هفته چهارم بارداری یعنی درست اوایل بارداری می باشد که بسیاری از بانوان در این هفته تازه از بارداری خود مطلع می شوند، در این مطلب از سلام دنیا درباره هفته چهارم بارداری یعنی چند ماهگی، علائم هفته چهارم بارداری و جنسیت، سقط جنین، سونوگرافی، اتفاقات هفته چهارم و تغذیه در این هفته صحبت خواهیم کرد. لطفا با ما همراه باشید.
هفته چهارم بارداری یعنی چند ماهگی
چهار هفته از بارداری خود را پشت سر گذاشته اید ، یک ماه کامل و این یعنی شروع یک زندگی با وضعیت جدید.
وضعیت جنین در هفته چهارم بارداری
بدن شما در حال تغییرات بسیار زیادی است. جنین سلول های کوچکی است که در رحم تقسیم شده و اندازه ی آن در حدود یک دانه خشخاش است. پنج هفته آینده برای رشد کودک شما اهمیت زیادی دارد، زیرا اندام های کودک در این 5 هفته شکل می گیرند. جفت در مراحل اولیه رشد است و در اطراف کودک یک کیسه آمنیوتیک قرار دارد.
شکل و اندازه جنین در هفته چهارم بارداری
کودک یا جنین شما در حدود 2 میلی متر طول دارد (به اندازه یک دانه خشخاش) و به سرعت در رحم شما رشد می کند. کیسه آمنیوتیک یا همان کیسه آب (با مایع بالشتک پر شده و به کیسه زرده کوچکی که تمام مواد مغذی مورد نیاز آن را فراهم می کند، متصل شده است) از جنین شما محافظت می کند. لایه بیرونی بعداً به جفت تبدیل می شود و اکسیژن و مواد مغذی را برای جنین شما فراهم می کند
علائم هفته چهارم بارداری
به احتمال زیاد هنوز از لحاظ ظاهری باردار به نظر نمی رسید. اگر که این بارداری، اولین بارداری شما باشد، شما حداقل تا هفته 12 از لحاظ ظاهری باردار به نظر نمی رسید. ولی اگر این بارداری، بارداری اول شما نباشد امکان اینکه زودتر از لحاظ ظاهری خود را نشان دهید زیاد است، چرا که عضلات رحم و شکم شما می توانند از آخرین بارداری شما کشیده شده باقی مانده باشند.
علائم بارداری در هفته ی 4
این هفته ممکن است اولین هفته ای باشد که شما متوجه تغییرات بدن خود می شوید. برخی از اولین نشانه های حاملگی عبارتند از:
- پر رنگ شدن رگ های سینه یا سوزش نوک سینه ها و به زودی متوجه تغییرات سینه خواهید شد.
- ممکن است در هفته ی چهارم و یا نزدیک به وقت پریود، خونریزی داشته باشید که آن را لکه بینی می نامند.
حتما بخوانید: لکه بینی در بارداری نشانه چیست
- این اتفاق زمانی می افتد که هورمون های چرخه قاعدگی باعث خونریزی شوند. ممکن است چندین بار در دوران بارداری لکه بینی داشته باشید اما نگران کننده نیست.
علائم اولیه بارداری (در هفته 4)
برای شروع، ممکن است که شما اصلاً علائمی را نداشته باشید. شما می توانید علائم اولیه بارداری خود را در هنگامی که هورمون بارداری گنادوتروپین جفتی انسانی (human chorionic gonadotrophin) شروع به تاثیر گذاشتن می کند، تجربه کنید. شما می توانید هر یک از علائم زیر را در طول سه ماهه اول بارداری خود - که تا هفته 12 ادامه پیدا می کند - تجربه کنید.
- عقب افتادن دوره قاعدگی (اغلب یکی از اولین علائم بارداری می باشد)
- حس کردن طعم فلز در دهان
- درد سینه
- حالت تهوع که به عنوان حالت تهوع صبحگاهی هم نیز شناخته می شود. شما می توانید آن را در هر زمانی از روز تجربه کنید
- خستگی
- دوست داشتن یا نداشتن غذاهای جدید
- افزایش حس بویایی
- نیاز به دفع بیشتر ادرار
- ترشحات سفید شیری رنگ بارداری از واژن
حتما بخوانید: علت ترشحات سفید و پنیری واژن چیست
- لکه بینی خفیف در حین نفوذ تخمک بارور شده به داخل رحم (در صورت خونریزی در دوران بارداری به پزشک مراجعه کنید)
- داشتن گرفتگی که کمی شبیه به دردهای پریود می باشد
- وجود پوستی تیره بر روی صورت و یا لکه های قهوه ای (این به عنوان کلواسما فاسیه یا ماسک بارداری شناخته می شود)
- داشتن موهایی ضخیم تر و براق تر
- نفخ
آیا من باردار هستم؟
آیا نمی دانید که چه زمانی تست بارداری را انجام دهید؟ برخی از تستهای خانگی وجود دارند که میتوانند به شما بگویند که بعد از حدود 3 هفته و نیم باردار هستید یا نه. اکثریت این تست ها تا 99٪ دقیق می باشند.
هفته چهارم بارداری و جنسیت
در هفته چهارم بارداری در زمان لقاح اسپرم و تخمک می توان از نظر ژنتیکی جنسیت را تشخیص داد، اما جسم جنین هنوز به صورت کامل شکل نگرفته است و باید تا هفته شانزدهم صبر کنید.
سقط جنین در هفته چهارم
سقط جنین در ماه اول و چهار هفته آغازین بارداری نزدیک به 20 درصد می باشد و بیشترین درصد کل بارداری را دارد، در هفته چهارم بارداری سقط جنین را به دلیلی که در سونوگرافی قابل تشخیص نمی باشد، بارداری شیمیایی می نامند و باید از طریق آزمایشات ادرار و خون مطلل شد.
حتما بخوانید: راههای جلوگیری از سقط جنین در ماههای اول با طب سنتی
علائم سقط جنین در هفته چهارم
سقط جنین در هفته چهارم به علائمی چون گرفتگی عضلات، لکهبینی و خونریزی شدید دارد، اما تمام این علائم حتما بروز سقط جنین نمی باشد بهتر است در زمان بروز این گونه علائم از حالت خود به پزشک اطلاع دهید.
علت سقط جنین در هفته چهارم
سقط جنین در هفته چهارم می تواند دلایل مختلفی داشته باشد مانند:
- ناهنجاریهای کروموزومی در اسپرم پدر یا تخمک مادر: امکان اینکه این مشکل ارثی بوده باشد و یا در اثر قرار گرفتن در معرض عوامل بوجود آمده باشد است.
- نارسایی دهانه رحم: به دلیل این مشکل رحم توانایی نگه داشتن جنین را در خود ندارد.
- نارسایی خونی مادر و جنین: در این صورت Rh خون مادر منفی و Rh خون جنین مثبت موجب می شود که تناسب نوع Rh در بدن مادر تولید نوعی آنتی بادی کند.
- بینظمی هورمونی به خصوص هورمون پروژسترون: کیفیت پایین تخمک موجب بروز این مشکل می شود.
- کم کاری تیروئید و دیابت: که میتواند به علت عدم تنظیم سوختوساز بدن باعث سقط جنین شود.
سونوگرافی در هفته چهارم بارداری
اگر تیتر بتای شما بالای 1500 باشد ساک بارداری در سونوگرافی بین 3 تا 6 میلی متر مشاهده خواهد شد و تا هفته نهم نیز به آن هر روز به اندازه یک میلی متر اضافه خواهد شد. ساک بارداری نیز از کیسه زرده، صفحه رویانی و ماده آمونیون (جنس مایع دور جنین) تشکیل شده است که از این طریق مدت زمان بارداری را مشخص می کنند.
هفته چهارم بارداری خونریزی دارم
هفته های ابتدایی به دلیل لانه گزینی و کاشت تخمک در دیواره رحم تا حدودی لکه بینی با مقدار کم عادی و طبیعی می باشد و همچنین گرفتگی عضلات درست قبل از زمان پریودی نیز از دلایل لکه بینی می باشد. اما اگر این لکه بینی به مقدار بیشتری مشاهده شد بهترین کار مراجعه به پزشک می باشد.
در هفته چهارم بارداری چه اتفاقی می افتد
در این هفته رویان که تاکنون به صورت معلق در حم می بود سعی می کند وضعیتی ثابت پیدا کند، شما احتمالا تازه متوجه بارداری خود شده این آن هم با تاخیر یافتن تاریخ قاعدگی خود، زیرا تا قبل از این علائمی صرف عنوان بارداری مشاهده نکرده بودید و این اولین نشانه از بارداری می باشد و سپس دردهای خفیف در قسمت رحم و ناحیه شکم بوجود می آید که کم کم با قرار گرفتن جنین در رحم از درد شما کاسته خواهد شد البته تا مدتی .
هفته چهارم بارداری چی بخوریم
تغذیه مناسب از مهمترین کارهایی است که زنان از قبل از بارداری نیز باید آن را رعایت کنند، حال با دانستن باردار بودن خود هنوز هم دیر نشده سعی کنید ویتامینهای B و D مصرف کنید و در رژیم غذایی خود بگنجانید، از تمام دسته های غذایی و خوراکی های مفید مانند لبنیات، مرکبات، آجیل های خام، تنقلات مفید، سبزیجات و غلات در طول روز مصرف کنید. اگر که دچار تهوع بارداری شدید می توانید به صورت ناشتا کمی زنجبیل میل کنید و یا حتی آن را بو کنید، گرسنه مانند در اول صبح می تواند تهوع را تشدید کند پس به محض بیدار شدن کمی نان و یا بیسکوییت در دهان خود بگذارید تا صبحانه تان آماده شود.
حتما بخوانید: راهکارهایی برای رفع حالت تهوع زنان باردار
- اگر قبل از بارداری مکمل اسید فولیک مصرف نکرده باشید، اکنون باید اسید فولیک مصرف کنید. اسید فولیک از نوزاد در برابر اسپینا بیفیدا، نقص لوله عصبی کمک می کند. تا هفته ی 12 بارداری باید روزانه مکمل حاوی 400 میکروگرم اسید فولیک مصرف کنید.
- شما همچنین باید روزانه 10 میلی گرم ویتامین D، در طول بارداری و بعد از آن مصرف کنید که به رشد دندان و استخوان های کودک کمک می کند. شما می توانید ویتامین D و اسید فولیک را به عنوان مکمل های جداگانه یا بخشی از مولتی ویتامین بارداری مصرف کنید. انتخاب با شماست.
- اگر دیابت دارید یا شاخص توده بدنی شما بالاتر از 30 است، باید دوز بالاتری از اسید فولیک مصرف کنید. پزشک یا ماما این دارو را برای شما تجویز می کند.
- "پرتقال حاوی فولات، اسید فولیک طبیعی است و باید روزانه یک لیوان آب پرتقال تازه بنوشید".
هفته چهارم بارداری چی نخوریم
مواد غذایی و سبزیجات دارای ویتامین آ در دوران بارداری تنها 200 واحد مجاز می باشند، هویج نیز از این دسته می باشد، مصرف جگر نیز به خاطر وجود انگل درون بافت خود ممنوع بوده زیرا با پخت هم امکان از بین نرفتن آن وجود دارد. اگر که تاکنون دخانیات مصرف می کردید وقت آن رسیده که بخاطر سلامتی خود و جنین تان ترک کنید. همچنین نوشیدن نوشابه های الکلی. خوردن تنقلات بدون ارزش غذایی و نوشابه های گازدار نیز تنها جلوی اشتهای شما را خواهد گرفت پس بهتر است که آنها را نیز در لیست غذاهای ممنوعه خود بگذارید.
اقدامات لازم در هفته چهارم بارداری
1. اقدامات لازم در بارداری: به ماما و یا یک پزشک عمومی مراجعه کنید
خبر ها و گزارش های لازم را با پزشک عمومی خود به اشتراک بگذارید و یا خود را به بیمارستان محلی خود معرفی کنید (اطلاعات تماس را در وب سایت آنها جستجو کنید). شما باید یک وقت ویزیت رزرو شده بگیرید. این کار را معمولا بین هفته های 8 تا 12 انجام می دهند که حدود یک ساعت هم بیشتر طول نمی کشد.
شما می توانید در مورد گزینه های بارداری و زایمان خود صحبت کنید. به علاوه پزشک به شما آزمایشات غربالگری برای بیماری های عفونی و بیماری هایی مانند سندرم داون را پیشنهاد می کند. شما می توانید در مورد برنامه تحول مادران و اینکه چگونه این برنامه می تواند برای شما مفید باشد هم سوال کنید. اولین اسکن (سونوگرافی) خود را در بین هفته های 8 تا 14 انجام خواهید داد. در بارداری اول خود، شما حدود 10 مرتبه ویزیت می شوید و در مجموع 2 سونوگرافی را انجام می دهید.
2. اقدامات لازم در بارداری: شرکت در کلاس های بارداری
از ماما یا پزشک خود در مورد کلاس های آنلاین دوران بارداری بپرسید. موسسه خیریه Tommy's اطلاعات مفید زیادی را در مورد کلاس های قبل از زایمان و آماده سازی برای زایمان را در اختیار شما قرار می دهد. کلاس های قبل از زایمان به شما فرصت آشنایی با افراد دیگر و آمادگی لازم برای مادر شدن را می دهد. NCT کلاس های آنلاین دوران بارداری را با گروه های کوچکی از مردم که به صورت محلی زندگی می کنند به شما ارائه می دهد.
3. اقدامات لازم در بارداری: سیگار کشیدن، نوشیدن الکل و مصرف کافئین در دوران بارداری
تمام تلاش خود را برای ترک کردن سیگار و الکل، مصرف چای و قهوه و هر چیز دیگری که کافئین دار است را بکنید. از ماما یا پزشک عمومی خود کمک بگیرید.
4. اقدامات لازم در بارداری: مصرف ویتامین در دوران بارداری
ویتامین های دوران بارداری را مصرف کنید. به شما توصیه می شود که حداقل تا هفته دوازدهم روزانه 400 میکروگرم اسید فولیک را مصرف کنید. مصرف اسید فولیک به شکل گیری سیستم عصبی کودک شما کمک می کند و او را از بیماری هایی مانند اسپینا بیفیدا مصون نگه می دارد.
حتما بخوانید: فواید ویتامین B9 (اسید فولیک) برای سلامتی
برای حفظ سلامت استخوان ها و ماهیچه ها شما به ویتامین D نیاز دارید. از اواخر مارس / اوایل آوریل تا پایان سپتامبر، اکثر مردم ویتامین D کافی را از نور خورشید دریافت می کنند. بین اکتبر و اوایل مارس، مصرف روزانه مکمل ویتامین D را در نظر بگیرید، چرا که در این ماه ها نمیتوانید به اندازه کافی از نور خورشید دریافت کنید.
برخی از افراد باید در تمام طول سال مکمل ویتامین D را مصرف کنند. برای بررسی اینکه شما هم عضوی از این افراد هستید یا نه به سایت NHS مراجعه کنید. شما فقط به 10 میکروگرم از آن نیاز دارید (این عدد برای بزرگسالان و بچه ها یکسان می باشد)
5. اقدامات لازم در بارداری: بررسی عفونت مقاربتی (stls) در دوران بارداری
اگر که فکر می کنید شما یا شریک زندگیتان مبتلا به یک عفونت مقاربتی (STI) است حتماً به پزشک برای معاینه مراجعه کنید، چرا که این بیماری می تواند بر رشد کودک شما تأثیر بگذارد. با ماما یا پزشک عمومی خود صحبت کنید و یا به یک کلینیک سلامت جنسی مراجعه کنید.
6. اقدامات لازم در بارداری: ورزش کردن در دوران بارداری
پزشکان توصیه می کنند که در دوران بارداری 150 دقیقه در هفته ورزش کنید. شما می توانید تنها با 10 دقیقه ورزش روزانه شروع کنید. به بدن خود گوش دهید و آنچه را که برای شما مناسب است را انجام دهید.
7. اقدامات لازم در بارداری: بیماری های طولانیمدت در دوران بارداری
اگر دارای بیماری طولانیمدت هستید، در اسرع وقت به پزشک راجب باردار بودن خود اطلاع دهید. هیچ نوع دارویی را بدون مشورت با پزشک خود قطع نکنید.
8. اقدامات لازم در بارداری: داشتن تغذیه سالم در دوران بارداری
شما نیازی به غذا خوردن برای 2 نفر را ندارید. اگر که وزن خود را زیاد کنید، می توانید خود و کودکتان را در معرض خطر بیماری هایی همچون فشار خون بالا قرار دهید. مقدار زیادی میوه و سبزیجات تازه بخورید و از غذاهای فرآوری شده، چرب و نمکی اجتناب کنید. شما می توانید از طریق Healthy Start scheme شیر، میوه و سبزیجات رایگان را دریافت کنید.
9. اقدامات لازم در بارداری: عواطف و سلامت روان در دوران بارداری
امروز چطوری؟ اگر احساس اضطراب یا ضعف می کنید، با ماما یا پزشک خود صحبت کنید. آنها می توانند شما را در مسیری درست برای دریافت تمام پشتیبانی های مورد نیاز راهنمایی کنند. شما همچنین می توانید نگرانی های خود را با شریک زندگی، دوستان و خانواده خود در میان بگذارید. ممکن است که نگران رابطه خود، یا پول یا داشتن جایی دائمی برای زندگی باشید. اینو توی دلتون نگه ندارید. در صورت نیاز حتماً کمک بخواهید.
فهرست کارهایی که باید در هفته چهارم بارداری انجام دهید
1. ورزش کنید.
2. با زنانی که هم دوره ی شما هستند صحبت کنید.
3. با برنامه ی غذایی در دوران بارداری، با سالم ترین و خوشمزه ترین غذاها کودک خود را تغذیه کنید.
4. آزمایش بارداری را انجام دهید. اگر جواب تست قبلی بارداری شما مشخص نبود، آزمایش دوم نتیجه دقیق تری به شما می دهد.
سخن آخر
با شروع دوران بارداری سعی کنید آرامش خود را حفظ کنید ، ورزش های مناسب این دوره را انجام دهید و اطلاعات خود را در خصوص این دوران بالا ببرید، خود را با چیزهای جذاب و زیبا سرگرم کنید و از کارهایی که انجام آنها برای شما لذت بخش است غافل نشوید زیرا با تولد فرزندتان شاید تا مدتها نتوانید به سراغشان بروید. اگر قبل از بارداری مکمل اسید فولیک مصرف نکرده باشید، اکنون باید اسید فولیک مصرف کنید. اسید فولیک از نوزاد در برابر اسپینا بیفیدا، نقص لوله عصبی کمک می کند.