زنان با حدود 1 تا 2 میلیون تخمک به دنیا می آیند. این تعداد در هیچ مقطعی از زندگی آنها افزایش پیدا نمی کند. در واقع، تا اولین دوره قاعدگی در دوران بلوغ، تعداد کل تخمک شما به طور متوسط حدود 300000 تخمک است. همانطور که چرخه های قاعدگی طبیعی خود را پشت سر می گذارید، به تدریج تا زمانی که یائسه شوید تخمک ها از بین می روند. بر اساس عوامل مختلف، ممکن است شما حتی کمتر از افراد هم سن و سال خود تخمک داشته باشید. در این مطلب سلام دنیا، بیشتر با مفاهیم کاهش ذخیره تخمدان، علائم آن و اینکه آیا باید آزمایش ذخیره تخمدان را انجام دهید یا نه، آشنا شوید.
حد نرمال ذخیره تخمدان
زنان با حدود 1 تا 2 میلیون تخمک به دنیا می آیند. این تعداد در هیچ مقطعی از زندگی آنها افزایش پیدا نمی کند. در واقع، تا اولین دوره قاعدگی در دوران بلوغ، تعداد کل تخمک شما به طور متوسط حدود 300000 تخمک است
کاهش ذخیره تخمدان یعنی چه؟ (ذخیره تخمدان چیست)
ذخیره تخمدان به تعداد تخمک هایی که در تخمدان های شما باقی مانده و همچنین کیفیت آنها اشاره دارد. در صورتی که ذخیره تخمدان کاهش پیدا کند، تعداد و کیفیت تخمک شما کمتر از حد معمول برای سن شما است. به عنوان مثال، ممکن است شما در اواسط 20 سالگی خود قرار داشته باشید، اما ذخیره تخمدانی شما بیشتر شبیه به فردی در 40 سالگی باشد.
علت کاهش ذخیره تخمدان
کاهش ذخایر تخمدانی می تواند ناشی از عوامل مختلفی باشد، از جمله:
- درمان های تهاجمی، از جمله شیمی درمانی و پرتودرمانی
- هر نوع جراحی تخمدان، مانند برداشتن تومور تخمدان یا کیست تخمدان
- جهش های ژنتیکی که باعث اختلال در عملکرد منظم تخمدان می شوند
- اندومتریوم ( وضعیتی که با تشکیل کیست در رحم به دلیل بیماری آندومتریوز شناخته می شود)
- برخی از کارشناسان بر این باورند که عفونتهای مقاربتی درماننشده میتوانند به طور بالقوه به اندامهای تناسلی سرایت پیدا کنند و در نتیجه باعث کاهش ذخیره تخمدان شوند.
با این حال، بسیاری از موارد کاهش ذخیره تخمدانی ایدیوپاتیک (علت ناشناخته) هستند، یعنی هیچ علت ظاهری برای بروز این وضعیت وجود ندارد.
حتما بخوانید: بهترین قرص های ضد بارداری برای رفع کیست
علائم و نشانه های کاهش ذخیره تخمدان
اگرچه بررسی علائم بهترین روش برای تشخیص هر بیماری است، اما کاهش ذخیره تخمدانی در بیشتر افراد هیچ علامت قابل توجهی را بروز نمی دهد. برخی از زنان مبتلا به کاهش ذخیره تخمدان ممکن است علائم زیر را تجربه کنند:
- مشکلاتی برای باردار شدن
- سقط جنین
- قاعدگی شدید
- تغییرات کلی در چرخههای قاعدگی، مانند قاعدگی دیرهنگام یا از دست دادن قاعدگی یا دورههای قاعدگی کوتاهتر از حد معمول.
تشخیص کاهش ذخیره تخمدان
آیا تا به حال به این فکر کرده اید که "من چقدر توانایی باروری دارم؟" به دلیل عدم وجود علائم قابل توجه، بهترین راه برای اطمینان از کاهش ذخیره تخمدان، آزمایش تشخیصی است. به طور کلی، تا زمانی که حداقل برای یک سال به طور فعال اقدام به بارداری نکرده اید، نیازی به انجام آزمایشات مربوط به باروری ندارید.
انواع تست های تشخیصی برای کاهش ذخیره تخمدان در دسترس است. سونوگرافی ترانس واژینال به پزشک شما امکان بررسی تخمدان ها و دستگاه تولید مثل شما می دهد. سونوگرافی همچنین می تواند برای تعیین تعداد فولیکول های آنترال تخمدان هم مفید باشد فولیکول های آنترال تخمدان در اصل تعداد تخمک های بالقوه در تخمدان شما هستند.
آزمایش ذخیره تخمدان
پزشک شما همچنین ممکن است از آزمایش های خون خاصی برای تعیین وضعیت ذخیره تخمدان شما استفاده کند. آزمایش هورمون محرک فولیکول FSH به بررسی سطوح هورمون محرک فولیکول در سیستم شما می پردازد. هورمون محرک فولیکول (FSH) هورمونی است که به طور معمول به تخمدان ها سیگنال می دهد تا یک تخمک بالغ (فرآیندی که به نام تخمک گذاری شناخته می شود) در طول چرخه قاعدگی آزاد شود. در حالی که زنان در طول تخمک گذاری سطح هورمون محرک فولیکول FSH بالایی دارند، اما سطح هورمون به طور طبیعی در بقیه روزهای ماه کاهش پیدا می کند. افزایش مداوم سطح ترشح این هورمون FSH ممکن است نشان دهنده وجود شرایطی مانند کاهش ذخیره تخمدان DOR یا سایر مسائل باشد.
پزشک شما همچنین می تواند سطح هورمون آنتی مولرین که توسط سلول های اطراف هر تخمک ساخته می شود، را آزمایش کند. سطح هورمون آنتی مولرین AMH شما در واقع می تواند تخمینی برای تعداد تخمک های در تخمدان ها فراهم کند.
هیچ درمانی برای کاهش ذخیره تخمدان وجود ندارد، اما داشتن تعداد کم تخمک و باردار شدن همچنان امکان پذیر است. یک متخصص درمان باروری ممکن است به جای روشهای سنتی برای افزایش باروری روش های جایگزین بارداری مانند IVF یا لقاح داخل رحمی را توصیه کند.
حتما بخوانید: چرا لقاح مصنوعی (IVF) باعث زایمان زودرس می شود
آزمایش ذخیره تخمدان کی انجام بدیم
کاهش ذخایر تخمدانی به ندرت باعث بروز علائمی می شوند، اما می توانید برای اطمینان از کاهش ذخیره تخمدان، آزمایشات تشخیصی را انجام دهید. اگر برای باردار شدن مشکل دارید یا علت مشکلات باردار شدن را نمیدانید، انجام آزمایش ذخیره تخمدان را در نظر بگیرید، که سطح هورمون محرک فولیکول FSH را برای تعیین مقدار کافی و کیفیت تخمک ها آزمایش میکند.
آیا درمانی برای کاهش ذخیره تخمدان وجود دارد؟
در حال حاضر، هیچ روش شناخته شده ای برای کندسازی سرعت، کاهش تخمدان ها به دلیل افزایش سن یا از دست دادن عملکرد طبیعی آنها وجود ندارد. با این حال، پزشک شما می تواند از درمان های رایج برای کاهش ذخیره تخمدان برای کمک به روند باروری استفاده کند
ذخیره سازی. زمانی که پزشک کاهش ذخیره تخمدان را تشخیص داد، ممکن است توصیه کند که تخمک ها را برای بارداری در زمان آینده ذخیره کنید. برای انجام این کار، پزشک تخمک ها را از تخمدان های شما خارج کرده و فریز می کند. هر چه جوانتر باشید، شانس موفقیت برای بارداری با این روش بیشتر خواهد بود.
ای وی اف با ذخیره تخمدان کم
تخمک اهدایی و IVF. اگر روش بارداری آزمایشگاهی یا IVF را امتحان می کنید، پزشک احتمالاً دوزهای بالایی از هورمون ها را برای شما تجویز می کند که برای تحریک تخمدان ها موثر عمل می کند. اگر این کار موثر نبود، پزشک استفاده از تخمک اهدایی را توصیه می کند. این تخمک ها معمولاً توسط زنان جوان در 20 سالگی اهدا می شود. با استفاده از تخمک اهدایی، زنان دچار کاهش ذخیره تخمدان شانس بیشتری برای بارداری موفق پیدا می کنند.
سخن آخر
ذخیره تخمدان به تعداد تخمک هایی که در تخمدان های شما باقی مانده و همچنین کیفیت آنها اشاره دارد. در صورتی که ذخیره تخمدان کاهش پیدا کند، تعداد و کیفیت تخمک شما کمتر از حد معمول برای سن شما است. ما در این مطلب درباره اینکه علائم کاهش ذخیره تخمدان چیست و آزمایش ذخیره تخمدان را کی انجام بدیم و درمان آن چیست ، صحبت کردیم. امیدوارم برایتان مفید بوده باشد و آن را با دوستان خود در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید.
مقالات مرتبط:
درمان سردی رحم با 7 روش خانگی عالی
تخمک گذاری چیست، هر آنچه که درباره دوره قاعدگی و تخمک گذاری باید بدانید