اگر کودک تان به سینه خیز یا چهار دست و پا رفتن یا لیز خوردن روی نشیمن گاهش ادامه می دهد در حالی که بچه های دیگر هم سن او راه می روند، ممکن است در مورد رشد تکاملی او دچار نگرانی شوید. دکتر Adesman می گوید، راه نرفتن کودک در 18 ماهگی می تواند در دسته بندی "موارد غیرمعمول اما احتمالا طبیعی" قرار بگیرد، اما راه نیفتادن می تواند نشانه رخ دادن مشکلی هم باشد.
ببرسی علل دیر راه افتادن کودک و شیوه های درمکان آن
دلایل راه نیفتادن کودک
اگر کودک نو پای شما تا به حال رشد طبیعی داشته است، ممکن است علت تاخیر در راه افتادن او این باشد که او را به اندازه کافی برای انجام این کار تشویق نکرده اید یا فرصت این کار را برای او فراهم نکرده اید. فیزیوتراپ Girolami می گوید، "من همیشه عوامل خانوادگی و محیطی را بررسی می کنم". احتمالا خانواده پر مشغله ای دارید و کودک زمان زیادی را با مربی خود می گذارند از این رو او فقط جست و خیز کردن در اطراف نوک پاهایش را یاد می گیرد بنابراین زمانی که به مرحله ایستادن می رسد، او برای انجام این کار دچار مشکل می شود چون ماهیچه های شکمی و لگنی به اندازه کافی توانایی ندارد (بعضی از کارشناسان توصیه می کنند از مربی برای راه رفتن کودک استفاده نکنید). این قضیه در رابطه با استفاده از روروک هم صدق می کند. خیلی ها فکر می کنند این وسیله به یادگیری را افتادن در کودک کمک خواهد کرد اما آن ها برعکس عمل می کنند و برای کودک خطرناک هستند. آکادمی طب اطفال آمریکا به والدین توصیه می کند که از روروک استفاده نکنند، چون آن ها ایمن نیستند و به رشد ماهیچه های کودک که برای مهارت راه رفتن به آن نیاز دارد کمکی نمی کنند. علاوه بر این، عوامل محیطی دیگری وجود دارند که باید مورد توجه قرار بگیرند. دکتر Girolami می گوید "بیشتر بچه ها به سختی تمایل به راه رفتن دارند، اما کودکی که همه جا در کیسه کودک یا صندلی ماشین قرار دارد و هر چیزی که می خواهد در دسترس او قرار دارد دلیل زیادی برای زحمت دادن به خودش نمی بیند".
هم پایین بودن نیروی عضلانی اسکلتی (هیپوتونی) و هم زیاد بودن نیروی عضلانی اسکلتی (هیپرتونی) می توانند باعث ایجاد مشکل در راه افتادن کودک شوند. اگر نیروی عضلانی کودک خیلی کم باشد، کودک به سختی می تواند تعادل خود را حفظ کند و کنترل وزن خود را داشته باشد چون اندام های او سست و بی رمق هستند. اگر هم که نیروی عضلانی کودک خیلی زیاد باشد یا اگر گروهی از ماهیچه های مشخص خیلی فعال باشند، شاید اندام های او دچار کشیدگی یا کوفتگی است و باز هم به سختی بتواند تعادل خود را حفظ کند. در موارد نادر، وقتی که کودک در زمان مقرر راه نمی افتد پزشک مشکلات مفصل ران را تشخیص می دهد. دیر افتادن می تواند با مشکلات تکاملی و از جمله ناتوانی ذهنی مرتبط باشد.
توصیه ی پزشکان برای درمان مشکل دیر رافتادن کودک
اگر نگران این هستید که چرا کودک تان هنوز راه نیفتاده است، اولین قدم انجام آزمایشات پزشکی از جمله آزمایشات عصب شناسی و بررسی واکنش ها، طرز ایستادن و کشیدگی ماهیچه های کودک می باشد. همچنین پزشک مشکلات تکاملی دیگر کودک از جمله مهارت های گفتاری، حرکتی و ارتباطی را در نظر خواهد گرفت. دکتر Adesman می گوید،"دیر راه افتادن همیشه اتفاق غیرمنتظره ای نیست".کودکی که دیر راه می افتد احتمالا نشستن و چهار دست و پا رفتن دیری تری هم دارد، و احتمالا این اولین نشانه ای است که از توجه شما دور مانده است. به همین دلیل، احتمالا پزشک کودک تان راه رفتن او را از لحاظ مهارت های دیگر بررسی خواهد کرد و سعی می کند بفهمد که کودک شما در کدام مرحله از رشد قرار گرفته است. اگر پزشک کودک تان متوجه شود که کودک شما اندام های سستی دارد ممکن است شما را به یک متخصص مغز و اعصاب کودکان ارجاع دهد. اگر کودک در رشد قسمت های دیگر مانند گفتار یا حرکتی نیز تاخیر دارد، ممکن است شما را نزد پزشک اطفال در رابطه با اختلالات رشد بفرستد. اگر دلیل مشخص باشد مراقبت مناسب می تواند از درمان فیزیکی تا بهبود استقامت و انعطاف پذیری یا جراحی اصلاح مشکلات فیزیکی دسته بندی شود. اگر پزشک کودک تان نتوانست دلیلی را برای راه نرفتن کودک نو پای تان را مشخص کند، ممکن است به سادگی بعضی از سرگرمی ها و دوره های بازی که شامل تشویق و تمرین است را توصیه کند و از شما بخواهد دوباره برای معاینه و پیگیری در روزهای بعد به او مراجعه کنید. احتمالا او درمان فیزیکی را پیشنهاد می دهد و به شما اجازه می دهد تا پیشرفت کودک نو پا خود را از نزدیک مشاهده کنید.
منبع: babycenter