در بسیاری از موارد مشاهده رگ ها در زیر پوست آلت تناسلی مردانه عادی بوده و نیاز به توجه پزشکی ندارد.
عوامل موثر در بیرون زدگی رگ های آلت تناسلی
- ژنتیک
- سن
- تناوب و شدت فعالیت بدنی
- سلامت قلبی و عروقی
- شرایط پزشکی اساسی
در این مقاله ما به این مطلب می پردازیم که چرا رگ های آلت تناسلی ممکن است به صورت برجسته ظاهر شده و این به چه معناست. ما همچنین به بررسی شرایط پزشکی احتمالی که با بیرون زدگی رگ های آلت تناسلی در ارتباط هستند و این که چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنید می پردازیم.
چرا بیرون زدگی رگ های آلت تناسلی رخ می دهد؟
چندین سرخرگ و سیاهرگ خون را به بافت اسفنجی قابل نعوظ در آلت تناسلی رسانده و از آن خارج می نمایند. سیاهرگ ها ممکن است در طول یا بلافاصله پس از شرایط نعوظ بزرگتر به نظر برسند. هر چند این نمود آشکار سیاهرگ های ممکن است نوعی هشدار باشد اما معمولاً نشان دهنده جریان سالم خون می باشد. ژنتیک و سن می توانند بر ضخامت پوست تاثیر گذاشته و باعث شوند سیاهرگ ها آشکارتر یا بزرگتر از حال عادی به نظر برسند. همچنین لخته های خونی و سایر شرایط که بر سیستم قلبی عروقی تاثیر می گذارند، می توانند خون را در سیاهرگ ها به دام انداخته و بر نمود ظاهری آنها تاثیر گذارند.
آیا رگ های برجسته بر نعوظ و یا انزال تاثیر می گذارند؟
معمولاً رگ های برجسته بر عملکرد نعوظ تاثیر نمی گذارند. شرایطی که بر جریان خون تاثیر می گذارند مانند لخته های خونی و آترواسکلروز می توانند تاثیری فرعی بر عملکرد نعوظ داشته باشند. تحقیقات پیشنهاد می کنند که ارتباط نزدیکی بین سلامت قلبی و عروقی و عملکرد نعوظ وجود دارد. به عنوان مثال در یک تحقیق در سال 2015 توسط موسسه قلب نویسندگان بیان کرده اند که عدم عملکرد درست نعوظ ممکن است 3 تا 5 سال زودتر از بروز حملات قلبی روی دهد.
عوامل احتمالی تورم و بیرون زدگی رگ های آلت تناسلی
اندازه سیاهرگ و قابلیت مشاهده آن ممکن است در طول زندگی فرد متفاوت باشد. آنها ممکن است در نتیجه فعالیت جنسی یا بروز یک مشکل در سلامتی فرد تغییر کنند. بعضی از عوامل احتمالی آشکار شدن سیاهرگ ها در آلت تناسلی عبارتند از:
1. نعوظ
در هنگام نعوظ، خون دارای اکسیژن از قلب به سمت سرخرگ غاردار جریان می یابد که تامین کننده سه دهلیز بافت اسفنجی می باشد که کورپس کاورنوسوم و کورپوس اسپونجینوسوم (توده غاردار و توده اسفنجی) را تشکیل می دهند. افزایش جریان خون باعث می شود تا بافت اسفنجی انبساط یافته و نعوظ صورت پذیرد. تونیکا آلبوجینا خون را در توده غاردار نگه می دارد. خون سپس از طریق سیاهرگ های موجود در نزدیکی سطح آلت تخلیه شده و به قلب و ریه ها باز می گردد. بافت اسفنجی کماکان تا پایان حالت نعوظ در وضعیت متورم باقی می ماند.
2. واریکوسل
واریکوسل مربوط به بزرگ شدن سیاهرگ هایی می شود که پامپینوفورم پلکسوس را در کیسه بیضه ایجاد می کند. واریکوسل در هنگام بلوغ روی داده و بین 10 تا 15 درصد نوجوانان پسر را درگیر می کند. دلیل اصلی این حالت مشخص نمی باشد اما عوامل زیر در تشکیل این حالت دخیل می باشند:
- کاهش جریان خون
- تورم غدد لنفاوی
- وجود توده بر روی یا نزدیکی بیضه ها
- تورم کیسه بیضه
3. لخته های خونی
یک لخته خونی یا ترومبوز یک شرایط پزشکی است که وقتی سلول های خونی به یکدیگر چسبیده و یک توده جامد را در رگ های خونی تشکیل می دهند، بروز می کند. لخته های خونی جریان خونی را کند کرده یا به طور کامل متوقف می نمایند. لخته های خونی آلت تناسلی می توانند در ورید پشتی آلت تناسلی ایجاد شده و وضعیتی نادر با عنوان بیماری موندور را ایجاد کنند. این بیماری می تواند منجر به ایجاد درد شدید و تورم در سیاهرگ های درگیر شود. بر اساس یک بررسی موردی در سال 2018، لخته های خونی آلت تناسلی معمولاً در مدت 1 الی 4 هفته به خودی خود برطرف می شوند.
4. لنفودما
لنفودما مربوط به تورمی است که وقتی مایع لفنی به نحوی نادرست در بدن جریان می یابد، بروز می کند. تورم به دلیل لنفودما می تواند سیاهرگ ها را بیش از پیش قابل رویت نماید.
دلایل بروز لنفودما عبارتند از:
- انسداد در سیستم لنفاوی
- درمان سرطان
- عفونت
- آسیب و زخم
- برداشتن گره های لنفاوی
- بافت حاصل از زخم جراحی
5. بیماری پیرونی
بیماری پیرونی وقتی روی می دهد که بافت زخم یا پلاک در قسمت بالا یا پایین آلت تناسلی ایحاد می شود. انباشت بافت زخم می تواند باعث خم یا انحنا در آلت تناسلی شده و باعث ایجاد درد شدید در هنگام رابطه جنسی گردد. بافت زخم ایجاد شده ممکن است در هنگام لمس نسبتاً سفت باشد. بافت زخم سخت شده (کلسیته شده) ممکن است مانند یک توده سخت جامد در زیر پوست به نظر برسد.
دلایل بروز بیماری پیرونی عبارتند از:
- زخم و آسیب
- بیماری سیستم ایمنی
- فعالیت جنسی شدید
- افزایش سن
6. لنفانژیوسکلروز
سخت شدن غیر عادی رگ های لنفی در آلت تناسلی به عنوان لنفانژیوسکلروز شناخته می شود. لنفانژیوسکلروز ممکن است به دلایل زیر بروز کند:
- صدمه و ایجاد آسیب در بافت آلت
- ختنه کردن
- زخم حاصل از ختنه
- عفونت های انتقال یافته از راه رابطه جنسی
- فعالیت جنسی شدید و خشن
برخلاف سیاهرگ آشکار شده، لنفانژیوسکلروز بسیار شبیه مابقی پوست به نظر می رسد. رگ لنفی سخت شده معمولاً در قسمت زیرین کلاهک آلت شکل گرفته و حدود 3 میلیمتر ضخامت دارد. پزشک ممکن است آزمایش خون انجام داده و یک نمونه کوچک بافت را برای تشخیص لنفانژیوسکلروز مورد بررسی قرار دهد. لنفانژیوسکلروز معمولاً به خودی خود پس از گذشت 4 الی 6 هفته از بین رفته و به ندرت باعث بروز مشکلات جدی می شود. افراد درگیر با لنفانژیوسکلروز بایستی از رابطه جنسی و خودارضایی تا زمان برطرف شدن این مشکل خودداری نمایند.
چه موقع به پزشک مراجعه کنیم
در اکثر موارد، دلیلی برای نگرانی در صورتی که سیاهرگ های آلت تناسلی آشکارتر از حالت عادی بودند، وجود ندارد. با این وجود افرادی که به دلیل داشتن نگرانی می خواهند با پزشک در این بار مشورت نمایند و یا هر کدام از علائم زیر را نیز تجربه نموده اند: می توانند به پزشک مراجعه کنند:
- درد در هنگام نعوظ، انزال یا ادرار کردن
- تورم در آلت تناسلی یا بیضه ها
- رگ های سخت و گوشتی رنگ بر روی آلت
- وجود توده در آلت تناسلی یا کیسه بیضه ها
- وجود درد در قسمت پایین شکم یا کمر
اگر هر کدام از این علائم همراه با سیاهرگ های آشکار شده بر روی آلت تناسلی بروز نمود، ممکن است نشان دهنده یک مشکل سلامتی اساسی باشد.
نتیجه
بیرون زدگی رگ ها در آلت تناسلی ممکن است باعث نگرانی شود. با این وجود، سیاهرگ های بزرگ شده آلت تناسلی معمولاً به دلیل جریان عادی خون به داخل و بیرون آلت تناسلی روی می دهد. در مواردی نادر، یک مشکل سلامتی اساسی ممکن است باعث آشکار شدن سیاهرگ های آلت تناسلی شود. این شرایط عبارتند از:
- بیماریهای قلبی و عروقی مانند لخته های خونی
- بیماری پیرونی
- بیماری لنفانژیوسکلروز
اگر افراد ساختارهایی رگ مانند و قابل تشخیص را بر روی آلت یا بیضه هایشان مشاهده نمودند، ممکن است بهتر باشد به پزشک مراجعه نمایند. اگر افراد با شرایط زیر مواجه شدند، بایستی به سرعت به سراغ درمان پزشکی بروند:
- نغوظ یا انزال دردناک
- تورم یا توده هایی در آلت یا کیسه بیضه
- درد در قسمت پایین شکم یا پشت
- خروج ترشحات غیرعادی از آلت تناسلی
منبع: medicalnewstoday