9 علت بی قراری و بی خوابی نوزاد و راه درمان آن

9 علت بی قراری و بی خوابی نوزاد و راه درمان آن بی خوابی و بی قراری در نوزادن یکی از دلایل اصلی نگرانی و گلایه مندی پدران و مادرانی است که به تازگی صاحب فرزند شده اند که برای حل این مشکل به دنبال راه حلی قطعی میگردند.

پدران و مادران زیادی بعد از تولد فرزندشان از بی خوابی های شبانه نوزادشان گلایه می کنند و حتی در مواقعی نگران سلامتی نوزاد می شوند. یک نوزاد تازه متولد شده بطور طبیعی در کمترین حالت ممکن 8 ساعت و در برخی از مواقع تا 20 ساعت نیز می تواند بخوابد. چرا برخی از والدین از بی خوابی نوزادانشان شکایت می کنند و گاها با حالتی مضطرب به دنبال راه درمانی برای این موضوع هستند.

دلیل بی خوابی و بی قراری نوزادان چیست و روش مقابله با آن

آنچه بعنوان بی خوابی نوزادان نامیده می شود و موضوعی که در این زمینه مطرح می شود این است که نوزاد در واقع خواب طبیعی خود را دارد ولی در بازه های مختلف و به شکل منقطع و بریده بریده. در چند روز اول تولد، نوزاد معمولا در ساعاتی از روز می خوابد اما در شب ها بیدار می ماند. اما معمولا پدرها و مادرها به شکل دیگری به این ماجرا نگاه می کنند و در واقع از آن دلیلی برای نگران کردن خود می سازند.

در حالت طبیعی چندین عامل کلی  است که می تواند سبب بی قراری و گریه کردن نوزاد شود، که می توان با رعایت نکاتی در این زمینه،  این عوامل را بر طرف کرد و  آسایش و آرامش را بعد از تولد نوزاد به خانه برگرداند. 


حتما بخوانید: مشکلات شایع بی خوابی در نوزادان تازه متولد شده تا یکسال


درمان بی خوابی نوزادان

1. گرمازدگی دلیل بی خوابی نوزاد است

با توجه به حساسیت زیاد پدر ها و مادرهایی که به تازگی صاحب فرزند شده اند، در مراقبت از فرزندشان، او را از هر گونه نسیم خنکی که می وزرد، دور می کنند و سعی بر آن دارند تا از سرماخوردگی نوزاد جلوگیری کنند. به همین دلیل نوزاد را زیاد می پوشانند. و ترجیحا او را در محیط گرم نگه می دارند. این موضوع باعث می شود تا نوزاد مقداری از آب بدن خود را از دست بدهد و یا گرما زده شود. این موضوع یکی از دلایل بی قراری و گریه های ممتد نوزاد می شود. از نشانه های گرمازده شدن نوزاد می توان به قرمز شدن پوست بدن ، جوش های زیر گردن و پشت نوزاد اشاره کرد. 

2. نوزاد گشنه و یا تشنه است

اگر نوزاد شما از شیرمادر تغذیه می کند، باید این نکته را مد نظر قرار دهید که شیر مادر غذایی زود هضم است و نوزاد نیاز دارد هر چند ساعت یکبار تغذیه شود. بنابراین بابت بیدار شدن های چند ساعت یکبار کودک نگران نشوید. او فقط کمی گشنه است. تشنگی در نوزادان بیشتر بعد از 6 ماهگی مورد توجه قرار میگیرد، قبل از آن برای نوشاندن آب به نوزادان باید با پزشک مشورت کنید. نوزادانی که از شیرخشک تغذیه می شوند، نیاز بیشتری به غذا دارند. پس ممکن است بیشتر با گریه و زاری طلب غذایشان را بکنند. 

نوزادان معمولا در 10 روز اول، 3 هفته اول، 6 هفته اول، رشد ناگهانی دارند، پس شیر بیشتری می خواهند. 

3. خواب عمیق در نوزادان

معمولا کودکان بعد از چند ساعت خواب عمیق به مدت 1.2 دقیقه بیدار می شوند  و خود دوباره به خواب می رود. اما اگر شما برای خواباندن نوزاد او را به شیر دادن و یا پستانک و شیشه شیر عادت بدهید، او از این پس برای خوابیدن به آنها نیاز دارد. نوزاد اگر مشکل خاصی نداشته باشد و در حالت طبیعی بخوبی می داند که چه زمانی بخوابد و چه زمانی بیدار شود. شما فقط کافیست شرایط مناسب برای خوابدن را در اختیار او بگذارید و نیاز های او را از قبیل غذا و بهداشت تامین کنید. 


حتما بخوانید: علت بی خوابی کودکان چیست؟


4. ایجاد اخلال در خواب نوزاد 

نیازی نیست شما نوزاد را بخوابید او این موضع را بر طبق ساعات درونی خود بخوبی انجام میدهد. دلیلی ندارد نوزاد بعد از خوردن غذای خود حتما بخواب برود. سعی در خواباندن نوزاد فقط چرخه طبیعی خواب او را برهم میزند.

5. محیط پر سر و صدا دلیلی برای بیخوابی نوزاد 

اگر نوزاد در یک محیط آرام قرار بگیرد، بعد از خوردن غذا و کمی نوازش به راحتی بخواب می رود. اسباب بازی های پر سرو صدا و نور خیلی زیاد و صداهای بلند، می تواند از دلایل بی خوابی در نوزادان باشد و نوزاد را خسته کند. همانطور که یک بزرگسال نمی تواند از فرط خستگی بخواب برود، نوزاد نیز همین گونه است. از خسته شدن نوزاد و قرار دادن او در محیط های پر هیجان پرهیز کنید. 

دلیل بی خوابی نوزادان

6. بی خوابی در نوزادن به دلیل بیماری

گاهی ممکن است دلیل بی خوابی ها و گریه های گاه و بیگاه نوزاد وجود یک بیماری باشد. وجود درد و گاز در معده، درد ناشی از درآمدن دندان ها، گاهی سرفه می تواند نوزاد را از خواب، بی خواب کند و موجب بیقراری نوزاد شود. اگر تشخیص داده اید که نوزاد از درد معده رنج میبرد کمی آب آنغوزه به دور ناف او بمالید تا کمی درد او تسکین پیدا کند. اگر نوزادتان سرما خورده است و سرفه می کند از یک مرطوب کننده هوا در اتاق او استفاده کنید.

7. دوری از والدین

نوازادان اغلب از دوری پدر و مادر خود وحشت دارند و می خواهند بطور مدام در کنار آنها باشند. به همین دلیل در برخی اوقات بعد از بیدار شدن از خواب به محض درک عدم حضور والدینشان گریه می کنند. در شب ها از پدر و یا مادر خود می خواهند که در اتاق نوزاد حضور داشته باشند. و این عدم حضور می تواند یکی از دلایل ترس از خواب و نخوابیدن نوزادشان شود. این موضع می تواند از 8 ماهگی کودک آغاز شود و عمدتا تا 5 سالگی آنها نیز ادامه دارد. برای اینکه نوزاد بتواند کنار آمدن با این موضوع را آموزش ببیند، تا زمان خوابیدن کودک در کنار او باشید ولی به او این اطمینان خاطر را به کودک بدهید که به اوو سر خواهید زد و مراقب او هستید. 

8. تغییر محیط خواب نوزاد 

وفق پیدا کردن نوزاد با محیط تازه ممکن است کمی طول بکشد. از همین رو ممکن است که وقتی که نوزاد در محیط دیگری بغیر از محل خواب خود بیدار میشود، دچار نگرانی شود. شرایطی محیطی محل خواب کودک نیز مهم است. اگر تغییری در دما و نور و میزان آسایش محل خواب کودک ایجاد شود، خواب کودک مختل میگردد و این خود دلیلی برای بیخوابی نوزادان است. بنابراین اگر محیط خواب نوزاد تغییر پیدا کرد بصورت مادام سردی و یا گرمی، روشنی و تاریکی، میزان آرامش محل خواب نوزاد را چک کنید.

9. توجه به خواب روز نوزاد 

نوزاد برای اینکه رشد لازم را داشته باشد باید بتواند در طول روز نیز بخوابد، نخوابیدن نوزاد در طول روز او را خسته می کند و موجب بی قراری او می شود. سعی کنید نوزاد در طول روز بخوابانید اما به فاصله زمانی آن با ساعات خواب شبانه نوزاد نیز دقت کنید. سعی نکنید که او را در غروب و نزدیک به شب بخوابانید. 

محیط خواب برای نوزادان

سخن آخر

همانطور که در این مطلب از بخش بارداری و نوزاد سلام دنیا، خواندید، علت بی قراری و بی خوابی نوزاد می تواند مختلف باشد و راه های رفع آنها نیز ساده است. امیدوارم این پست برای شما مفید بوده باشد، می توانید سوالات و نظرات خود را در خصوص بیخوابی نوزاد و روش درمان آن با ما در بخش نظرات در میان بگذارید.


مقالات مرتبط:

برای بی خوابی چه بخوریم

درمان خانگی بی خوابی با 10 مورد از بهترین داروهای گیاهی و طبیعی

از
10
رای