زنان باردار اغلب در دوران بارداری دچار خارش واژن می شوند. این یک اتفاق طبیعی و شایع است. بسیاری از چیزها می تواند باعث خارش واژن در دوران بارداری شود. برخی از آنها ممکن است به دلیل تغییراتی باشد که بدن شما آن را تجربه می کند. دلایل دیگر ممکن است به هیچ وجه به بارداری شما مرتبط نباشد. به خواندن این مطلب ادامه دهید تا دلایل احتمالی خارش واژن در دوران بارداری را بررسی کنید، به علاوه، اطلاعات مهمی در مورد درمان و پیشگیری از آن کسب کنید.
علل خارش واژن در دوران بارداری
مشکلات زیر ممکن است باعث خارش واژن در دوران بارداری شود:
1. واژینوز باکتریایی
اگر تعادل بین باکتری مفید و مضر واژن تغییر کند، واژینوز باکتریایی رخ می دهد. این عفونت واژنی به طور معمول در زنان فعال جنسی اتفاق می افتد، چه باردار باشند و چه باردار نباشند. علائم آن شامل:
- ترشحات رقیق، کدر یا خاکستری
- خارش
- سوزش
- قرمزی
- بویی مانند ماهی مخصوصا بعد از مقاربت جنسی
2. عفونت مخمر
علاوه بر باکتری ها، واژن به طور معمول حاوی مقدار کمی مخمر است. تغییرات هورمونی مرتبط با بارداری می تواند تعادل pH واژن را مختل کند و باعث تکثیر مخمرها شود. به همین دلیل، عفونت های مخمر در دوران بارداری شایع است.
علائم شامل موارد زیر است:
- خارش
- سوزش
- ترشحات غلیظ واژن که بافت پنیری دارد
3. افزایش ترشحات واژن
میزان ترشحات واژن و ترشح مخاط دهانه رحم ممکن است در طول بارداری افزایش یابد. تغییرات هورمونی باعث این اتفاق و همچنین نرم شدن دهانه رحم و دیواره بیرونی واژن می شود. ترشح به منظور محافظت از واژن در برابر عفونت است، اما می تواند باعث تحریک پوست مهبل شده و دچار خارش و قرمزی شود.
4. خشکی واژن
تغییرات هورمونی ممکن است باعث خشکی واژن در برخی افراد در دوران بارداری شود. بر اساس حرف های مردم، کسانی که به فرزند خود شیر می دهند، در هنگام بارداری، بیشتر این علائم را تجربه می کنند. قرمزی، سوزش و درد نیز هنگام رابطه جنسی ممکن است رخ دهد. پایین بودن پروژسترون همچنین ممکن است باعث خشکی واژن در برخی از زنان باردار شود. از آنجا که این هورمون برای پایداری بارداری ضروری است، در صورت بروز این مشکل با پزشک خود مشورت کنید.
5. حساسیت به محصولات
در دوران بارداری، واژن به طرز حریصانه ای خون دریافت می کند، و ممکن است پوست شما احساس کشیدگی و حساسیت بیشتری نسبت به حالت معمول خود داشته باشد. محصولاتی که قبلا از آنها به راحتی استفاده می کردید، ممکن است پوست را تحریک کرده و باعث خارش و قرمزی آن شود. محصولاتی که می توانند باعث بروز این اتفاق شوند، عبارتند از:
- مواد شوینده
- حمام حباب
- شامپو بدن
- صابون
6. عفونت دستگاه ادراری (UTI)
رحم در بالای مثانه قرار دارد. با بزرگ تر شدن آن در دوران بارداری، فشار بیشتری بر روی مثانه وارد می شود. این می تواند خروج ادرار را مسدود کرده و باعث بروز عفونت شود. به همین علت، زنان باردار می توانند در معرض خطر ابتلا به عفونت دستگاه ادراری قرار بگیرند. باکتری ها نیز می توانند باعث عفونت دستگاه ادراری شوند، مانند باکتری های استرپتوکوکهای گروه ب (GBS). در یکی از هر چهار زن باردار، تست GBS مثبت می شود. GBS در بزرگسالان معمولا علائمی ندارد. از آنجا که باکتری GBS می تواند برای یک نوزاد مضر باشد، پزشک در دوران بارداری از شما تست می گیرد.
علائم آن شامل:
- نیاز مکرر و فوری به ادرار کردن
- درد شکمی
- خارش و سوزش واژن
- درد در حین مقاربت
7. کلستاز بارداری
این بیماری کبدی ممکن است در اواخر بارداری رخ دهد. اینکه چرا این اتفاق می افتد، هنوز مشخص نشده است. کارشناسان معتقد هستند که ژنتیک و هورمون های بارداری نقش مهمی در بروز آن دارند. کلستاز حاملگی باعث خارش شدید در کف دست و کف پا می شود. خارش ممکن است در تمام بدن از جمله ناحیه واژن شروع شود. با این بیماری جوش و قرمزی رخ نمی دهد.
8. عفونت های مقاربتی (STI)
بیماری های مقاربتی مانند تبخال دستگاه تناسلی، HPV و تریکومونیازیس، همگی ممکن است به عنوان یک علامت اولیه، با خارش واژن همراه باشند. می توانید در هنگام داشتن بیماری های مقاربتی، باردار شده و یا بعد از بارداری دچار بیماری مقاربتی شوید. از آنجا که بیماری های مقاربتی ممکن است علائمی نداشته باشند، در صورتی که شما تصور می کنید ممکن است به یکی از آنها مبتلا شده باشید، مهم است که به پزشک خود اطلاع دهید.
اگر بیماری مقاربتی علائمی داشته باشد، ممکن است موارد زیر باشد:
- جوش
- احساس سوزش
- زگیل
- تب
- ترشحات واژن
- علائمی شبیه به بیماری آنفولانزا
بیماری های مقاربتی می تواند به طرز بدی بر روی شما و کودک تان تاثیر بگذارد، اما می توانید در حین بارداری تحت درمان قرار بگیرید و این خطرات را از بین می برید.
درمان های خانگی خارش واژن در دوران بارداری
خارش واژن در دوران بارداری اغلب نگران کننده نیست و با درمان در منزل قابل رفع است. با این وجود، در این مدت ممکن است حساسیت خاصی ایجاد شود. با پزشک خود در مورد هر گونه علائم نگران کننده ای که تجربه می کنید، صحبت کنید. درمان خارش واژن براساس علت متفاوت خواهد بود. آنها شامل موارد زیر هستند:
1. درمان ضد قارچی بدون نسخه
اگر پزشک تأیید کرده است که شما یک عفونت قارچی دارید، می توانید از یک کرم ضد قارچ OTC یا شیاف برای درمان آن استفاده کنید. از فلوکونازول (دیفلوکان) استفاده نکنید. این داروی ضد قارچ تجویزی، با افزایش خطر سقط جنین مرتبط است و نباید در دوران بارداری مصرف شود.
2. جوش شیرین
پوستی که دچار خارش شده را می توان با خیس کردن آن در وان حمام با جوش شیرین یا استفاده از کمپرس جوش شیرین در ناحیه آسیب دیده تسکین داد.
3. آب سرد
حمام آب سرد و کمپرس سرد نیز ممکن است به کاهش خارش کمک کند.
4. استفاده نکردن از محصول
اگر تصور می کنید که محصولی که از آن استفاده می کنید باعث بروز این علائم می شود، سعی کنید از آنها استفاده نکرده و از محصولات طبیعی و ملایمی استفاده کنید که برای دوره بارداری یا برای نوزادان طراحی شده است.
5. آنتی بیوتیک ها
اگر به واژینوز باکتریایی، عفونت دستگاه ادراری و یا بیماری مقاربتی مبتلا شده اید، به داروهای تجویزی نیاز خواهید داشت.
6. کورتیکواستروئیدها
کرم های ضد خارش موضعی مانند کورتیکواستروئیدها ممکن است به کاهش خارش کمک کنند.
7. سایر داروها
اگر مبتلا به کلستاز هستید، پزشک شما را تحت نظر قرار می دهد و ممکن است به شما توصیه کند از داروهای ضد صفرا استفاده کنید.
روش های پیشگیری از خارش واژن در حاملگی
ممکن است جلوگیری از خارش واژن در دوران بارداری کاملاً دشوار باشد، اما برخی از رفتارهای پیشگیرانه ممکن است به شما کمک کند. این نکات را در نظر بگیرید:
- سعی کنید با خوردن ماست حاوی کشت زنده، pH واژن خود را در حد سالم نگه دارید.
- همچنین می توانید روزانه با تأیید پزشک، مکمل لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس مصرف کنید.
- از لباس زیر با جنس پنبه یا پارچه هایی که به راحتی می توان با آن نفس کشید، استفاده کنید.
- از پوشیدن لباس هایی که بسیار تنگ است، خودداری نمایید.
- فوراً لباس های مرطوب مانند لباس حمام یا وسایل ورزشی را تغییر دهید.
- از استفاده از محصولاتی که حاوی بو، مواد شیمیایی یا مواد تحریک کننده هستند، خودداری کنید.
- بهداشت مناسب بخصوص بعد از رفتن به حمام را تمرین کنید. همیشه واژن خود را از جلو به سمت عقب تمیز کنید.
- آن را با دوش آب تمیز نکنید. دوش باعث بر هم خوردن تعادل PH طبیعی واژن می شود.
- سعی کنید برای کاهش استرس، یوگا در دوره بارداری، مدیتیشن، یا تنفس عمیق را تمرین کنید.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنید
هر علائم ناراحت کننده ای که شما را در حین بارداری نگران می کند، به پزشک خود اطلاع دهید. اگر دچار خارش واژن شده اید که ظرف چند روز با درمان های خانگی برطرف نمی شود، به پزشک جهت بررسی آن مراجعه کنید. اگر خارش واژن با علائم دیگری مانند: درد یا ترشحات غلیظ و بوی بد همراه است، به پزشک خود مراجعه کنید تا عفونت را بررسی کند. همچنین اگر متوجه ترشح خون در ترشحات شدید، به پزشک مراجعه کنید.
نتیجه گیری
خارش واژن یک اتفاق شایع در دوران بارداری است و اغلب دلیلی برای نگرانی آن وجود ندارد. این پدیده، عمدتا با تغییرات طبیعی هورمونی که در دوران بارداری انتظار دارید، همراه است. اگر نگران این علائم هستید یا علائم دیگری نیز مانند آن وجود دارد مانند: درد یا بو بد، پزشک قادر به تجویز درمان هایی است که می تواند به شما کمک کند.
منبع: healthline