پوزیشن خواب نوزادان نقش مهمی در اینکه آیا کودک خواب ایمن و سالمی دارد، ایفا می کند. SIDS یا «سندرم مرگ ناگهانی نوزاد» تنها بخشی از مرگ های غیر منتظره در نوزادان به نام «خطر مرگ ناگهانی غیر منتظره در نوزاد» یا SUDI است و با پوزیشن خواب نوزاد در ارتباط است. بنابراین، ضروری است که حالت های (پوزیشن های) خواب بی خطر کودک را بدانیم، و چند نکته برای کاهش خطر SIDS بدانیم. یکی از موثرترین راه ها برای جلوگیری از بروز خطر، جهت داشتن کودک سالم کمتر از یک سال، به پشت خوابیدن، به عنوان مثال، تاق باز خوابیدن است. در این مقاله، در مورد تمام پوزیشن های ایده آل که کودک می تواند در آن بخوابد و برای اطمینان از اینکه نوزادان و کودکان با خیال راحت بخوابند، صحبت می کنیم.
حالت های (پوزیشن های) خوب و بد برای خواب کودکان
یادگیری در مورد موقعیت های خواب امن و بی خطر برای کودک جهت پیشگیری از خطرات فوق ضروری است.
1. حالت «به پشت خوابیدن»
نوزادان سالم که به صورت ترم کامل (9 ماهه) متولد می شوند، باید برای چرت زدن، دوره استراحت کوتاه مدت، و خواب در شب به پشت بخوابند. حالت «به پشت خوابیدن» باعث شد تا خطر ابتلا به SIDS در کودکان کاهش پیدا کند، زیرا راه مجرای هوایی را باز نگه می دارد. انستیتوی ملی بهداشت کودکان و رشد انسانی ایالات متحده (NICHD)، این وضعیت را بهترین پوزیشن خواب برای کودکان نامیده است. از آنجا که آکادمی اطفال ایالات متحده در سال 1992 پوزیشن خوابیدن به پشت را توصیه کرده است، میزان SIDS به بیش از 50 درصد کاهش یافته است. بعدها، توصیه «به پشت خوابیدن» به عنوان «امن برای خوابیدن» در نظر گرفته شد.
خطرات مربوط به خوابیدن به پشت
اگر کودک را برای مدت طولانی به سمت پشت بخوابانید، ممکن است منجر به «پلاژیوسفالی موضعی» شود، یک حالت صافی یا بد شکل بودن سر و «براکیسفالی» است، که در واقع صافی پشت جمجمه سر است. شکل سر آنها زمانی که یک ساله می شوند، طبیعی می شود و به ندرت نیاز به درمان دارد. استفاده از تکنیک های ساده جابه جایی کودک پیشنهاد می شود تا از بروز این مساله اجتناب کنید. که به شرح زیر هستند:
- افزایش زمان «روی شکم قرار گرفتن کودک» زمانی که او بیدار است
- اینکه سر کودک به جای اینکه صاف باشد، در زمان استراحت به سمت پهلوها قرار گرفته باشد.
- کاهش زمان قرار دادن کودکان بر روی کمربندهای حمل کننده کودک یا صندلی اتومبیل.
- افزایش زمان بغل کردن کودک
- تغییر جهت گهواره کودک، پس آنها همیشه یک منظره مشابه را نمی بینند و همیشه در یک جهت نیستند.
2. حالت «خوابیدن بر روی شکم»
بسیاری از تئوری ها، والدین را از خواباندن کودک بر روی شکم منصرف می کنند، زیرا:
- این امر می تواند به فک کودک فشار وارد کند، راه هوایی و مجرای هوا کودک را محدود کند.
- اگر کودک بر روی شکم بخوابد، به عنوان مثال در پوزیشن دمرو باشد، ممکن است به گونه ای دراز بکشد که بسیار نزدیک به ملحفه ها باشد و همان هوا را تنفس کند.
- اگر تشک بسیار نرم باشد، ممکن است کودک در هنگام خواب بر روی شکم، خفه شود.
- کودک همچنین ممکن است میکروب های موجود بر روی تشک را تنفس کند.
چه زمانی کودکان می توانند بر روی شکم بخوابند؟
در موارد نادر، به دلیل بیماری، پزشكان ممكن است به والدین توصیه كنند كه کودک را به جای پشت، روی شکم بخوابانند. برخی از پزشکان معتقدند که خوابیدن بر روی شکم می تواند برای کودکانی با ریفلاکس برگشت شدید اسید معده یا برخی از ناهنجاری های دستگاه تنفسی فوقانی مانند سندرم پیر رابین، که منجر به انسداد حاد بخش هایی از مجرای هوایی می شود، مفید باشد. با این وجود، هیچ مطالعه ای اخیرا مزایای آن را تایید یا رد نکرده است. پزشکان قبل از توصیه این پوزیشن خواب، باید فواید و خطرات قرارگیری در این پوزیشن را در نظر بگیرند.
- خطر استفراغ کودک، مهم ترین دلیل در هنگام خواباندن کودک بر روی شکم است. این بدان دلیل است که پزشکان عقیده دارند اگر کودک در هنگام خوابیدن به پشت استفراغ کند، می تواند برای او خطرناک باشد. آنها استدلال می کنند که کودک ممکن است بر اثر استفراغ خود دچار خفگی شود، که به دلیل عدم قدرت کافی برای چرخاندن سرشان است. با این وجود، کودکانی که به پشت می خوابند، ممکن است برای برگرداندن سر خود و استفراغ کردن محتویات معده مشکل نداشته باشند.
- همچنین ممکن است کودکی با قولنج در خواب را بر روی شکم بخوابانید تا گاز معده او خارج شود. با این وجود، بلافاصله بعد از تغذیه این کار را انجام ندهید. اجازه دهید که بین تغذیه آنها و خواب کمی فاصله باشد.
3. حالت «خوابیدن به پهلوها»
برای نوزادان، خوابیدن به پهلوها خطرناک است، زیرا در نهایت ممکن است بر روی شکم قرار بگیرند، که خطر سندرم مرگ ناگهانی نوزاد را افزایش می دهد. علاوه بر پوزیشن های خواب خوب و بد، باید از شیوه های خواب که می تواند به یک مرگ ناگهانی غیر منتظره در نوزادان نیز منجر شود، آگاهی داشته باشید.
شیوه های خوابی که می تواند منجر به مرگ ناگهانی غیر منتظره در نوزاد (SUID) شود
SUID شامل هم سندرم مرگ ناگهانی نوزاد و هم سایر اتفاقات کشنده خواب است. در این قسمت، چند روش وجود دارد که می تواند منجر به SUID شود:
- خواباندن کودک بر روی معده یا پهلو
- خواباندن کودک بر روی یک سطح نرم مانند تشک، مبل، تشک های آبی، بالش یا پشم گوسفند، که با وجود والدین در کنار او باشد یا نباشد.
- پوشاندن سر یا صورت کودک با رختخواب، که ممکن است باعث خفگی یا گرم شدن بیش از حد ناخواسته شود.
- سیگار کشیدن در دوران بارداری یا بعد از زایمان
سندرم مرگ ناگهانی نوزاد می تواند یک خطر قابل توجه باشد و باید هنگام انجام مراحل خاصی آن را در نظر بگیرید تا کودک با خیال راحت بخوابد.
11 نکته برای خواب بی خطر کودک
برای کودکان سالم و زیر یک سال، خوابیدن به پشت یک پوزیشن ایده آل است. با این وجود، برخی از اقدامات احتیاطی برای اطمینان از خواب بی خطر کودک، مفید است.
1. از خواباندن کودک بر روی رختخواب های نرم اجتناب کنید
توصیه می شود به جای یک تشک بسیار نرم، تشک آبی، یا مبل برای کودک، از یک تشک سفت استفاده کنید. کارشناسان پیشنهاد می کنند که از قرار دادن بالش های دیواره گهواره، بالش، ملافه های کرک دار یا حیوانات پارچه ای پر شده در گهواره کودک اجتناب کنید. به بیان ساده تر، هر چیزی که بتواند سر یا صورت کودک را در هنگام خواب بپوشاند، توصیه نمی شود.
2. گهواره کودک را ساده نگه دارید
از قرار دادن پتو، لحاف یا چیزهای نرم در کف گهواره کودک اجتناب کنید. اجازه دهید که کودک به گونه ای بخوابد که پاهایش کف گهواره را لمس می کند، تا زیر ملافه ها قرار نگیرد. از یک تشک تمیز و محکم استفاده کنید که به خوبی اندازه تخت خواب کودک باشد و ملحفه خواب به خوبی آن را پوشانده باشد. کناره ها و انتهای گهواره باید به اندازه کافی بلند باشد تا مانع از بالا رفتن کودک و یا خزیدن کودک از آن شود.
3. از پوشاندن سر کودک اجتناب کنید
پتوها تنها باید تا قفسه سینه کودک را پوشانده و دست های کودک بیرون از پتو باشند، تا مانع از بالا رفتن پتو تا سر کودک و در نتیجه از خفگی کودک جلوگیری کند. آکادمی اطفال آمریکا توصیه می کند از «کیسه خواب» یا «کیسه خواب کودک» به عنوان یک نوع ملحفه برای گرم نگه داشتن کودک بدون اینکه سر او را بپوشانید، استفاده کنید. کیسه های خواب با جای مناسب برای گردن و دست ها، و بدون روپوش، امن ترین در نظر گرفته می شوند. کودک را در یک پارچه پنبه ای سبک یا چیت موصلی بپوشانید که به جلوگیری از غلتیدن او روی شکم در هنگام خواب کمک می کند.
4. از گرم شدن بیش از حد بدن کودک اجتناب کنید
باید در هنگام خواب لباس نازک تن کودکان کنید. از لباس پوشاندن بیش از حد به نوزاد اجتناب کرده و بررسی کنید که بدن کودک در هنگام لمس کردن داغ نباشد.
5. محیط خواب خوب
حفظ محیط خواب مناسب خنک با دمای حدوداً 20 درجه سانتیگراد برای کودک مهم است.
6. واکسیناسیون
تحقیقات انجام شده در مورد ایمن سازی دیفتری- کزاز-پتروسیس (DTP) و احتمال سندرم مرگ ناگهانی نوزاد، توسط دانشکده عمومی برلین انجام شد و نتیجه گرفت که افزایش ایمن سازی دیفتری- کزاز-پتروسیس، همراه با کاهش سندرم مرگ ناگهانی نوزاد است. توصیه های فعلی در مورد ایمن سازی به موقع DTP، باید مورد توجه قرار گرفته که نه تنها مانع از بیماری های عفونی خاص شده، بلکه خطر بالقوه سندرم مرگ ناگهانی نوزاد را کاهش می دهد.
7. استفاده از پستانک (در زمان خواب)
آکادمی اطفال آمریکا معتقد است که استفاده از پستانک می تواند مانع از سندرم مرگ ناگهانی نوزاد شود. با این وجود، اگر کودکان آن را نمی خواهند، یا از دهان کودک بیرون افتاد، نوزاد را وادار به استفاده از آن نکنید. اگر در حال شیردهی هستید، صبر کنید تا به خوبی عادت شیر خوردن را یاد بگیرد . سپس از پستانک استفاده کنید. معمولا سه تا چهار هفته از زندگی کودک طول می کشد تا به راحتی شیر بخورد.
8. استفاده از تکنولوژی
اگر نگران پوزیشن های خواب کودک هستید، به خصوص هنگامی که در اتاق خواب جداگانه ای قرار دارد، از مانیتورهای وای فای کودک، تروموستات های دارای برنامه نرم افزاری، یا صفحه نمایش هایی با زنگ هشدار کوچک استفاده کنید تا بر وضعیت خواب کودک و همچنین اعضاء حیاتی کودک نظارت داشته باشید.
9. از استفاده از محصولاتی که ادعا می شود مانع از سندرم مرگ ناگهانی کودک شده یا آن را کاهش می دهند، اجتناب کنید
این از نظر علمی بسیار مهم است، زیرا هیچ راه شناخته شده ای برای جلوگیری از سندرم مرگ ناگهانی نوزاد وجود ندارد. کاملا برعکس، حوادث مختلفی گزارش شده است كه در هنگام استفاده از آنها در محل خواب نوزاد، باعث صدمات و مرگ کودک شده است.
10. استفاده از اتاق مشترک
ممکن است برای شیردهی به کودک و تماس با او از یک اتاق مشترک استفاده کنید. گهواره ای که کودک در آن می خوابد باید نزدیک تر به والدین باشد.
11. از استفاده از رختخواب مشترک با کودک اجتناب کنید
کارشناسان توصیه می کنند که نوزادان در حالت ایده آل نباید از رختخواب مشترک با والدین، خواهر یا برادر و یا سایر کودکان استفاده کنند. دو قلوها یا چند قلوها نیز ممکن است در تخت جداگانه خوابانده شوند. از رختخواب مشترک با کودک خود استفاده نکنید، به خصوص اگر شما یا شریک زندگی تان الکل مصرف کرده اید، سیگار می کشید و یا داروها یا موادی مصرف می کنید که منجر به خواب عمیق می شود. در صورت استفاده از رختخواب مشترک، سیگار کشیدن و استفاده از موادی مانند مواد مخدر یا الکل، می تواند به طور قابل توجهی خطر سندرم مرگ ناگهانی نوزاد و خفگی را افزایش دهد.
سوالات متداول
1. اگر کودک در هنگام خوابیدن بر روی شکم خود بغلتد، باید چه کرد؟
در سن چهار تا پنج ماهگی، کودکان از حالت به پشت خوابیده غلتیده و بر روی شکم خود می خوابند. این مساله مشکلی نیست، زیرا عموما سندرم مرگ ناگهانی نوزاد در این زمان کاهش پیدا می کند. اجازه دهید که کودک پوزیشن راحت خواب خود را پیدا کند، ممکن است صورت خود را به سمت پهلوها قرار دهند تا در هنگام خوابیدن بر روی شکم، با دهان و بینی خود به راحتی نفس بکشند. در هر صورت، وقتی کودک را بر روی زمین جهت خواباندن قرار می دهید، همیشه او را به پشت بخوابانید. توجه داشته باشید که خطر سندرم مرگ ناگهانی نوزاد در سنین 1 تا 4 ماهگی در اوج قرار دارد، اما تا 12 ماهگی کودک همچنان یک تهدید محسوب می شود. بنابراین، از اقدامات احتیاطی دیگر جهت کاهش خطر ابتلا به SIDS در طول سال اول کودک پیروی کنید.
2. چرا کودک در هنگام خوابیدن به پشت در پوزیشن رفلاکس دفاعی می خوابد؟
نوزادان با بزرگ شدن، حرکات غیر ارادی بسیاری از خود نشان می دهند. یکی از این حرکات، رفلاکس دفاعی یا رفلاکس تونیک گردن نوزاد است. هنگامی که کودک را در پوزیشن به پشت خوابیده قرار می دهید، سر کودک همراه با بازو و پا در یک طرف به یک سمت می چرخند. این حالت را رفلاکس دفاعی کودک می نامند، که قبل از آماده بودن کودک، مانع از چرخیدن کودک و قرار گرفتن بر روی شکم می شود. این یکی دیگر از دلایل خواباندن کودک به پشت است. این حرکات غیر ارادی در هر زمانی بین سه تا شش ماهگی برطرف می شوند.
3. چه زمانی می توان کودک را بر روی شکم قرار داد؟
هنگامی که کودک بیدار است، می توان تحت نظارت، او را بر روی شکم قرار داد. مدتی قرار دادن کودک بر روی شکم، روش خوبی برای تقویت عضلات معده، پشت و گردن آنها است. بر اساس گفته های دکتر کارن سوکال گوتیرز، استاد کلینیک سلامت جامعه و رشد انسانی، در برنامه پزشکی مشترک دانشگاه کالیفرنیا برکلی-UCSF، وقتی کودکان در حالت بیدار بر روی شکم خود قرار می گیرند، خطر سندرم مرگ ناگهانی نوزاد بسیار کاهش پیدا می کند. علاوه بر این، کودک قدرت بالایی در بدن برای بلند کردن سر و چرخیدن در خواب پیدا می کند.
4. آیا می توان از موقعیت یاب خواب نوزاد برای کودک استفاده کرد؟
هیچ نوع پوزیشنر خواب نوزادی تایید شده ای توسط سازمان غذا و دارو ایالات متحده وجود ندارد تا خطر سندرم مرگ ناگهانی نوزاد را کاهش داده و یا از بروز آن جلوگیری کند.
5. چه اتفاقی می افتد اگر کودکان در هنگام خوابیدن به پشت بالا بیاورند؟
وقتی کودکان به پشت خوابیدند، احتمال کمتری برای کودکان سالم وجود دارد که در اثر استفراغ خود دچار خفگی شوند، نسبت به زمانی که بر روی شکم یا پهلوها خوابیده باشند. خوابیدن به پشت، خطر خفگی در نوزادان مبتلا به بیماری رفلاکس بازگشت اسید معده را نیز افزایش نمی دهد. اما، کودک را با شیشه شیر در دست در رختخواب قرار ندهید. این کار می تواند منجر به عفونت گوش و خفگی شود.
6. اگر کودک با خوابیدن به پشت مشکل دارد، باید چه کرد؟
تعداد کمی از کودکان ممکن است در هنگام خوابیدن به پشت، نتوانند خواب عمیقی داشته باشند. برخی از آنها حتی در صورت قرار گرفتن به پشت ممکن است بهانه گیر شوند. اگر بینی کودک کیپ شده باشد، ممکن است حس راحتی برای خوابیدن به پشت نداشته باشد. در چنین شرایطی، قرار دادن رطوبت ساز در اتاق کودک برای مرطوب کردن هوا، می تواند گرفتگی بینی را باز کند (مخاط را شل کند). کمی بلندتر قرار دادن سر کودک ممکن است ناراحتی ناشی از آبریزش بینی را به حداقل برساند.
7. چه اتفاقی می افتد اگر کودک در حین خواب، استفراغ کند؟
اگر کودک استفراغ کرد، سر او را به پهلو بچرخانید. استفراغ را تمیز کرده و قبل از قرار دادن مجدد کودک در رختخواب، ملحفه ها را عوض کنید.
8. بهترین پوزیشن های خواب برای نوزاد نارس چیست؟
بر اساس یک مطالعه تحقیقاتی، نوزادان نارس در معرض خطر بیشتر سندرم مرگ ناگهانی قرار دارند، و باید آنها را در حالت به پشت خوابیدن قرار داد. با این وجود، در شرایط بستری شدن زیاد، به روی شکم خوابیدن نیز ممکن است مناسب باشد که در صورت بروز بیماری حاد تنفسی در نوزاد این پوزیشن مناسب است.
پوزیشن خواب نوزاد به ویژه در سن کمتر از 12 ماهگی بسیار مهم است، تا مانع از خطر سندرم مرگ ناگهانی نوزاد شود. چه نوزاد ترم کامل باشد یا نارس، پوزیشن به پشت خوابیدن برای کودک بی خطر است، مگر اینکه توسط پزشک و به علت برخی از بیماری ها، حالت دیگر تجویز شود.
منبع: momjunction