دوران بارداری عموما برای اکثر خانمها دورانی شگفت انگیز و (نگران کننده) محسوب می شود. هیچ چیز نمی تواند حس موجود زنده دیگری را که سریعاً در درونتان رشد کرده و همزمان با شما تکان میخورد و معاشرت میکند را شرح دهد. برای بسیاری از بانوان این حس در برابر ناراحتی ها و مشکلات سلامتی کوچکی همچون یبوست که ممکن است گاهی بروز کند ارزشمندتر است.
بسیاری از بانوان در طول دوران بارداری خود از مشکل یبوست رنج میبرند، طبق تحقیقات صورت گرفته این مشکل تقریبا بیش از یک چهارم زنان باردار را تحت تاثیر خود قرار میدهد.
صحبت در مورد این معضل عموماً ناراحت کننده خواهد بود، از همین رو اکثر بانوان تا زمانی که این معضل بسیار حاد نشده در مورد آن سکوت می کنند.
انواع یبوست در دوران بارداری
1- یبوست ناشی از کاش مصرف آب و غذا
اگر در ابتدای دوران بارداری خود از حالت تهوع شدید رنج می برید، بی شک باید برای خوردن و آشامیدن کافی جهت تحریک روده هایتان تقلای زیادی کنید. اگر استفراغ هم میکنید، احتمالاً دچار از دست دادن آب بدنتان هم می شوید و این مسئله باعث دفع سخت مدفوع میشود.
2- یبوست ناشی از تغییرات هورمونی
تغییرات هورمونی که در اواخر دوران بارداری در بدنتان رخ میدهد می تواند منجر به سستی برخی ماهیچه ها از جمله ماهیچه هایی شوند که غذا را در امتداد دستگاه گوراش هدایت می کنند. این مسئله به ویژه در شرایطی که رژیم غذایی شما از کمبود فیبر ( در غذاهای طبیعی، نه غذاهای فرآوری شده مثل نان ها، ماکارونی و غلات) و آب رنج می برد، مانع حرکت آسان غذا در امتداد روده ها میشود. متاسفانه بسیاری از مسکن های بدون نسخه یبوست حاوی آسپارتام (شیرین کننده مصنوعی) و مواد خطرناک دیگری هستند که بهتر است در دوران بارداری از آنها اجتناب شود.
3- یبوست ناشی از رژیم غذایی
حائز اهمیت است بدانیم فراورده های حاوی آرد خالص همچون پاستا، نان، کیک ها، شیرینی ها و یا برنج سفید تصفیه شده بخش اعظم و یا کل فیبر خود را از دست میدهند. درست مشابه زمانی که پوست یک سیب را میگیریم و اکثر خواصش را از دور میریزیم و احساس پری کمتری میکنیم. فراورده های حاوی آرد خالص در امتداد دستگاه گوارش به راحتی حرکت نمیکنند. غذاهای فراوری شده با جذب تمام مایعاتی که مینوشید و ایجاد یک ماده گچی منجر به انبساط روده ها شده که در نهایت به بروز یبوست منتهی میشود. علاوه بر تمام این موارد چنانچه شما تغییرات هورمونی داشته باشید این مسئله میتواند منجر به تشدید معضل یبوست شود. اجتناب در مصرف غلات می تواند به میزان قابل توجهی به گوارش، التهاب و سطح قند خون و افزایش وزن کمک کند. با این وجود برای پروار شدن دامها به آنها حبوبات می دهند!
4- یبوست ناشی از مکمل های آهن
یکی دیگر از علل شایع یبوست در بارداری مصرف مکمل های آهن می باشد. مکمل های آهن معمولی در فرآیند گوارش به خوبی جذب نمی شوند و آهن بسیار کمی وارد جریان خون می شود. و حجم بیشتر آن در روده بزرگ باقی می ماند. آهن بجای مانده در ترکیب با مواد هضم نشده دیگر چسبناک و قیر مانند شده و به خوبی از روده دفع نمی شوند. مصرف مکمل های آهن تا زمانی که رژیم غذایی مناسبی برای بارداری وجود دارد ضرورتی ندارند. چنانچه از رژیم غذایتان آهن کافی دریافت نمی کنید، عصاره های گیاهی وجود دارند که دریافت آهن شما را تکمیل می کنند و از سوی دیگر باعث بروز یبوست نمی شوند. اصلاح رژیم غذایی و توقف مصرف مکمل های غذایی رهایی فوری از یبوست را بدنبال دارد. آهن از مصرف سبزیجات تازه، گوشت، مکمل های مغذی چون شیره چغندر و مخمر جو دریافت می شود، اگر با وجود مصرف این مواد همچنان به آهن بیشتری نیاز داشتید می توانید از عصاره های گیاهی استفاده کنید. اگر قصد دارید میزان آهن رژیم غذایتان را افزایش دهید حتما با یک متخصص تغذیه مشورت کنید.
اصلاح رژیم غذایی برای جلوگیری و درمان یبوست
مقابله با مشکلات مرتبط با رژیم غذایی جزء سخت ترین موارد محسوب می شود؛ چرا که برای بیشتر مردم در خصوص انتخاب یک رژیم غذایی مناسب داستان های متفاوتی گفته شده است. احتمالاً پیش از این هم توصیه های مهمی از دوستان، خویشاوندان و سایرین دریافت کرده اید و بی شک شما را تا حدی در خصوص نحوه تغذیه تان نگران کرده است.
چه گیاه خوار باشید و چه گوشت خوار رژیم غذایی روزانه مختص بارداری شما باید حاوی:
1- میزان قابل توجه ای پروتئین
2- حداقل چند فنجان پر از سبزیجات خام و پخته سبز
3- سبزیجات رنگی متنوع
4- تعدادی میوه و لبنیات مرغوب حاوی کلسیم باشد. در صورتی که قادر به مصرف لبنیات نباشید میتوانید از مکمل های کلسیمی مانند مواد زیر استفاده نمایید:
5- 6 قاشق غذاخوری چربی اشباع شده در قالب روغن نارگیل خالص، کره، چربی حیوانی
6- حدوداً 4 قاشق غذاخوری چربی تک غیر اشباع همچون آوکادو، روغن زیتون، آجیل و روغن گردو یا فندق (پرهیز از روغن های گیاهی)
7- حدود 2 قاشق چای خوری چربی چند غیراشباع همچون روغن کبد ماهی، روغن کتان، روغن گل پامچال، روغن انگور فرنگی سیاه و روغن گل گاو زبان مصرف کنید.
در مجموع، میزان کالری هم برای مادران باردار و هم شیرده باید به 2600 کالری برسد. چنانچه رژیم غذایی شما به نسبت مناسب حاوی مواد بالا باشد، بی شک از یبوست پیشگیری خواهد کرد.
بومیان استرالیا، اقوام اولیه آمریکایی و سرخپوستان همگی مصرف میزان چربی کافی برای تحریک روده ها را تحسین می نمودند. رژیم غذایی آنها فاقد کربوهیدرات کافی بود اما از آنجایی که چربی کافی مصرف میکردند این کمبود مشکل ساز نبود. از گرم کردن روغن های فراوری شده ای چون روغن سبوس برنج، کانولا، کلزا، سویا و روغن هایی تحت عنوان گیاهی پرهیز نمایید؛ چرا که این روغن ها مملو از مواد سرطان زا هستند و منجر به بروز سرطان میشوند.
صبحانه سخت ترین وعده غذایی روزانه برای حذف چرخه مصرف گندم می باشد. چنانچه شما از غلات و یا فراورده های تهیه شده از آرد استفاده میکنید، فراورده های غلاتی مورد مصرفتان باید از حاوی تمام غلات و تا حد امکان تازه باشند.
نکته حیاتی در خصوص مصرف میوه ها و سبزیجات مصرف آنها با پوست به جای پوست کندن است البته به جز میوه هایی چون موز، پرتغال و موارد مشابه آنها.
پوست میوه ها و سبزیجات محل تجمع ویتامین ها هستند. به علاوه پوست میوه ها و سبزیجات خصوصا میوه هایی چون سیب و سبزیجاتی همچون هویج و سیب زمینی حاوی میزان زیادی فیبر می باشند که به حرکت راحت تر روده کمک میکنند. چنانچه میوه و سبزیجات ارگانیک ندارید ( که ایده آل ترند) باید قبل از خوردن پوست سبزیجات و میوه ها آنها را بخوبی بشویید.
پروبیوتیکها باکتری است که برای سیستم گوارش مفید است. آنها به تجزیه درست مواد غذایی کمک میکنند. اگر داروهایی همچون آنتی بیوتیک مصرف میکنید، با این کار باکتریهای طبیعی روده خود را تضعیف کرده و در نتیجه باعث بروز یبوست خواهید شد. حتی اگر دارو مصرف نمی کنید، باید هر روز برای سلامت روده خود پروبیوتیک طبیعی مصرف کنید.
میتوانید را در غالب مکمل از مغازه غذاهای ارگانیک بخرید و یا هر روز غذاهای مخمر طبیعی چون ماست طبیعی، کفیر، کامبوچا، ترشی های مخمر طبیعی، ترشی کلم پیچ مصرف کنید.
11 توصیه فوق العاده برای مقابله با یبوست در طول بارداری
اگر در حال حاضر از یبوست رنج میبرید و به درمان فوری نیاز دارید در ادامه به چند درمان طبیعی اشاره شده که میتوانید به عنوان ترفند از آنها استفاده کنید.
1- وقتی صبح از خواب بیدار میشوید یک لیوان آب گرم و لیمو بخورید.
2- قبل از هر وعده غذایی یک قاشق غذاخوری روغن نارگیل یا زیتون بخورید. این روغن ها منجر به نرمی و لغزندگی مدفوع میشود.
3- تا هنگام پاکسازی روده هایتان وعده های غذایی خود را به میوه های تازهای چون سیب و گلابی با پوست، سوپ، سالاد سبزیجات همچون هویج رنده شده با پوست، آجیل و دانه هایی مثل تخم آفتاب گردان، کدو حلوایی و حبوباتی چون ماش سیاه، نخود و پروتئین های راحت الهضم دیگری چون تخم مرغ محدود کنید.
4- پیاده روی طولانی انجام دهید ( در غیر این صورت مدام مسیر سرویس بهداشتی را طی خواهید کرد.)
5- قبل از رفتن به رختخواب یک لیوان آب گرم یا چای سبز و یک قاشق غذاخوری سبوس اسفرزه بخورید. سبوس اسفرزه فیبر طبیعی محسوب میشود که در طول دستگاه گوارشی حرکت کرده و منجر به نرمی مدفوع میگردد.
6- نصف فنجان میوه خشک مثل زردآلو و آلو را با یک فنجان آب بجوشید و بپزید. تا زمانی که میوه ها نرم شوند آنها را بپزید و سپس آن را بکوبید و صبح قبل از هر چیزی کل آن را همراه با شربت آن بخورید.
7- هر روز صبح یک قاشق غذاخوری شیره چغندر و عسل طبیعی بخورید.
8- هر روز پروبیوتیک مصرف کنید.
9- از مصرف نوشیدنی کافئین دار اجتناب کنید. اگرچه ممکن است از آنجایی که این نوشیدنی ها مدر هستند در ابتدا به تحرک روده کمک کنند اما با ایجاد کم آبی منجر به تشدید معضل میشوند. مدر بودن میتواند در بارداری خطرناک باشد.
10- هر زمان که لازم بود به سرویس بهداشتی بروید و آن را به تاخیر نیاندازید.
11- برای خروج راحت تر مدفوع کمی روغن طبیعی (مثلاً روغن نارگیل خالص) به قسمت تحتانی بدنتان بمالید.
نوشیدن آب کافی و ورزش کردن برای تحریک روده هایتان موثر است. اگر هر روز بتوانید پیاده روی کنید (حتی برای 20 دقیقه)، خیلی میتواند موثر باشد.