اسموپرازول (نکسیوم)؛ موارد مصرف و عوارض جانبی و تداخلات Esomeprazole

اسموپرازول (نکسیوم)؛ موارد مصرف و عوارض جانبی و تداخلات Esomeprazole پزشک تشخیص داده است که مصرف این دارو مزایای بیشتری نسبت به بروز عوارض جانبی برای شما دارد. البته بسیاری از افرادی که این دارو را مصرف میکنند دچار عوارض جانبی جدی نمی شوند.

اسومپرازول (نکسیوم) برای درمان بعضی مشکلات معده و مری (مانند بازگشت اسید معده (رفلاکس) و زخم معده) استفاده می شود. این دارو با کاهش میزان تولید اسید معده عمل می کند و می تواند باعث تسکین علائمی مانند سوزش معده، مشکل در بلع و سرفه های مداوم شود. این دارو همچنین به درمان آسیب های حاصل از اسید معده به دیواره معده و مری کمک کرده و از بروز زخم معده و احتمالاً سرطان مری جلوگیری می نماید. نکسیوم (اسومپرازول) متعلق به دسته ای از داروها به نام مهار کننده های پمپ پروتون (PPI) می باشد. اگر شما به خود درمانی با این دارو اقدام نموده اید، محصولات اسومپرازول غیر تجویزی برای درمان سوزش معده مکرر (وقوع سوزش در دو یا چند روز در هفته) استفاده می شوند. چون این دارو نیاز به 1 تا 4 روز زمان برای نشان دادن تاثیر کامل خود دارد، نمی تواند علائم سوزش معده را به صورت فوری برطرف نماید. برای محصولات غیر تجویزی، با دقت دستورالعمل دارو را مطالعه نمایید تا مطمئن شوید که برای شما مناسب می باشد. اگر قبلاً از این دارو استفاده نموده اید، مواد تشکیل دهنده دارو را که بر روی برچسب آن میباشد مطالعه نمایید. تولیدکنندگان ممکن است گاهی ترکیبات داروها را تغییر دهند. همچنین داروهایی با نام های تجاری مشابه ممکن است دارای ترکیبات مختلفی برای کاربردهای متفاوت باشند. مصرف داروی نامناسب می تواند به بدن شما صدمه وارد کند.

کاربرد داروی نکسیوم یا اسموپرازول و عوارض جانبی این کپسول

کاربرد داروی نکسیوم یا اسموپرازول و عوارض جانبی این کپسول

چگونه اسومپرازول منیزیم (نکسیوم) را مصرف نمایید؟

دستورالعمل دارویی و اطلاعات مربوط به بیماران را که معمولاً همراه با دارو عرضه می شود را قبل از اقدام به مصرف یا تمدید مصرف آن مطالعه نمایید. اگر سوالی در این زمینه دارید، از پزشک یا مسئول داروخانه بپرسید. این دارو را به صورت خوراکی بر اساس تجویز پزشک (معمولاً یک بار در روز و حداقل یک ساعت قبل از صرف غذا) مصرف نمایید. اگر به خود درمانی مشغولید، از دستورالعمل محصول به طور کامل پیروی نمایید. دوز و طول مدت درمان بر اساس وضعیت سلامت و پاسخ به دارو تعیین می شود. دوز دارو را تغییر ندهید یا دارو را بیش از دفعات توصیه شده در روز مصرف ننمایید. اگر در این خصوص سوالی دارید، از پزشک یا مسئول داروخانه بپرسید. این دارو را خرد نکرده یا نجوید. کپسول ها را به صورت سالم میل کنید. اگر در بلعیدن این دارو با مشکل مواجه شدید، می توانید کپسول را باز کرده و محتویات داخل آن را در یک قاشق غذاخوری سس سیب گرما ندیده ریخته و بدون جویدن، آن را مصرف کنید. از قبل این ترکیب را برای استفاده های آتی تهیه نکنید زیرا این عمل می تواند تاثیر دارو را از بین ببرد. اگر لازم بود، می توانید از داروهای ضد اسید نیز همراه با این دارو استفاده کنید. اگر سوکرالفات استفاده می کنید، اسومپرازول را حداقل 30 دقیقه قبل از مصرف سوکرالفات مصرف نمایید.

این دارو را به صورت منظم مصرف کنید تا بیشترین بهره را از عملکرد آن ببرید. برای کمک به یادآوری مصرف، بهتر است دارو را در ساعت مشخصی از روز مصرف نمایید. دارو را برای مدت زمان تعیین شده درمان، حتی در صورت داشتن احساس بهتر بودن، مصرف کنید. اگر در حال خود درمانی با محصولات غیر تجویزی هستید، این محصولات را برای مدت بیش از 14 روز بجز در صورت مشورت با پزشک، مصرف ننمایید. اگر مشکل شما باقی ماند یا بدتر شد، با پزشک مشورت نمایید. اگر در حال خود درمانی هستید، در صورت باقی ماندن سوزش معده بعد از 14 روز یا در صورتی که به مصرف این دارو بیش از یک بار در طول 4 ماه نیاز دارید، موضوع را به پزشک تان اطلاع دهید. ریسک بروز عوارض جانبی دارو با افزایش دوره مصرف آن افزایش می یابد. از پزشک تان درباره اینکه چه مدت بایستی مصرف دارو را ادامه دهید، سوال کنید. اگر حس می کنید با یک مشکل جدی در زمینه مصرف دارو مواجه شده اید، بلافاصله به پزشک مراجعه نمایید.

عوارض جانبی قرص نکسیوم یا اسومپرازول منیزیم

همچنین بخش اقدامات احتیاطی را نیز مشاهده کنید.

سردرد و درد شکمی ممکن است با مصرف دارو بروز نماید. اگر هر کدام از این عوارض جانبی باقی ماند یا بدتر شد، بلافاصله موضوع را به اطلاع پزشک یا مسئول داروخانه برسانید. اگر پزشک به شما توصیه کرده است که این دارو را مصرف نمایید، به خاطر داشته باشید که وی قضاوت کرده است که این دارو مزایای بیشتری نسبت به ریسک عوارض جانبی برای شما به همراه خواهد داشت. بسیاری از افرادی که این دارو را مصرف می نمایند، دچار عوارض جانبی جدی نمی شوند.  اگر هر کدام از این عوارض جانبی را داشتید، بلافاصله پزشک تان را مطلع نمایید:

علائم سطح پایین منیزیم در خون (مانند ضربان قلب بالا یا پایین یا نامنظم، اسپاسم های مکرر عضلانی، تشنج) و علائم لوپوس (مانند دانه های پوستی بر روی بینی و گونه ها، دردهای مفصلی جدید یا بدتر شدن دردهای مفصلی پیشین). این دارو به ندرت ممکن است مشکلات شدید روده ای ایجاد کند (مانند اسهال مرتبط با کلستریدیوم دیفیسیل که به دلیل نوعی باکتری ایجاد می شود). اگر هر کدام از این علائم را داشتید، از مصرف داروهای ضد اسهال یا مخدر پرهیز نمایید زیرا این داروها وضعیت را بدتر می نمایند. اگر دچار مشکلات زیر شدید، موضوع را بلافاصله به اطلاع پزشک تان برسانید: اسهال مداوم، درد شکمی یا معده ای، تب و وجود خون یا مخاط در مدفوع. مهارکننده های پمپ پروتون (مانند اسومپرازول)، به ندرت باعث کمبود ویتامین B12 در بدن می شوند. اگر این داروها به صورت روزانه برای مدت طولانی مصرف شوند (3 سال یا بیشتر)، ریسک این مشکل بیشتر خواهد شد. اگر علائمی دال بر کمبود ویتامین B12 دارید (مانند خستگی غیرمعمول، زبان دردناک یا بی حسی و خواب رفتن دستها و پاها)، موضوع را به پزشک اطلاع دهید. یک واکنش بسیار شدید آلرژیک به این دارو بسیار نادر است. با این وجود، اگر احساس کردید که علائمی در این خصوص مانند دانه و جوش، خارش و تورم (بویژه در صورت، زبان، گلو)، خواب آلودگی شدید، مشکلات تنفسی و علائم مربوط به مشکلات کلیوی (مانند تغییر میزان ادرار) دارید، بلافاصله به پزشک مراجعه نمایید. این لیست کاملی از عوارض جانبی این دارو نمی باشد. اگر علائم دیگری را مشاهده کردید که در این لیست وجود نداشتند، با پزشک یا مسئول داروخانه تماس بگیرید.

طریقه مصرف اسموپرازول یا نکسیوم

اقدامات احتیاطی قرص اسومپرازول منیزیم (نکسیوم)

قبل از مصرف اسومپرازول، به پزشک یا مسئول داروخانه بگویید که آیا به آن یا داروهای مشابه آن (مانند لانسوپرازول و اومپرازول) حساسیت دارید یا خیر. این محصول ممکن است حاوی اجزای غیر فعالی باشد که باعث بروز واکنش های آلرژیک یا سایر مشکلات برای شما شوند. برای اطلاعات بیشتر با مسئول داروخانه صحبت کنید. قبل از مصرف این محصول، به پزشک یا مسئول داروخانه درباره سابقه پزشکی بویژه بیماری های کبدی و لوپوس اطلاع رسانی کنید. بعضی علائم ممکن است در واقع نشان دهنده مشکلات جدی تری باشند. اگر دچار این علائم شدید به پزشک مراجعه نمایید: سوزش معده با سبکی سر، تعریق، گیجی، درد شانه، سینه، فک و دست (بویژه همراه با تنگی نفس و تعریق غیرعادی) و کاهش وزن بی دلیل. علاوه بر این، قبل از این که اقدام به خود درمانی با این دارو نمایید، اگر هر کدام از این علائم جدی را دارید، به پزشک مراجعه کنید: مشکل و درد در بلع غذا، استفراغ خونی، استفراغ به رنگ قهوه، مدفوع سیاه یا خونی، سوزش معده برای مدت بیش از 3 ماه، درد مکرر در ناحیه سینه، خس خس مکرر (بویژه همراه با سوزش معده)، حالت تهوع و استفراغ و درد شکمی. مهارکننده های پمپ پروتون (مانند اسومپرازول) ممکن است ریسک شکستگی های استخوانی را بویژه در صورت استفاده طولانی مدت، مصرف دوزهای بالا و در افراد سالخورده افزایش دهند. با پزشک یا مسئول داروخانه درباره راههای جلوگیری از شکستگی و تضعیف استخوانها مانند مصرف کلسیم (مثلاً سیترات کلسیم) و مکمل های ویتامین D مشورت نمایید. کودکان ممکن است حساسیت بیشتری در قبال عوارض جانبی این دارو بویژه تب، سرفه و عفونت های بینی یا گلو و مسیرهای تنفسی داشته باشند. قبل از انجام جراحی به پزشک یا دندانپزشک خود درباره تمامی محصولاتی که مصرف می کنید (شامل داروهای تجویزی، غیر تجویزی و گیاهی) صحبت نمایید. این دارو بایستی در هنگام بارداری فقط در مواقع مورد نیاز مصرف شود. درباره ریسک و مزایای استفاده از آن در این خصوص با پزشک مشورت نمایید. مشخص نیست که آیا این دارو به شیر مادر منتقل می شود یا خیر. قبل از اقدام به شیردهی با پزشک مشورت نمایید.

تداخلات دارویی قرص نکسیوم (اسومپرازول منیزیم)

همچنین بخش اقدامات احتیاطی را نیز مشاهده کنید.

تداخلات دارویی ممکن است بر عملکرد دارو تاثیر گذاشته و ریسک بروز عوارض جانبی شدید را افزایش دهد. این متن حاوی تمامی تداخلات احتمالی دارویی نمی باشد. لیستی از تمامی داروهایی که مصرف می نمایید (شامل موارد تجویزی، غیر تجویزی و محصولات گیاهی) همراه داشته و آن را در اختیار پزشک و مسئول داروخانه قرار دهید. میزان دوز هیچ دارویی را تغییر نداده و بدون تایید پزشک هیچ دارویی را شروع یا قطع ننمایید. بعضی از داروها که ممکن است با این دارو تداخل داشته باشند عبارتند از: سیلوستازول، کلوپیدورل، متوترکسات (بویژه در دوزهای درمانی بالا)، ریفامپین و مخمرهای سنت جان. بعضی محصولات برای جذب شدن نیاز به اسید معده دارند. اسومپرازول اسید معده را کاهش می دهد بنابراین ممکن است بر عملکرد این محصولات تاثیر گذارد. بعضی از محصولات که ممکن است تحت تاثیر قرار بگیرند عبارتند از: آتازاناویر، ارلوتینیب، نلفیناویر، پازوپانیب، ریلپیویرین، بعضی داروهای ضد قارچی خانواده آزول مانند ایتراکونازول، کتاکونازول و پوساکونازول. اسومپرازول بسیار شبیه به اومپرازول می باشد. از مصرف داروهایی که دارای اومپرازول می باشند همزمان با مصرف اسومپرازول خودداری نمایید. این دارو ممکن است با بعضی آزمایشات تداخل داشته و احتمالاً باعث بروز خطا در نتایج گردد. حتماً پرسنل آزمایشگاه و تمامی پزشکانتان را در جریان مصرف این دارو قرار دهید.

نکسیم (اسموپرازول) و درمان رفلاکس معده

 مصرف بیش از حد قرص اسومپرازول منیزیم یا همان نکسیوم

اگر کسی بیش از حد ار این دارو مصرف کرد و علائمی جدی مانند بیهوشی یا مشکل تنفسی داشت، به اورژانس اطلاع دهید. علائم مصرف بیش از حد عبارتند از: گیجی، تعریق شدید، تار شدن دید چشم ها و ضربان قلب شدید و غیر عادی.

نکات

اگر این دارو توسط پزشک برای شما تجویز شده است، آن را در اختیار سایرین قرار ندهید. اگر پزشک به شما دستور مصرف طولانی مدت این دارو را داده است، آزمایشات پزشکی و آزمایشگاهی (مانند آزمایش منیزیم خون و سطوح ویتایمن B12) بایستی به صورت دوره ای برای نظارت بر روند پیشرفت یا بررسی عوارض جانبی احتمالی انجام شوند. برای جزئیات بیشتر با پزشک خود مشورت نمایید.

از دست دادن یک دوز

اگر شما این دارو را به صورت منظم مصرف می کنید و یک دوز را فراموش کردید، به محض یادآوری آن را مصرف نمایید. اگر به زمان مصرف دوز بعدی نزدیک شده اید، دوز فراموش شده را رها کنید و دوز بعدی را در ساعت تعیین شده مصرف کنید و آن را برای جبران دوز قبلی دو برابر نکنید.

نگهداری

دارو را در دمای اتاق و دور از رطوبت نگهداری کنید. دارو را در حمام و دستشویی نگهداری نکنید. تمامی داروها را دور از دسترس کودکان و حیوانات خانگی نگهدارید. دارو را در توالت یا سیستم فاضلاب نریزید، مگر اینکه برای این کار دستورالعمل داشته باشید. این محصول را در صورت سپری شدن تاریخ مصرف یا عدم نیاز به آن، به نحوی مناسب و ایمن دور بریزید.

منبع: webmd

از
1
رای