ارتباط تنها تعاملی است که ما در هنگام روبرو شدن با دیگران ایجاد می کنیم. بدون توجه به اینکه این ارتباط یک رابطه شخصی باشد یا یک رابطه حرفه ای، ارتباط ما را با یکدیگر در جامعه مرتبط می سازد. در نتیجه، ارتباط اصلی ترین مکانیسمی است که در آن تضادها ایجاد شده و یا برطرف می شوند. بنابراین، ارتباط موثر می تواند تضمین کننده این باشد که شما بدرستی ارتباط برقرار نموده و سوء تفاهمات احتمالی را به حداقل برسانید. در وضعیتی که عدم توافق یا تضادهایی وجود دارند، ارتباط موثر مجدداً می تواند برای حل این گونه مشکلات مورد استفاده قرار گیرد.
9 مهارت اصلی برای برقراری ارتباط موثر در یک محیط همکاری
در ادامه مهارت های اصلی را که یک فرد باید دارا باشد تا از ارتباط موثر قابل قبولی برخوردار شود، بیان می نماییم. هرچند کسب تمامی این مهارت ها و تسلط بر آنها در یک سطح معین کمی چالش برانگیز به نظر می رسد اما شناختن تمامی این مهارت ها و تقویت تدریجی آن ها شما را به سطحی از ارتباط موثر که می خواهید، خواهد رساند.
1. حفظ تمرکز
وقتی با یک بحران یا بحث مواجه هستید، ارتباط دادن آن با چیزی در گذشته بسیار طبیعی است. وقتی این اتفاق روی می دهد، در اکثر مواقع بحث از موضوع اصلی خارج شده و شرایط ممکن است بسیار پیچیده شود. حفظ تمرکز یکی از اصلی ترین مهارت هایی است که نه تنها برای برقراری ارتباط تحت فشار لازم است، بلکه تمامی انواع ارتباطات از گفتگوهای در حین صرف ناهار تا بحث های رسمی و جدی را شامل می شود. اگر تمرکز را از دست بدهید، شانس زیادی وجود دارد که نتیجه نهایی ارتباط چندان موثر نباشد.
2. دقیق گوش دادن
هر چند افراد فکر می کنند که به سخنان دیگران گوش می دهند، اما در واقع آنها در حال برنامه ریزی برای آن چیزی هستند که می خواهند بگویند. این کار است که ما در واقع انجام می دهیم! در نتیجه، شما باید بیشتر تلاش کنید تا به آنچه طرف مقابل می گوید گوش دهید و سپس به این نتیجه برسید که باید چه بگویید. اگر مطمئن نیستید که سخن طرف مقابل را بدرستی شنیده اید، آن را تکرار کرده و تایید طرف مقابل را در این خصوص دریافت کنید.
3. درک دیدگاه های سایرین
در اکثر ارتباطات، ما می خواهیم دیگران سخنان ما را بشنوند و درک کنند. ما درباره دیدگاه خود صحبت کرده و سعی می کنیم طرف مقابل را مجبور کنیم آن را بپذیرد. به خاطر داشته باشید، دیگران نیز همین کار را انجام می دهند! اگر می خواهید آنها به سخنان شما گوش دهند، شما نیز باید به سخنان آنها گوش داده و دیدگاه های آنان را درک کنید. اگر واقعاً بتوانید دیدگاه های آنان را درک کنید، می توانید دیدگاه خودتان را به شیوه ای واضح تر و قابل قبول تر توضیح دهید.
4. همدردی در هنگام انتقاد
گاهی اوقات ما در مقابل انتقادات دیگران به شدت جبهه می گیریم. چون انتقاد ارتباط تنگاتنگی با احساسات دارد، می تواند به آسانی ما را آشفته سازد. اما در ارتباطات، مهم است که به مشکلات و سختی های طرف مقابل نیز گوش داده و با وی همدردی نماییم. همزمان، سعی کنید واقعیت ها و حقایق را از گفته های آنان استخراج کنید زیرا این کار می تواند بسیار مفید باشد.
5. قبول مسئولیت
قبول مسئولیت فردی یک قدرت است. وقتی صحبت از ارتباط موثر می شود، اعتراف به کارهای اشتباهی که انجام شده است، مورد احترام و ضروری می باشد. اکثر مواقع، بسیار از افراد هستند که در بروز یک تضاد مسئولیت داشته و دخیل می باشند. در این موارد، مسئول آنچه به عهده شماست باشید. این رفتار نشان دهنده بلوغ شما بوده و نوعی الگوسازی می باشد. رفتار شما احتمالاً دیگران را ترغیب می کند تا مسئولیت امور خودشان را بپذیرند.
6. مصالحه در صورت نیاز
ما همواره می خواهیم در مناظرات برنده باشیم اما در چند درصد موارد پس از پیروزی در یک بحث از درون احساس پوچی نموده اید؟ گاهی اوقات برنده شدن در یک بحث بی معنی می باشد. شما ممکن است در بحث برنده شده باشید اما همکاری دیگران را از دست داده باشید. ارتباط مربوط به پیروزی نمی باشد بلکه با انجام دادن امور معنی می شود. برای اینکه بتوانید امور را به انجام برسانید، شما ممکن است لازم باشد در بعضی امور مصالحه نمایید. اگر این کار لازم است، حتماً آن را انجام دهید.
7. ایجاد یک وقفه در صورت لزوم
گاهی اوقات، شما باید در میانه بحث یک وقفه ایجاد کنید. اگر ارتباطات فشرده باشد، ممکن است الگوی ارتباطی ناکارآمد پدیدار شود. وقتی این چنین الگوهایی را تشخیص دادید، بایستی یک وقفه در بحث ایجاد کرده و پس از مدتی آن را ادامه دهید. وقتی پس از کمی استراحت بحث را ادامه می دهید، تمامی طرفین دخیل قادر خواهند بود مشارکت سازنده تری در بحث داشته باشند.
8. برای هدف تان بجنگید
هر چند ممکن است موانع زیادی بر سر راه شما قرار داشته باشد، از جنگیدن برای آنچه می خواهید دست برندارید. بدون شک ممکن است گاهی مصالحه لازم باشد اما آشکارا بر آنچه به آن باور دارید، ثابت قدم باشید. در هنگام ارتباط، تمام طرفین دخیل بایستی از نتایج بدست آمده راضی باشند.
9. کمک بگیرید
گاهی اوقات ممکن است در برقراری ارتباط با بعضی افراد دچار مشکل شوید. این امر ممکن است به دلیل مساله ای که با حرمت ها یا موضوعات دیگری در ارتباط باشد، بوجود آید. در این موارد، از دیگران کمک بگیرید. مدیر شما می تواند یکی از بهترین افراد کمک کننده در این خصوص باشد.
نتیجه گیری
در یک محیط همکاری، ارتباط موثر کلید رسیدن به موفقیت محسوب می شود. بدون توجه به اینکه به دنبال ارتقاء شغلی، دست آوردن یک پروژه بزرگ یا موارد دیگر هستید، ارتباط موثر می تواند به شما در رسیدن به مقاصدتان کمک کند. علاوه بر این، با استفاده از ارتباط موثر می توانید حمایت زیردستان خود را نیز بدست آورید.