خطای هاله ای رابطه نزدیکی با بازاریابی دارد. بازاریابی، حوزه شماره یک است که از خطای هاله ای به طور موفقیت آمیز استفاده می کند.
خطای هاله ای یا اثر هاله ای چیست
خطای هاله ای به سادگی تعصب نشان داده شده توسط مشتریان به محصولات یا خدمات خاص بر اساس تجربه ای مطلوب یا دلپذیر همراه با دیگر محصولات یا خدمات پیشنهادی توسط همان تولید کننده است. اجازه دهید تا با مثال توضیح دهیم. شرکت اپل، آی پد را چند سال پیش معرفی کرد و در عملکردها و طراحی های خود خلاق بود. آی پد شرکت اپل، دروازه ای برای تفکر جدید بود و تجربه ای بسیار چشمگیر برای کاربران آی پد معرفی کرد. درک مثبت از محصول آی پد اپل، تاثیر مثبتی بر روی دیگر محصولات اپل گذاشت. با معرفی آی پد، شرکت اپل متوجه افزایش فروش و تقاضای دیگر محصولات خود شد.
این مساله همچنین در صنعت خودروسازی شایع است. یک خودرو ساز ممکن است یک وسیله نقلیه هاله ای را به منظور ایجاد درک مثبت از محصولات خود به امید افزایش فروش سایر مدل های خودرو به بازار معرفی کند. اتومبیل های هاله ای، اکثرا در زمینه اتومبیل های مسابقات اتومبیل رانی رایج هستند که بیشتر مربوط به طرح های چشم نواز، عملکرد بهتر و فناوری می شود.
خطای هاله ای معکوس
خطای هاله ای با اشکالاتی نیز همراه است. اگرچه محصولات هاله ای می توانند تفاوت بزرگی در فروش ایجاد کنند، اما یک کالای بد همچنین می تواند اعتبار کل شرکت را خراب کند. این حالت خطای هاله ای معکوس است. «خودرو تویتا پریوس» که یک اتومبیل هیبریدی است، یکی از بهترین نمونه های اثر خطای هاله معکوس در زمان های اخیر است. تویوتا معمولاً به عنوان بهترین تولید کننده اتومبیل در ژاپن در نظر گرفته می شود. اما اخیرا مشکلی با جدیدترین مدل پریوس به وجود آمده است که این مشکل مربوط به یک پد شتاب دهنده معیوب بود. با توجه به این مسئله، بر روی پدال گاز ممکن است یک مرتبه فشار زیادی متراکم شود و می تواند منجر به تصادفات جدی شود. هنگامی که این مورد توسط چند مشتری کشف شد، تویوتا هزاران اتومبیل پریوس را برای تعویض پدال گاز معیوب به کارخانه بازگرداند.
مساله به همین جا ختم نشد. مشتریان نیز شروع به توجه به مشکلی مشابه کردند، که اساسا به پدال های گاز مربوط نمی شود، در مدل های دیگر تثبیت شده تر، که قبلا هیچ گزارشی داده نشده بود نیز، مشتریان متوجه مشکل شدند. این حادثه ای است که خطای هاله ای معکوس را توصیف می کند. گاهی اوقات، به این روش «خطای هم جنس خواری» گفته می شود.
قضاوت های ناخودآگاه
خطای هاله ای با استفاده از مفهوم قضاوت های ناخوداگاه بهتر توضیح داده می شود. وقتی درباره چیزی قضاوت می کنیم، ممکن است با یک تحلیل و تفکر انتقادی روبرو شویم. با این وجود، بخشی از داوری وجود دارد که به طور ناخودآگاه انجام می شود. ما این روند داوری را آگاهانه از روی قصد انجام نمی دهیم. به همین دلیل، نمی توانیم توضیح دهیم که چرا بیش از محصولات مشابه شرکتهای دیگر جذب محصولات خاص برخی از شرکت ها می شویم.
نتیجه گیری
خطای هاله ای یکی از بهترین ابزارها برای بازاریابی است. مفاهیم و راهبردهای بازاریابی از اثر هاله ای برای به دست آوردن بهترین نتایج در هنگام ارائه محصولات و خدمات استفاده می کند. اگرچه از یک محصول یا خدمت هاله ای برای ایجاد یک تاثیر مثبت در ذهن مشتری استفاده می شود، اما گاهی اوقات می توان از تکنیک های دیگری نیز استفاده کرد. یکی از ترفندهای محبوب، استفاده از عناوین «دوستدار محیط زیست» یا «نجات دهنده محیط زیست» است که نگرش مثبتی در ذهن مشتریان ایجاد می کند.
تجربه خوشایندی که ممکن است مشتری با چنین کمپین هایی داشته باشد، ممکن است برای فروش محصولات و خدمات بیشتر به آنها مفید باشد. اگرچه خطای هاله ای برای مشاغل مفید و سودمند است، اما برای مشتریان نهایی کاملا مفید نیست. قضاوت در مورد یک محصول یا خدمات توسط یک محصول یا خدمات دیگر از همان تولید کننده ممکن است مشتریان را در روند خرید خود گمراه کند. در چنین مواردی، افراد جوانب مثبت و منفی خرید محصول یا خدمتی را که می خواهند دریافت کنند را ارزیابی نمی کنند. در عوض، اجازه می دهند تا تعبیرها از محصولات بر تصمیم گیری خریدشان تاثیر بگذارد.