بیماری نقرس یک بیماری ارثی است که بیشتر در مردان دیده می شود و بر اثر متابولیسم غیرطبیعی اسید اوریک در بدن پدید می آید. ما در این مطلب از سایت سلام دنیا، به اینکه نقرس چیست و رژیم غذایی برای نقرس چه نقشی دارد، همچنین درمان خانگی بیماری نقرس را پرداختیم. با ما همراه باشید.
نقرس چیست و نقش رژیم غذایی در آن چیست؟
نقرس (به انگلیسی: gout) یک نوع بیماری است که در آن حملات آرتروز التهابی به طور مکرر اتفاق می افتد. این بیماری به نقرس پا نیز شهرت دارد. نقرس یک بیماری ارثی است که بیشتر در مردان دیده می شود و بر اثر متابولیسم غیرطبیعی اسید اوریک در بدن پدید می آید. در این بیماری، سطح اسید اوریک خون بالاست و نمک های اسید اوریک بر روی غضروف های مفاصل رسوب می کنند.
وجه مشخصه دیگر این بیماری، حملات دوره ای درد و تورم مفاصل است که اغلب مفصل انگشت شست پا را گرفتار می کند، ولی ممکن است مفاصل دیگر را نیز درگیر نماید. این بیماری ممکن است مشکلات دیگری مانند توفوس، سنگ کلیه (سنگ کلیه اوراتی) را نیز ایجاد کند.
حتما بخوانید: بیماری نقرس چیست و چگونه درمان میشود
آیا زنان هم ممکن است به نقرس مبتلا شوند؟
فقط 5 تا 10 درصد زنان به نقرس مبتلا می شوند، که در این افراد بیماری به ندرت قبل از یائسگی بروز می کند.
سنگ کلیه چه ارتباطی با بیماری نقرس دارد؟
شیوع بیماری کلیه در بین افراد مبتلا به نقرس بسیار بالاست. سنگ کلیه نیز در بین افراد مبتلا به نقرس و اعضای خانواده شان شایع است، که این سنگ ها عمدتا از نوع اسید اوریکی هستند.
چه غذاهایی اسید اوریک را بالا میبرد (غذاهای مضر برای نقرس)
کدام مواد غذایی میزان «اسید اوریک» خون را بالا می برند؟
منشاء اسید اوریک، غذاهای با محتوای «پورین» بالا نظیر گوشت، به ویژه گوشت غدد نظیر کبد، لوزالمعده و کلیه، و ماهی مانند ماهی آزاد، شاه ماهی و ساردین است. هر کس که در خانواده ی او سابقه ابتلاء به نقرس وجود دارد باید همواره از مصرف این غذاها پرهیز کند.
رژیم نقرس: در دوره حمله بیماری نقرس، از چه غذا هایی باید پرهیز کرد؟
افراد مبتلا به نقرس باید در دوره حمله بیماری از مصرف غذاهای با محتوای پورین متوسط نظیر:
1. گوشت (غیر از انواع غده ای)، مرغ، میگو و شاه میگو، ماهی نظیر ماهی سیم دریایی
2. سبزیجاتی مانند: بادمجان، گل کلم، اسفناج، نخودفرنگی و انواع لوبیا، مارچوبه، قارچ ها، انواع حبوبات،
3. میوه جاتی نظیر: چیکو و سیب استوایی پرهیز کنند.
در غیر این صورت، حداقل باید در مصرف آنها میانه روی کنند. افراد مبتلا به نقرس می توانند به طور آزادانه غلات، شیر و محصولات لبنی، تخم مرغ، قند و شیرینی ها، میوه ها و سبزیجات را غیر از آنهایی که در بالا به آنها اشاره شد، مصرف کنند.
چه کسانی بیشتر در معرض ابتلا به نقرس قرار دارند؟
افراد چاق بیش از سایرین در معرض ابتلاء به نقرس هستند. نه تنها برای پیشگیری از عود نقرس، بلکه همچنین برای جلوگیری از تغییراتی که در مفاصل تحمل کننده وزن در افراد چاق صورت می گیرد، آنها باید وزن خود را تا حد طبیعی کاهش دهند. مصرف چربی توسط بیماران مبتلا به نقرس به 2 دلیل باید محدود شود؛
حتما بخوانید: کاهش اسید اوریک با درمان خانگی
1. هضم چربی موجب احتباس اوره توسط کلیه ها می شود.
2. با کاهش مصرف چربی، می توان از چاقی جلوگیری کرد.
بهترین رژیم غذایی برای نقرس چیست؟
در دوران حمله نقرس، باید قسمت اعظم انرژی مورد نیاز بدن بیمار از کربوهیدرات ها تأمین شود، چون "اثر محافظت کنندگی از پروتئین آنها موجب کاهش تجزیه درونی پروتئین ها می شود. برای اطمینان از دفع حدود 2 لیتر ادرار از بدن در هر روز، باید به طور آزادانه از نوشیدنی های مختلف مصرف کنید. چای و قهوه حاوی پورین هستند، ولی این پورین توسط بدن به اسید اوریک تبدیل نمی شود؛ بنابراین مصرف روزانه ی 2 تا 3 فنجان از آنها مانعی ندارد.
چه درمان هایی برای نقرس وجود دارد؟ (درمان خانگی بیماری نقرس)
منظور از درمان بیماری نقرس کاهش اسید اوریک خون است. برای کاهش این ماده در خون راه های درمانی متفاوتی وجود دارد. از درمان های خانگی که غالبا پرهیزهای غذایی و درمان های خانگی هستند تا مصرف داروهای مخصوص که بیشتر در زمان عود این بیماری مصرف می شوند.
1. درمان خانگی نقرس با استفاده از یخ
برای کاهش تسکین درد، مقداری یخ را به مدت 20 تا 30 دقیقه در محل مورد نظر قرار دهید. چند بار در روز این عمل را تکرار کنید.
2. درمان نقرس با درمان های دارویی
برای درمان نقرس معمولا از داروهای ضد التهاب استفاده می شود. این دارو ها به قرار ذیل است:
- الف: داروهای ضدّ التهابی غیراستروئیدی (NSAIDها)
- ب: کلشیسین و استروئیدها
سخن آخر
نقرس یک نوع بیماری است که در آن حملات آرتروز التهابی بارها اتفاق می افتد. بیشتر در مردان دیده می شود، 5 تا 10 درصد زنان به نقرس مبتلا می شوند. یخ از درمان خانگی نقرس است. ما در این مطلب سلام دنیا درباره بهترین رژیم غذایی برای درمان نقرس صحبت کردیم. امیدوارم برایتان مفید بوده باشد. می توانید نظرات و سوالات خود را در بخش نظرات با ما در میان بگذارید.