دلایل ترشح ناف چیست و روش های درمان و جلوگیری از آن

دلایل ترشح ناف چیست و روش های درمان و جلوگیری از آن طبق گفته منبع معتبر ناف به طور متوسط، خانه بیش از 70 گونه باکتری است. اگر شما این ناحیه را تمیز نکنید، این باکتری ها می توانند باعث عفونت شوند که می تواند یکی از علل ترشحانت ناف باشد.

کثیفی، باکتری ها، قارچ ها و سایر میکروب ها می توانند در ناف وارد شده و در آنجا شروع به تولید مثل کنند. این اتفاق می تواند باعث ایجاد عفونت شود. ممکن است متوجه شوید ترشح خونی سفید، زرد یا قهوه ای از ناف خارج می شود. این ترشح ممکن است بوی ناخوشایندی نیز داشته باشد. در این قسمت، به چند دلیل ترشخ ناف و نحوه درمان آن اشاره شده است.

علل ترشح ناف و راه های درمان آن

علل ترشح ناف می تواند عفونت ها، عمل های جراحی و کیست باشد.

1. عفونت باکتریایی

ناف به طور متوسط به گفته یک منبع معتبر، خانه بیش از 70 گونه باکتری است. اگر شما این ناحیه را تمیز نکنید، این باکتری ها می توانند باعث عفونت شوند. سوراخ کردن ناف نیز می توانند باعث عفونت شود. عفونت های باکتریایی باعث ترشح بدبو به رنگ زرد یا سبز می شوند. همچنین می تواند باعث تورم، درد و زخم در اطراف ناف شود.

2. عفونت مخمر

کاندیدیازیس یک عفونت مخمری است که در اثر قارچ کاندیدا رخ می دهد، نوعی مخمر است که به طور معمول در نقاط تاریک و مرطوب بدن رشد می کند. این ناحیه می تواند لایه زیر چربی پوست، مانند ناحیه کشاله ران و زیر بغل رخ دهد. مخمر همچنین می تواند به داخل ناف به ویژه اگر از آن به صورت تمیز و خشک نگهداری نکنید، وارد شود. کاندیدیازیس در ناحیه شکم باعث بروز خارش، قرمزی در ناف می شود و همچنین ممکن است باعث ترشح غلیظ و سفید شود.

علل ترشحات ناف

3. دیابت

افراد مبتلا به دیابت بیشتر احتمال دارد که عفونت های مخمر را تجربه کنند. این به آن دلیل است که مخمر از شکر تغذیه می کند و قند خون بالا نشانه ای از دیابت درمان نشده با ضعیف است. منبع پژوهشی زنان برزیل نشان داد که زنان مبتلا به دیابت نسبت به سایر زنان بیشتر به عفونت مخمر واژن دچار می شوند. سایر مطالعات نشان می دهد که انواع دیگر عفونت های مخمر، از جمله عفونت های مخمر در ناحیه شکم، ممکن است در افراد مبتلا به دیابت رایج باشد.

4. جراحی

اگر اخیرا عمل جراحی شکمی مانند عمل باد فتخ داشته اید، ممکن است متوجه وجود ترشح های چرکی در ناف خود شوید. اگر این اتفاق افتاد، با پزشک خود تماس بگیرید. این می تواند نشانه ای از عفونت باشد که نیاز به درمان دارد.

علت ترشحات ناف و روش درمان آن

5. کیست اورهوس

هنگامی که شما در رحم مادر خود رشد می کنید، مثانه به بند ناف با یک لوله کوچک به نام اورهوس متصل می شود. به این صورت ادرار از بدن دفع می شود. معمولا اورهوس قبل از تولد مسدود می شود، اما گاهی اوقات به درستی بسته نمی شود. مایعی در اورهوس رشد کرده که کیست نامیده می شود. این کیست می تواند دچار عفونت شود. یکی از علائم این عفونت مایع ابری یا خونریزی از ناف است.

سایر نشانه های کیست اورهوس عبارتند از:

  • درد شکم
  • تب
  • توده در شکم
  • درد هنگام ادرار

6. کیست چربی

کیست چربی یک برآمدگی است که می تواند در ناحیه ناف و یا دیگر قسمت های بدن به وجود بیاید. این از غده های آزاد کننده چربی پوست که غده سباسه نامیده شده، تشکیل می شود. در مرکز این کیست ممکن است جوش های سر سیاه وجود داشته باشند. اگر کیست دچار عفونت شده باشد، ترشح بدبو، غلیظ و زرد رنگ از آن خارج می شود. کیست همچنین می تواند به رنگ قرمز بوده و یا متورم باشد.

کسیت چربی از عوامل ترشحات ناف

چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

اگر ترشح دارید، به پزشک مراجعه کنید. این می تواند نشانه ای از عفونت باشد، به خصوص اگر اخیرا عمل جراحی داشته باشید. سایر علائم عفونت عبارتند از:

  • تب
  • قرمزی
  • رطوبت در شکم
  • درد در زمان ادرار

راه تشخیص ترشح ناف

دکتر ناف شما را بررسی خواهد کرد. نگاه کردن به آن می تواند برای تشخیص علل کافی باشد. پزشک ممکن است برخی از ترشح ها یا سلول ها را از روی ناف برداشته و نمونه را به یک آزمایشگاه ارسال کند. یک تکنسین برای تشخیص عفونت، سلول ها یا مایع را در زیر میکروسکوپ مشاهده می کند.

روش های درمان ترشح ناف

درمان بر اساس علت ترشح تعیین می شود.

1. برای درمان عفونت

پوست ناف خود را تمیز و خشک نگه دارید. از پودرهای ضد قارچی یا کرم برای تمیز کردن عفونت مخمر استفاده کنید. همچنین می توانید میزان شکر در رژیم غذایی خود را کاهش دهید. مخمر از شکر تغذیه می کند. برای یک عفونت باکتریایی، پزشک ممکن است از یک پماد آنتی بیوتیکی استفاده کند.

2. درمان دیابت

اگر دچار دیابت هستید، با متخصص غدد همکاری کنید، تا مطمئن شوید که قند خون شما به خوبی کنترل می شود.

روش های درمان ترشحات ناف

3. درمان کیست تخمدان

پزشک ابتدا عفونت را با آنتی بیوتیک درمان خواهد کرد. کیست ممکن است نیاز به تخلیه داشته باشد. زمانی که عفونت برطرف شد، درمان به معنای حذف کیست از طریق جراحی لاپاراسکوپی است. پزشک این عمل را از طریق یک بازشو کوچک در شکم انجام خواهد داد.

4. برای درمان کیست چربی

پزشک ممکن است دارویی را به داخل کیست تزریق کند تا تورم را کاهش داده و یا آن را به میزان کمی بریده تا مایع داخل آن را تخلیه نماید. روش دیگر حذف کامل کیست از طریق عمل جراحی یا لیزر است.

در حالت کلی درمان بستگی به علل ترشح ناف و چگونگی درمان آن بستگی دارد. اگر در معرض علائم عفونت مانند قرمزی، تورم، ترشح بدبو هستید، به پزشک خود مراجعه کنید. با استفاده از آنتی بیوتیک و داروهای ضد قارچی، عفونت سریعا درمان می شود.

نکات پیشگیرانه

برای حفظ سلامت ناف و جلوگیری از عفونت:

  • روزانه آن را با صابون ضد باکتریایی و آب بشوئید. از دستمال یا اسفنج برای تمیز کردن داخل ناف خود از هر گونه کثیفی استفاده نمایید. همچنین می توانید از محلول آب نمک برای شستن ناف استفاده نمایید.
  • پس از استحمام، داخل ناف خود را به خوبی خشک کنید.
  • از هیچ گونه کرم و یا مرطوب کننده ای در داخل ناف خود استفاده نکنید. کرم می تواند سوراخ را مسدود کرده و باعث رشد مخمر و باکتری ها شود.
  • از پوشیدن لباس های تنگ که می تواند ناف را تحریک کند، اجتناب نمایید. به جای آن، از لباس های طبیعی و تولید شده از الیاف های طبیعی مانند پنبه و ابریشم استفاده کنید.
  • از سوراخ کردن ناف خود اجتناب کنید. اگر آن را سوراخ کردید، آن ناحیه را برای جلوگیری از عفونت تمیز کنید.

روش های پیشگیری از عفونت و ترشحات ناف

آیا عفونت ناف خطرناک است؟

عفونت ناف چه علائمی دارد؟ به طور معمول عفونت ناف با علائمی از جمله قرمزی، درد خفیف و ترشح سبز و خاکستری همراه است. در ادامه هر یک از دلایل بروز عفونت ناف را توضیح می دهیم:

1. عفونت استافیلوکوکوسی

در ناف بیش از 70 نوع باکتری مختلف وجود دارد. در صورت بروز عفونت باکتریایی، ترشحات مایع به رنگ زرد یا سبز مشاهده شده و بویی بد از ناف استشمام می شود. هر نوع باکتری می تواند عفونت ناف ایجاد کند، اما استافیلوکوکوس اورئوس شایع ترین دلیل عفونت ناف است. این عفونت به شکل های مختلف بروز می کند و در یک حالت عفونی بسیار مسری زرد زخم نامیده می شود. زرد زخم باعث ایجاد زخم های خارشی شده و یک پوست قرمز پوسته پوسته با لایه ای زرد رنگ بر روی آن تشکیل می شود. پس از آن زخم دچار تاول شده و از مایع پر می شود. تفاوتش با زرد زخم غیر تاولی این است که زرد زخم تاولی باعث قرمز شدن پوست نمی شود. اگر ناف خود را برای زیبایی سوراخ می کنید، در معرض ابتلا به این نوع عفونت قرار می گیرید و باید بسیار مراقب باشید.

2. عفونت استرپتوکوکوسی ناف

باکتری استرپتوکوکوس عامل به وجود آمدن این نوع از عفونت در ناف است. این باکتری نیز می تواند در بروز زرد زخم نقش داشته باشد. باکتری استرپتوکوکوس همچنین می تواند باعث عفونتی به نام «آماس بافت همبند» شود. در اثر بریدگی یا زخم در پوست این باکتری می تواند وارد بدن شده و باعث عفونت شود و در صورت عدم درمان می تواند در سرتاسر بدن پخش شود. معمولا برای درمان این عفونت بنابر تشخیص پزشک آنتی بیوتیک تجویز می شود.

3. عفونت قارچی

تنها باکتری ها نیستند که منجر به عفونت در ناف می شوند، بلکه قارچ ها نیز می توانند ناف را درگیر کنند. نام علمی این نوع عفونت خاص، «کاندیدیازیس» است. قارچی تحت عنوان کاندیدا به طور معمول در پوست وجود دارد و به شکل غیر قابل کنترلی در نواحی مرطوب و به دور از نور بدن مثل زیربغل یا تاخوردگی ران رشد می کند. اگر به این بیماری عفونی مبتلا شوید، در ناحیه ناف قرمزی، پوست فلس دار و خارش و سوزش را مشاهده خواهید کرد. لازم به ذکر است که افراد مبتلا به دیابت بیشتر در معرض ابتلا به این عفونت قرار دارند، زیرا قارچ ها از قند تغذیه می کنند.

4. عفونت کیست اپیدرموئید

این یک نوع کیست غیرسرطانی است که در قسمت های مختلف بدن از جمله ناف قابل مشاهده است. ممکن است سال ها به این کیست دچار باشید و هیچ گونه مشکلی ایجاد نشود. این کیست ها زمانی باعث مشکل می شوند که ترکیده و عفونی شوند. اگر یک کیست اپیدرموئید در ناف داشته باشید، قرمز رنگ و دردناک است و مایعی زرد یا سبز رنگ از آن بیرون خواهد آمد. برای درمان پزشکان معمولا کیست را برداشته و آنتی بیوتیک تجویز می کنند.

5. کیست چربی عفونی

کیست های چربی به کیست های اپیدرموئید شباهت دارند. اما کیست های چربی به علت بسته شدن غده های چربی یا فولیکول های مو رخ می دهند. کیست های چربی همیشه باعث ایجاد ناراحتی نمی شوند. تنها زمانی مشکل ساز می شوند که عفونی شده که همراه با قرمزی، گرم شدن این ناحیه و ترشحات زرد رنگ و بو دار است. پزشکان معمولا برای رفع این مشکل کیست را خالی کرده و یا آن را از بدن خارج می کنند.

چه عواملی می توانند باعث افزایش احتمال بروز عفونت در ناف شوند؟

  • عدم رعایت بهداشت
  • جراحی های شکمی به خصوص روی ناف
  • سوراخ کردن ناف و شکم
  • دیابت
  • کیست های چربی
  • قرار گرفتن در معرض نور خورشید و اشعه مضر UV
  • چاقی

آیا عفونت در ناف خطرناک است؟

در پاسخ باید بگوییم که عفونت در ناف مانند هر قسمت دیگر از بدن نیاز به درمان دارد. در صورتیکه هر گونه عفونتی را درمان نکنید، می تواند در بدن پخش شده و مشکلات جدی تری را برای شما ایجاد کند. اگر شما عفونت ناف را تجربه می کنید و با درمان های خانگی قادر به حل مشکل نیستید، باید هر چه سریع تر به پزشک مراجعه کرده تا آن را با مصرف دارو درمان کنید. بر اساس علت عفونت، روش های مختلفی برای درمان وجود دارد. به عنوان مثال علل باکتریایی بروز عفونت ها معمولا با مصرف آنتی بیوتیک ها درمان می شود. همچنین اگر کیست باعث بروز عفونت ناف شده باشد، یا کیست را از بدن خارج کرده و یا آن را خالی می کنند.

عفونت ناف یکی از مشکلات شایع در همه سنین است که از نوزادان تا بزرگسالان به آن دچار می شوند. این عفونت می تواند به دلایل مختلف قارچی و باکتریایی رخ دهد. حتی ترکیدن کیست ها می تواند باعث بروز عفونت در ناف شود. به خاطر داشته باشید که عفونت در ناف مثل تمام نقاط بدن حائز اهمیت است و باید هر چه سریع تر جهت درمان اقدام کرده تا از پخش شدن آن در سرتاسر بدن جلوگیری کنید.

منبع: healthline

از
158
رای