داشتن ناخن های ضخیم یک وضعیت ناخوشایند است که نه تنها بر رو ناخن های دست، بلکه بر روی ناخن های پا نیز تاثیر می گذارد. اگر ناخن های پا ضخیم درمان نشوند، وخیم تر شده و باعث درد می شوند. علل بالقوه زیادی برای ضخیم شدن ناخن های پا وجود دارد. اگر این موارد شناخته شده باشند، ممکن است فرد بتواند مانع از بروز ضخیم شدن ناخن ها شود و اگر سریعا رشد پیدا کردند، آنها را درمان کند. در این مقاله، علل و همچنین علائم و گزینه های درمانی برای ناخن های ضخیم را بررسی می کنیم.
بررسی کلی
ناخن های پا ضخیم ممکن است در اثر طیف وسیعی از موارد مختلف، از جمله عفونت های قارچی و بیماری های پوستی ایجاد شوند. ناخن های دست و ناخن های پا به عنوان یک مانع بزرگ بین بافت نرم بستر ناخن در زیر آنها و محیط خارج عمل می کنند. اکثر افراد به طور روزانه از ناخن های دست استفاده می کنند، که برای خاراندن یک ناحیه خارشی بدن یا برای کارهای دستی مانند برداشتن درب مربا یا بطری ها به کار می رود.
همانطور که سن شخص بالاتر می رود، ناخن ها شروع به شکسته شدن می کنند یا ممکن است به اختلالی دچار شوند که باعث می شود تا ناخن های ضخیم شکل بگیرند. اگرچه دلایل بالقوه زیادی برای ضخیم شدن ناخن ها وجود دارد، اما در ناخن های پا عفونت قارچی شایع ترین علت است. سایر علل مانند پسوریازیس یا دیابت نیز ممکن است باعث ایجاد ناخن های ضخیم شود. علت دقیق بروز ناخن های ضخیم به تصمیم گیری در مورد درمانی که فرد برای اصلاح شرایط نیاز دارد، کمک می کند.
علائم و ظاهر ناخن های ضخیم پا
ناخن پا ضخیم ممکن است در مراحل اولیه قابل تشخیص به نظر نرسد. اما با ضخیم شدن واضح ناخن های شخص، فرد ممکن است علائم مختلفی را مشاهده کند که به شرح زیر هستند:
- ناخن های شکننده ای که شکستن آنها ساده است
- بوی بد ناخن
- ناخن به راحتی از بستر ناخن بلند می شود
- قطع کردن یا کوتاه کردن ناخن دشوار است
- جدا شدگی یا ترک خوردگی ناخن به راحتی اتفاق می افتد
- کثیفی یا سایر آلودگی ها در زیر ناخن جمع می شوند
- احساس درد یا ناراحتی می کنید
- همچنین، به طور تدریجی ناخن پا با گذشت زمان ضخیم می شود، حتی ممکن است به طور ناگهانی مقداری پوسته پوسته شدن بر روی سطح آن ظاهر شود.
- اغلب ناخن ها رنگ زرد، سبز یا قهوه ای به خود می گیرند.
علل و عامل خطر ضخیم شدن ناخن پا
دلایل مختلفی برای ضخیم شدن ناخن ها وجود دارد. بسیاری از آنها به دلیل عفونت یا سایر اختلالات پزشکی است که به ضخیم شدن ناخن ها مربوط می شود. برخی از مهم ترین علل آن در ادامه ذکر شده اند:
1. عفونت های قارچی و مخمر
عفونت های قارچی در محیط هایی که گرم و مرطوب هستند، ایجاد شده و می تواند به سرعت گسترش پیدا کند. در درجه اول، عفونت های قارچی بر روی ناخن های پا تاثیر می گذارند. نوعی عفونت فارچی به نام اونیکومایکوزیس یکی از شایع ترین دلایل بروز ناخن های ضخیم است. عفونت های قارچی غالبا در ناخن های پا رشد می کنند، زیرا محیط های گرم و مرطوبی محسوب می شوند. آنها به راحتی پخش شده و می توانند به سرعت رشد کنند، و باعث بسیاری از علائم ذکر شده در بالا می شوند. برای جلوگیری از بروز عفونت های قارچی، افراد باید از پیاده روی با پا برهنه در امکان عمومی به خصوص اتاق دارای قفسه های قفل دار و دوش ها اجتناب کرده و پا خود را خشک نگه دارند. برخی از افراد بیشتر از سایرین مستعد ابتلا به عفونت های قارچی هستند. برخی از دلایل عمده عفونت های قارچی در ناخن های پا به شرح زیر است:
- بیماری پا ورزشکار
- گسترش یافتن آن در بستر پا
- قرار گرفتن مداوم در مناطق مرطوب
- سیگار کشیدن
- کفش های کوچک (اذیت کننده پا)
- ضعف سیستم ایمنی بدن
- بیماری هایی مانند پسوریازیس، مشکلات گردش خون و آسیب دیابت نوع 1 و 2 به ناخن یا اطراف آن
2. آسیب، از علل ضخیم شدن ناخن پا
ناخن پا می تواند در نتیجه یک ضربه ناگهانی یا مکرر ضخیم شوند. در اکثر موارد این مشکل در تمرینات ورزشی یا افراد مشغول ورزش کردن مانند بازیکنان فوتبال، دوندگان و رقصندگان و همچنین برای افرادی با کفش نامناسب اتفاق می افتد. در اغلب موارد، ضخیم شدن ناخن ها در اثر آسیب با عفونت قارچی اشتباه گرفته می شود.
3. سندرم ناخن زرد
این علت کمتر شایع ناخن های ضخیم است که هم بر روی ناخن های دست و هم ناخن های پا تاثیرگذار است. این اختلال باعث می شود تا ناخن ها به رنگ زرد شده و خمیده و ضخیم شوند. فرد مبتلا به سندرم ناخن زرد اغلب به دلیل ایجاد مایعات در اطراف ریه ها و اندام ها دچار مشکلات تنفسی و تورم در بازوها و پاها می شود. اگرچه پزشکان دقیقا علت ابتلا به سندرم ناخن زرد را نمی دانند، اما برخی معتقدند که ارتباط ژنتیکی قوی وجود دارد.
4. پسوریازیس؛ از دلایل ناخن ضخیم پا
پسوریازیس نوعی اختلال خودایمنی است که معمولا باعث قرمزی و لکه هایی فلس مانند بر روی پوست می شود. پسوریازیس ناخن ها اغلب با اختلال پوستی همراه است که هم بر روی ناخن های دست و هم ناخن های پا تاثیر می گذارد. وقتی که پسوریازیس عامل مستقیم ضخیم شدن ناخن ها است، احتمالا برآمدگی بر روی ناخن ها ایجاد شده و ممکن است ناخن ها از بستر شل شده و جدا شوند.
4. پارونیشیا
پارونیشیا اختلال پوستی است که باعث قرمزی و تورم در اطراف ناخن می شود. با گذشت زمان و عفونت های متعدد، ممکن است هم ناخن دست و هم ناخن پا ضخیم شوند. فرد ممکن است متوجه شود که ناخن ها شروع به پوست پوست شدن می کنند. افرادی که مکررا انگشتان خود را می مکند، ظرف می شورند و ناخن و کوتیکول ها را بیش از حد کوتاه می کنند، با احتمال بیشتری به پارونیشیا دچار می شوند. مشاغل متعددی در معرض ضخیم شدن ناخن پا در اثر پارونیشیا قرار دارند که به شرح زیر است:
- ظرف شور
- متصدی بار
- کارگران لباس شویی
- نظافت چی ها
- آشپزان
- پرستاران
- افراد ماهی گیر
5. افزایش سن
پیری ممکن است باعث ضخیم شدن ناخن های پا و همچنین دست شود. اغلب همانطور که سن شخص افزایش پیدا می کند، ناخن های روی انگشتان ضخیم تر می شوند. اگرچه این بیماری در ناخن های پا شایع است، اما ممکن است ناخن های دست نیز ضخیم شوند. تصور می شود که با افزایش سن شخص، ناخن ها ضخیم می شوند، زیرا بدن قادر به تجدید خود مانند سن جوانی نیست. ناخن های ضخیم و برآمدگی هایی که بر روی ناخن در نتیجه سال خوردگی اتفاق می افتند، چندان قابل توجه نیستند. با این وجود، آنها را می توان کمی تنظیم کرد تا صاف شوند.
عوارض جانبی ضخیم شدن ناخن های پا
ناخن های ضخیم اغلب نشانه عفونت یا اختلال دیگر هستند. ناخن های ضخیم به احتمال زیاد عوارض بعدی ایجاد نمی کنند؛ اگرچه در صورت عدم درمان همچنان وخیم تر می شوند و ممکن است باعث درد شده و در هنگام پوشیدن کفش ناراحتی ایجاد کند. با این وجود، عوارض ناشی از یک اختلال پیشین که باعث ضخیم شدن ناخن ها شده است، احتمالا ادامه پیدا می کند. به عنوان مثال، ناخن های ضخیم ممکن است در اثر یکی از عوارض بیماری دیابت برای شخص مبتلا به دیابت باشد.
چه زمانی باید برای ناخن ضخیم پا به پزشک مراجعه کرد
از آنجا که اغلب اختلالات پیش زمینه ای باعث ایجاد ناخن های ضخیم می شود، اگر شخص متوجه ضخیم شدن ناخن های دست یا پا و یا تغییر رنگ ناخن شد، باید به پزشک مراجعه کند. ممکن است کسی که بیماری پیش زمینه ای مانند دیابت و پسوریازیس دارد، هم اکنون به خوبی در حال درمان آن باشد. افرادی که ناخن های ضخیم و زرد رنگ دارند، بدون اینکه دلیل آن را بدانند، باید با پزشک خود صحبت کنند تا مطمئن شوند که این تنها یک عفونت قارچی است و یک مشکل جدی نیست.
تشخیص ضخیم شدن ناخن های پا
پزشک به تاریخچه پزشکی فرد مراجعه کرده و ناخن ها را معاینه می کند. اگر ناخن های ضخیم پا در اثر یک اختلال پیش زمینه ای باشد، ممکن است روش های دیگری را برای کمک به رفع علائم تجویز کند. برای مبتلایان به عفونت قارچی، ممکن است پزشک نیاز به قرار دادن سواپ (پنبه) در زیر ناخن یا کوتاه کردن ناخن برای آزمایش رشد قارچ داشته باشد. تشخیص زود هنگام عفونت قارچی برای کاهش سریع آن بسیار مهم است.
روش های درمان ناخن های ضخیم پا
هنگامی که ناخن های ضخیم پا در اثر عفونت با اختلال پیش زمینه ای ایجاد نشده باشند، سوهان زدن سطح ناخن باید برای درمان کافی باشد. در غیر این صورت، درمان با هدف قرار دادن علت بیماری انجام می شود. علت ناخن های ضخیم عامل تعیین کننده استفاده از روش درمانی خواهد بود. در مواردی که پیری باعث ضخیم شدن ناخن های پا فرد می شود، درمان آن می تواند به سادگی سوهان زدن برای صاف شدن سطوح ناهموار باشد.
در موارد پسوریازیس، پزشک به احتمال زیاد به دنبال معالجه عود بیماری با داروهای اضافی برای ناخن های ضخیم شده است. عفونت های قارچی به بهترین روش در مراحل اولیه درمان می شوند و ممکن است به دلیل بیرون آمدن ناخن چند ماه درمان انجام شود. برخی از درمان های رایج عفونت های قارچی به شرح زیر هستند:
- کرم های تجویزی یا پمادها
- داروهای خوراکی
- برداشتن ناخن برای درمان بستر ناخن در زیر
- لیزر درمانی
ناخن های تحت تأثیر پسوریازیس ممکن است به درمان های خاصی نیاز داشته باشند که شامل استروئیدهای موضعی یا تزریق ها برای کمک به بهبودی ناخن ها هستند.
نتیجه گیری
در صورت عدم درمان، ناخن های ضخیم پا به مرور زمان وخیم تر می شوند. در برخی موارد، علت ضخیم شدن ناخن ممکن است یک عامل خوش خیم مانند سالخوردگی باشد. در موارد دیگر، درمان برای از بین بردن عفونت زمینه ای مورد نیاز خواهد بود. این امر به ویژه در مورد عفونت های قارچی صادق است. هنگامی که فرد متوجه ضخیم شدن یا تغییر رنگ ناخن ها شد، به دنبال مشاوره پزشکی و درمان بودن حائز اهمیت است.
منبع: medicalnewstoday