سن گرایی چیست؛ علائم، تاثیرات و نتایج تبعیض سنی + روش مقابله

سن گرایی چیست؛ علائم، تاثیرات و نتایج تبعیض سنی + روش مقابله سن گرایی چیست و چه علائمی دارد ؛ تاریخچه سن گرایی، انواع، عوارض و تاثیرات و نتایج تبعیض سنی یا سن گرایی بر سلامت روانی و جسمی افراد و روش مبارزه با سن گرایی در سلام دنیا بخوانید.

سن گرایی بسیار رایج است. هم افراد جوان و هم افراد مسن‌تر می گویند که مکرراً تبعیض مبتنی بر سن را تجربه می‌کنند و تخمین زده می‌شود 50 درصد از جمعیت نگرش‌های تبعیض آمیزی نسبت به افراد مسن دارند. این مقاله سلام دنیا به تعریف سن گرایی و چگونگی کمک کلیشه ها به تبعیض سنی می پردازد. همچنین به بررسی این موضوع می‌پردازد که هر چند وقت یک‌بار این اتفاق می‌افتد، اثراتی که می‌تواند داشته باشد، و چه کاری می‌توانید برای کمک به مبارزه با پیری انجام دهید.

سن گرایی چیست؟

سن گرایی نوعی تبعیض است که شامل تبعیض نسبت به افراد بر اساس سن آنها می شود. مشابه نژادپرستی و جنسیت گرایی، سن گرایی شامل داشتن کلیشه های منفی در مورد افراد در سنین مختلف است. سن گرایی بر همه افراد، چه پیر و چه جوان تأثیر می گذارد. تبعیض سنی را می توان در طیف گسترده ای از موقعیت ها از جمله محل کار و مراقبت های بهداشتی مشاهده کرد.

تاریخچه سن گرایی

اصطلاح سن گرایی برای اولین بار توسط رابرت ان باتلر متخصص امراض پیری برای توصیف تبعیض علیه افراد مسن استفاده شد. امروزه، این اصطلاح را می توان برای هر نوع تبعیض مبتنی بر سن،  تبعیض علیه کودکان، نوجوانان، بزرگسالان یا سالمندان باشد، به کار برد.

تأثیر سن‌گرایی می‌تواند جدی باشد. در حالی که قبلاً به عنوان مشکلی در نظر گرفته می‌شد که عمدتاً افراد مسن را تحت تأثیر قرار می‌داد، اکنون اطلاعات بسیار بیشتری از نحوه تأثیر تبعیض‌ها و کلیشه‌های مبتنی بر سن بر جوانان و حتی کودکان وجود دارد. از زمانی که این اصطلاح معرفی شد، محققان اطلاعات بیشتری از  پیری و چگونگی تأثیر آن بر افراد در تمام سنین مختلف به دست آوردند.


حتما بخوانید: معنی شوگر مامی، شوگر ددی و شوگر بیبی چیست


نشانه های سن گرایی

سن‌گرایی می‌تواند از کارهای کوچک فرد تا اعمال تبعیض‌ آمیز تشخیص داده شود. چند نشانه پیری عبارتند از:

  • طرد شدن از یک گروه ، مانند مدرسه یا محل کار
  • واگذار شدن برای ترفیع یا افزایش حقوق
  • اخراج شدن یا اجبار به بازنشستگی
  • نظرات منفی در مورد سن افراد
  • نادیده گرفته شدن یا نادیده گرفتن نظرات شما
  • از دست دادن مزایایی مانند مرخصی با حقوق
  • عدم دسترسی به فرصت های یادگیری

سن گرایی چیست و چه نشانه هایی دارد

انواع سن گرایی

دو نوع اصلی سن گرایی وجود دارد.اصطلاح سن گرایی معمولاً برای تبعیض علیه افراد مسن استفاده می‌شود، در حالی که سن‌گرایی معکوس برای توصیف اینکه چگونه بزرگسالان جوان‌تر نیز می‌توانند به دلیل سن خود با تبعیض مواجه شوند، استفاده می‌شود.

سن گرایی در برابر افراد مسن

محققان گفته اند که کلیشه‌های مربوط به افراد مسن‌تر اغلب به نحوه رفتار افراد جوان‌تر مربوط می‌شود.

  • جانشینی: جوانان اغلب تصور می‌کنند که افراد مسن‌تر باید راه را برای نسل‌های جوان‌تر باز کنند.
  • مصرف : افراد جوان اغلب احساس می‌کنند که منابع محدودی باید برای خودشان صرف شود تا برای افراد مسن.
  • هویت : افراد جوان احساس می‌کنند که آنهایی که از سنشان بزرگتر هستند، باید «مطابق به سن خود عمل کنند» و سعی نکنند هویت افراد جوان‌تر را بدزدند از جمله مواردی مانند الگوهای گفتار و نحوه لباس پوشیدن.

سن معکوس

سن گرایی تأثیر مخربی بر جوانان نیز دارد. اخراج کارگران جوان‌تر به‌ دلیل بی تجربگی، غیرحرفه‌ای بودن یا فاقد صلاحیت برای پیشرفت، نمونه‌هایی  است که چگونه سن معکوس می‌تواند جوانان را عقب نگه دارد.  برخی تحقیقات نشان می‌دهد که سن‌گرایی معکوس ممکن است در واقع شایع‌تر از سن‌گرایی باشد که افراد مسن را هدف قرار می‌دهد.

یک مطالعه در سال 2021 منتشر شده در مجله روانشناسی تجربی جنرال نشان داد که وقتی از آنها خواسته شد که کارگران جوان‌تر را توصیف کنند، رایج‌ترین اصطلاحاتی که به ذهنشان رسید منفی بودند، از جمله " محق "، "نازپرورده"، "سیاستمدار" و "بی ادب".


حتما بخوانید: با نوجوان بی ادب چگونه رفتار کنیم


سن گرایی چقدر رایج است؟

محققان همچنین دریافته‌اند که سن‌گرایی به‌طور شگفت‌آوری رایج است: شاید از هر دو نفر یک نفر دارای نگرش‌های متوسط ​​یا شدید سنی گرایی باشد. نگرش سن گرایی در میان مردان جوان با سطح تحصیلات پایین‌تر رایج‌تر است. مطالعه‌ای که در The Lancet منتشر شده است نشان می‌دهد که از هر سه نفر یک نفر سن گرایی را تجربه کرده است که بالاترین میزان آن بین جوانان بین 15 تا 24 سال است.

عواملی که باعث سن گرایی می شود می تواند متفاوت باشد. رسانه های اجتماعی ممکن است نقشی در ترویج نگرش های مربوط به سن داشته باشند.

در مطالعه‌ای که در سال 2013 در مجله The Gerontologist منتشر شد، محققان به نحوه حضور افراد مسن در گروه‌های فیسبوک پرداختند. آنها 84 گروه را پیدا کردند که به موضوع افراد مسن اختصاص داده شده بود، اما بیشتر این گروه ها توسط افرادی در 20 سالگی ایجاد شده بودند. نزدیک به 75 درصد از گروه ها برای انتقاد از افراد مسن وجود داشتند و نزدیک به 40 درصد از ممنوعیت آنها از فعالیت هایی مانند رانندگی و خرید حمایت می کردند.

افراد مسن این تبعیض را در محل کار نیز احساس می کنند. طبق گزارش کمیسیون فرصت‌های برابر ایالات متحده، تقریباً یک چهارم از کل شکایت های ثبت شده توسط کارگران مربوط به تبعیض سنی است.

AARP، یک گروه حمایت از افراد بالای 50 سال، گزارش می دهد که از هر 5 کارگر در ایالات متحده، 1 نفر بالای 55 سال سن دارد. تقریباً 65٪ از کارگران می گویند که آنها تبعیض سنی را در محل کار تجربه کرده اند و 58٪ افراد مورد بررسی معتقدند که سن گرایی از سن 50 سالگی آشکار شد.

همه گیری COVID-19 سن گرایی را نسبت به افراد مسن برجسته و شدیدتر کرده است. این بیماری همه گیر علاوه بر تأثیر بد بر جمعیت های مسن تر، نابرابری ها و تبعیض ها را در خدمات مراقبت های بهداشتی نشان داد. محققان همچنین می گویند که این بیماری همه‌گیر باعث افزایش انگ اجتماعی و سن‌گرایی شده است.

سن گرایی چقدر رایج است؟

عوارض سن گرایی چیست

  • نمونه هایی از سن گرایی اغلب در محل کار ذکر می شود. در چنین شرایطی، این نوع تبعیض می تواند منجر به کم شدن دستمزد، بازنشستگی اجباری یا مشکل در پیدا کردن شغل شود.
  • بزرگسالان جوان ممکن است در پیدا کردن شغل مشکل داشته باشند و دستمزد کمتری بگیرند، در حالی که افراد مسن ممکن است در رسیدن به ترفیع، پیدا کردن کار جدید و تغییر شغل با مشکل مواجه شوند.

اثرات اقتصادی سن گرایی

سازمان بهداشت جهانی می گوید که سن گرایی یک مشکل جهانی رایج است که تاثیر زیادی در سلامت، انزوای اجتماعی، مرگ زودرس و هزینه های اقتصادی بالا دارد. یک مطالعه در سال 2020 که در مجله The Gerontologist منتشر شد، هزینه اقتصادی سالانه پیری در ایالات متحده را 63 میلیون دلار تخمین زد.

اثرات و نتایج تبعیض سنی و سن گرایی بر سلامت روانی و جسمی

کشورهایی که دارای جمعیت بالاتری از افراد مسن سالم هستند، میزان کمتری از نگرش‌های مربوط به سن گرایی را گزارش می‌کنند که نشان می‌دهد که سن گرایی ممکن است با وضعیت سلامتی و امید به زندگی مرتبط باشد. سن گرایی آسیب جدی بر سلامت و رفاه افراد مسن وارد می کند. این بیماری با کوتاه شدن طول عمر، کاهش سریعتر شناخت ، افزایش تنهایی و کاهش دسترسی به آموزش و اشتغال همراه است.

سن نیز می تواند بر مراقبت های بهداشتی تأثیر بگذارد. یک بررسی سیستماتیک در سال 2020 نشان داد که در 85 درصد موارد، سن نقش تعیین‌کننده‌ای در نوع درمان‌ها و روش‌های پزشکی دارد که افراد دریافت می‌کنند. 

سازمان جهانی بهداشت تخمین می زند که 6.3 میلیون مورد افسردگی در سراسر جهان را می توان به اثرات پیری نسبت داد. آنها همچنین خاطرنشان می کنند که تبعیض سنی همچنین با انواع دیگر از تبعیض ها از جمله تبعیض علیه افراد بر اساس نژاد، جنسیت و ناتوانی آنها تلاقی می کند.


حتما بخوانید: درمان افسردگی در خانه بدون دارو


سالمندی هم بر سلامت جسمی و هم بر سلامت روانی تأثیر مخربی دارد. در مشکلاتی از جمله انزوای اجتماعی، سلامت کلی و کاهش امید به زندگی نقش دارد. همچنین افراد را در جاهای مختلف از جمله مدرسه، محل کار و مراقبت های بهداشتی تحت تاثیر قرار می دهد.

چگونه با سن گرایی مبارزه کنیم

انجمن روان‌شناسی آمریکا (APA) می‌گوید که سن‌گرایی یک موضوع جدی است که باید مانند تبعیض جنسی، نژادی و معلولیتی با آن برخورد کرد. انجمن روان شناسی پیشنهاد می‌کند که افزایش آگاهی عمومی در مورد مسائلی که سن‌گرایی ایجاد می‌کند می‌تواند کمک کند. با افزایش جمعیت سالمندان، یافتن راه هایی برای به حداقل رساندن  سن گرایی اهمیت بیشتری پیدا می کند.

شواهدی وجود دارد که مداخلات می تواند برای مبارزه با سن گرایی موثر باشد. این موارد عبارتند از:

  • آموزش : آموزش به افراد کمک می کند تا روند سن گرایی و اثرات آن را بهتر درک کنند.
  • ارتباط بین نسلی : افزایش ارتباط با افراد در سنین مختلف برای کاهش تبعیض سنی.

به نظر می رسد مداخلاتی که این دو رویکرد را با هم ترکیب می کنند، مؤثرترین هستند، به ویژه در مورد کاهش نگرش منفی نسبت به پیری. AARP می گوید که آموزش فراگیر سن در محل کار نیز می تواند به مبارزه با تبعیض کمک کند. سازمان پیشنهاد می کند که چنین آموزش هایی باید به کارکنان کمک کند تا ذهنیت رشد را تقویت کنند، یادگیری و پیشرفت را برای افراد در هر گروه سنی ارتقا دهند و آموزش را در قالب های مختلف ارائه دهند.

چگونه با سن گرایی مبارزه کنیم

سوالات متداول درباره سن گرایی

نشانه های تبعیض سنی در محیط کار چیست؟

برخی از علائم هشدار دهنده تبعیض سنی در محل کار شامل استفاده از زبان رمزگذاری شده، فرصت های متفاوت برای کارگران در سنین مختلف، توهین و فرضیات سنی در مورد توانایی های کارگر است. اخراج‌هایی که کارگران گروه‌های سنی خاصی را هدف قرار می‌دهند و عدم ارتقای شغلی برای کارگران مسن‌تر نیز نشانه‌های واضحی از سن‌گرایی هستند. 

آیا سن گرایی غیرقانونی است؟

تبعیض سنی در برخی موارد می تواند غیرقانونی باشد. قانون تبعیض سنی در استخدام (ADEA) به کارفرمایان اجازه نمی دهد تا علیه کارگران بالای 40 سال تبعیض قائل شوند. بر اساس سن خود مورد تبعیض قرار گیرند.

سخن آخر

سن گرایی می تواند بر سلامت و تندرستی تأثیر بگذارد. این مهم است که همه افراد، چه پیر و چه جوان، تبعیض و تعصب مربوط به سن را بشناسند. انجام اقداماتی برای کاهش سن گرایی، مانند افزایش ارتباط بین افراد در سنین مختلف، بسیار مهم است. اگر سن‌گرایی را تجربه می‌کنید، به دنبال یک انجمن در محل کار یا جامعه برای حمایت باشید و در صورت لزوم با کمیسیون فرصت‌های شغلی برابر تماس بگیرید.


مقالات مرتبط:

تفاوت مجردی با بی‌ جنس‌ گرایی چیست

درون گرای برون گرا کیست؛ مزایا و مفهوم شخصیت میانگرایی



از
3
رای