بسیاری از زنان بعد از زایمان دردها و ناراحتی هایی را بخاطر گرفتگی رحم، تورم بافت و درد عضلات تجربه می کنند. ایبوپروفن می تواند این دردها را تسکین دهد. برخی از انواع داروها در هنگام شیردهی مناسب نیستند، در نتیجه زنان در مورد اینکه آیا می توانند از این مسکن ها استفاده کنند یا نه سوال دارند. در اغلب موارد، مصرف کردن ایبوپروفن در طول شیردهی برای مدت کوتاه خطری بوجود نمی آورد.
ایبوپروفن در دوران شیردهی
ایبوپرفن در دوزهای متوسط طی دوران شیردهی بی خطر است زیرا تنها مقادیر خیلی کمی از این دارو وارد شیر مادر می شود. یک مطالعه در سال 2014 با بررسی غلظت ایبوپرفن در شیر مادران مشخص کرد که نوزادان کمتر از 0.38 درصد از دوز داروی مصرفی توسط مادر را دریافت می کنند. حتی هنگامی که زنان شیرده از طریق مکانیسم های جذب سریع مانند شیاف، دوز بالایی از ایبوپروفن را مصرف می کنند، نوزاد در معرض کمتر از یک درصد از دوز قرار می گیرد. به طور معمول پزشکان به خانم ها توصیه می کنند از مصرف برخی داروها در دوران بارداری خودداری کنند، زیرا ممکن است وارد جریان خون شود و از طریق جفت بر کودک تاثیر بگذارد.
برخی از تحقیقات نشان می دهد که مصرف ایبوپروفن در دوران بارداری با آسم در کودک مرتبط است. یک مطالعه نشان داد که مصرف ایبوپروفن در اوایل بارداری باعث افزایش احتمال از دست رفتن جنین می شود. به دلیل این خطرات، بسیاری از پزشکان توصیه می کنند که خانم ها هنگام بارداری از مصرف ایبوپروفن خودداری کنند. این مسئله می تواند گیج کننده باشد زیرا برخی افراد عقیده دارند دارویی که در دوران بارداری مضر است، در طول شیردهی نیز خطرناک است. با این حال، داروهایی که توسط جفت روی جنین در حال رشد تاثیر می گذارند، از طریق شیر مادر به شکل متفاوتی اثر می گذارند.
در مورد سایر داروهای مسکن چگونه است؟
ایبوپروفن یکی از داروهای مطمئن برای زنان شیرده است. با این حال، ایبوپروفن برای همه اثر نمی کند و ممکن است برخی از خانم ها به دلایلی مانند آلرژی از مصرف آن خودداری کنند. طبق بررسی انجام شده در سال 2014، استامینوفن نیز در هنگام شیردهی بی خطر است. این بررسی بیان می دارد که دوزهای کم آسپرین نیز ایمن است، اما قابل توجه است که استفاده از آسپرین در زنان شیرده بحث برانگیز است.
آسپرین با غلظت های بسیار بالاتر و تا 10 درصد به شیر مادر منتقل می شود. آسپرین می تواند دلیل سندرم ری در کودکان و نوزادان باشد، برخی محققان نگران هستند که حتی مقادیر خیلی کم آسپرین در شیر مادر نیز خطرناک است. بنابراین توصیه می شود از مصرف آسپرین در دوران بارداری و شیردهی خودداردی کنید و هرگز به کودکان آسپرین ندهید. بقیه داروها بسته به دوز و عوامل دیگر ممکن است بی خطر باشند. زنان شیرده باید در مورد هر نوع خطر و مزیت این داروها از جمله ایبوپروفن با پزشک مشورت کنند.
تسکین درد به روش طبیعی
هیچ دلیل پزشکی برای عدم استفاده زنان شیرده از ایبوپروفن وجود ندارد. در حقیقت، وجود درد زیاد در مادر باعث مشکل شدن ارتباط او با نوزاد خود می شود. با این حال، افرادی که داروهای طبیعی را ترجیح می دهند می توانند یک یا چند مورد از موارد زیر را امتحان کنند:
- در صورت نبود خطر لخته شدن خون، ماساژ درمانی برای درد عضلات انجام گیرد
- تغییر وضعیت بدن در هنگام شیردهی برای جلوگیری از فشار عضلات
- استفاده از حمام سیتز برای درد ناشی از پارگی پریتال و اپیزیوتومی
- استفاده از کمپرس گرم یا سرد برای درد سینه ها و زیر دل
- ایستادن زیر دوش آب گرم
خود مراقبتی نیز برای کم کردن درد مفید است، به خصوص برای افرادی که دچار کمبود خواب هستند و به نوزاد هم شیر می دهند. زنان شیرده باید آب زیادی بنوشند زیرا کم آبی بدن می تواند درد عضلات را بدتر کند و تولید شیر را کاهش دهد. همچنین خوب است خواب کافی داشته باشید، حتی اگر لازم باشد از همسرتان یا اعضای خانواده کمک بگیرید.در هفته اول بعد از زایمان کمبود خواب دیده می شود و این می تواند موجب ناراحتی شود. اگر داروها و درمان های طبیعی به تسکین درد کمک نمی کند، پزشک باید توصیه های دیگری برای شما داشته باشد.
دوز یا مقدار مصرفی ایبوپروفن در طول شیردهی
تحقیقات در مورد بی خطر بودن ایبوپروفن در طول شیردهی، روی مقادیر استاندارد انجام شده است، نه دوزهای زیاد. لازم است که زنان شیرده تنها دوز توصیه شده از دارو را مصرف کنند. اگر درد به اندازه ای شدید است که نیاز به دوزهای بیشتری حس می شود، بهتر است با پزشک مشورت کنید. ایبوپروفن بدون نسخه، معمولاً در قرص های 200 تا 400 میلی گرم در دسترس است. خواندن برچسب دارو ضروری است و نباید از دوز توصیه شده بیشتر مصرف شود. افراد باید در طول بارداری یا شیردهی از مصرف طولانی مدت داروها اجتناب کنند.
خطرات و ملاحظات
در بررسی های انجام شده و مستندات، هیچ خطری در رابطه با قرار گیری نوزاد در معرض مقادیر کم ایبوپروفن، از طریق شیر مادر وجود ندارد. یک مطالعه کوچک نشان می دهد که میزان ایبوپروفن موجود در شیر مادر با گذشت زمان و کاهش طبیعی پروتئین کاهش می یابد. بنابراین هر چقدر شیردهی طولانی تر باشد، ممکن است ایبوپروفن شیر مادر کمتر شود. زنانی که هنوز نگران تاثیر ایبوپروفن روی نوزاد هستند، ممکن است بخواهند از مصرف آن پس از زایمان خودداری کنند. با این حال، هیچ مدرکی وجود ندارد که نشان دهد استفاده کم از ایبوپروفن در این دوره می تواند به کودک آسیب بزند.
نتیجه گیری
بسیاری از زنان شیرده توصیه های متناقضی درباره مصرف دارو از دوستان، خانواده، والدین و حتی پزشکان دریافت می کنند. می توانید درگیر این نگرانی ها بشوید یا تصمیم بگیرید امن ترین استراتژی را انتخاب کنید و از مصرف همه داروها خودداری کنید. متخصصان اطفال حداقل یک سال شیردهی را به مادران توصیه می کنند و محدودیت زمانی برای آن مشخص نمی کنند. سازمان جهانی بهداشت (WHO) حداقل 2 سال شیردهی را توصیه می کند. لازم نیست زنان شیرده از مصرف داروهای مسکن در طول شیردهی اجتناب کنند. هیچ دلیلی وجود ندارد که از مصرف گهگاهی داروهای بی خطر مانند ایبوپروفن خودداری شود، به ویژه وقتی این داروها باعث تسکین درد می شود و می تواند به کاهش ناراحتی های پس از زایمان کمک کند.