برای بسیاری از افراد از جمله خود من، شروع شیوع کرونا ویروس (کووید 19) یک شوخی بود. اما بعدا شهر وهان چین قرنطینه شد. پس از آن متوجه شدم که اوضاع از چیزی که فکر می کردم، خیلی جدی تر است. اما باز هم در آن زمان، شیوع فقط در چین گزارش شده بود و به نظر می رسید که فاصله زیادی از کشورمان ایران داشته باشد. پس از آن کرونا ویروس به سرعت در ایتالیا و بعد ایران و دیگر کشورها پخش شد. هنگامی که ایتالیا به طور رسمی تعطیل شد، دوستم به من پیام داد که ما خوش شانس بودیم که در حال مسافرت نیستیم. من متوجه شدم که نظر همکارانم نسبت به این بیماری روز به روز در حال تغییر است. در ابتدا شیوع کرونا ویروس برای آنها یک شوخی بود، اما سپس تبدیل به یک موضوع ترس عمومی شد. یکی از نگرانی های همکارانم، سرعت شیوع ویروس کرونا بود. مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها در ایالات متحده توضیح داده که باید فاصله خود را با شخص حامل بیماری تا 1.8 متر حفظ کنید. بروز علائم این بیماری تا 14 روز طول می کشد، اما به این معنا نیست که شخص در این مدت حامل بیماری نیست. با توجه به این مسائل، باید فاصله اجتماعی را حفظ کرده تا سرعت انتشار ویروس را کاهش دهیم.
تاثیرات کرونا ویروس بر زندگی ما
- چالش های تشخیص بیماری، قرنطینه و درمان
- بار سنگینی بر دوش عملکرد سیستم پزشکی موجود است.
- وضعیت سلامتی بیمارانی که به بیماری های دیگر مبتلا هستند، نادیده گرفته می شود.
- مسئولیت زیادی بر دوش پزشکان و سایر متخصصین مراقبت های بهداشتی است و در معرض خطر بالای ابتلا به این بیماری قرار دارند.
- بار سنگینی بر دوش فروشگاه های لوازم پزشکی و دارویی است.
- نیاز به مراقبت بالا
- اختلال در زنجیره تامین کالاهای پزشکی
- در بخش اقتصادی نیز باعث کندتر شدن ساخت کالاهای اساسی شده است
- اختلال در زنجیره تامین محصولات
- ضرر و زیان در تجارت ملی و بین المللی
- جریان پول نقد ضعیف در بازار
- رشد بسیار کم در میزان درآمد
- در مورد مسائل اجتماعی نیز بخش خدمات قادر به ارائه خدمات مناسب نیست
- لغو یا تعویق مسابقات و برنامه های ورزشی در مقیاس بزرگ
- جلوگیری از مسافرت ملی و بین المللی و لغو خدمات
- اختلال در جشن گرفتن رویدادهای فرهنگی، مذهبی و فستیوال ها
- استرس ناخواسته برای اشخاص
- ایجاد فاصله اجتماعی با هم سن و سال ها و اعضاء خانواده
- تعطیلی هتل ها، رستوران ها و مکان های مذهبی
- بسته شدن مکان هایی برای سرگرمی از جمله سینماها و مکان های بازی، تئاترها و باشگاه های ورزشی، سالن بدن سازی، استخرها
- تعویق امتحانات
- برگزاری کلاس های مدارس و دانشگاه ها به صورت آنلاین
اثر کرونا بر اقتصاد جهان و ایران چگونه بوده است؟
کرونا تاثیرات قابل توجهی بر اقتصاد کشورها داشته است. وضعیت بورس در بسیاری از کشورها قرمز شد و در برخی از آنها هنوز نیز قرمز است. کارخانه ها و شرکت ها تعطیل شده اند و تعداد بسیاری در آستانه ورشکستگی قرار گرفتند. بر اساس تحقیقات انجام شده، تنها در زمینه صنعت گردشگری بیش از 75 میلیون شغل در معرض خطر قرار گرفتند. بسیاری از کشورها، شهروندان خود را از مسافرت بین المللی منع کرده اند. هتل ها و رستوران ها، مکان های تاریخی و گردشگری و ... تعطیل شده اند که به میزان قابل توجهی بر اقتصاد کشورها ضرر وارد کرده است.
اکنون پیامدهای آن در زندگی افراد مختلف را توضیح می دهم و به عنوان نمونه پیامدهای کرونا ویروس را در زندگی افراد شاغل، پزشکان و کادر درمان، دانش آموزان و دانشجویان، توضیح می دهم. قرنطینه زندگی اکثر اشخاص را تغییر داده است. خانواده های بسیاری شغل و درآمد ثابت خود را از دست داده اند. برخی از افراد که به مسافرت به کشور دیگر رفته بودند، در آنجا مانده و قادر به بازگشت به کشور خود نیستند. افرادی که زندگی شان شامل مسافرت، ورزش و ارتباط با افراد دیگر بوده است، عملا معنای زندگی را از دست داده اند. امروزه بسیاری از کارفرمایان در سرتاسر جهان پیشنهاد کار در خانه را می دهند. شیوع این ویروس رسما یک بحران جهانی شده و تاثیر عمیقی بر زندگی مان گذاشته است. ما مجبور به ترک عادات قدیمی خود از جمله دست دادن با یکدیگر شده ایم. بسیاری از ما اکنون از خانه کار می کنیم و این ویروس پیامدهای اقتصادی ناگواری داشته است. این مساله حتی بعد از پایان وضعیت اورژانسی پزشکی ادامه داشته و ماندگار شده و بر حس اجتماعی ما تاثیرگذار خواهد بود.
افراد شاغل چگونه خود را با این ویروس کرونا تطبیق داده اند؟
در یک نظرسنجی مشخص شد از هر 10 شخص شاغل بزرگسال در سنین 18 تا 64 سال، 4 نفر گزارش کردند که به خاطر نگرانی از ویروس کرونا، به کار خود از خانه ادامه می دهند. این رقم در بین بزرگسالان در سنین کار با داشتن مدرک دانشگاهی و افرادی با درآمد بالا بیشتر نیز می شود. هنوز هم حتی با وجود شرایط فعلی، دو سوم از بزرگسالان دارای فرزند کوچک تر از 12 سال در خانه می گویند که حداقل این کار به گونه ای برای ما آسان تر شده است تا مسئولیت فرزندان را به عهده بگیریم.
اثر کرونا بر زندگی پزشکان و کادر درمانی چگونه بوده است؟
این روزها بیشترین بار مسئولیت بر دوش پزشکان و پرستاران است. کرونا بر زندگی همه اقشار جامعه و تمام کشورها تاثیر گذاشته است اما تردیدی وجود ندارد که فشار و آسیبی که به پزشکان و پرستاران و تمام کادر درمانی و خانواده شان وارد شده، بیش از سایر گروه ها است. احتمال ابتلا این قشر از جامعه به ویروس کرونا نیز از سایرین بیشتر است و زندگی و سلامتی خود و خانواده شان را تهدید می کند.
کووید 19 چگونه زندگی دانش آموزان را تغییر داده است؟
یکی از مشکلات کرونا ویروس تاثیرگذاری آن بر سیستم آموزشی است. در کشورمان ایران مدارس از اسفند سال 98 تعطیل شد و با گسترش آن کلاس های دانش آموزان و دانشجویان در سرتاسر کشور به شکل غیر حضوری برگزار شد. امتحانات به تعویق افتاد. عدم اطمینان دانش آموزان را می ترساند اما این تنها دلیل ناراحتی دانش آموزان و دانشجویان نیست. چندین دلیل دیگر نیز وجود دارد:
- از دست دادن درآمد خود یا درآمد والدین
- بدتر شدن وضعیت روانی به دلیل اخبار و وقایع منفی
- ترس از ابتلا به بیماری و یا انتقال آن به خانواده خود
- ترس از دست دادن بورسیه تحصیلی
- دشواری تحصیل در خانه در شرایط فعلی
زندگی دانش آموزان و دانشجویان در مقوله اجتماعی نیز به شدت تحت تاثیر ویروس کرونا بوده است. خوابگاه ها تعطیل شده است و به علت برگزاری کلاس ها به صورت آنلاین، ارتباط اجتماعی دوستان و همکلاسی ها با هم کاهش یافته است.
نتیجه گیری
تردیدی وجود ندارد که شیوع کرونا ویروس سبک زندگی همه افراد از کودک تا بزرگسال را در سرتاسر جهان تغییر داده است. اما در کنار تمام این پیامدهای منفی، کرونا ویروس یک پیام برای بشر امروز داشته است. اینکه راهی به غیر از تعامل و هم زیستی مسالمت آمیز با هم نوع وجود ندارد و همه مردم دنیا به هم مرتبط هستند. کرونا می تواند باعث تقویت صلح جهانی شده و شروعی برای سبک زندگی مسالمت آمیز در جهان باشد.