کمردرد در بارداری + علل بروز و روش های درمان

کمردرد در بارداری + علل بروز و روش های درمان کمر درد در دوران بارداری معمولا از نیمه دوم شروع می شود و گاهی ممکن است تا پس از تولد نوزاد ادامه داشته باشد. ورزش، اصلاح نحوه ایستادن، طب سوزنی و... راه هایی هستند که در تسکین درد کمر به شما کمک خواهند کرد.

خبر خوب این است که کودک شما در حال رشد است. این دقیقا همان اتفاقی است که باید رخ دهد، اما بارداری ممکن است درد هایی را در ناحیه کمر برای شما ایجاد کند. بیش تر زنان باردار کمر درد را تجربه می کنند، که معمولا در نیمه دوم بارداری شروع می شود. خوشبختانه کارهایی وجود دارد که می توانید برای تسکین درد کمر خود در طول این دوران انجام دهید.

علل کمر درد در زنان باردار

کمر درد بارداری معمولا در جایی اتفاق می افتد که لگن با ستون فقرات شما، در مفصل ساکروایلیاک متصل می شود. دلایل بسیاری وجود دارد که باعث می شود این اتفاق روی دهد. برخی از دلایل محتمل در این جا آورده شده است:

مطلب پیشنهادی: درد لگن در بارداری و جنسیت جنین! | آیا این دو رابطه ای دارند؟!

کمر درد در بارداری از کی شروع می شود؟

  • افزایش وزن: در طول یک بارداری نرمال، خانم ها معمولا بین 11 تا 15 کیلوگرم وزن اضافه می کنند. ستون فقرات باید این وزن را تحمل کند. این افزایش وزن می تواند باعث کمر درد های خفیف شود. وزن جنین  و رحم در حال رشد، به رگ های خونی و رشته های عصبی در لگن و قسمت پشت بدن فشار وارد می کند.
  • تغییر در طرز ایستادن: بارداری مرکز ثقل شما را تغییر می دهد. در نتیجه به تدریج، حتی بدون این که متوجه شوید، حالت و سبک راه رفتن تان را تغییر می دهید. این وضعیت ممکن است منجر به کمر درد یا فشار به قسمت کمر شما شود.
  • تغییرات هورمونی: در طول دوران بارداری، بدن شما هورمونی به نام ریلاکسین تولید می کند که باعث شل شدن رباط های لگن و نرم شدن مفاصل به منظور آماده سازی بدن برای فرآیند تولد کودک می شود. همان هورمون می تواند رباط هایی که از ستون فقرات پشتیبانی می کنند را سست کند که این خود منجر به بی ثباتی و درد می شود.
  • جدا شدن ماهیچه ها: همان طور که رحم منبسط می شود، دو لایه هم راستا از ماهیچه ها (عضله راست شکمی)، که از قفسه سینه تا استخوان شرم گاهی ادامه دارد، ممکن است در امتداد خط مرکزی از یک دیگر جدا شوند. این جدایی باعث بدتر شدن کمر درد می شود.
  • استرس: استرس هیجانی می تواند منجر به کشش ماهیچه ها در قسمت پشت بدن شود، که نتیجه آن ممکن است به صورت کمر درد یا گرفتگی عضلات کمر احساس شود، بنابراین ممکن است در طول دوره پر استرس بارداری افزایش کمر درد را نیز تجربه کنید.

کمر درد در بارداری نشانه چیست؟

درمان کمر درد در دوران بارداری

خبر خوب این است که اگر قبل از بارداری کمر درد مزمن داشتید، این درد احتمالا قبل از زایمان به تدریج کم تر می شود. ضمنا، مواردی وجود دارد که با انجام دادن آن می توانید کمر درد های خفیف را درمان کنید یا این درد را کم تر و ملایم تر سازید:

  • اصلاح نحوه ایستادن: خمیده راه رفتن به ستون فقرات شما فشار وارد می کند. بنابراین داشتن یک حالت مناسب در هنگام کار کردن، نشستن یا خوابیدن یک اقدام بسیار موثر است. برای مثال خوابیدن روی پهلو و قرار دادن یک بالش بین زانوها، فشار روی پشت را کم می کند. از صندلی هایی استفاده کنید که دارای محافظ های خوبی برای کمر هستند، یا برای ناحیه تحتانی کمر از یک بالش کوچک استفاده کنید. زیر پاهای تان چند کتاب یا یک چهار پایه مناسب بگذارید تا کمی بالاتر آید و در هنگام نشستن راست بنشینید و قوز نکنید. بستن کمربند بارداری نیز می تواند در این کار به شما کمک کند. هنگام نشستن در پشت میز، یک حوله لوله شده را برای اتکا در قسمت پشت خود قرار دهید؛ پای خود را بر روی چند کتاب یا یک چهار پایه بگذارید و شانه های خود به عقب برده و بنشینید. هم چنین پوشیدن کمربندهای پشتیبان نیز می‌تواند به شما کمک کند.
  • ورزش: ورزش مرتب ماهیچه ها را قوی و انعطاف پذیری آن ها را بالا می برد. ورزش می تواند فشار روی ستون فقرات شما را کاهش دهد. پیاده روی، شنا و دوچرخه ثابت از ورزش ایمن و بی خطر برای اکثر زنان در طول دوران بارداری  است. پزشک یا فیزیوتراپ شما ممکن است ورزش را برای قوی تر کردن عضلات پشت و شکم شما توصیه کند.

درمان کمر درد در دوره بارداری

  • گرما و سرما: به کار بردن گرما و سرما روی کمر شما می تواند مفید باشد. در صورت موافقت پزشک، قرار دادن کمپرس سرد (از قبیل یک کیسه یخ یا سبزی های منجمد پیچیده شده در حوله) روی قسمت دردناک به مدت 20 دقیقه را چندین بار در روز امتحان کنید. بعد از 2 یا 3 روز، کمپرس سرد را به گرم تغییر دهید. پد گرم یا کیسه آب گرم را روی قسمت دردناک کمر خود قرار دهید. مراقب باشید در طول دوران بارداری کمپرس گرم را روی شکم قرار ندهید.
  • مشاوره: اگر کمر درد تان مربوط به استرس است، صحبت کردن با یک دوست قابل اعتماد یا مشاور مفید است.
  • طب سوزنی: طب سوزنی یک داروی چینی است که در آن سوزن های نازک در مکان های خاصی از پوست شما قرار داده می شوند. مطالعات نشان داده اند که طب سوزنی می تواند در تسکین کمر درد خفیف در دوران بارداری موثر باشد. در صورتی که تمایل به انجام این کار دارید می توانید با پزشک خود مشورت نمایید.
  • کایروپراکتیک (نوعی ماساژ): زمانی که این عمل به صورت صحیح انجام گیرد، می تواند در دوران حاملگی آرامش بخش باشد. اما قبل از انجام این کار با پزشک خود مشورت کنید.

نکات مهم در رابطه با کمر درد دوران بارداری

  • اگر نیاز دارید چیزی را از زمین بردارید، از پاهای تان استفاده کنید و به جای خم شدن، از چمباتمه زدن استفاده کنید.
  • به پشت نخوابید.
  • جوراب ساق بلند بپوشید.
  • کفش پاشنه بلند نپوشید.

علت کمر درد در دوران حاملگی

اگر کمر درد شما هم چنان ادامه دارد، ممکن است بخواهید با پزشک خود در این باره مشورت کنید تا ببینید که چه موارد دیگری را می توانید امتحان کنید. قبل از مصرف داروهای درد حتما با پزشک خود مشورت کنید. استامینوفن (تایلنول) برای بیش تر زنان در دوران بارداری بی خطر است. مصرف داروهایی مانند آسپرین و سایر داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) مانند ایبوپروفن (Advil، Motrin) یا ناپروکسن (Aleve) در طول این دوران توصیه نمی شود. در بعضی موارد، پزشک ممکن است داروهای ضد درد یا شل کننده های عضلانی را که در دوران بارداری بی خطر هستند، به شما توصیه کند.

چه زمانی نیاز است برای کمر درد خود در دوران بارداری به پزشک مراجعه کنید؟

کمر درد، به تنهایی دلیلی برای مراجعه به پزشک نیست. اما در صورتی که موارد زیر را تجربه کردید سریعا با پزشک تماس بگیرید.

  • درد شدید
  • درد شدید رو به افزایش یا دردی که به طور ناگهانی شروع شود
  • درد های متناوب شکمی
  • مشکل در ادرار یا احساس گزگز در اثر خواب رفتگی در اندام های شما

کمر درد در دوران بارداری

در موارد نادر، کمر درد شدید ممکن است وابسته به مشکلاتی از قبیل پوکی استخوان وابسته به بارداری، پوکی استخوان ستون فقرات یا عفونت مفصلی باشد. درد های متناوب ممکن است نشانه ای از زایمان زودرس باشد. بنابراین اگر شما هر یک از این ملات را تجربه کردید، مهم است که توسط پزشک معاینه شوید.

منبع: webmd

از
2
رای