ارز دیجیتال بانک مرکزی (CBDC) یک تراکنش الکترونیکی یا رمز دیجیتالی ارز رسمی یک کشور میباشد. ارز دیجیتال ملی، توسط مقامات پولی یا بانک مرکزی یک کشور صادر و تنظیم می شوند. درباره روش عملکرد ارز دیجیتال بانک مرکزی و فواید و معایب ارز دیجیتال ملی در این مقاله سلام دنیا برای شما مطالبی گردآوری کرده ایم. با ما همراه باشید.
ارز دیجیتال بانک مرکزی (CBDC) چیست؟
اصطلاح ارز دیجیتال بانک مرکزی (CBDC) به شکل مجازی یک ارز فیات اشاره میکند. CBDC یک تراکنش الکترونیکی یا رمز دیجیتالی ارز رسمی یک کشور میباشد. به همین ترتیب، این ارز توسط مقام و قدرت پولی کشور یا بانک مرکزی صادر و تنظیم می شود. به این ترتیب، آنها توسط پیمان، اعتماد و اعتبار کامل دولت صادر کننده حمایت می شوند. CBDC ها میتوانند اجرای سیاستهای پولی و مالی را سادهسازی کنند و با وارد کردن افراد غیربانکی به سیستم مالی، مشارکت مالی را در یک اقتصاد ارتقا دهد. از آنجا که آنها شکل متمرکز از ارز میباشند، ممکن است که حریم خصوصی شهروندان را از بین ببرند. CBDCها در مراحل مختلفی از توسعه در سرتاسر جهان میباشند.
نکات کلیدی رمز ارز ملی
- ارز دیجیتال بانک مرکزی شکل مجازی ارز فیات یک کشور میباشد.
- CBDC توسط مقامات پولی یا بانک مرکزی یک کشور صادر و تنظیم می شوند.
- CBDC ها شمول مالی را ارتقا می دهند و نیز اجرای سیاست های پولی و مالی را ساده تر می کنند.
- به عنوان یک شکل متمرکز ارز، ممکن است حریم خصوصی شهروندان را از بین ببرند.
- اگرچه آنها به طور رسمی مورد استفاده قرار نگرفته اند، ولی در عین حال بسیاری از کشورها در حال بررسی برای معرفی کردن رسمی آن و استفاده از CBDC در اقتصاد خود هستند.
حتما بخوانید: ارز دیجیتال چیست و چه کاربردی دارد
نحوه عملکرد و کارکرد ارزهای دیجیتال بانک مرکزی (CBDC)
پول فیات اصطلاحی است که به ارز صادر شده توسط دولت یک کشور اشاره دارد. این پول به صورت اسکناس و سکه مییاشد. این نوع پول نوعی مناقصه قانونی، که می تواند برای خرید و فروش کالا و خدمات همراه با انواع معاملات مورد استفاده قرار گیرد، محسوب می شود. ارز دیجیتال بانک مرکزی شکلی مجازی از پول فیات میباشد. به این ترتیب، این نوع ارز از پیمان، اعتماد و حمایت کامل دولت صادرکننده، درست مانند پول فیات برخوردار است.
CBDCها نماینده ارزهای فیات هستند
هدف از این کار این است که آنها میخوانند راحتی و امنیت دیجیتال و همچنین گردش منظم و با پشتوانه ذخیره سیستم بانکداری سنتی را برای کاربران فراهم کنند. آنها به گونه ای طراحی شده اند که بتوانند به عنوان یک واحد از حساب، ذخیره ارزش و وسیله مبادله برای معاملات روزانه عمل کنند. CBDCها توسط اعتماد و پیمان کامل دولت صادرکننده - درست مانند ارز فیات مورد حمایت قرار میگیرند. بانک مرکزی یا مقامات پولی ( نهادی است که ارز و عرضه پول یک کشور را مدیریت می کند) تنها مسئول عملیات خود خواهند بود.
تا اکتبر 2011، 83 کشور در سراسر جهان به دنبال توسعه CBDC بودند. دلایل آنها برای پیگیری کردن این نوع سرمایه گذاری متفاوت بود. برای مثال:
- Riksbank سوئد پس از کاهش استفاده از پول نقد، شروع به توسعه نسخه الکترونیکی کرون (به نام e-krona) کرد.
- ایالات متحده می خواهد که CBDCها را در سیستم پولی خود به طور رسمی معرفی کند تا سیستم پرداخت داخلی را بهبود بخشد.
کشورهای در حال توسعه ممکن است که دلایل دیگری را برای خود داشته باشند. به عنوان مثال، تعداد قابل توجهی از مردم در هند بدون داشتن حساب بانکی برای خود هستند. راهاندازی زیرساختهایی فیزیکی برای وارد کردن افراد بدون حساب به اکوسیستم مالی امری پرهزینه میباشد. اما ایجاد و تاسیس یک CBDC میتواند مشارکت مالی در اقتصاد یک کشور را ارتقا دهد.
- هشدار: CBDCها نباید با پول ملی (فیات یا غیره) یک کشور یا منطقه ، قابل تعویض باشند.
انواع ارز دیجیتال بانک مرکزی (CBDC)
دو نوع CBDC وجود دارد: ارزهای دیجیتال بانک مرکزی عمده فروشی و خرده فروشی. ما برخی از ویژگی های اصلی از هر یک از این ها را برای شما در زیر لیست کرده ایم
ارز دیجیتال ملی، عمده فروشی
- CBDC های عمده فروشی از رده های موجود بانکی و موسسات مالی برای انجام و تسویه تراکنش ها استفاده می کنند. این نوع CBDCها درست مانند ذخایر سنتی بانک مرکزی عمل میکنند.
- یکی از انواع معاملات CBDC عمده فروشی، پرداخت بین بانکی است. این نوع پرداخت شامل انتقال دارایی یا پول بین دو بانک است که میتواند مشروط به شرایط خاصی باشد. این انتقال با ریسک کردن طرف مقابل که می تواند در یک سیستم پرداخت ناخالص (RTGS) در زمان واقعی بزرگ شود همراه است.
- سیستم مبتنی بر دفتر کل ارز دیجیتال ، تنظیم شرایط را امکان پذیر می کند، بنابراین در صورت عدم رعایت این شرایط، انتقال صورت نمی گیرد.CBDC های عمده فروشی همچنین می توانند فرآیند انتقال بین مرزی را تسریع بخشند.
- سیستمهای پرداخت لحظهای کنونی ، بیشتر در حوزههای قضایی واحد یا با یک ارز واحد کار میکنند. فناوری دفتر کل توزیع شده (DLT) موجود در CBDC های عمده فروشی می تواند این مفهوم را به نقل و انتقالات برون مرزی تعمیم دهد و فرآیند انتقال پول در سراسر مرزها را تسریع بخشد.
ارز دیجیتال ملی: خرده فروشی
CBDC های عمده فروشی سیستم انتقال بین بانک ها را بهبود می بخشند. از آن طرف، CBDC های خرده فروشی شامل انتقال ارز دیجیتالی تحت حمایت دولت مرکزی به طور مستقیم به مصرف کنندگان میشود. آنها خطر واسطه یا خطر عدم نقد شوندگی موسسات بانکی و کاهش وجوه سپرده گذاران را از بین می برند.
حتما بخوانید: کسب درآمد با بیت کوین
بسته به نوع دسترسی به آنها دو نوع احتمال در CBDC های خرده فروشی وجود دارد:
- دسترسی مبتنی بر ارزش یا پول نقد: این سیستم شامل ارز دیجیتال ملی است که از طریق یک کیف پول دیجیتالی با نام مستعار به گیرنده ارسال می شود. کیف پول در یک بلاک چین عمومی قابل شناسایی است و همانند تراکنش های نقدی، در چنین تراکنش ها نیز شناسایی طرفین دشوار است. به گفته Riksbank، توسعه یک سیستم دسترسی مبتنی بر ارزش یا پول نقد در مقایسه با دسترسی مبتنی بر توکن آسانتر و سریعتر میباشد.
- دسترسی مبتنی بر رمز یا حساب: این مشابه دسترسی ارائه شده توسط یک حساب بانکی است. بنابراین، یک واسطه مسئول تأیید هویت گیرنده و نظارت بر فعالیتها و پرداختهای غیرقانونی بین حسابها خواهد بود. این نوع سیستم حریم خصوصی بیشتری را برای ما فراهم می کند. دادههای تراکنش شخصی از طریق یک فرآیند احراز هویت خصوصی از طرفهای تجاری و مقامات دولتی محافظت میشوند.
مهم: این دو نوع CBDC متقابل نیستند. می توان ترکیبی از هر دو را توسعه و آنها را در یک اقتصاد یکسان به کار برد.
مزایا و معایب ارز دیجیتال بانک مرکزی
مزایا ارز دیجیتال ملی
CBDCها فرآیند اجرای سیاست های پولی و وظایف دولت را ساده می کنند. آنها فرآیند بین بانک ها را از طریق CBDC های عمده فروشی خودکار می کنند و از طریق CBDC های خرده فروشی ارتباط مستقیمی بین مصرف کنندگان و بانک های مرکزی برقرار می کنند. این ارزهای دیجیتال همچنین میتوانند تلاشها و فرآیندهای مربوط به سایر وظایف دولت مانند توزیع مزایا یا محاسبه و جمع آوری مالیات را به حداقل برسانند.
پرداخت پول از طریق واسطه ها ریسک شخص ثالث را به فرآیند وارد می کند. اگر سپرده های نقدی بانک تمام شود چه؟ اگر به دلیل یک شایعه یا یک رویداد خارجی، بانکی از بین برود (همه پول های خود را پس بگیرند) آن وقت چه؟ رویدادهایی مانند این ها پتانسیل بر هم زدن تعادل ظریف یک سیستم پولی را دارند. CBDC خطر شخص ثالث را حذف می کند. هر ریسک باقیمانده ای که در سیستم باقی می ماند بر عهده بانک مرکزی است.
تحت قاعده و اصول معین درآوردن ویژگی های حریم خصوصی در یک سیستم CBDC امکان پذیر است. یک CBDC خرده فروشی مبتنی بر ارزش مانند پول نقد عمل میکند و با مستعار کردن نام معاملات، حریم خصوصی را حفظ میکند. از سوی دیگر، دسترسی مبتنی بر حساب به CBDC ها مانند یک حساب بانکی معمولی عمل می کند که می تواند به ویژگی های حفظ حریم خصوصی مجهز شود.
یکی از موانع بر سر راه شمول مالی بخش بزرگی از جمعیت افراد بدون حساب بانکی، به ویژه در کشورهای در حال توسعه و فقیر ، هزینه های مرتبط با توسعه زیرساخت های بانکی مورد نیاز برای دسترسی آنها به سیستم مالی است. CBDC ها می توانند ارتباط مستقیمی بین مصرف کنندگان و بانک های مرکزی برقرار کنند که این کار خود نیاز به زیرساخت های گران قیمت را از بین میبرد.
ارز دیجیتال ملی، می توانند از فعالیت های غیرقانونی جلوگیری کنند زیرا CBDCها در قالب دیجیتال وجود دارند و برای ردیابی به شماره سریال نیاز ندارند. رمزنگاری و دفتر کل عمومی، ردیابی پول را در سراسر حوزه قضایی خود برای بانک مرکزی آسان می کند که در نتیجه این کار، از فعالیت های غیرقانونی و تراکنش های غیرقانونی با استفاده از CBDC جلوگیری می کند.
معایب ارز دیجیتال ملی
CBDC ها لزوماً مشکل تمرکز را حل نمی کنند. یک مقام مرکزی (بانک مرکزی) همچنان مسئول انجام معاملات است و با آن سرمایه گذاری می کند. بنابراین، او داده ها و اهرم های تراکنش بین شهروندان و بانک ها را کنترل می کند.
کاربران باید بیخیال برخی از درجات حریم خصوصی خود شوند زیرا سرپرست ، مسئول جمع آوری و انتشار هویت های دیجیتال است. ارائهدهنده برای هر معامله ای که انجام میشود مخفی میشود. این می تواند منجر به مسائل مربوط به حریم خصوصی مانند مواردی که غول های فناوری و ارائه دهندگان خدمات اینترنتی (ISP) را درگیر می کند شود. به عنوان مثال، مجرمان می توانند اطلاعات را هک و از آنها سوء استفاده کنند، یا بانک های مرکزی می توانند تراکنش های بین شهروندان را ممنوع کنند.
مسائل قانونی و نظارتی مربوط به CBDC ها یک سیاهچاله است. نقش این ارزها چه خواهد بود و چه کسی آنها را تنظیم خواهد کرد؟ با توجه به مزایای آنها در نقل و انتقالات برون مرزی، آیا باید در خارج از مرزها تنظیم شوند؟ آزمایشهایی بر روی CBDCها در حال انجام است و این میتواند به یک چارچوب طولانی مدت تبدیل شود.
حتما بخوانید: بیت کوین چیست؟
قابل حمل بودن این سیستم ها به این معنی است که یک CBDC قوی صادر شده توسط یک کشور خارجی می تواند در نهایت جایگزین ارز یک کشور ضعیف تر شود. یک دلار دیجیتال ایالات متحده می تواند جایگزین ارز محلی یک کشور کوچکتر یا یک ایالت در حال ورشکستگی شود. بیایید یه نگاهی به اکوادور بیندازیم. این کشور در سال 2000 پس از تورم بالایی که شهروندان را مجبور کرد پول خود را به دلار آمریکا تبدیل کنند، دلار آمریکا را جایگزین واحد پول رسمی خودش (سوکره) کرد.
مزایا ارز دیجیتال بانک مرکزی
- اجرای سیاست های پولی و وظایف دولت را ساده تر می کند
- ریسک شخص ثالث را از بین می برد
- ویژگی های حریم خصوصی را تحت قاعده و اصول معینی درمی آورد
- اجازه می دهد که افراد بدون حساب بانکی به آن اضافه شوند
- از فعالیت غیرقانونی جلوگیری می کند
معایب ارز دیجیتال بانک مرکزی
- مشکل تمرکز را حل نمی کند
- کاربران ممکن است مجبور شوند که بیخیال یه حدی از حریم خصوصی خود شوند
- مسائل قانونی و مقرراتی سیاهچاله هستند
- می تواند جایگزین ارز یک کشور ضعیف تر شود
ارز دیجیتال بانک مرکزی در مقابل کریپتوکارسنتی (ارزهای رمزنگاری شده)
ایده ارزهای دیجیتال بانک مرکزی منشأ خود را مدیون معرفی ارزهای رمزنگاری شده - ارزهای دیجیتالی هستند که توسط رمزنگاری ایمن می شوند - است. این باعث میشود که کپی یا تقلب آنها سخت شود. آنها شبکه های غیرمتمرکزی هستند که مبتنی بر فناوری بلاک چین میباشد. اختراع یک دفتر کل امن و غیرقابل تغییر امکان ردیابی تراکنش ها را فراهم می کند.
اکوسیستم ارزهای رمزنگاری شده همچنین نمایی اجمالی از یک سیستم ارز جایگزین را ارائه می دهد که در آن مقررات دست و پا گیر شرایط هر تراکنش را دیکته نمی کند. بیت کوین که در سال 2009 تأسیس شد، یکی از محبوب ترین ارزهای رمزنگاری شده در جهان است. هیچ نوع سکه فیزیکی در واقع با دست معامله نمی شود. در عوض، تراکنشها در یک دفتر کل رمزگذاری شده عمومی که هر کسی میتواند به آن دسترسی داشته باشد معامله و ثبت میشوند. فرآیند استخراج اجازه می دهد تا تمام تراکنش ها تأیید شوند. هیچ دولت یا بانکی از بیت کوین حمایت نمی کند.
اگرچه اکوسیستم ارزهای رمزنگاری شده فعلی تهدیدی برای زیرساخت مالی موجود نیستند، اما این پتانسیل را دارند که سیستم موجود را مختل و ساده کنند. برخی از کارشناسان بر این باورند که اقدامات بانکهای مرکزی برای طراحی و توسعه ارزهای دیجیتال خود به عنوان اقدامی برای جلوگیری از چنین احتمالاتی عمل میکند.
نمونه هایی از CBDC ها
ارزهای دیجیتال با پشتوانه بانک مرکزی هنوز به طور رسمی ایجاد نشده اند. بسیاری از بانکهای مرکزی برنامههای آزمایشی و پروژههای تحقیقاتی دارند که با هدف تعیین قابلیت استفاده از CBDC در اقتصادشان انجام میشود. چین نزدیک ترین کشور در این مسیر، که قبلاً مقدمات را فراهم کرده و یک پروژه آزمایشی برای معرفی یوان دیجیتال آغاز کرده است، میباشد.
برنامه روسیه برای ایجاد CryptoRuble توسط ولادیمیر پوتین در سال 2017 اعلام شد.دلالان معتقدند که یکی از دلایل اصلی علاقه پوتین به بلاک چین این است که تراکنشها رمزگذاری شدهاند و ارسال محتاطانه پول بدون نگرانی از تحریمهای جامعه بینالمللی بر این کشور را آسانتر میکند. تعدادی از بانک های مرکزی دیگر در مورد اجرای CBDC تحقیقات خود را انجام داده اند که این بانک ها عبارتند از :
- بانک Riksbank سوئد، که در سال 2017 بررسی انتشار ارز دیجیتال در اقتصاد خود را آغاز کرد و مجموعهای از مقالات را در مورد این موضوع منتشر کرد.
- بانک انگلستان (BoE) که در میان پیشگامان پیشنهاد CBDC است.
- بانک کانادا (BOC).
- بانک های مرکزی اروگوئه، تایلند، ونزوئلا و سنگاپور.
سخن آخر
اصطلاح ارز دیجیتال بانک مرکزی (CBDC) به شکل مجازی یک ارز فیات اشاره میکند. پول فیات اصطلاحی است که به ارز صادر شده توسط دولت یک کشور اشاره دارد. درباره مزایا و معایب و روش عملکرد ارز دیجیتال ملی در سلام دنیا به شما آموزش دادیم.