تورم بعد از هر عمل جراحی غیر قابل اجتناب است، و جراحی زیبایی بینی نیز از این قاعده مستثنی نیست. عمل زیبایی بینی، جراحی است که در آن شکل بینی را تغییر می دهند و برای هر شخصی متفاوت است. این عمل جراحی معمولا برای تغییر ظاهر بینی و یا بهبود تنفس انجام می شود. برای رسیدن به نتیجه مطلوب، برخی از جراحی های زیبایی بینی شامل شکستگی یا تغییر استخوان های بینی در حین عمل جراحی هستند. عمل های جراحی که شامل تغییر استخوان ماهرانه هستند، منجر به تورم می شود که برای چند هفته و یا حتی طولانی تر طول می کشد. پیروی از دستورالعمل های ارائه شده توسط جراح مهم است و برای کاهش تورم باید اقداماتی صورت گیرد.
روش های کاهش تورم صورت بعد از جراحی زیبایی بینی
الف: پیروی از دستورالعمل های قبل از جراحی برای کاهش تورم
1. از دستورالعمل های ارائه شده توسط جراح خود پیروی نمایید
جراح دستورالعمل های خاصی را در اختیار شما قرار می دهد که حدود 2 هفته قبل از عمل جراحی شروع می شود. برخی از دستورالعمل ها با روش های ایمن برای جلوگیری از رویدادهای پزشکی ناخواسته در حین و بعد از عمل جراحی صورت می گیرد. سایر دستورالعمل ها به بدن برای آماده شدن جهت جراحی و روند بهبودی بعد از آن کمک می کند، که از جمله این دستورالعمل ها، اقداماتی برای کاهش تورم است.
- هر جراحی، هر جراح و هر بیمار متفاوت است. تورمی که رخ می دهد، به عوامل مختلفی بستگی دارد.
- برای کاهش تورم به دستورالعمل های ارائه شده توسط جراح خود توجه کنید.
2. این تغییرات را از دو هفته قبل از عمل جراحی شروع کنید
در مورد تغییراتی که باید در داروهای شما صورت گیرد، قبل از عمل جراحی خود کاملا آگاه شوید. این روند شامل یک تلاش هماهنگ با پزشک معالج، و هر متخصصی که شما به آن مراجعه می کنید و جراح شما است. بعضی از داروها می توانند باعث تغییراتی شوند که ممکن است در حین عمل جراحی و بعد از عمل مشکلاتی مانند تورم بیشتر و طولانی مدت ایجاد کنند.
- دو هفته قبل از عمل جراحی، در داروهای تجویزی، داروهای بدون نسخه و مکمل های گیاهی خود تغییرات ایجاد کنید.
- برای بی تاثیر شدن بعضی از داروهای مصرفی در بدن، زمان لازم است تا بدن شما به سطح پایه عملکرد خود بازگردد.
3. با پزشکان خود همکاری نمایید
حداقل 30 روز قبل از تاریخ عمل جراحی خود، در مورد فهرست کامل داروهای مصرفی تان از جمله مکمل های گیاهی و داروهای بدون نسخه با پزشک جراح خود صحبت نمایید. ارتباط برقرار شدن بین پزشکان شما و تعیین داروهایی که می توانید قبل از عمل جراحی مصرف آنها را متوقف نمایید و داروهایی که تحت هیچ شرایطی نباید مصرف آنها را متوقف کنید، زمان می برد.
- هرگز قبل از مشورت با پزشک، دوز داروهای خود را تغییر نداده یا مصرف آنها را متوقف نکنید.
- برنامه ریزی اولیه را با پزشک عمومی یا متخصص خود انجام دهید. بسیاری از موارد برای توقف مصرف دارو نیاز به کم کردن دوز تدریجی دارو دارند.
- مصرف برخی از داروهای تجویزی به هیچ وجه نباید متوقف شده یا دوز آنها تغییر نماید. به جراح خود در مورد داروهایی که مصرف آنها به طور روزمره از جمله روز خود عمل الزامی است، اطلاع دهید.
4. مصرف داروهای فاقد نسخه (OTC) را متوقف نمایید
جراح شما از اینکه می توانید مصرف برخی از داروهای بدون نسخه از جمله استامینوفن را ادامه دهید، آگاه است. باید مصرف بسیاری از این موارد را متوقف نمایید، اما نیازی به متوقف کردن مصرف تمام آنها نیست. جراح به شما اطلاع خواهد داد که کدامیک از داروها را می توانید مصرف کنید.
- مصرف داروهای ضد التهابی فاقد نسخه، مانند: ایبوپروفن، ناپروکسن و آسپیرین باید دو هفته قبل از عمل قطع شود.
- این گروه از داروها می توانند منجر به خونریزی اضافی شوند که باعث تورم بیشتر می شود.
5. برای متوقف کردن مصرف تمام مکمل های گیاهی خود برنامه ریزی نمایید
توقف مصرف مکمل های گیاهی باید دو تا سه هفته قبل از عمل جراحی صورت گیرد. بهتر است برای توقف مصرف هر چیزی که به صورت مکمل یا محصول گیاهی استفاده می کنید، برنامه ریزی نمایید. جراح به شما اطلاع می دهد که دقیقا چگونه این کار را انجام دهید.
- برخی از محصولات گیاهی می توانند با بیهوشی تداخل ایجاد نمایند و برخی دیگر پس از انجام عمل جراحی می توانند خونریزی و تورم را افزایش دهند.
- برای متوقف کردن مصرف محصولات حاوی امگا 3 و امگا 6 موجود در مکمل های روغن ماهی، بذر کتان، افدرا، ما هوانگ، بابونه گاوی، خوک طلایی، سیر، جینسنگ، زنجبیل، شیرین بیان، سنبل کوهی و کاوا برنامه ریزی کنید. این یک فهرست کامل از تمام این موارد نیست. در مورد تمام مکمل های گیاهی مصرفی خود با جراح صحبت نمایید.
6. یک رژیم غذایی سالم داشته باشید
یک رژیم غذایی سالم باعث بهبودی و کاهش تورم می شود. این بدان معنا است که شما باید تا حد امکان هر چه سریع تر پیروی از این روند را شروع نمایید و این فرآیند را تا روند کامل بهبودی بعد از عمل ادامه دهید.
- میوه ها و سبزیجات سرشار از فیبر را در رژیم غذایی خود قرار دهید. نمونه هایی از غذاهای پر فیبر شامل: نخودفرنگی، عدس، کنگر فرنگی، کلم بروکسل و لوبیای لیما و لوبیای سیاه است.
- غذاهای پر فیبر از یبوست جلوگیری می کند. داروهای مسکن تجویز شده برای کاهش درد عمل جراحی نیز اغلب باعث یبوست می شوند. زور زدن (برای دفع مدفوع) به دلیل یبوست می تواند منجر به خونریزی در محل جراحی و تورم بیشتر شود.
- مصرف سدیم خود را کاهش دهید تا به کاهش تورم بعد از عمل کمک کند.
- در هفته ای که عمل جراحی صورت می گیرد، بدن خود را پر آب نگه دارید. مصرف آب زیاد همچنین به فرآیند بهبودی و کاهش تورم کمک می کند.
7. مصرف سیگار را متوقف نمایید و از مصرف الکل خودداری کنید
اگر سیگاری هستید، باید چندین هفته قبل از عمل جراحی مصرف سیگار را متوقف کنید
- روند بهبودی در افرادی که سیگار مصرف می کنند، کندتر صورت می گیرد.
- استعمال سیگار همچنین خطر ابتلا به عفونت را افزایش می دهد.
- از مصرف نوشیدنی های الکلی خودداری نمایید. از آنجا که الکل خون را رقیق می کند، حداقل 5 روز قبل از عمل، مصرف الکل را متوقف نمایید.
ب: کاهش تورم بعد از عمل جراحی
1. انتظار کبودی و تورم را داشته باشید
بینی شما تحت عمل جراحی بزرگی قرار گرفته است، بنابراین کمی تورم و کبودی طبیعی است. هر شخص و هر جراحی متفاوت است، بنابراین میزان کبودی و تورم نیز متفاوت خواهد بود.
- تورم قابل مشاهده حدود دو هفته ادامه خواهد داشت. این بهترین زمان برای انجام اقدامات برای کاهش تورم است؛ زیرا بافت ها در حال بهبود هستند.
- ممکن است فروکش کردن تورم داخل بینی سال ها طول بکشد، اما ظرف مدت دو تا سه هفته، آشناهای دور شما تشخیص نخواهند داد که شما تحت عمل جراحی صورت بوده اید.
- کبودی اغلب در زیر چشم رخ می دهد و همچنین چند هفته ادامه می یابد.
2. از کمپرس آب سرد استفاده نمایید
به محض اینکه بعد از عمل جراحی به خانه رسیدید، کمپرس آب سرد را در ناحیه اطراف بینی خود اعمال نمایید. کمپرس آب سرد را در اطراف چشم، بر روی چشم، بر روی پیشانی و بر روی گونه ها و اطراف بینی خود اعمال نمایید. از یخ درمانی به طور مستقیم بر روی بینی خود خودداری نمایید. این یک مرحله مهم در کاهش تورم است.
- برای چند روز اول بعد از جراحی، هر چند وقت یک بار کمپرس آب سرد را اعمال کنید. از قرار دادن یخ به طور مستقیم بر روی پوست خود اجتناب نمایید.
- بیشترین تورم در روز سوم بعد از جراحی رخ می دهد. هر چه بیشتر کمپرس آب سرد را در دو روز اول بعد از عمل جراحی اعمال نمایید، میزان تورم در روز سوم به طور قابل ملاحظه ای کاهش می یابد.
- بسته های یخ را مستقیما بر روی بینی خود اعمال نکنید. اگر بسته های یخ در نوک بینی شما قرار بگیرند، فشار ناخواسته ایجاد می کنند.
- جراحان در مورد نوع بسته های یخ یا کمپرس هوای سرد، الویت هایی دارند. برخی استفاده از کیسه های منجمد کردن مخصوص سبزیجات، یخ های خرد شده در یک کیسه یا بسته های یخ را پیشنهاد می دهند. قبل از گذاشتن بسته یخ بر روی ناحیه مورد نظر از صورت، یخ را با یک پارچه یا دستمال بپوشانید.
- برای کمک به کاهش ناراحتی، کمپرس هوای سرد را بعد از 48 ساعت اولیه نیز به منظور کاهش تورم اعمال نمایید.
3. سر خود را بالا نگه دارید
مهم است که همیشه سر خود را بالاتر از قلب خود نگه دارید، از جمله زمان هایی که خوابیده و استراحت می کنید. همچنین از خم شدن خودداری نمایید. این امر در کاهش میزان تورم ایجاد شده حائز اهمیت است.
- پیدا کردن یک موقعیت خواب راحت ممکن است دشوار باشد، زیرا باید سر خود را بالاتر نگه دارید.
- سعی کنید در هنگام شب، از سه بالش در زیر سر خود استفاده نمایید. مطمئن شوید که سر خود را به اندازه کافی رو به جلو می برید (بلند می کنید) و غلت نزده و بالش ها را بر نمی دارید.
- حداقل دو هفته بعد از عمل جراحی در بستر بخوابید.
- بالا نگه داشتن سر خودتان همچنین به این معنا است که در طول دو هفته بعد از عمل جراحی خم نشوید.
- خم نشدن همچنین به این معنا است که هیچ چیز سنگینی را بلند نکنید. این می تواند باعث وخامت تورم شما شود و این زور زدن می تواند فشار خون شما را افزایش دهد که منجر به خونریزی مجدد ناحیه جراحی می شود.
4. به پانسمان دست نزنید
باند پانسمان، اسپلینت و باند پیچی مربوط به بینی به احتمال زیاد باعث احساس ناراحتی می شوند. این پانسمان دقیقا توسط جراح شما قرار داده شده و به منظور ترمیم و کاهش تورم است. حتی اگر ممکن است باعث احساس ناراحتی شوند، بهترین راه برای کاهش تورم این است که به آن دست نزنید.
- جراح یک هفته بعد از پانسمان و اسپلینت، آنها را از روی بینی شما جدا می کند. او ممکن است یک اسپلینت دیگر را برای کاهش تورم جایگزین نماید.
- پانسمان خود را دقیقا مطابق با تجویز پزشک تغییر دهید. برای کاهش تورم، اجازه دهید پانسمان و اسپلینت بر روی بینی شما باقی بماند.
- جراح ممکن است در نوک بینی شما یک باند اضافی قرار دهد تا در هنگام ترشح زخم، مایعات و خون را جذب نماید. این ترشح به کاهش خونریزی کمک می کند.
- بانداژ دریپ را مطابق تجویز پزشک عوض کنید. آن را زودتر از زمان گفته شده عوض نکرده و در هنگام پانسمان آن بیش از حد به بینی فشار وارد نکنید.
5. قدم بزنید
ممکن است زیاد حوصله راه رفتن نداشته باشید، اما بلند شدن و به آرامی حرکت کردن می تواند به کاهش تورم کمک کند.
- هر چه زودتر بتوانید قدم زدن را شروع کنید، بهتر است. پیاده روی مانع از تشکیل لخته خون شده و تورم را کاهش می دهد.
- تا زمانی که جراح به شما اجازه نداده است، ورزش های روزمره خود را آغاز نکنید.
6. داروهای تجویزی را مطابق با دستور پزشک مصرف نمایید
برای کمک به تسکین درد و تورم، از دستوراتی که جراح برای مصرف داروها به شما ارائه کرده است، پیروی کنید. بدون توصیه پزشک، هیچ دارویی را مصرف نکنید.
- مصرف داروهای اصلی (قبل از عمل) خود را مطابق با تجویز جراح، پزشک عمومی یا متخصص خود دوباره از سر بگیرید.
- مهم است که به تدریج دوز مصرفی را برای برخی از داروهای تجویزی خود افزایش دهید تا به دوز تجویز شده توسط پزشک برسید.
- در صورت تجویز جراح، می توانید داروهای گیاهی یا داروهای فاقد نسخه خود را مجددا مصرف نمایید. برخی از آنها ممکن است همچنان باعث تورم و خونریزی شوند. ممکن است لازم باشد دو تا چهار هفته قبل از شروع مجدد مصرف آنها بر اساس دستورالعمل های ارائه شده توسط جراح خود صبر کنید.
7. در روال بهداشت روزانه خود تغییر ایجاد نمایید
- به جای دوش گرفتن، از وان حمام جهت استحمام برای زمانی که بینی شما پانسمان شده است، استفاده نمایید. بخار و رطوبت اضافی ناشی از دوش آب ممکن است باندپیچی یا پانسمان بینی را شل کرده و نحوه بهبودی این بافت ها را تغییر دهد .
- با پزشک خود در مورد اینکه چه زمانی می توانید دوش بگیرید، صحبت نمایید.
- هنگام شستن صورت خود مراقب باشید تا از افتادن باند یا پانسمان بینی خود جلوگیری شود.
- دندان های خود را به آرامی مسواک بزنید. در هنگام مسواک زدن دندان های خود، از حرکت دادن زیاد لب بالایی خود اجتناب کنید.
8. از وارد کردن فشار ناخواسته بر روی بینی، اجتناب نمایید
فشار ناگهانی، به بینی شما ضربه وارد کرده و یا فشار وارد کردن به ناحیه جراحی شده باعث تورم بیشتر شده و ممکن است در روند بهبودی اختلال ایجاد کند.
- با بینی خود فین نکنید (هوا با فشار زیاد از بینی خود خارج نکنید). ممکن است فشار بیشتری در سوراخ های بینی خود احساس کنید، اما فشار فین کردن در بینی می تواند منجر به آسیب به بخیه ها، بافت ها، ایجاد تورم بیشتر و طولانی شدن روند بهبود شما شود.
- از بالا کشیدن بینی خود هنگامی که احساس آب ریزش بینی دارید، خودداری نمایید. این عمل باعث ایجاد فشار می شود که منجر به تورم، جابه جایی باندها و پانسمان بینی و تداخل در فرآیند درمان می شود.
- سعی کنید که عطسه نکنید. اگر لازم است عطسه کنید، سعی کنید که فشار آن را از دهان خود مانند اینکه یک سرفه است، خارج نمایید.
- حتی خندیدن و لبخند بیش از حد نیز می تواند باعث شود عضلات و رباط هایی که از بینی شما حمایت می کنند، تغییر مکان داده و فشار بیشتری به محل جراحی شما وارد شود.
ج: مراقبت از بینی جراحی شده
1. صبور باشید
تورم و فشار جزئی ممکن است تا بیش از یک سال بعد از عمل جراحی ادامه داشته باشد. تورم قابل مشاهده طی چند هفته برطرف می شود، اما ممکن است چندین ماه یا بیشتر برای برطرف شدن کامل آن زمان نیاز باشد.
- یشتر عمل های جراحی بینی شامل تغییرات اندک است: اغلب آنقدر کوچک است که در حد میلی متری اندازه گیری می شود.
- این احتمال وجود دارد که شما نتیجه ای که انتظار داشته اید را مشاهده نکنید و ممکن است به یک عمل جراحی زیبایی بینی دیگر نیاز باشد.
- فروکش کردن کامل تورم در بعضی از بافت های داخلی 18 ماه طول می کشد. سایر قسمت های بینی شما ممکن است پس از عمل اخیر تا یک سال یا بیشتر به تغییر و تطبیق ادامه دهند.
- به همین دلیل، اکثر جراحان حداقل تا یک سال پس از اولین جراحی بینی، جراحی بعدی را انجام نمی دهند.
2. از ضد آفتاب استفاده نمایید
همیشه با استفاده از یک ضد آفتاب مناسب و لباس های محافظ، از پوست خود در برابر اشعه های مضر خورشید محافظت کنید.
- از ضد آفتاب طیف وسیع برای محافظت از خود در برابر اشعه های UVA و UVB استفاده کرده و ضد آفتاب SPF 30 یا بالاتر باشد.
- از یک کلاه لبه دار یا کلاه ویزور استفاده کنید که بر روی صورت شما سایه ایجاد کند.
3. از اعمال فشار خودداری نمایید
حداقل چهار هفته پس از عمل، از اعمال فشار بر بینی خود اجتناب كنید. جراح بسته به شدت جراحی ممکن است درخواست زمان طولانی تری کند.
- در این مدت عینک یا عینک آفتابی استفاده نکنید، زیرا آنها به بینی شما فشار می آورند.
- در صورت نیاز برای استفاده از عینک، جهت جلوگیری از فشار بر روی بینی اقداماتی انجام دهید. یک راه این است که شیشه عینک را بر روی گونه خود بچسبانید. استراحت گونه نیز موجود است.
4. به لباس های خود توجه نمایید
سعی کنید از پوشیدن لباس هایی که باید از سر خود کشیده و به تن کنید، برای حداقل چهار هفته یا بیشتر طبق دستور پزشک، اجتناب نمایید.
- پیراهن ها یا بلوزهایی که در قسمت جلو خود دکمه دارند را انتخاب نمایید یا لباس های آسان پوش را انتخاب کنید.
- از پوشیدن گرمکن و ژاکت خود در همان بازه زمانی خودداری کنید.
5. با احتیاط ورزش کنید
اگر تمرین روزمره شما شامل فعالیت شدید است که می تواند بر بینی فشار وارد کند، تمرین ورزش خود را با ایجاد برخی تغییرات انجام دهید. حتی اگر در مورد آن فکر نمی کنید، برخی از تمرینات ورزشی شامل حرکات بالا و پایین بردن بدن است که می تواند به بافت بینی صدمه زده و یا ترمیم آن مطابق پیش بینی، صورت نگیرد.
- از انجام ورزش هایی مانند دویدن و تند قدم زدن اجتناب نمایید. قطعا از هر گونه فعالیت ورزشی که ممکن است باعث ایجاد ضربه در صورت شما شود از جمله فوتبال، فوتبال آمریکایی و بسکتبال باید اجتناب نمایید.
- فقط تمرینات ورزشی با شدت کم را انجام دهید و از انجام ورزش های پر فشار مانند ایروبیک اجتناب نمایید.
- یوگا و کشش بدن گزینه های خوبی است، اما از هر گونه موقعیتی که نیاز به خم شدن یا قرار دادن سر به صورت زاویه سر پایین داشته باشد، اجتناب کنید. این کار می تواند فشار بیشتری به بینی وارد کرده و در عمل ترمیم بینی تداخل ایجاد نماید.
- از پزشک خود بپرسید چه زمان می توانید روال طبیعی ورزش خود را از سر بگیرید.
6. یک رژیم غذایی سالم داشته باشید
همان رژیم غذایی که چند هفته پیش از عمل جراحی بینی شروع کرده اید را ادامه دهید، یا یک رژیم غذایی منظم را دنبال کنید که به طور متعادل از همه گروه های غذایی توصیه شده در آن وجود داشته باشد.
- به مصرف غذاهای سرشار از فیبر مانند میوه ها و سبزیجات ادامه دهید و رژیم غذایی کم سدیم خود را حفظ کنید تا زمانی که پزشک غیر از آن را توصیه نماید.
- اگر قبل از عمل جراحی خود سیگاری بوده اید، مجددا مصرف سیگار را شروع نکنید. همچنین از دود غیر مستقیم سیگار اجتناب نمایید. دود غیر مستقیم سیگار می تواند به عنوان یک تحریک کننده عمل کند.
منبع: wikihow