مشابه با دقت مشابه می تواند اشتباه و باعث حسادت شود.
6. تبعیض بین کودکان بر اساس سن
برخی والدین به فرزندان خود بر اساس ترتیب تولد توجه نشان می دهد. برای مثال، زمانی که والدین به فرزند تازه متولد شده خود توجه بیشتری نشان می دهند، اولین فرزند ممکن است به این خواهر یا بردار تازه خود حسادت نشان دهد. با به بدنیا آمدن نوزاد تازه، فرزندان بزرگتر ممکن است احساس از دست دادن موقعیت قبلی خود را داشته باشند و این منجر به حسادت می شود.
علائم و نشانه های حسادت در کودکی و بزرگسالی
در کودکی، ممکن است متوجه حسادت کودکان در حین بازی آنها با هم شوید. متداول است که کودک در بازی با شخصی که به او حسادت دارد برخورد خشنی نشان می دهد و طوری وانمود می کند که این فقط یک بازی است. در بزرگسالی حسادت بیشتر آشکار می شود زیرا فرد در مورد دیگری صحبت می کند و سعی می کند مانع پیشرفت او شود.
اقداماتی که می توان برای مقابله با حسادت در کودکان انجام داد
قبل از برخورد با حسادت کودک خود، مطمئن باشید که شما نسبت به خواهر و برادر، دوستان، همسایه ها یا هر کس دیگری حسادت ندارید. برای اینکه بتوانید با این مسئله در کودکتان برخورد کنید باید خودتان فاقد آن باشید. در اینجا روش هایی برای مقابله با حسادت در کودکان آمده است:
1. حسادت را به بلندپروازی تبدیل کنید
دادن انرژی در مسیر مثبت یک راه عالی است که به کودک برای کاهش احساسات منفی کمک می کند و آنها را در رسیدن به اهداف مثبت هدایت می کند. به عنوان مثال، اگر فرزند شما ناراحت است زیرا دوستش نمرات خوب کسب کرده است، می توانید با تشویق و انگیزه دادن او را علاقمند به بیشتر درس خواندن و کسب نمرات بهتر کنید. وقتی فرزندتان درگیر درس خواندن شد، دیگر روی خشمگین بودن نسبت به دوستش تمرکز نخواهد کرد. همه تمرکز او روی هدف خودش خواهد بود.
2. با دقت گوش کنید
در بیشتر موارد، غبطه خوردن و رفتار حسادت آمیز ریشه در عمق دارد. آنها پشت این رفتار، مشکلات یا نگرانی های خاصی دارند. با فرزند خود صحبت کنید و بفهمید که علت این حسادت به شخص خاص چیست و سپس به او گوش بدهید. ممکن است موردی باشد که کودک شما در آن از عزت نفس و اعتماد به نفس پایین تری برخوردار باشد. او ممکن است در مورد جنبه های مثبت خود به اندازه کافی مطمئن نباشد و این ممکن است باعث حسادت به دیگران شود.
3. داستان های قدیمی بخوانید
داستان های قدیمی دارای پیام های اخلاقی زیادی هستند که حتی اگر شما روی آن تاکید نکنید، کودک شما از آنها مواردی را می آموزد. در هنگام خوابیدن کودک برای او داستان بخوانید. کتاب هایی برای کودک تهیه کنید که مسائل اخلاقی در مورد خصوصیاتی مانند مفید بودن، مراقب بود و داشتن نیت های خوب در ذهن را بیان کند. این به فرزند شما کمک می کند که متوجه بشود کاری که انجام می دهد درست نیست.
4. با استفاده از مثال ها توضیح بدهید
یک ترفند عالی دیگر برای تاکید بر اهمیت داشتن احساسات مثبت نسبت به همه با استفاده از مثال زدن و قرار دادن خود به جای دیگران است. از دیگران بخاطر داشتن حس شوخ طبعی، رفتار خوب یا هر مورد خوب دیگری که ممکن است داشته باشند تعریف کنید. در چنین تعریف هایی در مقابل فرزند خود متعادل باشید.
5. اهمیت سهیم شدن را به فرزند خود بیاموزید
کودکان بدون هیچ دلیلی تمایل دارند که نسبت به سایر بچه ها حسادت داشته باشند. اگر اینگونه است، به فرزندان کوچک خود درباره اهمیت "با هم سهیم شدن" بیاموزید. این به آنها کمک خواهد کرد تا هر نوع احساس ناامنی را برطرف کنند. دیر یا زود، فرزندتان از رفاقت با کسی که به او حسادت می ورزیده است، لذت خواهد برد.
6. کودک خود را دوست داشته باشید
ما نمی گوییم شما فرزند خود را دوست ندارید، بلکه می خواهیم تاکید کنیم تا تمام عشق و احساسی را که در این مرحله از زندگی نیاز دارد به او بدهید. راهنمایی های والدینی با عشق و توجه همیشه می تواند همه چیز را سریعتر درست کند.
7. خودداری از مقایسه ها
عملکرد یک کودک را با کودک دیگر مقایسه نکنید، زیرا این کار باعث کم شدن ارزش او می شود. این مقایسه کودک را به این نتیجه می رساند که "شما دیگری را بیشتر از او دوست دارید" یا "فکر می کنید دیگران بهتر از او هستند".
8. کارهای مدرسه را با هم مقایسه نکنید
هرگز کارهای مدرسه، نمرات، کارت های امتیاز فرزندان خود را با هم یا با دوستانشان مقایسه نکنید. این باعث نمی شود که کودک بیشتر تلاش کند. در عوض، نارضایتی از خود را در آنها افزایش می دهید.
9. تقویت قدرت منحصر به فرد در هر کودک
هر کودک دوست دارد از والدین در مورد نقاط قوت خود بشوند. صحبت درباره آن توانایی خاص باعث تقویت عزت نفس او خواهد شد. باید در هر کودک روی یک توانایی منحصر به فرد تاکید کنید و او را تشویق کنید.
10. تقویت همکاری
تقویت همکاری یکی از ساده ترین راه ها برای دور کردن حسادت در کودکان است. آنها را به شکلی تربیت کنید که از یکدیگر پشتیبانی کنند. به آنها بیاموزید با هم همکاری و مشارکت کنند و برای تلاش های آنها ارزش قائل شوید. آنها این رفتارها را تکرار خواهند کرد زیرا می دانند که شما می خواهید که اینطور باشند.
بنابراین اگر متوجه شدید فرزندتان نسبت به نمرات خوب همکلاسی خود حسادت می کند یا به دلیل اینکه برادر بزرگترش یک دوچرخه جدید دارد ناراحت است، با فرزند خود صحبت کنید و به او یادآوری کنید او به چیزی در زندگی رسیده و به خاطر آن پاداش گرفته است. امیدواریم این مطالب به شما در نحوه برخورد درست با حسادت در کودکان کمک کرده باشد.
منبع: momjunction