علائم بیماری ژیاردیا چیست و روش تشخیص و درمان ژیاردیازیس

علائم بیماری ژیاردیا چیست و روش تشخیص و درمان ژیاردیازیس بیماری ژیاردیا چیست ؛ علائم و علت ژیاردیازیس چیست و روش های تشخیص و درمان ژیاردیا با داروها و روش پزشکی و راه پیشگیری از عفونت ژیاردیا را در سلام دنیا بخوانید.

عفونت ژیاردیا (ژیاردیازیس) یکی از شایع ترین علت های بیماری های انتقال دهنده از طریق  آب در ایالات متحده میباشد. عفونت ژیاردیا توسط یک نوع انگل میکروسکوپی که در سرتاسر جهان، به ویژه در مناطقی با بهداشتی ضعیف و آب ناسالم یافت می شود ، به وجود می آید. در این مطلب سلام دنیا، درباره اینکه عفونت ژیاردیا چیست و چه علائمی دارد، علت و روش های تشخیص و درمان ژیاردیازیس بیان شده است. با ما همراه باشید.

عفونت ژیاردیا چیست

عفونت ژیاردیا یک نوع عفونت روده ای است که با گرفتگی معده، نفخ معده ، حالت تهوع و دفعات زیاد اسهال آبکی تشخیص داده میشود. عفونت ژیاردیا توسط یک نوع انگل میکروسکوپی که در سرتاسر جهان، به ویژه در مناطقی با بهداشتی ضعیف و آب ناسالم یافت می شود، به وجود می آید.

عفونت ژیاردیا (ژیاردیازیس) یکی از شایع ترین علت های بیماری های انتقال دهنده از طریق  آب در ایالات متحده میباشد. این انگل ها در رودخانه ها ، دریاچه ها و همچنین در منابع آب عمومی، استخرهای شنا، چشمه های آب معدنی و چاه ها یافت می شوند. عفونت ژیاردیا می تواند از طریق غذا و نیز تماس فرد به فرد منتقل شود.

این نوع از عفونت های ژیاردیا معمولاً در عرض چند هفته از بین می روند. اما میتوانند مدت ها بعد از، از بین رفتن انگل ها هم مشکلات روده ای را برای شما برجای بگذارند. چندین نوع دارو وجود دارند که به طور کلی در برابر انگل های ژیاردیا موثر و مقاوم هستند. از طرفی این را هم باید بگویم که همه این دارو ها به آنها پاسخی موثر را نمی دهند. پیشگیری میتواند بهترین دفاع برای شما باشد.

علائم ژیاردیا چیست

بعضی از اشخاص مبتلا به عفونت ژیاردیا هرگز علائم و یا نشانه‌هایی را از خود بروز نمی‌دهند ولی با این حال همچنان حامل و حمل کننده این نوع انگل هستند و می‌توانند آن را از طریق مدفوع خود به دیگران انتقال دهند. برای کسانی که مریض می شوند، علائم و نشانه ها معمولاً یک تا سه هفته پس از مواجهه با عفونت ظاهر می شوند. این علائم شامل موارد زیر شوند:

  • اسهال آبکی و گاهی بدبو که ممکن است متناوب با مدفوع نرم و چرب باشد.
  • خستگی
  • گرفتگی و نفخ معده
  • گاز معده
  • حالت تهوع
  • کاهش وزن

حتما بخوانید: برای نفخ معده چی خوبه


علائم و نشانه های عفونت ژیاردیا میتوانند دو تا شش هفته به طول بیانجامد. این علائم و نشانه ها در برخی افراد طولانی تر میشوند و یا نیز حتی عود می کنند.

علائم ژیاردیا چیست

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد

اگر دارای مدفوعی شل ، گرفتگی و نفخ معده و حالت تهوعی که بیشتر از یک هفته به طول انجامیده است هستید و یا کم آب شده اید حتما با پزشک خود تماس بگیرید. اگر در خطر ابتلا به عفونت ژیاردیا هستید (مثلا اگر اخیراً به منطقه ای سفر کرده اید که عفونت در آن شایع است، یا آب دریاچه یا نهر را خورده اید) حتماً به پزشک خود اطلاع دهید.

علت ژیاردیا چیست

انگل های ژیاردیا در روده انسان ها و حیوانات زندگی می کنند. قبل از اینکه انگل های میکروسکوپی وارد مدفوع شما شوند، در پوسته های سختی به نام کیست خود را زندانی میکنند که این عمل خود به آنها اجازه می دهد تا ماه ها در خارج از روده زنده بمانند. هنگامی که داخل میزبان قرار می گیرند، کیست ها حل و انگل ها آزاد می شوند.

عفونت در شما زمانی رخ می دهد که به طور تصادفی کیست های انگل را بخورید. این می تواند با خوردن آب ناسالم، با خوردن غذای آلوده یا از طریق تماس فرد به فرد رخ دهد.

1. خوردن آب آلوده

رایج ترین راه برای ابتلا به ژیاردیا خوردن آب آلوده میباشد. انگل‌های ژیاردیا در دریاچه‌ها، برکه‌ها، رودخانه‌ها و نهرها در سراسر جهان و همچنین در منابع آب عمومی، چاه‌ها، آب انبارها، استخرها، پارک‌های آبی و چشمه‌های معدنی پیدا می‌شوند. آب های زیرزمینی و سطحی می توانند از رواناب کشاورزی، تخلیه فاضلاب یا مدفوع حیوانات، به ژیاردیا آلوده شوند. کودکانی که هنوز از پوشک استفاده میکنند و افراد مبتلا به اسهال میتوانند به طور تصادفی استخرها و اسپاها را آلوده کنند.

2. خوردن غذای آلوده

انگل‌های ژیاردیا می‌توانند از طریق غذا و شستشو و آبیاری محصولات خام با آب آلوده پخش شوند. پختن غذا ژیاردیا را می کشد و از بین میبرد. غذا منبع عفونت کمتری نسبت به آب را، به ویژه در کشورهای صنعتی دارد.

3. تماس فرد به فرد

اگر دست‌های شما با مدفوع کثیف شده اند، می‌توانید به ژیاردیا مبتلا شوید. والدینی که پوشک کودک خود را تعویض می‌کنند، بیشتر در معرض خطر هستند. کارکنان مراقبت از کودکان و کودکان در مراکز مراقبت از کودک، که در آن شیوع بیماری به طور فزاینده ای رایج است، در معرض خطر بیشتر هستند. انگل ژیاردیا می تواند از طریق رابطه جنسی مقعدی هم نیز پخش شود.


حتما بخوانید:  آیا رابطه جنسی مقعدی در طول بارداری بی خطر است؟


عوامل خطرساز ژیاردیازیس

انگل ژیاردیا یک انگل روده ای بسیار شایع است. هر کسی می تواند به انگل ژیاردیا مبتلا شود. برخی از افراد بیشتر در معرض خطر هستند:

فرزندان. عفونت ژیاردیا در کودکان بسیار شایع تر از بزرگسالان میباشد. کودکانی که در معرض تماس با مدفوع قرار گرفته اند به ویژه آن دسته از کسانی که پوشک میبندند، درحال آموزش یادگیری رفتن به دستشویی هستند یا کسانی که وقت خود را در مرکز نگهداری از کودکان میگذرانند بیشتر در معرض این عفونت قرار میگیرند. افرادی که با کودکان کوچک زندگی می کنند یا کار می کنند نیز در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به عفونت ژیاردیا قرار دارند.

افرادی که به آب آشامیدنی سالم دسترسی ندارند. عفونت ژیاردیا در هر جا که سرویس بهداشتی کافی وجود نداشته باشد و یا آب برای نوشیدن بدون خطر نباشد، بیداد می کند. اگر به مکان‌هایی سفر کنید که عفونت ژیاردیا شایع باشد، در معرض خطر هستید. اگر مراقب آنچه که می‌خورید و می‌نوشید نباشید به این انگل مبتلا میشوید. بیشترین خطر در مناطق روستایی یا بیابانی میباشد.

افرادی که رابطه جنسی مقعدی دارند. افرادی که رابطه جنسی مقعدی بدون استفاده از کاندوم یا سایر محافظ ها را دارند در معرض خطر ابتلا به عفونت ژیاردیا و همچنین عفونت های مقاربتی قرار دارند.

عوامل خطرساز ژیاردیا

عوارض بیماری ژیاردیازیس چیست

عفونت ژیاردیا تقریباً و به نوعی هرگز در کشورهای صنعتی کشنده نمیباشد. اما می تواند علائم طولانی مدت و عوارض جدی به خصوص در نوزادان و کودکان را ایجاد کند. شایع ترین عوارض عبارتند از:

  • کم آبی بدن. اغلب در نتیجه داشتن یک اسهال شدید، کم آبی بدنبه وجود میاید. این خود زمانی رخ می دهد که آب کافی برای انجام عملکردهای طبیعی نداشته باشید.
  • شکست خوردن در روند رشد. اسهال مزمن ناشی از عفونت ژیاردیا می تواند منجر به سوء تغذیه و آسیب به رشد جسمی و ذهنی کودکان شود.
  • عدم تحمل لاکتوز. بسیاری از افراد مبتلا به عفونت ژیاردیا دچار عدم تحمل لاکتوز  که همان ناتوانی در هضم صحیح قند شیر است، می شوند. این مشکل ممکن است که حتی مدت ها پس از رفع عفونت هم نیز باقی بماند.

تشخیص بیماری ژیاردیازیس چیست

برای کمک به تشخیص عفونت ژیاردیا (ژیاردیازیس)، پزشک احتمالا نمونه ای از مدفوع شما را آزمایش کند. برای دقت بیشتر و تشخیص بهتر ، ممکن است که از شما خواسته شود که چندین نمونه مدفوع را جمع آوری کنید. سپس پزشک نمونه ها در آزمایشگاه از نظر وجود انگل بررسی میکند. همچنین ممکن است از آزمایش مدفوع برای نظارت بر اثربخشی هر درمانی که دریافت می کنید استفاده شود.

درمان بیماری ژیاردیازیس چیست

کودکان و بزرگسالانی که عفونت ژیاردیا بدون علائم را دارند، معمولاً نیازی به درمان مگر اینکه احتمال انتشار انگل‌ها در آن ها وجود داشته باشند را ندارند. بسیاری از افرادی که این مشکل را دارند، اغلب در عرض چند هفته خود به خود بهبود می یابند. هنگامی که علائم و نشانه ها شدید شدند و یا عفونت ادامه پیدا کرد، پزشکان معمولا عفونت ژیاردیا را با داروهایی مانند داروهای زیر درمان میکنند:

مترونیدازول (Flagyl). مترونیدازول رایج ترین آنتی بیوتیک مورد استفاده برای عفونت ژیاردیا میباشد. عوارض جانبی میتواند شامل حالت تهوع و طعم فلز مانند در دهان باشد. هنگام مصرف این دارو الکل ننوشید.


حتما بخوانید: قرص مترونیدازول برای چیست


تینیدازول (تینداماکس). تینیدازول به خوبی مترونیدازول عمل می کند و بسیاری از عوارض جانبی مشابه آن را نیز دارد، اما می توان آن را در یک دوز تجویز کرد.

نیتازوکسانید (آلینیا). این دارو به شکل مایع موجود میباشد. بلعیدن نیتازوکسانید برای کودکان آسان تر است. عوارض جانبی ممکن است شامل حالت تهوع، گازمعده، زردی چشم و ادرار زرد رنگ روشن باشد.

هیچ دارویی به طور مداوم برای عفونت ژیاردیا در بارداری توصیه نمی شود، زیرا احتمال اثرات مضر دارو برای جنین وجود دارد. اگر علائم شما خفیف هستند، ممکن است که پزشک به تعویق انداختن درمان تا سه ماهه اول یا بیشتر را توصیه کند. اگر درمان ضروری باشد، شما باید بهترین گزینه درمانی موجود را با پزشک خود در میان بگذارید.

درمان بیماری ژیاردیازیس چیست

پیشگیری بیماری ژیاردیازیس

  • هیچ دارو یا واکسنی نمی تواند از عفونت ژیاردیا جلوگیری کند. اما اقدامات احتیاطی عامیانه می‌تواند تا حد زیادی به کاهش احتمال ابتلا یا سرایت عفونت به دیگران کمک کند.
  • دست هایتان را بشویید. این ساده ترین و بهترین راه برای جلوگیری از بسیاری از انواع عفونت ها میباشد. پس از دستشویی رفتن یا تعویض پوشک کودک خود و قبل از غذا خوردن یا تهیه غذا، دست های خود را حداقل به مدت 20 ثانیه با آب و صابون بشویید. هنگامی که آب و صابون در دسترس نیست، می توانید از ضدعفونی کننده های مبتنی بر الکل استفاده کنید. ضدعفونی‌کننده‌های مبتنی بر الکل در از بین بردن شکل کیست مانند ژیاردیا که در محیط زنده رشد میکند، مؤثر نیستند.
  • آب بیابان را تصفیه کنید. از نوشیدن آب تصفیه نشده چاه‌های کم عمق، دریاچه‌ها، رودخانه‌ها، چشمه‌ها، حوض‌ها و نهرها خودداری کنید، مگر اینکه ابتدا آن را فیلتر و یا حداقل به مدت 10 دقیقه در دمای 158 فارنهایت (70 درجه سانتیگراد) جوشانده باشید.
  • محصولات را بشویید. هر گونه میوه و سبزی خام را با آبی سالم بشویید. میوه را قبل از خوردن پوست بکنید. اگر به کشورهایی سفر می‌کنید که ممکن است با آب ناسالم تماس داشته باشند، از خوردن میوه‌ها یا سبزیجات خام آن ها خودداری کنید.
  • دهان خود را بسته نگه دارید. هنگام شنا در استخرها، دریاچه ها یا نهرها سعی کنید آب آن ها را قورت ندهید.
  • از آب بطری استفاده کنید. از آب بطری در هنگام سفر به نقاطی از جهان که احتمال دارد. منبع آبی ناسالم را داشته باشند استفاده کنید و دندان های خود را با آب بطری که خودتان باز می کنید بشویید. از یخ استفاده نکنید.
  • رابطه جنسی ایمن تر را تمرین کنید. اگر رابطه مقعدی دارید، هر بار از کاندوم استفاده کنید. از رابطه دهانی مقعدی خودداری کنید مگر اینکه کاملاً محافظت شده باشد.

مقالات مرتبط:

درمان خانگی عفونت ادراری با 6 ماده طبیعی
 

از
1
رای