علت لک ملاسما چیست؛ انواع و درمان ملاسما با روش خانگی و پزشکی

علت لک ملاسما چیست؛ انواع و درمان ملاسما با روش خانگی و پزشکی ملاسما یا لک صورت چیست ؛ علائم بیماری ملاسما، علت، روش تشخیص، انواع و بهترین راه درمان ملاسما با روش های خانگی، پزشکی و راه پیشگیری و کاهش اثر لک ملاسما را در سلام دنیا بخوانید.

ملاسما اختلال رنگدانه پوستی است که روی پوست لکه های قهوه ای یا خاکستری ایجاد می شود. ملاسما زمانی که در دوران بارداری ایجاد شود، کلواسما یا ماسک بارداری نیز نامیده می شود. در این مقاله از سلام دنیا ما در مورد علائم ملاسما، تشخیص ملاسما، بهترین راه درمان خانگی و پزشکی و نحوه پیشگیری از ملاسما صحبت کرده ایم. با ما همراه باشید.

ملاسما چیست؟

ملاسما اختلال رنگدانه پوستی است. اگر ملاسما دارید، ممکن است لکه های خاکستری یا قهوه ای روی پوستتان ایجاد شود. اگرچه می‌توانید این بیماری را درمان کنید، اما می‌تواند بر سلامت عاطفی  شماتأثیر بگذارد. ملاسما یک بیماری دائمی نیست و درمان مناسب می تواند به کاهش آن کمک کند. 

ملاسما یک اختلال پوستی است که باعث ایجاد هیپرپیگمانتاسیون در نواحی در معرض نور خورشید صورت و بدن می شود. لکه های قهوه ای یا خاکستری مایل به آبی روی صورت و بدن شما باقی می گذارد و به ویژه در میان افرادی که پوست قهوه ای دارند که در عرض های جغرافیایی گرمسیری زندگی می کنند رایج است. ملاسما نیز بیشتر زنان را تحت تاثیر قرار می دهد.


حتما بخوانید: درمان سریع لک صورت با 10 ماسک خانگی


ملاسما زمانی که در دوران بارداری ایجاد شود، کلواسما یا ماسک بارداری نیز نامیده می شود. اگرچه بدون درد و خوش خیم است، اما می تواند زندگی اجتماعی شما را مختل کند.فقط یک پزشک یا یک متخصص پوست می تواند پوست شما را معاینه کرده و وضعیت پوست را تشخیص دهد. اکنون به برخی از علائم این اختلال پوستی خواهیم پرداخت.

ملاسما چیست؟

علائم ملاسما یا بک صورت

علامت اولیه ملاسما ظاهر شدن لکه های قهوه ای، خاکستری یا تغییر رنگ روی پوست شما است. این لکه ها رنگ متفاوتی با رنگ پوست شما دارند و معمولاً در نواحی زیر ایجاد می شوند:

  • گونه ها
  • لب بالا
  • پیشانی
  • چانه
  • بینی

در برخی موارد، افراد ممکن است لکه های رنگی روی گردن، بازوها و شانه های خود ببینند. گاهی اوقات لکه ها ملتهب می شوند و قرمز به نظر می رسند.

علائم ملاسما

انواع لک ملاسما

بر اساس نوع لکه ها، میزان ملانین و رنگ، ملاسما را می توان به هر یک از سه نوع زیر طبقه بندی کرد:

1. ملاسما اپیدرمی

ملاسما اپیدرمی به وضوح زیر یک لامپ قابل مشاهده است زیرا لکه ها دارای مرزهای مشخص و به رنگ قهوه ای تیره هستند. این نوع به درمان ها پاسخ خوبی نشان می دهد.

2. ملاسما پوستی

ملاسما پوستی شامل لکه هایی با حاشیه های نامنظم یا تغییر رنگ است. معمولاً لکه ها رنگ قهوه ای روشن یا خاکستری آبی دارند و در زیر لامپ تفاوت قابل توجهی نشان نمی دهند. درمان این نوع ملاسمامعمولا سخت تر است.

3. ملاسما مخلوط

نوع مخلوط ملاسما ترکیبی از دو نوع دیگر است. بیشتر دیده می شود و دارای ترکیبی از لکه های قهوه ای تیره، قهوه ای روشن و خاکستری مایل به آبی است. این نوع ملاسما می تواند نسبتاً آهسته به درمان پاسخ دهد.علل دقیق ملاسما می تواند از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد. در بخش بعدی دلایل عمده را ذکر کرده ایم.

انواع ملاسما

علت لک ملاسما چیست

ملاسما روی صورت تا حد زیادی به آسیب آفتاب یا بارداری نسبت داده می شود. با این حال، عوامل مختلف دیگری می توانند باعث ایجاد لکه های قهوه ای روی صورت و بدن شوند.

1. ژنتیک

برخی از افراد به دلیل ژنتیک بیشتر از دیگران به ملاسما مبتلا می شوند. این موضوع برای افرادی با پوست قهوه ای که در مناطق استوایی زندگی می کنند و بیشتر در معرض آفتاب قرار می گیرند صادق است. حدود نیمی از افراد مبتلا به ملاسما، سابقه خانوادگی بیماری پوستی داشته اند.

2. بارداری

ملاسما بارداری در زنان بسیار شایع است. این را می توان به تغییرات هورمونی نسبت داد. اغلب به آن کلواسما یا ماسک بارداری می گویند.


حتما بخوانید: درمان خانگی از بین بردن لکه های سیاه روی پوست


3. مسائل هورمونی

سایر مشکلات هورمونی یا عدم تعادل نیز ممکن است منجر به ملاسما شود. پروژسترون نقش اصلی را در ایجاد این بیماری پوستی ایفا می کند. قرص های ضد بارداری یا داروهای جایگزین هورمونی ممکن است سطح پروژسترون را در بدن شما افزایش دهند.

4. برخی داروها یا محصولات معطر

مصرف برخی از داروهای ضد تشنج، داروهای ضد بارداری خوراکی، استروئیدهای خاص، داروهای حساس کننده به نور، و داروهای فوتوتوکسیک نیز می تواند باعث ایجاد ملاسما شود. محصولات مراقبت از پوست که پوست شما را تحریک می کنند ممکن است لکه های تیره روی صورت را بدتر کنند.

5. قرار گرفتن در معرض نور خورشید

قرار گرفتن در معرض نور خورشید می تواند منجر به ملاسما در بازوها، گردن و صورت شود. اشعه ماوراء بنفش خورشید می تواند ملانوسیت ها را تحریک کرده و همچنین باعث بازگشت ملاسما  شود. حتی کرم‌های ضدآفتاب نیز نمی‌توانند طول موج‌های طولانی‌تر تابش UV-A را که باعث تولید بیش از حد ملانین می‌شود، مسدود کنند.

علت ملاسما

اکنون می دانیم که چگونه ملاسما توسط متخصصان پزشکی تشخیص داده می شود.

ملاسما چگونه تشخیص داده می شود؟

از آنجایی که ملاسما باعث ایجاد لکه های قابل مشاهده در صورت و سایر قسمت های بدن می شود، تشخیص آن نسبتاً آسان است. با این حال، متخصص پوست ممکن است چند آزمایش را برای رد هرگونه بیماری پوستی دیگر انجام دهد و به طور قطعی میزان رنگدانه ناشی از ملاسما را تعیین کند.

یک لامپ روی لکه‌های شما قرار می‌گیرد تا هرگونه عفونت قارچی یا باکتریایی روی لکه‌ها را مشخص کند و میزان ملاسما را مشخص کند. در برخی موارد، بیوپسی پوست نیز ممکن است برای افتراق ملاسما از سایر عفونت های پوستی انجام شود .درمان ملاسما شامل استفاده از کرم های موضعی یا قرص های خوراکی است که لکه های قهوه ای را روشن می کند. در بخش بعدی در مورد این گزینه های درمانی بیشتر بدانید.

بهترین راه درمان ملاسما چیست؟

اگرچه هیچ درمان قطعی وجود ندارد، اما پزشک می تواند یکی از درمان های متعددی را که برای مبارزه با ملاسما در پیشانی، صورت، گردن و بدن شما استفاده می شود، برای شما تجویز کند.

بهترین کرم ببرای درمان ملاسما

1. درمان ملاسما با هیدروکینون

متخصص پوست ممکن است یک کرم هیدروکینون موضعی را به عنوان اولین خط درمان ملاسما تجویز کند. این کرم می تواند لکه های قهوه ای روی پوست شما را روشن کند. ممکن است به شکل کرم، ژل یا لوسیون استفاده شود و بیشتر برای استفاده موضعی بی خطر است.


حتما بخوانید: پماد هیدروکینون (Hydroquinone) چیست؟


2. درمان ملاسما با متیمازول

برای ملاسما مقاوم به هیدروکینون، درمان با متیمازول تجویز می شود. می توان از آن به عنوان کرم ضد تیروئید موضعی استفاده کرد.

3. درمان ملاسما با هیدروکینون، ترتینوئین و فلوسینولون استونید

یک کرم ترکیبی سه گانه حاوی (هیدروکینون 4٪، ترتینوئین 0.05٪ و فلوسینولون استونید 0.01٪) نیز برای درمان ملاسما استفاده می شود. این ترکیب باعث روشن شدن لکه ها و ایجاد رنگ پوست یکنواخت می شود.

4. درمان ملاسما با لایه بردارهای شیمیایی پوست

لایه برداری پوست با استفاده از کرم های مبتنی بر اسید گلیکولیک یا سالیسیلیک می تواند تا حدودی به درمان ملاسما کمک کند. این لایه برداری ها لایه بالایی پوست را از بین می برد و رنگ تیره لکه ها را کاهش می دهد.

5. درمان ملاسما با درم ابریژن، میکرودرم ابریژن و لیزر درمانی 

برای لکه های سرسخت تر، روش های دیگری مانند درم ابریژن، میکرودرم ابریژن و لیزر درمانی می تواند پیشنهاد شود. این روش ها برای افراد مختلف نتایج متفاوتی دارند و فقط باید توسط متخصص پوست انجام شوند. درمان‌های پیشرفته توسط متخصصان پوست با تجربه نیز نتایج بسیار خوبی مانند درمان‌های لیزر فرسایشی یا پلاسمای غنی از پلاکت (لیفت صورت خون‌آشام) به همراه دارد.

توجه داشته باشید که ملاسما سرسخت است و پس از درمان نیاز به مراقبت مناسب دارد. روش های طبیعی زیر می تواند به کاهش خطر ابتلا به ملاسما کمک کند.

بهترین گزینه های درمانی برای ملاسما چیست؟

درمان خانگی لک ملاسما

چگونه ملاسما را به طور طبیعی درمان کنیم؟

درمان ملاسما معمولا طولانی است و برای بهبود کامل پوست شما زمان می برد. در حالی که کلواسما ممکن است پس از چند ماه پس از بارداری ناپدید شود، ملاسما ناشی از عوامل دیگر ممکن است نیاز به درمان طولانی داشته باشد.

در اینجا چند درمان طبیعی برای ملاسما وجود دارد که می توانید امروز امتحان کنید. با این حال، اینها جایگزینی برای درمان های پزشکی نیستند و فقط باید با درمان های معمولی پوست دنبال شوند.

1. درمان طبیعی ملاسما : از آنتی اکسیدان های طبیعی استفاده کنید

ویتامین های C و E برای کمک به درمان کلواسما شناخته شده اند. می توانید از سرم حاوی این ویتامین ها یا آب لیموی خانگی، ویتامین E (به شکل کپسول) و مخلوط آب برای تسکین آسیب پوست استفاده کنید. ویتامین C موجود در آب لیمو می تواند آنزیم تیروزیناز را مهار کرده و تولید ملانین را کنترل کند.


حتما بخوانید: فواید و مضرات سرم ویتامین سی برای پوست


2. درمان طبیعی ملاسما : پوست خود را مرطوب نگه دارید

پوست  یک سد چربی طبیعی دارد که از آن در برابر آفتاب محافظت می کند. برای سالم نگه داشتن سد، باید پوست خود را روزانه مرطوب کنید. برای حفظ رطوبت طبیعی پوست،یک برنامه منظم پاکسازی و مرطوب کننده را دنبال کنید.

از آلفا هیدروکسی اسیدها استفاده کنید.اسیدهای آلفا هیدروکسی مانند اسیدهای لاکتیک، مالیک و گلیکولیک را روی پوست خود بمالید. این اسیدها می توانند با کاهش فعالیت تیروزیناز، درخشندگی پوست را بهبود بخشند و ممکن است یک تسکین طبیعی از ملاسما ایجاد کنند.منابع طبیعی اسیدهای آلفا هیدروکسی مانند شیر، ماست، خامه یا انگور فرنگی هندی را با مقادیر مساوی گلاب و آب لیمو مخلوط کنید. مخلوط را روی پوست خود بمالید و بعد از 15 تا 20 دقیقه بشویید.

چگونه ملاسما را به طور طبیعی درمان کنیم؟

آیا می توان از ملاسما پیشگیری کرد؟

متأسفانه نمی توان از ملاسما پیشگیری کرد. ملاسما به دلیل ژنتیک قابل تغییر  نیست. از آنجایی که بارداری باعث تغییر هورمون ها می شود، نمی توان از کلواسما پیشگیری کرد.

با این وجود، محافظت از پوست شما شانس ابتلا به ملاسما را کاهش می دهد، به ویژه اگر سابقه خانوادگی این اختلال را داشته باشید. کلواسما، ممکن است طی چند ماه خود به خود از بین برود. از این رو، شرایط بسیار بحرانی برای نگرانی نیست.

در اینجا راه های خاصی برای کاهش اثرات ملاسما بر روی صورت شما وجود دارد:

  • یک رژیم غذایی خوب سرشار از سبزیجات و مواد مغذی سلامت پوست شما را بهبود می بخشد و آن را در برابر آسیب های خورشید مقاوم می کند.
  • برای کمک به مقابله با آسیب های ناشی از نور خورشید، مقدار مناسبی ویتامین D مصرف کنید.
  • از محصولات مراقبت از پوست استفاده کنید که پوست شما را تحریک نکنند.
  • روزانه از ضد آفتاب استفاده کنید. توصیه می شود کرمی با SPF بین 30 تا 50 انتخاب کنید. اگر مدت طولانی تری زیر نور آفتاب ماندید، آن را هر 2 ساعت یکبار تجدید کنید.
  • از آرایش برای پوشاندن لکه های تیره یا ملاسما استفاده کنید. یک کرم پودر یا کانسیلر با پوشش بالا انتخاب کنید تا لکه های ملاسما روی صورت و بدن شما پنهان شود.
  • برای حفظ رنگ پوست یکنواخت به یک رژیم مراقبت از پوست متعهد شوید. اگر در محافظت از پوست خود در برابر آفتاب کوشا نباشید، ممکن است لکه ها پس از درمان برگردند.

سوالات متداول

آیا آلوئه ورا برای ملاسما خوب است؟

آره. مطالعه ای که بر روی زنان باردار انجام شد نشان داد که عصاره ژل آلوئه ورا به کاهش شدت ملاسما کمک می کند. با این حال، مطالعات بیشتری برای درک فواید آلوئه ورا بر ملاسما ضروری است.

آیا آلوئه ورا برای ملاسما خوب است؟

آیا سیب زمینی برای ملاسما خوب است؟

شواهد حکایتی نشان می دهد که سیب زمینی به بهبود ملاسما کمک می کند و همچنین لکه های تیره را روشن می کند. با این حال، مطالعات محدودی در این زمینه در دسترس است.

نکته های کلیدی

  • ملاسما در خانم ها شایع تر است و رنگدانه ها معمولا در بینی، گونه ها، چانه و غیره ایجاد می شود.
  • بر اساس نوع لکه ها، رنگ و میزان ملانین موجود به انواع مختلفی طبقه بندی می شود.
  • علاوه بر قرار گرفتن بیش از حد در معرض نور خورشید و دلایل دیگر، سابقه خانوادگی ملاسما نیز می تواند باعث این بیماری شود.
سخن آخر

ملاسما یک اختلال رنگدانه ای است و می تواند فرد مبتلا را تحریک کرده و او را به خودآگاهی برساند. خبر خوب این است که ممکن است با درمان و مراقبت مناسب، لکه ها را کمرنگ کنید. با این حال، ملاسما معمولاً چند ماه طول می کشد تا از بین برود، بنابراین مهم است که به برنامه درمانی پایبند باشید و در مورد نتایج صبور باشید.

اگر نسبت به ملاسما خود آگاه هستید، در مورد خدمات حمایتی یا درمانگران با پزشک خود مشورت کنید. علاوه بر این، ملاقات با سایر افرادی که بیماری مشابه دارند یا صحبت با کسی در مورد آن می تواند به شما کمک کند تا احساس بهتری داشته باشید. ملاسما برای درمان بسیار بدنام است و ممکن است نتایج آن از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد. 


مطالب مرتبط:

خواص آلوئه ورا برای پوست از نظر متخصصان پوست

خواص آب پیاز برای پوست، جوش و لک صورت



از
2
رای