10 نشانه و علائم هشدار دهنده بیماری در کودکان که نباید نادیده گرفت

10 نشانه و علائم هشدار دهنده بیماری در کودکان که نباید نادیده گرفت گاهی کودکان دچار سرفه، سرما خوردگی و کبودی می شوند که ممکن است با داروهای خانگی برطرف شوند. اما نشانه های هشدار دهنده ای وجود دارد که در صورت مشاهده آنها نباید نایده گرفته شوند و باید سریع به دکتر مراجعه کنید.

کبودی، جوش، بریدگی، سرفه و سرما خوردگی بخشی از دوران کودکی هر بچه ای محسوب می شود. احتمالا شما هم وقتی جوان تر بوده اید، این علائم را تجربه کرده اید و اکنون کودکان شما هر روز با بریدگی یا کبودی جدید بر روی بدن خود به خانه می آیند. این طبیعی است که در مورد سلامتی کودک خود زمانی که دچار سرما خوردگی می شود و یا اینکه در هنگام بازی کردن یک کبودی دیگر بر روی بدنش ایجاد می شود، احساس نگرانی کنید. اکثر مسائلی مانند: سرفه، سرماخوردگی یا مشکل جزئی در تنفس، معمولا از علائم شایع سرما خوردگی است و در نهایت بهبود پیدا می کند.

حتی بسیاری از بریدگی هایی که ممکن است در هنگام بازی کردن کودک بر روی بدنش ایجاد شود، معمولا بی خطر هستند. جوش یا سایش های پوستی مساله جدی نیستند؛ زیرا می توانند در اثر خراش ایجاد شوند. اما این بدان معنا نیست که کودکان کارهای خطرناک انجام نمی دهند. گاهی اوقات، ممکن است به طور جدی به سر خود صدمه بزنند یا شاید سیستم ایمنی بدن توان مبارزه با ویروس های سرما خوردگی، که منجر به بیماری های طولانی جدی تر می شوند را نداشته باشد. پس چگونه می توان تصمیم گرفت که آیا زمان با عجله مراجعه کردن به اورژانس است یا همه چیز خوب است و می توان با داروهای خانگی از کودک مراقبت کرد؟ خب، اگر شما هر کدام از 10 نشانه ای که در ادامه ذکر شده است را مشاهده کردید، نباید آنها را نادیده بگیرید و سریعا رسیدگی پزشکی کنید.

نشانه های جدی و مهم بیماری در کودکان

10 نشانه و علائم بیماری در کودکان که نباید نادیده گرفت

1. تب بالا

تب یک امر طبیعی است که هنگامی که بدن با عفونت مبارزه می کند، رخ می دهد. اگر کودک شما تب دارد، بدان معنا است که سیستم ایمنی بدن او عمل می کند. می توانید به کودک خود داروهایی مانند استامینوفن، یا ایبوپروفن برای کاهش تب بدهید، اما تنها در صورتی مجاز به انجام این کار هستید که کودک شما بالای 6 ماه سن داشته باشد. متخصصان اطفال این داروها را برای کودکان تجویز نمی کنند، مگر اینکه دمای بدن آنها از  38.5 درجه سانتیگراد بیشتر شود. اکثر تب های بالا، بیش از 40 درجه سانتیگراد در نظر گرفته می شوند و نیازی به مراجعه به اورژانس ندارد. می توانید در صبح روز بعد به پزشک مراجعه کنید. و در صورتی که آنها به طور عادی غذا خورده و می نوشند، کافی است تا از طریق تلفن با پزشک مشورت کنید. در چنین مواردی، بچه ها اغلب به استراحت کافی نیاز دارند.

با این وجود، اگر کودکان تب شدیدا بالایی دارد- مانند اینکه شدیدترین بیماری بوده که تاکنون به آن مبتلا شده- و احساس ضعف کرده و قادر به حرکت کردن نیست، زمان آن فرا رسیده که درخواست کمک های پزشکی کنید. اگر فرزند شما 2 ساله یا بزرگ تر است، اگر تب بالای 40 درجه سانتیگراد دارد، اگر حال او مساعد به نظر نمی رسد، یا اگر او تب مداوم برای 4 روز یا بیشتر به صورت متوالی داشته است، مراجعه به پزشک توصیه می شود. کودکان کوچک تر از دو سال باید ظرف مدت 48 ساعت از شروع تب به پزشک مراجعه کنند.

علائم جدی بیماری در کودکان که مهم است

2. سردردهای مداوم

سردرد در کودکان می تواند مساله بسیار دشواری باشد، زیرا کودکان خردسال نمی توانند بیان کنند که چقدر سردرد آنها شدید است و مدت ها است که این سردرد را داشته اند. گاهی اوقات، ممکن است کودکان قادر به درک اینکه سردرد دارند نیز نباشند. معمولا داروهای بدون نسخه برای برطرف کردن سردردهای خفیف موثر هستند. همراه با خواب و چند ساعت استراحت، این سردردها برطرف می شوند. با این وجود، اگر این سردرد برای ساعت ها ادامه پیدا کرد، با وجود اینکه کودک دارو مصرف می کند و استراحت می کند و یا اگر درد آنقدر شدید است که کودک قادر به بلند شدن نیست، با پزشک تماس بگیرید. همچنین اگر سردرد باعث بروز مشکلات عصبی می شود، مانند اینکه کودک قادر به باز کردن چشم ها نیست، تار می بیند، دچار گیجی شده و یا کودک در راه رفتن مشکل دارد، یا اگر سردرد او با تب همراه است، سریعا به اورژانس مراجعه کنید تا وجود مننژیت یا هر بیماری عصبی دیگر را تشخیص دهد.

این علائم را در کودکان نادیده نگیرید

3. درد شکم

درد شکم برای کودکان معمول است، به خصوص اگر بر روی رژیم غذایی جدید خود، کار می کنند، غذاهای جدید را امتحان کرده یا گاه به گاه بیش از حد هله هوله می خورند. اما اگر درد شکم ادامه پیدا کرد و یا با گذشت زمان وخیم تر شد، می تواند مساله جدی شود. اگر کودک از درد خسته کننده در اطراف ناف خود شکایت دارد، که بعدا تبدیل به درد شدید در قسمت تحتانی شکم می شود، می تواند نشانه ای از آپاندیسیت باشد.

علائم دیگر آپاندیسیت به شرح زیر است:
  • درد شکم در قسمت پایین در سمت راست
  • استفراغ
  • اسهال
  • حساسیت شکم در هنگام لمس کردن

اگر کودکتان از درد شکم شکایت می کند که وخیم تر می شود، و همراه با علائم ذکر شده در قسمت بالا است، باید سریعا به اورژانس مراجعه کنید.

نشانه های بیماری کودکان که باید جدی گرفت

4. عدم واکنش به صداهای بلند

اگر نوزادان قادر به شنیدن به طور مناسب نباشند، نمی توانند آن را بیان کنند. اما با مشاهده واکنش آنها می توانید ارزیابی کنید که آیا شنوایی آنها مختل شده است یا خیر. اگر متوجه شدید که صداهای بلند، کودکتان را آزار نمی دهد و یا اینکه به صداهای بلند واکنش نشان نمی دهد، به متخصص اطفال مراجعه کنید تا مشکلات شنوایی کودک را بررسی کند. برای جلوگیری از بروز کم شنوایی در کودکان نیز باید تلاش کنید. بر اساس گفته های مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها (CDC)، حدود 12.5 درصد از کودکان در سنین 6 تا 19 سال، به دلیل قرار گرفتن در معرض سر و صدای بلند به آسیب شنوایی دائمی دچار می شوند. برای کم کردن این آمار، مدت زمانی که کودکتان اجازه تماشای تلویزیون، انجام بازهای ویدیوئی و کار با کامپیوتر و یا گوش دادن به موسیقی به خصوص از طریق هدفون دارد را محدود کنید.

اطمینان حاصل کنید که میزان صدا را در محدوده ایمن قرار می دهید و از هدفون هایی که عایق صدا هستند، برای استراحت گوش استفاده می کنید. هدفون هایی که گوش را می پوشانند، جهت محافظت از قدرت شنوایی از هدفون هایی که در داخل گوش قرار می گیرند بهتر هستند. هدفون های مدل عایق صدا دارای فوم حافظه ای بر روی بالشتک های گوشی هستند، پس وقتی آنها را بر روی گوش خود قرار می دهید، هدفون ها اندازه سر شما می شوند، که باعث کاهش سر و صدا و تغییرات محیطی می شود.

توجه به نشانه های هشدار دهنده بیماری در کودکان

5. ویروس شکمی (میکروب شکمی)

اگر کودکتان مسمومیت غذایی یا هر میکروب شکمی دیگر را تجربه می کند، مانند گاستروانتریت، بررسی کنید که هر چند وقت یک بار و گاهی اوقات چه چیزی باعث استفراغ و یا اسهال می شود. استفراغ بیش از 4 مرتبه در طول یک بعد از ظهر و یا 8 مرتبه اسهال می تواند باعث کم آبی بدن شود. برای جایگزینی مایعات از دست رفته در بدن کودک، با پزشک خود مشورت کنید.

سطح کم مایعات در بدن را کنترل کنید، زیرا گاهی اوقات ممکن است منجر به یک وضعیت اورژانسی شود. در صورتی که کودکتان قادر به حفظ مایعاتی که به او می دهید در بدن خود نباشد، برای برطرف کردن این مشکل به تجویز دارو و یا مایعات با تزریق وریدی احتیاج دارد. در هنگام اسهال، اگر در مدفوع کودکتان خون نیز مشاهده می شود، یا اگر اسهال با درد شدید شکم همراه است، به اورژانس مراجعه کنید. هنگامی که کودکتان استفراغ می کند، بررسی کنید که اسهال شبیه به قهوه نباشد و یا همراه با درد شکمی نباشد. اگر هر یک از علائم فوق ادامه پیدا کرد، هر چه سریع تر درخواست کمک های پزشکی کنید.

6. مشکلات تنفسی در کودکان که نباید نادیده گرفت

بچه ها، به ویژه نوزادان و کودکان، می توانند از مشکلات تنفسی رنج ببرند. این علائم شامل تنگی نفس، خس خس سینه، سریع نفس کشیدن و غیره است. این بیماری ها می تواند به دلایل شایعی مانند کیپ شدن بینی یا احتقان قفسه سینه، سرماخوردگی، سرفه یا خشکی هوا باشد. این بیماری ها به راحتی در خانه قابل درمان است و اغلب نیازی به مراجعه به پزشک ندارند.

اما در بعضی موارد، مشکلات تنفسی می توانند کشنده باشند. اگر متوجه شدید که مشکلات تنفسی کودکتان هنگامی که دراز می کشد، وخیم تر می شود، یا اینکه کودک به دلیل درست نفس نکشیدن قادر به صحبت کردن نیست، باید کودک را به اورژانس ببرید. علائم دیگری که نشان می دهند مشکلات تنفسی کودک جدی هستند، شامل آبی شدن لب ها، ناخن ها و پوست کودک، سرفه مداوم و صدای خس خس کردن دائمی است. در چنین شرایطی، علاقلانه است که فورا درخواست کمک پزشکی کنید.

نشانه هایی که از بیماری در کودک خبر می دهند

7. جوش که در همه قسمت های بدن او پخش شده است

اغلب بر روی بازو و پای کودکان جوش ایجاد می شود؛ زیرا آنها اکثر وقت خود را با بازی کردن در بیرون از خانه می گذرانند. این جوش ها می توانند به علت خراش یا در واکنش به ویروس و یا آلرژی ایجاد شوند. اگر به این جوش های قرمز دست زدید و رنگ آنها بی رنگ یا سفید شد، و سپس آن را رها کردید و مجددا به رنگ قرمز تبدیل شد، معمولا دلیلی برای نگرانی وجود ندارد. این جوش ها عموما بی خطر بوده و در یک قسمت از بدن ظاهر می شوند.

با این وجود، اگر جوش هایی را مشاهده کردید که تمام بدن کودک را در بر می گیرد، ممکن است نیاز باشد تا با پزشک مشورت کنید. اگر رنگ جوش ها تغییر نکند و یا همراه با تب باشد، ممکن است بیانگر یک وضعیت اورژانسی باشد. همچنین اگر متوجه وجود کهیر بر روی پوست شدید که همراه با تورم لب یا صورت است، کودک خود را نزد پزشک ببرید. همچنین اگر او در تنفس دچار مشکل شده و یا به سختی نفس می کشد که همراه با علائم ذکر شده در بالا است، با اورژانس تماس بگیرید؛ زیرا ممکن است به بیماری «واکنش آنافیلاکتیک» دچار شده باشد.

علائم جسمی هشدار دهنده در کودکان

8. تشنگی شدید

اینکه کودکان بعد از یک روز کامل بازی کردن، یک لیوان آب بخورند طبیعی است. در حقیقت، این نشانه خوبی است که کودکتان به اندازه کافی به بدن خود آبرسانی می کند. اما اگر متوجه شدید که کودکتان فعالیت بدنی کمی داشته و یا اصلا فعالیت بدنی نداشته، اما میزان زیادی آب می نوشد؛ ممکن است مشکلی وجود داشته باشد. اگر فرزندتان عطش سیری ناپذیر دارد، و به نظر می رسد هر چقدر آب می نوشد این عطش برطرف نمی شود، ممکن است لازم باشد آن را بررسی کنید. تشنگی شدید مداوم می تواند نشانه ای بیماری دیابت نوع 1 باشد. این در شرایطی است که عطش شدید نیز با افزایش ادرار، گرسنگی شدید، کاهش وزن و خستگی همراه است. با پزشک خود مشورت کنید و آزمایش های لازم را انجام دهید تا مشخص شود آیا کودکتان به دیابت نوع 1 مبتلا است.

تشنگی شدید از علائم جدی بیماری در کودکان

9. میزان کم ادرار و خستگی

افراد مختلف، میزان ادرار متفاوتی به عنوان سطح سالم ادرار دارند، اما به طور متوسط کودکان در سنین 6 تا 12 سال، باید حداقل هفت تا هشت مرتبه در روز دفع ادرار کنند. البته، عوامل زیادی بر این مساله تاثیر می گذارند، مانند رژیم غذایی کودک، میزان فعالیت او، مقدار آبی که می نوشد و عملکرد کلی بدن او. به همین ترتیب، کودکان سطح انرژی مختلفی دارند. و کاملاً طبیعی است که بعد از بازی یا تعطیلات آخر هفته احساس خستگی کنند.

اما اگر متوجه شدید که کودکتان برای چند روز متوالی خسته است و یا به نظر می رسد انرژی لازمی که همیشه داشته را ندارد، ممکن است نگران کننده باشد. در مورد کاهش ادرار نیز این مساله صادق است. اگرچه این مساله برای یک یا دو روز عادی است، اما میزان ادرار کم به طور مداوم می تواند نشانه ای از یک بیماری جدی باشد.

میزان کم ادرار و خستگی مزمن هنگامی که همراه با علائم خشک شدن پوست و لب ها، سرگیجه، استفراغ بیش از حد و اسهال باشند، نشانه های کم آبی بدن محسوب می شوند. کم آبی بدن کودک به این معنا است که بدنش میزان زیادی آب از دست داده و قادر به عملکرد به طور صحیح نیست. این مشکل به مراقبت های فوری پزشکی نیاز دارد، بنابراین بدون یک لحظه درنگ به پزشک مراجعه کنید.

علامت خستگی و میزان کم ادرار کودکان را نادیده نگیرید

10.  سفت شدن گردن

اگرچه سفتی گردن یکی از علائم شناخته شده بیماری مننژیت است، اما اگر کودکتان به خشکی گردن دچار شده، لزوما به این معنا نیست که به بیماری مننژیت دچار شده باشد. سفت شدن گردن به این معنا است که کودک نمی تواند چانه خود را به قفسه سینه نزدیک کند. برای آزمایش سفتی گردن، از کودک بخواهید که دراز بکشد. سپس سر او را بالا بیاورید تا زمانی که چانه او قفسه سینه را لمس کند. اگر او از انجام این کار خودداری می کند، یک اسباب بازی یا سکه را بر روی شکم او قرار دهید. این کار او را وادار می کند تا سر خود را پایین آورده و به اسباب بازی نگاه کند. از کودکان بزرگ تر به سادگی می توان درخواست کرد که به ناف خود نگاه کنند.

این حالت اغلب به دلیل پوزیش نامناسب در هنگام خواب رخ می دهد. اشخاص از وضعیت قرارگیری بدنشان در هنگام خواب آگاه نیستند و ممکن است گاهی اوقات گردن خود را چرخانده و بپیچانند که منجر به سفت شدن گردن می شود. حتی اگر سفتی گردن همراه با تب باشد، به سادگی می تواند نشانه التهاب لوزه یا تورم روده باشد. پس بلافاصله نتیجه گیری نکنید که کودک به مننژیت مبتلا شده است. در صورت ابتلا به مننژیت، علائم دیگری هستند که همراه با سفتی گردن رخ می دهند، این علائم شامل تب، حساسیت به نور، سردرد، استفراغ و بیحالی هستند. اگر کودکتان به طور هم زمان دو و یا بیش از دو مورد از این علائم را دارد، پس بلافاصله باید درخواست کمک پزشکی کنید.

چه زمانی باید درباره علائم بیماری کودکان نگران شد

نتیجه گیری

طبیعی است که والدین بیش از حد مراقب فرزندان خود باشند و هنگامی که حال آنها خوب نیست، احساس نگرانی کنند. اما در اکثر مواقع، این بیماری ها جدی نیستند. با این وجود، اگر غریزه تان به شما می گوید که چیزی درست نیست و کودک نیاز به مراقبت های فوری پزشکی دارد، همیشه به حس خود اعتماد کنید و سریعا به بیمارستان مراجعه کنید. اغلب، حس غریزی والدین در مورد فرزندانشان صحیح است و می تواند کودکان را از بروز هر مشکل جدی حفظ کند.

منبع: speedyremedies

از
1
رای