گلبول سفید (WBC) در آزمایش ادرار و مدفوع نشانه چیست؟

گلبول سفید (WBC) در آزمایش ادرار و مدفوع نشانه چیست؟ WBC سه حرف مخفف برای «گلبول های سفید خون» است. وجود گلبول های سفید خون در ادرار یا مدفوع به این معناست که نوعی عفونت یا بیماری در بدن وجود دارد. گاهی اوقات به علت اختلال در دستگاه گوارش نیز این مشکل رخ می دهد.

WBC در واقع سه حرف مخفف برای «گلبول های سفید خون» است. این سلول ها از بدن در برابر بیماری ها دفاع می کنند. میزان گلبول های سفید خون با استفاده از آزمایشی با همین نام WBC که نوعی آزمایش خون است، اندازه گیری می شود. حتما این سوال برای شما پیش می آید که چرا باید میزان گلبول های سفید در مدفوع را بررسی کرد؟ آیا وجود گلبول های سفید در مدفوع نشانه بیماری است؟ و علت Wbc در آزمایش ادرار چیست ؛ با ما در سلام دنیا، همراه باشید تا پاسخ این سوال را پیدا کنید.

گلبول سفید خون چیست؟

این سلول ها با حمله به باکتری ها، ویروس ها و میکروب های موجود در بدن از آن در برابر عوامل بیماری زا دفاع می کنند. گلبول های سفید خون از مغز استخوان سرچشمه می گیرند، اما در سرتاسر جریان خون گردش می کنند. وجود آنها برای سیستم ایمنی بدن و دفاع در برابر عوامل بیماری زا حیاتی است. پنج نوع اصلی از گلبول های سفید خون وجود دارد:

  • نوتروفیل ها: که گلبول های سفید قوی برای از بین بردن باکتری ها و قارچ ها هستند.
  • لنفوسیت ها: این گلبول ها به بدن کمک می کنند تا آنتی بادی هایی تولید کرده و از خودش در برابر ویروس ها و باکتری ها و سایر عوامل بیماری زا دفاع کند.
  • ائوزینوفیل ها: باعث از بین رفتن انگل ها، سلول های سرطانی شده و در واکنش های آلرژی زا نقش دارند.
  • مونوسیت ها: مسئول حمله و از بین بردن باکتری ها و میکروب های ورودی به بدن هستند.
  • بازوفیل: مواد شیمیایی در خون جهت هشدار دادن تولید می کنند که اغلب برای واکنش های آلرژی زا است.

گلبول های سفید خون چیست؟

علت احتمالی وجود گلبول های سفید خون در ادرار و مدفوع چیست؟

به طور معمول کلیه اجازه نمی دهد که هیچ نوع سلول خونی وارد ادرار شود. بنابراین، وجود سلول های سفید خون در ادرار به این معنا است که نوعی عفونت یا بیماری در بدن وجود دارد. اکنون شایع ترین علل وجود گلبول های سفید خون در ادرار را بررسی می کنیم.

شایع ترین دلایل وجود گلبول های سفید در ادرار (Wbc در آزمایش ادرار)

1. علت بالا بودن گلبول سفید در ادرار: عفونت دستگاه ادراری

از شایع ترین دلایل وجود گلبول های سفید خون در ادرار، عفونت دستگاه ادراری (UTI) است. عفونت ادراری با باکتری هایی مثل اشرشیاکلی که به دستگاه ادراری وارد شده و باعث عفونت می شوند، رخ می دهد. به طور معمول زنان در معرض خطر بیشتر ابتلا به عفونت های مجاری ادراری هستند، زیرا بیشابراه زنان از مردان کوتاه تر است. در واقع بهترین راه برای بررسی وجود عفونت در مجاری ادراری، بررسی میزان گلبول های سفید خون در ادرار است.

توجه کنید که در صورت ابتلا به عفونت مجاری ادراری، باید هر چه سریع تر برای برطرف شدن آن اقدام کنید، زیرا این عفونت می تواند بین بخش های مختلف بدن پخش شود. برای پیشگیری از ابتلا به عفونت های مجاری ادراری، بهترین راه نوشیدن آب زیاد است. هر چه بیشتر آب بنوشید، عمل دفع عفونت از بدن سریع تر انجام می شود.


حتما بخوانید: درمان خانگی عفونت ادراری با 6 ماده طبیعی


wbc در آزمایش ادرار

2. وجود گلبول های سفید در ادرار در دوران بارداری

زنان در دوران بارداری ممکن است در معرض خطر بیشتر ابتلا به عفونت قرار بگیرند. تغییرات هورمونی ایجاد شده در دوران بارداری باعث می شود تا در دفع ادرار مشکل ایجاد شود و یا اینکه مثانه به طور کامل خالی نمی شود. در این حالت عفونت رخ می دهد و گلبول های سفید ممکن است در طول آزمایش های معمول زنان باردار در مدفوع شان مشاهده شود.

توجه کنید که حتی اگر عفونت دستگاه ادراری در دوران بارداری رخ دهد هم باید برای درمان هر چه سریع تر اقدام کنید. این نوع عفونت ممکن است به التهاب مثانه یا پیلونفریت منجر شده و می تواند حتی به جنین آسیب برساند.

3.  التهاب مثانه

از دیگر علل وجود گلبول های سفید خون در ادرار، التهاب مثانه است. از جمله علائم التهاب مثانه: درد در زیر شکم، احساس فشار، درد در مثانه و احساس نیاز به دفع ادرار مکرر است. در این بیماری، پزشکان توصیه می کنند که در مراحل اولیه ابتلا سعی کنید تا به مدت بیشتری ادرار را در مثانه خود نگه دارید. مثلا تلاش کنید که به جای 30 دقیقه، به مدت 45 دقیقه ادرار خود را نگه دارید. پوشیدن لباس های تنگ نیز منجر به تحریک دفع ادرار می شود و نباید لباس های تنگ به تن کنید.

علل وجود گلبول های سفید خون در ادرار

4.  علت گلبول سفید در مدفوع: اسهال التهابی

اسهال التهابی به واسطه باکتری هایی مثل کلستریدیوم، شیگلا، سالمونلا و کمپیلوباکتر و .... ایجاد می شود. در این موارد، پزشک می تواند مدفوع را برای آزمایش گلبول های سفید خون که باعث التهاب در دستگاه گوارش شده اند، بررسی کند.

5.  بیماری التهابی روده

کولیت اولسراتیو نوعی بیماری التهابی روده است و می تواند بر روده بزرگ تاثیر بگذارد. این بیماری می تواند در فعالیت های روزانه شخص اختلال ایجاد کند، زیرا باعث خستگی، تکرر اسهال و درد می شود. بیماری کرون نیز می تواند التهاب و تورم ایجاد کند. این بیماری های التهابی روده معمولا به سختی درمان می شوند و پزشکان توصیه می کنند که علاوه بر درمان، رژیم غذایی و سبک زندگی تان را نیز تغییر دهید.

Wbc در آزمایش مدفوع نشان دهنده کدام بیماری ها است

علت انجام آنالیز مدفوع چیست؟

آنالیز مدفوع معمولا برای تشخیص بیماری ها و اختلالاتی از جمله موارد زیر انجام می شود:

  • تشخیص بیماری های دستگاه گوارش و کبد و پانکراس
  • بررسی سرطان کولون با بررسی وجود خون مخفی در آن
  • کنترل وجود انگل هایی مثل کرمک و یا ژیاردیا
  • بررسی وجود عفونت هایی مثل باکتری، قارچ یا ویروس
  • تشخیص علت علائم گوارشی مثل اسهال و اسهال خونی و افزایش تولید گاز معده و تهوع و استفراغ
  • کنترل عدم جذب مواد غذایی توسط دستگاه گوارش

حتما بخوانید: همه چیز درباره سرطان روده بزرگ (کولون)


علت انجام آنالیز مدفوع چیست؟

آیا اقدامات خاصی برای انجام آزمایش WBC در مدفوع نیاز است؟

مصرف بسیاری از داروها می تواند نتایج آزمایش را تغییر دهد. یک تا دو هفته قبل از انجام آزمایش، از مصرف داروهای ضد اسهال و ضد انگل، آنتی بیوتیک ها و داروهای ضد التهابی غیراستروئیدی خودداری کنید. می توانید از پزشک خود بپرسید که چه داروهایی را می توانید مصرف کنید.

آزمایش WBC در مدفوع چگونه انجام می شود؟

پزشک یک ظرف خاص را جهت نمونه مدفوع در اختیارتان قرار می دهد. اگر قادر به تولید نمونه مدفوع نباشید، پزشک می تواند یک نمونه را با قرار دادن سواپ در مقعد جمع آوری کند. نتیجه این آزمایش به عوامل زیادی از جمله سن و جنس و سابقه پزشکی بستگی دارد. وجود گلبول های سفید در مدفوع ممکن است به این معنا باشد که التهاب در دستگاه گوارش وجود دارد، اما اگر گلبول های سفید در مدفوع وجود نداشت، به این معنی نیست که مشکلی وجود ندارد. زیرا برخی از افراد مبتلا به بیماری هیچ گونه گلبول سفیدی در مدفوع خود ندارند.

نتیجه گیری

وجود گلبول های سفید خون در ادرار یا مدفوع به این معنا است که نوعی عفونت یا بیماری در بدن وجود دارد. گاهی اوقات به علت اختلال در دستگاه گوارش نیز این مشکل رخ می دهد. اگر جواب آزمایش تان نشان می دهد که گلبول های سفید در ادرار یا مدفوع وجود دارد یا خودتان تصور می کنید که به بیماری هایی از جمله عفونت دستگاه ادراری مبتلا هستید، هر چه سریع تر جهت درمان اقدام کنید. به تاخیر انداختن درمان برخی از بیماری ها از جمله عفونت دستگاه ادراری می تواند باعث پخش شدن عفونت در کل بدنتان شود.


مقالات مرتبط:

علت بالا بودن گلبول های سفید خون چیست

دلیل کمبود گلبول سفید در آزمایش خون (WBC) چیست و علائم و درمان آن
 

از
4
رای