بابونه یک گیاه دارویی با فواید درمانی بسیار است. این گیاه عطر و طعم خوبی دارد و مصرف آن بسیار ساده است. این روزها مصرف دارویی گیاه بابونه به شکل بخور در کشورمان رو به افزایش است، زیرا می تواند به سلامت و پاکسازی پوست کمک کرده و موجب حفظ زیبایی آن شود. بخور بابونه فواید دیگری نیز دارد که در ادامه این متن از سایت سلام دنیا، با خواص بخور بابونه برای سلامت پوست آشنا خواهید شد. همچنین طرز تهیه بخور بابونه را توضیح خواهیم داد. با ما همراه باشید.
خواص گیاه بابونه برای سلامتی
پیش از شروع صحبت درباره بخور بابونه، بهتر است تا کمی شما را با فواید دارویی گیاه بابونه آشنا کنیم. گیاه بابونه یک گیاه دائمی و کوچک با گلبرگهای سفید که تا حدود حدودا 30 سانتیمتر رشد میکند. این گیاه که طبعی گرم و خشک دارد، دارای بویی معطر است و اغلب در زمینهای شنی و چمنزارها رشد میکند. در ادامه به طور خلاصه خواص گیاه بابونه را شرح می دهیم.
- تقویت کننده مغز
- باعث افزایش میزان شیردهی در مادران شیرده می شود
- به تقویت قوای جنسی و اعصاب کمک میکند
- کمک به رفع سردرد و میگرن
- موثر در دفع سنگ مثانه است
- ادرار آور
- قاعده آور و تسکین دهنده دردهای دوران قاعدگی و کمی ترشحات این دوران
- برای درمان تکرر ادرار
- ضد حساسیت و آلرژی
- برطرف کننده زردی
- دارای خواص تب بر و مسکن درد
- درمان کننده کم خونی
- رفع گوش درد و سنگینی گوش
- تهوع آور برای فردی که دچار مسمومیت شده است
- رفع کمردرد، تسکین دردهای مفصلی و نقرس
- بهبود مشکلات پوستی مانند اگزما و کهیر و خارش
- برطرف کننده ناراحتی های دوران یائسگی
حتما بخوانید: خواص بابونه برای سلامتی
خواص بخور بابونه برای سلامت پوست
1. پاکسازی پوست و برطرف کننده جوش و آکنه
ماسک بابونه یکی از ماسکهای مورد علاقه خانمها است. بخور بابونه میتواند به درمان آکنه و جوشهای صورت کمک کند. این بخور علاوه بر تسکین التهاب پوستی و از بین بردن میکروبهای موجود روی آن، میتواند با تحریک گردش خون در صورت، باعث جوانی و شادابی پوست نیز شود. بخور بابونه با باز کردن منافذ پوستی موجب دفع سموم و آلودگی هایی مثل فلزات سنگین میشود که در هوای شهرهای بزرگ موجود است و بر پوست نفوذ کرده اند.
2. بخور بابونه برای برطرف کردن مشکل جوش سر سیاه پوست
اگر شما هم از افرادی هستید که مشکل جوشهای سرسیاه و سر سفید روی پوست صورت و بدن را دارند، کافیست مقداری بابونه را در ظرفی بریزید و میزان مناسبی آب به آن اضافه کنید و روی حرارت ملایم قرار دهید. در هنگام جوشیدن آب، صورت خود را به مدت ده دقیقه روی بخور بگیرید و سپس با دستمالی تمیز به جوش فشار وارد کنید تا از سطح پوست خارج شود. حالا باید صورت را آب سرد بشویید تا منافذ باز پوست، جمع شده و تنگ تر شود.
حتما بخوانید: از بین بردن و درمان جوش سر سیاه با 21 روش طبیعی
3. بخور بابونه برای افزایش رطوبت و شادابی پوست
بخور گیاه بابونه و گل ختمی موجب تمیزی و افزایش رطوبت پوست میشود. همچنین پوست را ضد عفونی کرده و میتواند به روشن شدن و شادابی آن نیز کمک کند. برای تهیه این بخور تنها لازم است مقدار کمی گل ختمی و گل بابونه را در ظرف آب جوش ریخته و کمی صبر کنید تا روی حرارت ملایم، عصاره خود را در آب رها کند. حالا در ظرف را بردارید و یک پارچه بر روی سر خود و ظرف بیاندازید و سپس با انگشتان به آرامی پوست صورت را ماساژ دهید.
4. بخور بابونه برای پیشگیری و درمان سرماخوردگی
بخور یکی از موثرترین راهها در جلوگیری و درمان سرماخوردگی در فصول پاییز و زمستان است. از آنجاییکه بخور بابونه دارای خواص ضد التهابی است، در نتیجه در رفع باکتریهای دستگاه تنفسی مفید بوده و از بروز عفونتهایی که بخاطر خشکی دستگاه تنفسی بوجود میآید، پیشگیری می کند. همچنین بابونه دارای خواص آنتی اکسیدانی است که برای ترمیم بافت و بهبود سلامتی بسیار مفید است. خاصیت ضد اسپاسم بابونه نیز ممکن است در صورت ابتلا به سرماخوردگی علائم آن به خصوص سرفه را کاهش دهد. اگر گلودرد شما ناشی از سرماخوردگی است، بابونه ممکن است برخی آن را و همچنین دیگر از علائم سرماخوردگی شما را نیز تسکین دهد.
حتما بخوانید: درمان سرماخوردگی با بهترین دمنوش ها
5. تسکین درد چشم با بخور بابونه
پزشکان طب سنتی معتقدند که بخور دادن چشم با ترکیبی از بابونه همراه با سرکه می تواند به تسکین درد چشم کمک کند.
6. خواص بخور بابونه برای سینوزیت
باز کردن مجاری سینوسها و کاهش تشکیل ترشحات دستگاه تنفسی، مهمترین راه درمان سینوزیت است. متخصصان طب سنتی بر این عقیده اند که انجام بخور گل بابونه می تواند به شکل موثری مشکل سینوزیت را بهبود دهد. بخور بابونه همچنین تاثیر زیادی در تسکین و کاهش درد پیشانی دارد.
7. خواص بخور بابونه برای سردرد
سردرد میتواند علل مختلفی داشته باشد از جمله استرس، تنش و سرماخوردگی. بسیاری از مردم به طور سنتی برای تسکین علائم ناراحتی، درد یا احتقان ناشی از سرماخوردگی و آلرژی دمنوش بابونه مینوشند. بخور بابونه نیز ماهیچههای بدن را آرام میکند و به همین دلیل، میتواند کمک بزرگی در بهبود سردردهای تنشی باشد. همچنین می تواند اضطراب و بی خوابی، که از علل شایع سردرد هستند را نیز درمان کند.
همچنین تحقیقات قدیمیتر نشان می دهد که بخور بابونه ممکن است در کاهش برخی از علائم اضطراب و افسردگی موثر باشد. از آنجا علت برخی از سردردها میتوانند اضطراب یا استرس باشد، رفع استرس با بخور ممکن است به تسکین سردرد کمک کند.
8. خواص بخور بابونه برای ریه
بسیاری از انواع بیماریهای ریوی از جمله مشکلات انسداد ریه، آسم و بیماری ذات الریه منجر به نفستنگی میشود. یکی از موثرترین گیاهان شناخته شده برای رفع مشکل تنگی نفس، گیاه "بابونه" است که افراد مبتلا به این بیماریها میتوانند آن را به صورت دمنوش و یا بخور بابونه استفاده کنند. این روش درمانی در باز شدن مجاری تنفسی و کاهش علائم آسم بسیار موثر خواهد بود و موجب تسکین ناراحتیهای ریه میشود.
9. خواص بخور بابونه و گل ختمی
از خواص بخور بابونه و گل ختمی برای پوست بسیار گفته شده است. این بخور علاوه بر اینکه به تمیزی و ضد عفونی شدن پوست کمک میکند، باعث مرطوب شدن و روشن شدن آن نیز میشود. برای رسیدن به نتیجه بهتر، می توان بعد از این بخور، از انواع ماسک ها هم استفاده کرد، از جمله روغن زیتون و در صورت داشتن جوش روی پوست، آب لیموترش هم به آن اضافه کرد، سپس با کمک پنبه، مخلوط روغن زیتون و آبلیمو ترش را روی پوست مالیده و بعد از 30 دقیقه صورت را با آب ولرم شستشو دهید.
حتما بخوانید: 16 ماسک خانگی روشن کننده پوست صورت
10 . خواص بخور بابونه و گلاب
استفاده از بخورهای گیاهی مقدمه خوبی برای انجام اسکراب پوست یا به کار بردن ماسک محسوب میشود. بخور گلاب و بابونه یکی از بهترین ترکیبات در این زمینه است که پوست را به خوبی آماده دیگر مراحل مراقبت و درمان میکند. استفاده از این بخور، منافذ پوست را تمیز و باز کرده و به این دلیل اهمیت دارد که به ماسکها یا روغنها و مواد مغذی موجود در کرمها اجازه میدهد تا به عمق بیشتری از پوست نفوذ کنند.
11. خواص بخور بابونه و آویشن
یکی از مفیدترین بخورهای گیاهی به خصوص هنگام سرماخوردگی، بخور ترکیب بابونه و آویشن است. برای تهیه این بخور کافی است تا میزان 10 گرم از گیاه خشک شده آویشن و بابونه را با 500 سی سی آب ترکیب کنید. اگر به گیاه خشک شده دسترسی ندارید می توانید به جای آن از 10 تا 15 قطره اسانس این دو گیاه استفاده کنید. همچنین انتشار بخار آن در خانه نیز تاثیر قابل توجهی در پیشگیری و درمان سرماخوردگی دارد.
طرز تهیه بخور بابونه
همانطور که در بالا توضیح دادیم، بر اساس اینکه بخور بابونه به چه منظور استفاده میشود، نحوه تهیه آن متفاوت است. به طور کلی برای تهیه بخور بابونه باید مقداری گل بابونه (تازه یا خشک) را در ظرفی جوشانده و اجازه دهید با حرارت ملایم دم بکشد. سپس در ظرف را برداشته و پارچه یا حولهای را روی سر خود و ظرف حاوی مواد بکشید. اکنون با انگشت خود قسمتهای مختلف صورت را به آرامی ماساژ دهید. برای این کار می توانید از دستگاه بخور هم استفاده کنید. تنها کافی است تا کمی از اسانس بابونه را به همراه آب درون دستگاه بخور ریخته و پارچه ای بر روی صورت خود و دستگاه بخور بکشید.
موارد منع مصرف بابونه (مضرات بابونه)
- باید از مصرف گیاه بابونه و دیگر فرآورده های آن در اطراف چشم خودداری شود.
- در موارد نادر ممکن است شخص به گیاه بابونه آلرژی داشته باشد.
- مصرف بابونه و فرآورده های آن به ویژه در دوران بارداری و شیردهی میتواند باعث آلرژی و در مواردی منجر به سقط جنین می شود.
- ممکن است برخی افراد با بخور زیاد بابونه دچار سردرد، زخم های دهانی، تورم چشم، حالت تهوع، استفراغ و تعریق شوند.
حتما بخوانید: درمان سریع سردرد با 11 روش خانگی
نتیجه گیری
از گذشته تا امروز بابونه به عنوان یک گیاه با فواید درمانی فوق العاده شناخته میشود. از خواص بخور بابونه نیز به روشهای مختلف برای برطرف کردن جوشهای سر سیاه، آکنه، بهبود وضعیت پوست، افزایش رطوبت آن، پیشگیری از سرماخوردگی و .... استفاده می شود. با این وجود توصیه می شود تا در استفاده از این بخور زیاده روی نکنید تا از عوارض جانبی ناخواسته پیشگیری کنید. همچنین توصیه میشود که پیش از استفاده از گیاه بابونه حتما با پزشک مشورت کنید.