کرم کلوتریمازول یک ضد قارچ آزول است که باعث جلوگیری از رشد قارچ ها می شود. در ادامه اطلاعات دارویی پماد موضعی کلوتریمازول (clotrimazole) از جمله: طریقه مصرف، عوارض جانبی، شرایط نگهداری و... بیان شده است.
کاربردهای پماد کلوتریمازول
کلوتریمازول برای درمان عفونت های پوستی مثل پای ورزشکار، خارش کشاله ران، کرم حلقه ای و سایر عفونت های پوستی قارچی (کاندیدیازیس) استفاده می شود. این دارو همچنین برای معالجه بیماری پوستی معروف به پیتریازیس (tinea versicolor) تجویز می شود، این بیماری یک عفونت قارچی که باعث روشن یا تیره شدن پوست گردن، قفسه سینه، دست ها یا پاها می شود. کلوتریمازول یک ضد قارچ آزول است که باعث جلوگیری از رشد قارچ ها می شود.
نحوه استفاده از پماد موضعی کلوتریمازول (clotrimazole)
- از این دارو فقط بر روی پوست استفاده کنید. ناحیه تحت درمان را تمیز و کاملاً خشک کنید. این دارو را معمولاً دو بار در روز یا طبق دستور پزشک روی پوست آسیب دیده بمالید. دوز و طول مدت درمان بستگی به نوع عفونت دارد. بیش از حد تجویز شده از دارو را مصرف نکنید. این کار به درمان سریعتر شما کمکی نمی کند، اما ممکن است عوارض جانبی را افزایش دهد.
- برای پوشش دهی ناحیه آسیب از پوست، مقدار کافی از دارو را استفاده کنید. پس از استعمال این دارو، دستان خود را بشویید. ناحیه مورد را با بانداژ یا هر چیز دیگری نپوشانید، مگر اینکه پزشک این کار را انجام دهد.
- این دارو را در چشم، دهان، بینی یا واژن استفاده نکنید.
- برای نتیجه گیری موثرتر باید دارو را به طور مرتب استفاده کنید. به یاد داشته باشید که هر روز در یک ساعت مشخص آن را استعمال کنید.
- استفاده از این دارو را تا زمان کامل شدن مقدار تجویز شده ادامه دهید، حتی اگر علائم بیماری پس از شروع کلوتریمازول از بین بروند. متوقف کردن مصرف دارو ممکن است باعث شود قارچ ها به رشد خود ادامه دهند، که ممکن است منجر به عود عفونت شود.
- اگر بیماری شما بعد از 4 هفته درمان ادامه یافت یا در صورتی که بدتر شد، به پزشک اطلاع دهید.
عوارض جانبی کرم کلوتریمازول
- ممکن است سوزش، زخم، تورم، قرمزی، برجستگی هایی مانند جوش، حساسیت یا پوسته پوسته شدن روی پوست درمان شده بوجود بیاید. در صورت تداوم یا بدتر شدن هر یک از این عوارض جانبی، فوراً به پزشک یا مسئول داروخانه اطلاع دهید.
- اگر پزشک توصیه به استفاده از این دارو می کند، برای این است که سود آن را بیشتر از خطر عوارض جانبی می داند. بسیاری از افراد در طول مصرف این دارو، عوارض جانبی جدی ندارند.
- در صورت بروز هر یک از این عوارض جانبی نادر اما جدی، فوراً به پزشک خود بگویید: تاول، تراوش، زخم های باز.
- واکنش آلرژیک بسیار جدی به این دارو نادر است، اما در صورت بروز به دنبال فوریت های پزشکی باشید. از جمله واکنش های آلرژیک جدی عبارتند از: بثورات، خارش یا تورم (در صورت یا زبان یا گلو)، سرگیجه شدید، مشکلات تنفسی.
ما در اینجا لیست کاملی از عوارض جانبی احتمالی را نداریم. اگر متوجه اثرات دیگری شده اید که در بالا ذکر نشده است، با پزشک صحبت کنید.
اقدامات احتیاطی پیش از مصرف کلوتریمازول
- پیش از مصرف کلوتریمازول، در صورت حساسیت به آن، یا به سایر ضد قارچ های آزول مانند کرم اکونازول، کتوکوزانول یا میکونازول؛ یا هر آلرژی دیگری دارید پزشک خود را مطلع کنید. این محصول می تواند حاوی مواد غیر فعال باشد که می تواند باعث واکنش های آلرژیک یا سایر مشکلات شود.
- قبل از مصرف دارو، سابقه پزشکی خود را به پزشک بگویید.
- در صورت بارداری، دارو باید فقط در موارد واقعاً ضروری استفاده شود. در مورد مزایا و مضرات آن روی بارداری، از پزشک سوال کنید.
- مشخص نیست که آیا دارو به شیر مادر منتقل می شود یا نه. پیش از شیردهی با پزشک خود مشورت کنید.
تداخلات دارویی کلوتریمازول
- متخصصان مربوطه ممکن است از قبل درباره تداخلات دارویی آگاه باشند و از این لحاظ شما را در طول درمان تحت نظر داشته باشند. بدون مشورت با پزشک مصرف هیچ دارویی را شروع، متوقف نکنید یا تغییر ندهید.
- قبل مصرف کلوتریمازول، نام تمام داروهای تجویز شده و بدون نسخه یا گیاهی که مصرف می کنید را به پزشک یا متصدی داروخانه بگویید.
- لیستی از تمام داروهایی که استفاده می کنید را داشته باشید و با پزشک و مسئول داروخانه در میان بگذارید.
مصرف بیش از حد
این دارو در صورت بلع ممکن است مضر باشد. اگر شخصی بیش از حد تجویز شده از دارو مصرف کرد و علائم جدی از قبیل بیهوش شدن یا مشکل در تنفس داشت، فوراً با اورژانس تماس بگیرید.
تذکر
- این دارو را در اختیار سایر افراد نگذارید.
- اگر این دارو توسط پزشک تجویز شده است، آن را تنها برای بیماری فعلی خود مصرف کنید. آن را برای عفونت های بعدی استفاده نکنید، مگر اینکه به تجویز پزشک باشد.
- در هنگام درمان پیتریازیس، این دارو ممکن است باعث بازگشت فوری رنگ طبیعی پوست نشود. بازگشت پوست به رنگ طبیعی ممکن است چندین ماه طول بکشد.
دوز فراموش شده
اگر مصرف یک نوبت از دارو را فراموش کردید، به محض یادآوری آن را مصرف کنید. اگر نزدیک به نوبت بعدی است، میزان قبلی را ندیده بگیرید و نوبت بعد را طبق برنامه ریزی قبل استفاده کنید. دوز مصرفی را دو برابر نکنید.
نحوه نگهداری
- برندهای مختلف و داروهایی با قدرت های مختلف ممکن است نحوه نگهداری متفاوتی داشته باشد. برچسب روی بسته بندی دارو را بخوانید تا از نحوه درست نگهداری مطلع شوید.
- دارو را دور از نور نگه دارید. آن را در حمام قرار ندهید. تمام داروها باید دور از دسترس کودکان قرار بگیرند.
- داروها را در توالت نریزید، مگر اینکه روش از بین بردن آن، اینطور باشد. چنانچه دیگر آن را مصرف نمی کنید یا تاریخ انقضاء دارو سر رسیده است، روش درست امحاء آن را پیدا کنید. برای این کار می توانید از داروخانه یا شرکت دفع زباله سوال کنید.
منبع: webmd