فشار خون پایین در دوران بارداری مسئله شایعی است. بیشتر اوقات این بیماری باعث بروز مشکلات جدی نمی شود و فشار خون بعد از زایمان به سطح پیش از بارداری برمی گردد. اما در بعضی موارد، فشار خون پایین می تواند برای مادر و نوزاد خطرناک باشد.
اثرات بارداری بر فشار خون
اگر باردار باشید احتمالا در هر بار مراجعه به پزشک فشار خون شما اندازه گیری می شود. فشار خون عبارتست از نیرویی که قلب شما هنگام پمپ کردن خون به شریان ها وارد می کند. فشار خون در بعضی از روزها بالا و پایین می رود و اگر احساس هیجان یا عصبی بودن دارید، ممکن است تغییر کند. بررسی فشار خون اطلاعات مهمی راجع به سلامتی شما و کودک نشان می دهد. همچنین می تواند به پزشک کمک کند تا سایر بیماری های احتمالی، مانند پره اکلامپسی را در شما تشخیص بدهد. تغییراتی که در بدن شما طی بارداری رخ می دهد می تواند بر فشار خون شما تاثیر بگذارد. هنگام بارداری، سیستم گردش خون به سرعت منبسط می شود که ممکن است باعث فشار خون شود. معمولاً در 24 هفته اول بارداری فشار خون کاهش می یابد.
عوامل دیگری که می تواند در فشار خون پایین نقش داشته باشند
- کم آبی بدن
- کم خونی
- خونریزی داخلی
- استراحت طولانی مدت
- داروهای خاص
- بیماری قلبی
- اختلالات غدد درون ریز
- اختلالات کلیوی
- عفونت
- کمبودهای تغذیه ای
- واکنش آلرژیک
چه فشاری پایین محسوب می شود؟
اطلاعات فعلی، فشار خون طبیعی را پایین تر از 120 میلی متر جیوه سیستولیک (رقم بالا) و بالاتر از 80 میلی متر جیوه دیاستولیک (رقم پایین) تعریف می کنند. اگر در مورد شما زیر 60/90 میلی متر جیوه باشد، پزشک تشخیص می دهد که فشار خون پایین دارید. برخی از افراد در تمام زندگی خود دچار فشار خون پایین هستند و هیچ علائمی از آن را ندارند.
خطرات فشار خون پایین در دوران بارداری
به طور کلی، پایین بودن فشار خون در دوران بارداری نگران کننده نیست مگر اینکه نشانه های آن را تجربه کنید. پایین رفتن شدید فشار خون می توانند نشانه مشکلات جدی یا حتی تهدید کننده زندگی باشد. فشار خون بسیار پایین منجر به غش، آسیب به اندام یا شوک می شود. فشار خون پایین همچنین ممکن است نشانه حاملگی خارج از رحم باشد، این مسئله وقتی اتفاق می افتد که بارور شدن تخم خارج از رحم زن انجام می شود.
آیا فشار خون روی کودک تاثیر می گذارد؟
تحقیقات زیادی تاثیر فشار خون بالا را در طول بارداری روی کودک نشان می دهد، اما اطلاعات درباره تاثیرات فشار خون پایین محدود است. برخی مطالعات نشان داده اند که فشار خون پایین در طول بارداری ممکن است منجر به مشکلاتی مانند تولد نوزاد مرده یا کم وزن شود. با این حال، تحقیقات دیگر نشان داده است که سایر عوامل خطرناک در این وضعیت مقصر هستند. برای کشف تاثیرات فشار خون پایین بارداری بر سلامت کودک، تحقیقات بیشتری لازم است.
علائم فشار خون پایین در دوران بارداری
علائم و نشانه های فشار خون پایین ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- سرگیجه
- سبکی سر مخصوصاً هنگام ایستادن یا نشستن
- غش
- حالت تهوع
- خستگی
- تاری دید
- تشنگی غیر معمول
- پوست رنگ پریده یا سرد
- تنفس سریع و سطحی
- عدم تمرکز
در صورت بروز هر گونه علائم فشار خون در دوران بارداری، به پزشک خود مراجعه کنید.
تشخیص فشار خون پایین در بارداری
فشار خون پایین با یک آزمایش ساده تشخیص داده می شود. پزشک یا پرستار دستبند دستگاه را به دور بازوی شما می پیچد و از یک دستگاه اندازه گیری فشار برای محاسبه فشار خون استفاده می کند. این آزمایش می تواند در مطب پزشک انجام شود، اما شما نیز می توانید دستگاه را خریداری کرده و فشار خون خود را در خانه اندازه بگیرید. اگر در طول بارداری فشار خون پایین دارید، ممکن است پزشک برای رد کردن احتمال سایر بیماری ها، آزمایش های بیشتری تجویز کند.
روش درمان فشار خون پایین در دوران بارداری
به طور کلی، شما نیازی به درمان فشار خون پایین در دوران بارداری ندارید. پزشکان به طور معمول دارویی برای زنان بارداری تجویز نمی کنند که فشار خون را بالا ببرد، مگر اینکه علائم جدی یا عوارضی وجود داشته باشد. فشار خون شما احتمالاً در سه ماهه سوم شروع به افزایش می کند.
مراقبت از فشار خون پایین در دوران بارداری
اگر علائم فشار خون پایین مانند سرگیجه را تجربه کرده اید، ممکن است بخواهید موارد زیر را امتحان کنید:
- وقتی نشسته اید یا دراز کشیده اید، از بلند شدن سریع اجتناب کنید.
- برای مدت طولانی نایستید.
- در طول روز وعده های غذا کوچک میل کنید.
- حمام یا دوش خیلی گرم نگیرید.
- آب زیاد بنوشید.
- لباس گشاد بپوشید.
همچنین خوب است که در دوران بارداری یک رژیم غذایی سالم داشته باشید و مکمل های بارداری را مصرف کنید تا از علائم فشار خون جلوگیری شود.
فشار خون بعد از زایمان
فشار خون شما باید بعد از زایمان به سطح قبل از بارداری برگردد. متخصصان مربوطه در ساعات و روزهای بعد از زایمان، فشار خون شما را کنترل می کنند. همچنین، ممکن است پزشک در معاینات بعدی نیز آن را بررسی کند.
نظریه
فشار خون پایین در دوران بارداری طبیعی است. معمولاً این مسئله مشکلی محسوب نمی شود، مگر اینکه با علائمی همراه باشد. اگر علائم آزار دهنده فشار خون پایین را دارید، به پزشک اطلاع دهید.
چگونگی درمان فشار خون پایین در دوران بارداری
در اینجا چندین درمان برای فشار خون پایین در دوران بارداری آورده شده است.
درمان
هیچ درمانی برای فشار خون پایین در زمان بارداری تجویز نشده است. حتی داروها در دوران بارداری پیشنهاد نمی شوند، مگر اینکه علائم جدی باشد یا احتمال بروز عوارض وجود داشته باشد. با این وجود، این مسئله با تغییراتی ساده در سبک زندگی، مانند ورزش کردن برای بهبود جریان خون، به آرامی و با دقت بلند شدن و کشیدن پاها قبل از ایستادن قابل کنترل است. دیده شده است که فشار خون در سه ماهه آخر بارداری افزایش می یابد.
داروهای خانگی برای فشار خون پایین در دوران بارداری
می توانید برخی از داروهای خانگی را برای فشار خون پایین در دوران بارداری استفاده کنید.
1. آب نمک
معمولاً برای بیمارانی که فشار خون پایین دارند توصیه می شود، زیرا میزان سدیم موجود در نمک می تواند باعث افزایش فشار خون شود. با این حال، نباید زیاد آب نمک مصرف کنید، چون می تواند به سلامتی شما آسیب برساند. نگران نباشید، نصف قاشق چایخوری نمک را به یک لیوان آب اضافه کنید و آن را بنوشید یا از محلول های او آر اس استفاده کنید.
2. کشمش
بهترین درمان خانگی کشمش است، روشی سنتی اما عالی برای درمان پایین بودن فشار خون. همچنین می توانید آبی که کشمش ها در آن خیس خورده اند را مصرف کنید. این کار را برای چندین هفته یا حتی یک ماه دنبال کنید.
3. ریحان
ریحان حاوی مواد مغذی مانند ویتامین C، منیزیم، پتاسیم و اسید پانتوتنیک است که برای فشار خون پایین مفید هستند. علاوه بر این، به کاهش استرس نیز کمک می کند. می توانید آب برگ ریحان ها را بگیرید، یک قاشق عسل به آن اضافه کنید و ترکیب بدست آمده را هر روز با معده خالی مصرف کنید. اگر طعم آن را دوست دارید می تواند برگ های ریحان را نیز هر روز میل کنید.
4. آب چغندر
شما می توانید روزانه یک فنجان آب چغندر بنوشید و آن را تا یک هفته ادامه بدهید تا فشار خون را بهبود بخشد.
5. زنجبیل
زنجبیل در مقابله با فشار خون پایین و بالا موثر است زیرا حاوی ترکیبات خاص و آنتی اکسیدان هایی است که به همراه مواد شیمیایی مانند شوگاول، گینجرول و زینگرون است که می تواند از تغییرات در فشار خون جلوگیری کند.
6. بادیان
این گیاه حاوی پتاسیم، کلسیم، آهن، منگنز، مس، روی و منیزیم است که باعث افزایش سطح آهن و پتاسیم می شود که ممکن است در افزایش فشار خون کمک کند. به راحتی می توانید هنگام آشپزی مواد گیاهی را به غذای خود اضافه کنید.
7. آب لیمو
یکی دیگر از داروهای خانگی عالی، آب لیمو است، به خصوص اگر پایین بودن فشار خون به دلیل کم آبی باشد. آب لیمو می تواند به تامین انرژی و افزایش عملکرد کبد کمک کند.
8. آب هویج تازه
آب هویج تازه می تواند به بهبود گردش خون و در نتیجه حفظ فشار خون کمک کند. شما می توانید هر روز صبح آب هویج تازه به همراه عسل بنوشید.
9. پوره بادام و شیر
این یکی از رایج ترین روش های درمان است. این ترکیب ممکن است روی غدد آدرنال تاثیر داشته باشد که می تواند فشار خون را تثبیت کند. پنج یا شش بادام را یک شب خیس کنید، پوست آن را جدا کنید و بادام ها را پودر کنید. سپس آن را به شیر جوشانده شده اضافه کنید و خوب هم بزنید. برای بهبود سطح فشار خون یک فنجان شیر بادام مصرف کنید.
علاوه بر این داروهای خانگی، شما باید مایعات زیادی بنوشید تا وضعیت فشار خون را تحت کنترل داشته باشید. بهتر است قبل از انتخاب هر گونه روش درمانی، با پزشک مشورت کنید.
نکاتی درباره مقابله با سرگیجه به دلیل فشار خون پایین در دوران بارداری
یکی از علائم اصلی فشار خون پایین سرگیجه و احساس ضعف است. اگر به خاطر ضعف دچار غش بشوید ممکن است به سلامتی شما یا کودکتان آسیب برسد. در اینجا چند روش برای کنترل سرگیجه ناشی از فشار خون پایین در بارداری ارائه شده است.
- برای مدت طولانی نایستید. در فواصل کوتاه بنشینید، مخصوصاً اگر هنگام انجام هر گونه کار خانگی مثل آشپزی یا تمیز کردن منزل به مدت طولانی می ایستید.
- از دوش گرفتن با آب خیلی گرم خودداری کنید، زیرا آب داغ رگ های خونی را منبسط کرده و فشار خون را پایین می آورد که موجب ضعف می شود.
- به طور منظم در طول روز آب بنوشید، هیدراته ماندن بدن کمک می کند تا ذهن شما فعال باشد.
- از تغییر موقعیت سریع خودداری کنید، زیرا ممکن است منجر به ضعف شود. به آرامی بنشینید یا بایستید تا به بدن خود فرصت بدهید تا با موقعیت جدید هماهنگ شود.
- لباس های گشاد بپوشید زیرا مانع از ایجاد حس محدودیت می شود.
- هنگام خواب به سمت چپ بخوابید، زیرا گردش خون به نوزاد افزایش می یابد و همچنین از سندرم فشار خون پایین در مادر جلوگیری می کند.
منبع: healthline firstcry