شایع ترین تغییرات پستان در دوران بارداری و نکاتی برای کاهش ناراحتی و درد سینه

شایع ترین تغییرات پستان در دوران بارداری و نکاتی برای کاهش ناراحتی و درد سینه تغییرات سینه، بخش طبیعی از دوره بارداری است که می تواند از هفته اول بارداری تا زمان تولد کودک و بعد از آن ادامه داشته باشد. در ادامه شایع ترین تغییرات پستان در دوران بارداری و نکاتی برای کاهش ناراحتی و درد سینه آمده است.

تغییرات سینه، بخش طبیعی از دوره بارداری محسوب می شوند و در نتیجه نوسانات هورمونی رخ می دهند. تغییرات در سینه ها می تواند به زودی هفته اول بارداری رخ داده و می تواند تا زمان تولد کودک و بعد از آن ادامه پیدا کند. در این مقاله، در مورد شایع ترین تغییرات پستان در طول هر سه دوره سه ماهه بارداری صحبت می کنیم همچنین نکاتی در مورد کاهش ناراحتی سینه ها در دوران بارداری ارائه می شود. توجه به این نکته حائز اهمیت است که تغییرات سینه در هر زنی متفاوت است، و همه افراد تمام علائم ذکر شده در ادامه این متن را تجربه نمی کنند.

شایع ترین تغییرات پستان (سینه) در طول هر سه دوره سه ماهه بارداری

الف: تغییرات سینه در سه ماهه اول بارداری

در طول هفته های 0 تا 13 بارداری، زنان علائم زیر را تجربه می کنند:

1. حساسیت و ناراحتی

حساسیت سینه ها اغلب از علائم اولیه بارداری محسوب می شود. براساس اعلام انستیتوی ملی بهداشت کودکان و رشد انسانی، زنان ممکن است در هفته های اول تا دوم بعد از بارداری، درد، سنگینی یا سوزش در سینه ها را تجربه کنند. نوک سینه ها نیز ممکن است نسبت به لمس شدن حساس شده و حتی دست زدن به آن، با درد همراه باشد. این تغییرات به دلیل افزایش سطح هورمون در بدن و افزایش جریان خون به بافت پستان رخ می دهد. ناراحتی مربوط به پستان اغلب پس از چند هفته فروکش می کند، اگرچه ممکن است در مراحل بعدی بارداری مجددا رخ دهد.

تغییرات سینه در سه ماهه اول بارداری

2. بزرگ شدن

بزرگ شدن سینه به اندازه یک یا دو فنجان در دوران بارداری برای زن عادی است، به خصوص اگر اولین بارداری او محسوب شود. این رشد می تواند از اوایل بارداری شروع شده و در کل دوره بارداری ادامه داشته باشد. سایز سینه زن همچنین در هنگام شیردهی نیز ممکن است افزایش پیدا کند. این رشد سریع می تواند باعث شود که سینه ها با کشش پوست دچار خارش شوند.

3. رگ های آبی

بر اساس گفته های یک منبع معتبر، حجم خون در دوران بارداری تا 50 درصد افزایش پیدا می کند. در نتیجه، رگ های آبی رنگ برجسته معمولا در چند ناحیه پوست از جمله در قسمت سینه و شکم ظاهر می شوند. وجود این رگ ها، جهت انتقال حجم زیاد خون و مواد مغذی از بدن به جنین در حال رشد ضروری هستند.

ب: تغییرات سینه در سه ماهه دوم بارداری

از هفته های 14 تا 27 بارداری، سه ماهه دوم بارداری محسوب می شود که می تواند تغییرات سینه زیر را ایجاد کند:

1. هاله پستان تیره تر

این هاله ها، دایره های رنگی در اطراف نوک پستان هستند. در طول سه ماهه دوم و سوم بارداری، معمولا هاله ها بزرگ تر و تیره تر می شوند. برخی از اشخاص بر این باورند که این مساله به این دلیل اتفاق می افتد که کودک بتواند نوک سینه ها را به راحتی یافته و از آن تغذیه کند. تیره تر شدن هاله ها احتمالا در نتیجه تغییرات هورمونی است. اغلب بعد از شیردهی، هاله ها مجددا به رنگ دوره بارداری می شوند، اما اغلب سایه ای از آن باقی مانده یا دو درجه تیره تر می شود.

تغییرات سینه در سه ماهه دوم بارداری

2. برآمدگی های هاله پستان

بارداری باعث برآمدگی و برجستگی های کوچک بدون درد در هاله ها می شود. اینها غده تولیدکننده چربی هستند که «مگنومومری توبرکلوز» نامیده می شوند، و سینه ها را چرب کرده و باعث آسان تر شدن شیردهی می شوند.

3. ترشح نوک پستان

برخی از خانم ها ممکن است در سه ماهه دوم متوجه ترشحات هورمونی شوند. برای برخی دیگر، این حالت ممکن است تا سه ماهه سوم بارداری یا بعد از زایمان رخ ندهد. ترشح در هر زمانی می تواند رخ دهد، اما در زمان تحریک سینه ها محتمل تر است. بر اساس یک منبع معتبر، این ترشح غلیظ زرد رنگ، کُلستروم است، مایعی است که باعث تقویت سیستم ایمنی بدن نوزاد در همان مراحل اولیه بارداری می شود.

4. غده سینه ها

وجود غده در سینه ها، برای برخی از زنان در دوران بارداری رخ می دهد. معمولا، این توده ها دلیلی برای نگرانی محسوب نمی شوند. آنها غالبا شامل یکی از مراحل زیر هستند:

  • گالاکتوسل، که مجاری بسته شیر است
  • فایبروآدنوما، که تومورهای خوش خیم پستان هستند.

با این وجود، هنوز هم مهم است که در مورد وجود هر گونه غده در سینه، با پزشک صحبت کنید. اگرچه خطر ابتلا به سرطان سینه در دوران بارداری به خصوص برای خانم های کوچک تر از 35 سال کم است، اما بارداری می تواند تشخیص و درمان سرطان سینه را دشوار کند.

تغییرات پستان در هفته های 14 تا 27 بارداری

ج: تغییرات پستان در سه ماهه سوم بارداری

هفته های 28 تا 40 بارداری می تواند منجر به تغییرات پستان به شرح زیر شود:

1. ادامه رشد و تغییرات دیگر

بسیاری از تغییرات پستان که در سه ماهه اول و دوم رخ می دهد، در تمام ماه های آخر بارداری نیز ادامه خواهد داشت. سینه ها می توانند بزرگ تر و حتی سنگین تر شوند، اما نوک سینه ها ممکن است تیره تر شده، و به طور منظم ترشحات از کُلستروم ایجاد شود.

2. علائم کشیدگی

رشد سریع بافت ها، باعث کشیدگی پوست می شود، که منجر به «استریای بارداری» یا علائم کشیدگی می شود. بر اساس یک منبع معتبر، تحقیقات نشان می دهند که بین 50 تا 90 درصد از زنان باردار، دچار علائم کشیدگی بر روی بدن خود می شوند، که معمولا بر روی سینه ها، شکم و ران ها شایع است. این خطوط قرمز معمولا در ماه های 6 تا 7 بارداری رخ می دهد، اما همچنین می توانند قبل یا بعد از این زمان رخ دهند.

3. تولید شیر

پزشک یا ماما می تواند نگرانی مادرانی که در مورد شیردهی استرس دارند را برطرف کند.  تغییرات سینه رخ می دهد تا به نوزادان امکان تغذیه شیر مادر را دهد. با این وجود، زنانی که تغییرات چشمگیری در دوران بارداری را تجربه نمی کنند، نباید نگران تغذیه کودک با شیر مادر باشند. تغییرات سینه و نوک پستان نشان گر توانایی زن در تولید شیر یا شیردهی به کودک نیستند. بعد از زایمان، و گاهی اوقات قبل از زایمان، سینه ها مقدار کمی کُلستروم تولید می کنند. این مایع به تقویت سیستم ایمنی کودک کمک می کند.

نوزادان دارای معده کوچک تری هستند و تنها به مقدار اندکی از کُلستروم برای رفع نیازهای غذایی خود احتیاج دارند. در طی چند روز آتی، سینه ها به جای تولید کُلستروم، شروع به تولید شیر می کنند. بر اساس یک منبع معتبر، تولید شیر مادر اغلب از روز 5 تا هفته دوم بعد از زایمان رخ می دهد. هر کسی که در مورد توانایی شیردهی نگران است، باید به دنبال کمک و پشتیبانی پزشک، ماما یا مشاور شیردهی باشد.

تغییرات پستان در سه ماهه سوم بارداری

روش هایی برای کاهش ناراحتی تغییرات سینه در دوران بارداری

بسیاری از زنان ناراحتی سینه ها را در دوران بارداری تجربه می کنند. با این وجود، برای اشخاص راه های زیادی وجود دارد که بتوانند تغییرات سینه را تحمل کرده و ناراحتی در طول این مدت را برطرف کنند:

1. پوشیدن پدهای سینه برای ترشح

در مورد ترشح کُلستروم، پوشیدن پدهای سینه را امتحان کنید. آنها به صورت یک بار مصرف یا قابل استفاده مجدد به فروش می رسند.

2. استفاده از لوسیون و روغن ها

اعمال لوسیون یا روغن ها بر روی سینه، می تواند سفتی و خارش پوست را تسکین دهد. بسیاری از خانم ها به امید کاهش علائم کشیدگی، از این محصولات استفاده می کنند. با این وجود، تحقیقات فعلی نشان می دهند که درمان موضعی، مانند کره کاکائو و دیگر روغن ها، مانع از ایجاد علائم کشیدگی نمی شوند. در عوض، اداره مربوط به سلامت زنان توصیه صبور بودن را می کند؛ زیرا علائم کشیدگی و سایر تغییرات پوستی معمولا بعد از تولد نوزاد برطرف می شوند.

3. درمان انسداد مجاری شیر

شخص می تواند علائم انسداد مجاری شیر را با استفاده از کمپرس گرم در نواحی دردناک و مسدود شده درمان کند. ماساژ نیز می تواند دردناک باشد. به آرامی پستان را از نواحی دردناک به سمت نوک سینه ماساژ دهید.

راهکارهای خانگی برای کاهش درد سینه در بارداری

4. بررسی سینه ها برای وجود غده

معاینه های سینه را به طور مرتب در دوران بارداری انجام دهید تا وجود غده ها و برآمدگی ها را بررسی کنید، و با پزشک در مورد هر گونه نگرانی خود صحبت کنید. معمولا غده ها خوش خیم هستند، یا به دلیل انسداد مجاری سینه ایجاد می شود.

نکاتی در مورد سینه بند مناسب در دوران بارداری

سرمایه گذاری بر روی یک سینه بند مناسب و نگهدارنده مناسب سینه، یکی از بهترین راه ها جهت کاهش ناراحتی سینه در دوران بارداری است. هنگام انتخاب یک سینه بند، به دنبال ویژگی های زیر باشید:

  • به خوبی سینه را نگه دارد
  • بندهای پهنی داشته باشد
  • گیره های قابل تنظیم داشته باشد
  • بدون فنر (سیم در زیر سینه بند) باشد
  • از جنس پارچه پنبه ای باشد
  • بدون درز (شکاف) در نزدیکی نوک سینه ها باشد

سینه بندهای ورزشی و سینه بندهای خواب هر دو برای دوره بارداری مناسب هستند. بسیاری از زنان ترجیح می دهند که با نزدیک شدن به زمان زایمان، سینه بندهای مخصوص دوره شیردهی را خریداری کنند. سینه بندهای مخصوص شیردهی، برای استفاده در دوران بارداری و هنگام خواب مناسب هستند. ایده خوبی است که در دوران بارداری، از سیستم اندازه گیری حرفه ای برای سینه بندها استفاده کنید، زیرا سایز سینه بند زن می تواند چندین مرتبه با بزرگ شدن سینه ها و قفسه سینه تغییر کند.

نکاتی در مورد سینه بند مناسب در دوران بارداری

تغییراتی که می توان بعد از بارداری انتظار داشت

وقتی زن قبلا چندین بار باردار شده باشد، سینه های او افتاده تر می شوند. بعد از زایمان، سینه های زن در اثر تولید شیر همان اندازه بزرگ خود را حفظ می کنند. هنگامی که شیر خوردن کودک متوقف شد، سینه ها و نوک سینه های او به اندازه، شکل و رنگ قبلی خود باز می گردند. برای برخی از زنان، این مساله سریع اتفاق می افتد. اما برای برخی دیگر نیاز به زمان دارد. با این وجود، برخی از زنان ممکن است متوجه شوند که سینه های آنها هرگز به حالت قبل از بارداری آنها باز نمی گردد. گاهی اوقات، بعد از اتمام بارداری، سینه ها افتاده تر می شوند. این تغییر در خانم های سیگاری یا خانم هایی که یکی از مسائل زیر را دارند، با احتمال بیشتری رخ می دهد:

  • شاخص حجم توده بدنی بالا
  • سینه های بزرگ تر (قبل از بارداری)
  • قبلا چندین مرتبه باردار شده اند
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد

هر شخصی که در مورد تغییرات سینه خود در دوران بارداری نگران است، باید به پزشک مراجعه کند در صورت وجود غده ها، یا در صورتی که نوک سینه ها ترشحات غیر عادی تولید می کنند که شباهتی به کُلستروم ندارد، ضروری است که به دنبال مراقبت های پزشکی باشید. این علائم احتمالاً بی خطر هستند، اما ایده خوبی است که پزشک آنها را معاینه کند.

نتیجه گیری

اکثر خانم ها به دلیل افزایش هورمون ها و افزایش حجم خون، تغییرات سینه در دوران بارداری را تجربه می کنند. با این وجود، همه این علائم را ندارند. عدم وجود تغییرات سینه، نشان دهنده مساله ای در مورد سلامتی یا بارداری یا توانایی زن برای تولید شیر یا شیردهی نیست. تغییرات سینه مربوط به بارداری، می تواند ناراحت کننده باشد. برای کنترل علائم، زنان می توانند مبالغ بیشتری را برای سینه بندهای نگهدارنده مناسب سینه هزینه کنند، از مالیدن لوسیون برای خارش سینه ها استفاده کرده و برای ترشحات، پد بپوشند. اکثر این تغییرات بعد از تولد نوزاد یا اتمام شیردهی برطرف شده یا بهبود پیدا می کنند.

منبع: medicalnewstoday

از
5
رای